Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is een apparaat die je los in je keuken kan neerzetten. Een vrijstaande vaatwasser heeft een afgewerkte buitenkant, meestal een witte of zilvere kleur. De meeste vrijstaande vaatwassers hebben geen verstelbare pootjes.

Ben je op zoek naar een vrijstaande vaatwasser, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Lees dan op deze pagina hoe je de beste vrijstaande vaatwasser voor jouw behoeftes kunt vinden en vind het antwoord op de vragen die het vaakst gesteld worden

Vaatwasser hoofdpagina

Een vrijstaande vaatwasser kopen

Het aanbod vrijstaande vaatwassers is heel uitgebreid en daardoor is het moeilijk om zeker te weten wat voor jou de juiste vaatwasser is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier een overzicht gemaakt van de keuzes die je hebt.

Vrijstaande vaatwasser voor klein huishouden​

Met een compacte vrijstaande vaatwasser kan je ruimte besparen én voorkom je dat je het apparaat aan moet zetten met een halve belading.

Vrijstaande vaatwasser voor een groot huishouden​

Heb je veel vieze vaat? Dan heb je ook een grote vaatwasser nodig, zo voorkom je dat je alsnog een deel met de hand moet afwassen of dat er afwas blijft staan.

Stille vrijstaande vaatwasser

In een open keuken kan het erg vervelend zijn als je vaatwasser veel geluid maakt. Let altijd op het aantal decibel.

Goedkope vrijstaande vaatwasser

Je hebt al een beko vaatwasser vanaf €340, maar er zijn ook vaatwassers met een prijskaartje van meer dan €1000. Er is altijd wel een vaatwasser te vinden die binnen jouw budget past.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2022 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste Vrijstaande vaatwasser

Vaatwasser beste koop

Een vrijstaande vaatwasser vs. een inbouw vaatwasser

Wanneer je voor een inbouw vaatwasser kiest, gaat deze mooi op in het design van de rest van je keuken. Bij een volledig geïntegreerd model zie je niet dat er een vaatwasser in je keuken zit. Daar staat wel tegenover dat je een keukenkastje moet opofferen, waardoor je minder ruimte hebt om dingen weg te zetten.

Daarbij heb je voor een inbouw vaatwasser ook altijd de juiste aansluitingen nodig op de plek waar het apparaat moet komen te staan. In sommige gevallen betekent dat dat je bestaande aansluitingen moet omleggen, wat geen gemakkelijk klusje is.

Een vrijstaande vaatwasser vs. een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser plaats je onder je aanrechtblad, waardoor het apparaat minder in de weg staat. Aan de voorkant zit er geen frontpaneel op, waardoor je wel kunt zien dat er een vaatwasser zit. Je moet hier ook een keukenkastje voor opofferen, waardoor je minder ruimte voor andere dingen overhoudt.

Ook voor een onderbouw vaatwasser geldt dat je rekening moet houden met de aansluitingen. Je kan een vaatwasser namelijk niet altijd zomaar op iedere plek neerzetten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Soort vaatwasser

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Prijs vaatwasser

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je vaatwasser ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere vaatwasser heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe duur mag de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Een vrijstaande vaatwasser kopen: waar let je op

Zodra het tijd is voor een nieuwe vaatwasser, zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden, we hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Afmetingen

Een vrijstaande afwasmachine is beschikbaar in verschillende formaten, waarbij 60 cm breed de meest gangbare is. Je kan ook kiezen voor een smal 45 cm breed model of een compacte vaatwasser van 45 cm hoog.

Energieklasse

De energie efficiëntieklasse en het energieverbruik per cyclus van een vaatwasser staat altijd op het energielabel. De meeste vaatwassers zitten tussen energieklasse c en energieklasse e.

Geluidsniveau

Zeker als je een open keuken hebt is het belangrijk dat je naar het geluidsniveau van je vaatwasser kijkt. 49 db is daarbij de meest luidruchtige optie en alles onder de 43 db wordt gezien als heel stil.

