Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken

Een vaatwasser ontkalk je op de volgende manier: Maak de vaatwasser helemaal leeg. Zet voor 30 minuten een wasprogramma aan waar het water minimaal 60° graden Celcius bereikt. Voeg na deze 30 minuten ontkalkingsmiddel toe, strooi dit middel over de bodem van de machine. Start daarna een volledig wasprogramma waar het water weer minimaal 60° graden Celsius bereikt en laat hem draaien tot hij klaar is. 

Vaatwasser ontkalken

Hoe ontkalk ik mijn vaatwasser

Met dit simpele stappenplan heb jij je vaatwasser binnen no time op grondige wijze ontkalkt.

Stap 1: Maak de vaatwasser helemaal leeg

Haal niet alleen de pannen en andere vaat eruit, zorg ook dat je de etensresten van de bodem haalt en de filter goed schoonmaakt.

Stap 2: Een wasprogramma laten draaien

Kies voor het vaatwasser ontkalken een wasprogramma waarbij het water tenminste 60 graden warm wordt. Je gaat nu het voorspoelprogramma uitvoeren en daarbij gebruik je geen vaatwasblokje of ander schoonmaakmiddel. Dit is om de ergste viezigheden alvast te verwijderen.

Stap 3: Stop het programma

Stop het programma na 30 minuten en voeg nu ontkalkingsmiddel toe. Je kan het over de bodem strooien en eventueel ook een kopje soda, schoonmaakazijn, afwasmiddel, azijn of reinigingsmiddel toevoegen.

Stap 4: Start het programma

Zet de vaatwasser weer aan voor een tweede draaibeurt. Dat kan op iedere mogelijke stand, maar het liefst warmer dan 60 graden. Laat het programma nu helemaal afdraaien. Als je de machine start vaatwasmachine deur huishouden draai persoonlijk advies inbouw afvoer

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wat doet kalkaanslag met je vaatwasser

Kalk is iets wat van nature in water zit. Iedere vaatwasser zorg ervoor dat dit eruit wordt gehaald met een waterontharder, die kalk en magnesium uit het water haalt voordat het wordt gebruikt om je afwas te spoelen. Wanneer dit niet goed gebeurt, krijg je zogenaamd hard water, waar veel kalk en magnesium in zit. Dat kan verschillende vervelende gevolgen hebben.

Slecht voor binnenkant

In de eerste plaats is kalkaanslag in je vaatwasser slecht voor de binnenkant. Vooral het rubber aan de binnenkant van je vaatwasser is erg gevoelig voor kalkaanslag en kan gaan lekken. Het kan ook gebeuren dat een onderdeel verstopt raakt. De levensduur van de vaatwasser wordt daardoor veel korter, waardoor je sneller een nieuwe vaatwasser kopen dan nodig is.

Aanslag op glazen

Daarnaast kan regelmatig je vaatwasser ontkalken voorkomen dat er witte aanslag op je glazen komt, dit wordt ook wel kalkaanslag genoemd. Hebben je glazen al zo’n witte waas? Maak ze dan schoon door ze een kwartiertje te laten weken in een badje met warm water en witte azijn of een ander zuur goedje.

Ontkalk je vaatwasser regelmatig

Je vaatwasser ontkalken is verstandig als je wil dat je langer plezier hebt van je vaatwasser en je servies. Hiermee voorkom je namelijk dat de kalk de onderdelen en je spullen aantast.

Daarvoor is het ook belangrijk dat je regelmatig het zout in je vaatwasser aanvult. Gebruik hiervoor geen keukenzout, maar speciaal zout dat voor vaatwassers is ontworpen. Dit fungeert als een ontkalker. Hoe veel zout je gebruikt, is afhankelijk van de hardheid van je water. Die hardheid is per stad verschillend en kan je online opzoeken.

Zorgen dat je vaatwasser de vaat goed blijft reinigen

Tip 1: Regelmaat

Je wasmachine reinigen is niet iets wat je één keer doet. Het is aan te raden om je vaatwasser minstens een paar keer per jaar te ontkalken. Zo krijgt vuil niet de kans om zich op te hopen en is de kans dat je vaatwasser verstopt raakt aanzienlijk kleiner.

Tip 2: Professioneel ontkalkingsmiddel

Om je vaatwasser te ontkalken kan je azijn of soda gebruiken, maar voor het beste resultaat gebruik je professioneel ontkalkingsmiddel. Vraag hiernaar bij een zaak waar witgoed wordt verkocht!

Tip 3: Houd de basis schoon

Maak je vaatwasser met regelmaat helemaal schoon. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel. Hiermee voorkom je dat voedselresten aan de bodem van je afwasmachine blijven hangen en er zo voor zorgen dat bijvoorbeeld de filter of afvoer verstopt raakt. Je kan er ook voor kiezen om vaatwastabletten te kopen die een extra ontkalker in zich hebben.

Ontkalkingsmiddel vaatwasser

Wat is ontkalkingsmiddel?

Ontkalkingsmiddel is een product dat is ontworpen om kalkaanslag te verwijderen. Kalkaanslag is een witte, krijtachtige substantie die zich vormt wanneer hard water (water dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium) verdampt. In een vaatwasser kunnen deze mineralen zich ophopen op de verwarmingselementen, sproeiarmen en andere interne onderdelen.

Wat doet het?

  1. Verwijdert kalkaanslag: Het primaire doel van ontkalkingsmiddel is het verwijderen van de opgebouwde kalkaanslag. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser efficiënter kan werken en verlengt de levensduur van het apparaat.
  2. Verbeterde prestaties: Zonder kalkaanslag kan het water vrijer bewegen, waardoor de sproeiarmen effectiever werken en de vaat beter schoon wordt.
  3. Energiebesparing: Kalkaanslag rond het verwarmingselement betekent dat er meer energie nodig is om het water te verwarmen. Door het element te ontkalken, kan de vaatwasser sneller en met minder energie het water op de gewenste temperatuur brengen.

Welke soorten ontkalkingsmiddelen kun je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten ontkalkingsmiddelen beschikbaar voor vaatwassers:

  1. Commerciële ontkalkingsmiddelen: Deze zijn specifiek geformuleerd voor vaatwassers en zijn vaak het meest effectief. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, poeder, of tabletten.
  2. Natuurlijke ontkalkers: Voor wie liever geen chemicaliën gebruikt, zijn er ook natuurlijke alternatieven. Een mengsel van gelijke delen water en witte azijn kan bijvoorbeeld als ontkalkingsmiddel worden gebruikt. Laat de vaatwasser op een lege cyclus draaien met het azijnmengsel om de kalkaanslag te verwijderen.
  3. Citroenzuur: Dit is een ander natuurlijk alternatief dat effectief kalk kan verwijderen. Voeg gewoon een paar eetlepels citroenzuur toe aan een lege vaatwascyclus.

Om je vaatwasser in topconditie te houden, is het essentieel om regelmatig te ontkalken, vooral als je in een gebied met hard water woont. Door het juiste ontkalkingsmiddel te kiezen en het regelmatig te gebruiken, kun je de levensduur van je apparaat verlengen, energie besparen en een schonere vaat krijgen.