Energieverbruik wasmachine

Het energieverbruik van een wasmachine is sterk afhankelijk van het energielabel. Met een zuinige wasmachine met energielabel a kan je jaarlijks tot wel €38 besparen op je totale energierekening. Het energielabel geeft aan hoe veel stroom de wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten, hierbij moet je er rekening mee houden dat dit altijd gebaseerd is op wasbeurten met het eco 40 60 programma. Als je precies wil weten wat je wasmachine verbruikt, kun je dat berekenen aan de hand van de informatie op het energielabel en het aantal wasbeurten dat je per jaar draait. Een nieuwe wasmachine heeft een ander energielabel dan wasmachines die voor 2021 zijn gefabriceerd.

Energieverbruik wasmachine

Wat verbruikt een wasmachine per energielabel

Voor de onderstaande berekeningen is een het gemiddelde verbruik vastgesteld op 220 wasbeurten per jaar, wat neer komt op ongeveer één was per twee dagen. Woon je alleen? Dan is de kans groot dat je de wasmachine veel minder vaak aan hebt staan. Het tegenovergestelde is ook waar, als je een groter huishouden hebt, zal het kunnen dat je vaker wast.

Energielabel per 100 wasbeurten

Op het energielabel van je wasmachine staat aangegeven wat het verbruik van een wasmachine per 100 wasbeurten is. Als je zelf precies wil uitrekenen wat je wasmachine per wasbeurt verbruikt, kun je dit getal dus delen door honderd. Vermenigvuldig het vervolgens met de aantal keren dat je een was draait en dan zul je je eigenlijke verbruik kunnen berekenen.

Eco programma

Houd er ook altijd rekening mee dat de informatie op het energielabel wordt berekend op basis van wasbeurten die met het eco 40 60 programma zijn gedraaid. Als je vaak op lage temperatuur wast, is je energieverbruik mogelijk nog lager. Was je juist altijd op hogere temperatuur? Dan ben je het minst zuinig en zal je waarschijnlijk ook meer stroom verbruiken.

Energieprijs

We hebben bij de berekening ook rekening gehouden met een energieprijs van €0,40 per kWh, wat een gemiddelde is. Om jouw precieze verbruik uit te kunnen rekenen, moet je je eigen energieprijzen gebruiken.

Op basis van deze gegevens hebben we per energieklasse antwoord gegeven op de vraag: Wat verbruikt een wasmachine?

Label
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Verbruik pj
 • 99 kWh
 • 114 kWh
 • 130 kWh
 • 152 kWh
 • 172 kWh
 • 194 kWh
Kosten pj
 • €40
 • €45
 • €52
 • €61
 • €69
 • €78

Een snelle rekensom laat zien dat een zuinige wasmachine met energieklasse A ervoor kan zorgen dat je per jaar €78-€40 = €38 kunt besparen op je totale energiekosten. In tien jaar loopt dat bedrag op tot €380. Dit is vaak precies het prijsverschil tussen de aller zuinigste wasmachines en een wasmachine die veel energie verbruikt. Het duurt dus ongeveer tien jaar voordat je een energiezuinige wasmachine helemaal hebt terug verdiend.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoeveel wattage heeft een wasmachine nodig

Een gemiddelde wasmachine gebruikt tussen de 2500 en 3000 watt aan stroom. Dit betekent volgens de NEN 1010 dat het apparaat op een aparte groep moet worden aangesloten. Zo voorkom je dat je kortsluiting krijgt als je de wasmachine aan zet.

Het meeste uit je energiezuinige wasmachine halen

Het heeft geen zin om een zuinige wasmachine aan te schaffen als je deze niet op een zuinige manier gebruikt. Volg dus altijd deze tips:

Houd rekening met het waterverbruik

Besparen op energie heeft weinig zin als je per wasbeurt te veel water gebruikt. Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 14 m3 aan water, wat gelijk staat aan ongeveer €55. Moderne wasmachines zijn vaak uitgerust met waterbesparende technieken, zoals de eco stand. Draai je was wanneer mogelijk op deze stand, zodat je ook minder water verbruikt.

Denk aan de temperatuur

Zelfs de zuinigste modellen zijn niet heel zuinig meer als je hoge temperaturen gebruikt. Als je het water moet opwarmen, weet je zeker dat je meer stroom gebruikt dan echt nodig is. Tegenwoordig is het al lang niet meer nodig om je wasgoed heel heet te wassen, de meeste wasmachines hebben een programma van 20 of 30 graden, waarbij je wasgoed ook echt droog wordt.

Was altijd een volle trommel

Je wast het meest zuinig als je voor kleine wasjes een kort wasprogramma aanzet of ze helemaal opspaart tot je een volle trommel hebt. Het is namelijk een feit dat je te veel energie gebruikt als je een halfvolle of kwartvolle trommel wast. Er wordt namelijk evenveel liter water verbruikt als bij een volle trommel en dat is erg zonde. Andersom is hetzelfde waar, je kunt beter een grotere wasmachine kopen waarbij je al je wasgoed in één keer kunt wassen dan alles in een kleinere wasmachine twee keer wassen.

Droog je wasgoed energiezuinig

Als je investeert in een wasmachine waarbij je een hoog toerental kunt instellen, komt je was al zo goed als droog uit de trommel. Het is dan niet meer nodig om je wasgoed in de droger te doen. Een wasdroger droogt namelijk het minst zuinig van alle alternatieven, ook als je een zuinige machine hebt. Geld besparen doe je dus door het gehele wasproces van begin tot eind energiezuinig te houden.