Indeling

De binnenkant van een vaatwasser is belangrijk voor het gemak waarmee je de machine gebruikt. Een in hoogte verstelbare bovenkorf is bijvoorbeeld erg handig als je vaak grote potten en pannen wil afwassen. Denk ook eens na over de plaatsing van het bestek, dat kan in een bestekmandje in de onderste lade of een besteklade aan de bovenkant, waarbij je minder hoeft te bukken.

Droogtechniek

De droogtechniek die een vaatwasser gebruikt heeft invloed op hoe droog je vaat uit het apparaat komt. Bij zeoliet wordt je vaat het droogst. Zelfs plastic vaat hoef je niet na te drogen. Daarbij is het ook snel en milieuvriendelijk. Ventilatiedroogtechniek is ook snel en energiezuinig, terwijl de condensdroogtechniek wat langer duurt en ook meer energie verbruikt.

Extra functies

Welke extra functies voor jou handig zijn, is afhankelijk van je behoeftes op het gebied van afwassen. Een optie halve belading is bijvoorbeeld heel handig als je niet altijd even veel vaat hebt. De optie voor een uitgestelde start is juist handig als je wil dat je vaat op een bepaald moment klaar is.

Het aantal couverts

Een vrijstaande vaatwasser met 14 couverts is geschikt voor grote huishoudens of huishoudens met veel afwas. Één couvert staat gelijk aan een bord, een glas en een bestekset. Bij een compacte vaatwasser kun je vaak tussen de 7 en 10 couverts kwijt.

Plek van het bedieningspaneel

Bij een vrijstaande vaatwasser kan het bedieningspaneel aan de buitenkant of aan de binnenkant zitten. Een bedieningspaneel dat aan de binnenkant zit valt minder op, maar daar staat wel tegenover dat je de vaatwasser alleen kunt bedienen als de deur open is. Je kan bij een bedieningspaneel ook niet altijd zien hoe lang het wasprogramma nog duurt.

Veelgestelde vragen over vrijstaande vaatwassers

Om er zeker van te zijn dat jij straks echt alles over vrijstaande vaatwassers weet, hebben we hier de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Waarom moet ik een vrijstaande vaatwasser kopen?

Een vrijstaande vaatwasser heeft als voordeel dat je er geen keukenkastje voor hoeft op te offeren. Je houdt dus genoeg ruimte over om spullen op te bergen. Daarbij heeft ook niet iedere keuken de optie om een inbouw vaatwasser aan te sluiten, waardoor een vrijstaande vaatwasser al snel de enige keuze is.

Houd er wel altijd rekening mee dat je voor een vrijstaande vaatwasser voldoende ruimte nodig hebt. Je moet aan de achterkant alle aansluitingen kwijt kunnen en aan de voorkant moet de deur volledig open kunnen.

Welke vrijstaande vaatwasser moet ik kopen?

Wat voor jou de beste vaatwasser is, hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats moet je kijken naar je keuken. In een smalle keuken kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om voor een slimline vaatwasser te kiezen in plaats van voor een vrijstaande vaatwasser van 60 cm breed.

Daarbij moet je ook rekening houden met je wensen op het gebied van afwassen. Voor een groot huishouden heb je een vaatwasser met plek voor 14 couverts nodig.

Welk merk vaatwasser moet ik kopen?

Ieder merk vaatwasser heeft zijn eigen kwaliteiten. Een proline vaatwasser is bijvoorbeeld erg betaalbaar en daarbij heeft het merk ook veel vrijstaande vaatwassers in het assortiment. De beko vaatwasser is ook goedkoop en is van alle goedkope opties ook het meest zuinig.

Overige informatie

Hoe kan je een vaatwasser aansluiten

Hoe kan je een vaatwasser aansluiten Een vaatwasser kun je op de volgende manier aansluiten: Controleer eerst of je de vaatwasser kunt aansluiten op een wasmachine kraan en de sifon van de gootsteen/ een losse afvoerbuis. Controleer daarna of de

Lees meer

Beste onderbouw vaatwasser

Beste onderbouw vaatwasser Een onderbouw vaatwasser bouw je in onder het aanrecht van jouw keuken. In tegenstelling tot een inbouw vaatwasser, heeft een onderbouw vaatwasser geen front paneel. Hierdoor kun je je vaatwasser bedienen wanneer de deur dicht zit. Lees

