Energie- en waterverbruik wasdroogcombinatie

Met een was-droogcombinatie kun je wassen én drogen, terwijl ze goedkoper zijn, minder ruimte in beslag nemen en gebruiksvriendelijker zijn dan een losse wasmachine en losse wasdroger. Maar hoe zit het met de water- en energiekosten? We vertellen je hier alles wat je moet weten over deze twee soorten verbruik van een was-droogcombinatie.
Wasdroogcombinatie energie en waterverbruik

Het energielabel van een was-droogcombinatie

Energieklasse kies slim, bespaar milieubewust

Het energielabel van een was-droogcombinatie is een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in de energie- en waterzuinigheid van een apparaat. Op het energielabel zie je onder andere staan hoeveel energie en water verbruikt wordt per wasbeurt. Energieklassen lopen momenteel van energieklasse C tot energieklasse E, waarvan energieklasse D het meeste voorkomt, maar energieklasse C uiteraard het meest energie-efficiënt is. Al wil je graag energiebewust wassen en drogen, raden we je dus aan om iets harder te zoeken naar een energiezuinige wasdroogcombinatie met een hoger energielabel.

Ondanks dat de energieklasse van een was-droogcombinatie niet per se iets zegt over het waterverbruik, worden energiezuinige was-droogcombinaties vaker uitgerust met handige eigenschappen waardoor er ook minder water verbruikt wordt. Het gemiddelde waterverbruik van een specifieke was-droogcombinatie kun je echter ook aflezen van het energielabel.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

Water- en energieverbruik van een was-droogcombinatie in vergelijking met een wasmachine en droger

Was-droogcombinaties hebben over het algemeen een hoger water- en energieverbruik in vergelijking met een losse wasmachine en droger. Dit komt doordat de was-droogcombinatie twee processen in één apparaat combineert, wat vaak resulteert in een langere droogtijd en meer energiegebruik.

De droogcyclus van een was-droogcombinatie is minder energie-efficiënt dan die van een losse droger, vooral omdat de ingebouwde drogerfunctie meestal dezelfde techniek gebruikt als condensdroger – die eenmaal meer energie verbruikt. Ook qua waterverbruik zijn was-droogcombinaties vaak minder zuinig; ze gebruiken meer water om kleding te wassen, in tegenstelling tot afzonderlijke apparaten die zijn geoptimaliseerd voor hun specifieke functie.

Het energieverbruik van een wasdroogcombinatie per label

Al wil je energiezuinig wassen en drogen met een was-droogcombinatie, is het van belang dat je kiest voor een energiezuinige was-droogcombinatie. Het energieverbruik van een was-droogcombinatie is over het algemeen hoger dan dat van een losse wasmachine en droger, maar je hebt alsnog keuze uit modellen die relatief energiezuinig hun werk doen. Je kunt naar het energielabel kijken om het exacte verbruik van dat model te achterhalen. Hieronder hebben we het gemiddelde energieverbruik en de de gemiddelde energiekosten per energielabel op een rijtje gezet.

Label
 • C
 • D
 • E
Waterverbruik
 • 490 kWh
 • 652 kWh
 • 869 kWh
Kosten
 • € 196
 • € 220
 • € 260

Het waterverbruik van een wasdroogcombinatie per label

Waterbesparing is een andere belangrijke factor bij het kiezen van een wasdroogcombinatie, waarvan je de exacte gegevens op het energielabel ziet staan. In de volgende tabel hebben we het gemiddelde liter water verbruik per energielabel C, D en E overzichtelijk gemaakt. Op het energielabel vind je het gemiddelde waterverbruik per wasbeurt van een was-droog-combinatie, want dit verschilt per model, niet alleen per energieklasse.

Label
 • C
 • D
 • E
Waterverbruik
 • 10960 liter
 • 13270 liter
 • 45130 liter
Kosten
 • € 16
 • € 19
 • € 20

Hoeveel wattage heeft een wasdroogcombinatie nodig

Het wattage van een was-droogcombinatie is een indicatie van de energie die het apparaat gebruikt tijdens het wassen en drogen. Gemiddeld ligt het wattage van deze apparaten tussen de 2000 en 5000 watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger het apparaat, maar dit betekent ook hoger energieverbruik. Een balans tussen wattage en energie-efficiëntie is belangrijk voor zowel optimale prestaties als duurzaamheid.

Tips om energiezuiniger te wassen en drogen met een wasdroogcombinatie

Wassen en drogen zijn dagelijkse activiteiten die een aanzienlijk deel van het huishoudelijke energie- en waterverbruik voor hun rekening nemen. Met de stijgende energieprijzen en toenemende milieubewustheid, is het efficiënt gebruik van een was-droogcombinatie belangrijker dan ooit!

Hieronder delen we praktische tips om energiezuiniger en milieuvriendelijker te wassen en te drogen. Deze tips helpen niet alleen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om op lange termijn geld te besparen op je energie- en waterrekeningen.
 1. Energiezuinige wasdroogcombinatie: De modellen die het meest zuinig wassen en drogen, zijn in aanschaf vaak iets duurder. Maar doordat je ermee bespaart op je energieverbruik, ben je hier op de lange termijn alsnog goedkoper mee uit. Op het energielabel vind je precies hoeveel kilowattuur de wasdroogcombinatie verbruikt per droog- en wasbeurt.
 2. Volle trommel: Probeer altijd met een volle lading te wassen en drogen. Dit verlaagt het aantal wasbeurten, wat zowel energie als water bespaart. Houd er wel rekening mee dat bij was-droogcombinatie het maximale vulgewicht wassen groter is dan het maximale vulgewicht voor drogen.
 3. Lage temperaturen: Kies waar mogelijk voor wassen op lagere temperaturen. Dit vermindert het energieverbruik en zorgt er tegelijkertijd voor dat je wasgoed langer mooi blijft.
 4. Hoog toerental: Een hogere centrifugesnelheid (toerental) haalt meer water uit de was, wat leidt tot een kortere en energiezuinigere droogtijd. Want centrifugeren kost veel minder energie dan drogen met de droogfunctie van je was-droogcombinatie, omdat hierbij warmte geproduceerd moet worden.
 5. Aangepaste droogtijd: Stel de droogtijd niet langer in dan nodig. Overmatig drogen verbruikt onnodig veel energie. Er zijn tegenwoordig ook modellen met een ingebouwde beladingssensor, die meet hoeveel wasgoed er in de trommel zit en hoe nat het is, en de droogtijd hier automatisch op afstelt.
 6. Regelmatig onderhoud: Houd je wasdroogcombinatie in topconditie met regelmatig onderhoud, wat zorgt voor betere efficiëntie in energie- en watergebruik.
 7. Eco stand: Tegenwoordig heeft iedere was-droogcombinatie wel een energiezuinig programma, voor wassen én drogen. Maak gebruik van deze programma’s om zowel water als energie te besparen.
 8. Daluren: Profiteer van lagere energietarieven door je was buiten piektijden te doen, bijvoorbeeld ‘s nachts, in het weekend of op feestdagen.
 9. Natte was ophangen: Als je er de ruimte voor hebt, kies dan ook vaker voor om je was op te hangen en aan de lucht te laten drogen. Dit is zowel goed voor het milieu, als je energiekosten én je wasgoed.