Wasdroger schoonmaken en reinigen

Je kunt een wasdroger op de volgende manier schoonmaken en reinigen: Reinig de pluizenfilter, dit doe je door de pluizenfilter uit de wasdroger te halen en de stof te verwijderen met een stofzuiger of met de hand. Verwijder, indien mogelijk, het water uit het waterreservoir. Reinig daarna de condensor: Bij een condensdroger doe je dit door de condensor te verwijderen en te reinigen onder de douche, bij een warmtepompdroger doe je dit door hem uit te zuigen met een stofzuiger. Reinig daarna de binnen- en buitenkant van de wasdroger met een sopje met schoonmaakmiddel. 

Wasdroger schoonmaken en reinigen

Hoe moet je een wasdroger schoonmaken en reinigen

Reinig de pluizenfilter

Tijdens het drogen van je kleding komt er meestal stof vrij. De zogeheten ‘pluizenfilter’ vangt de stof op die vrijkomt tijdens het drogen.

Het is daarom belangrijk om na elke droogbeurt deze filter te reinigen.

Waar kan je deze pluizenfilter vinden?

Deze filter kun je meestal vinden in de deur of deuropening.
(Kun je de pluizenfilter niet vinden, dan is het handig om de handleiding van je wasdroger raad te plegen, hierin kun je precies vinden waar de pluizenfilter zit in jouw wasdroger)

Hoe reinig je een pluizenfilter?

Haal de pluizenfilter uit je wasdroger en verwijder de stof met een stofzuiger of met de hand. Om de stof wat achterblijft te verwijderen kun je de filter het best onder een warme kraan houden. Tip: Door een afwasborstel te gebruiken kun je de filter nog beter schoonmaken.
Droog de pluizenfilter altijd weer (voorzichtig) af voordat je hem terugplaatst in de wasdroger. Het is belangrijk dat de filter geheel is afgedroogd, wanneer je met een natte filter gaat drogen zal de volgende droogbeurt een stuk langer duren. (Dit is niet bevorderlijk voor de energierekening!)

Extra tip: Maak 1x per maand de ruimte waar de filter in wordt geplaatst schoon met een stofzuiger. Wanneer er stof op een warm element in de wasdroger komt kan dit voor brand zorgen, het is daarom erg belangrijk om de pluizenfilter en de ruimte er omheen regelmatig schoon te maken.

Verwijder het water uit de condensbak

Een condensdroger of warmtepompdroger vangen vocht op in een condensbak.
Dit bakje is meestal onder of boven in de wasdroger te vinden. Leeg dit bakje na elke droogbeurt.
(Sla deze stap over als jouw wasdroger op een waterafvoer is aangesloten)

Reinig de condensor (ook wel warmtewisselaar genoemd)

Het is belangrijk om bij een warmtepompdroger en condensdroger de condensor frequent schoon te maken. Hoe je dit doet verschilt per wasdroger:

Condensdroger
Bij een doorsnee condensdrogers kun je de condensor uit de droger verwijderen en reinigen met een douchekop.

Warmtedroger
Bij warmtepompdrogers is dit meestal niet mogelijk. Je kan dan een stofzuiger gebruiken om de condensor schoon te maken.

Meestal bevat de condensor ook een of meer filters. Deze filters moet je ook regelmatig reinigen.

Reinig de luchtafvoerslang

Heb je een luchtafvoerdroger? Dan is het belangrijk dat je regelmatig de luchtafvoerslang schoonmaakt. Wanneer de afvoerslang vuil is, is het moeilijker voor de warme lucht om de slang te verlaten. Wanneer dit het geval is kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Dit kun je het beste met een stofzuiger schoonmaken.
(Sla deze stap over als jouw droger geen luchtafvoerslang heeft)

Reinig de buiten- en binnenkant

De buiten- en binnenkant van de wasdroger kun je gemakkelijk met een sopje met schoonmaakmiddel reinigen. Tip: Vergeet bij het reinigen van de wasmachine niet de vochtsensor in de wasmachine schoon te maken. Deze sensor zit in de trommel en controleert of de was al droog is. Wanneer deze vochtsensor vies is kan de wasdroger niet meer goed controleren of de was al droog is, zo zal het apparaat minder goed gaan werken. Kijk even in de handleiding om de vochtsensor te vinden in jouw wasdroger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Samenvatting

In de tabel hieronder is een overzicht te vinden om jouw wasdroger zo schoon mogelijk te houden.

Taak
  • Reinig de pluizenfilter
  • Leeg de condensbak
  • Reinig de trommel
  • Reinig de condensor
Frequentie
  • Na elke droogbeurt
  • Na elke droogbeurt (behalve bij wasdroger met waterafvoer)
  • Maandelijks
  • Om de 2/3 maanden