Lees meer

Wat is een inbouw vaatwasser

Wat is een inbouw vaatwasser Een inbouw vaatwasser is een apparaat die wordt ingebouwd in je keuken. Deze vaatwasser gebruikt een paneel van de keukenkastjes zodat de vaatwasser één geheel vormt met de keuken. De zij- en bovenkant van een

Lees meer

Hoe werkt een vaatwasser

Hoe werkt een vaatwasser Een vaatwasser werkt op de volgende manier: Aan de onderkant van de vaatwasser wordt een laagje water gepompt, dit laagje water wordt verwarmt door een verwarmingselement. Het vaatwasmiddel wordt na een bepaalde tijd toegevoegd aan het

Lees meer

Vaatwasser voor een klein gezin

Vaatwasser voor een klein gezin Wat maakt een vaatwasser geschikt voor een klein gezin? Een vaatwasser tussen de 6 en 10 couverts is perfect voor een gezin van minder dan 4 personen. Een couvert is een setje bestek voor 1 persoon, dat betekent dat er dus 6 tot 10 setjes

Lees meer

Waarom start mijn vaatwasser niet

Waarom start mijn vaatwasser niet Start je vaatwasser niet? Dan heeft die meestal drie redenen, namelijk: De vaatwasser krijgt geen of te weinig stroom, de deur van de vaatwasser zit niet goed dicht of de vaatwasser heeft een probleem met

Lees meer

Vrijstaande vaatwassers assortiment

1470414

Miele G 5690 SC Vi

1.199,00
De Miele G 5690 SC Vi belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die een goede kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de vaatwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de mensen die...
Waardering 4.55 uit 5
1602742

AEG FSE63CBC QuickSelect Air...

1.049,00
De AEG FSE63CBC QuickSelect AirDry vaatwasser maakt jouw servies volledig schoon en droog! Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De AEG FSE63CBC QuickSelect AirDry heeft gemiddeld de beoordeling: 8.7 mogen ontvangen van minstens...
Waardering 4.35 uit 5
1521769

Siemens SX95EX56CE

1.199,00
De Siemens SX95EX56CE heeft een hele goede score gekregen door zijn sterke kenmerken. Naast deze sterke kenmerken krijgt de vaatwasser ook erg goede scores van de kopers die hem al thuis hebben staan. Buiten al deze goede beoordelingen scoort hij...
Waardering 5.00 uit 5
1475710

Miele G 5222 SCi CLST

1.099,00
Doordat de Miele G 5222 SCi CLST erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de afwasmachine in onze top 5! De Miele G 5222 SCi CLST is beoordeeld door 10 consumenten met de beoordeling: 9.5. Het is mogelijk...
Waardering 4.75 uit 5
1470446

Miele G 5077 SC Vi XXL

1.099,00
De Miele G 5077 SC Vi XXL vaatwasmachine wordt erg hoog beoordeeld door consumenten die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De vaatwasmachine scoort op de belangrijkste gebieden erg goed...
Waardering 4.40 uit 5
1524301

Bosch SKS62E32EU

429,00
De Bosch SKS62E32EU krijgt een hele hoge score. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede scores van de consumenten die hem al thuis hebben staan! De Bosch SKS62E32EU heeft...
Waardering 4.35 uit 5
1444207

Inventum VVW7080BS+++

469,00
De Inventum VVW7080BS+++ heeft een heel goed cijfer gekregen door zijn sterke eigenschappen. Naast deze sterke features krijgt de vaatwasmachine ook erg goede recensies van de kopers die hem al thuis hebben staan. Buiten al deze goede scoort hij ook...
Waardering 4.05 uit 5
1646157

Miele G 7161 SC Vi AutoDos

1.449,00
De Miele G 7161 SC Vi AutoDos krijgt een hele hoge rating. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede scores van de kopers die hem al thuis hebben staan!...
1626407

Beko DFN05311X

369,00
De Beko DFN05311X afwasmachine maakt jouw afwas volledig schoon en droog! De Beko DFN05311X heeft het cijfer: 8.7 gekregen van ongeveer 8 consumenten die je voorgingen. Het is mogelijk om dit model overal neer te zetten in jouw keuken, dit...
Waardering 4.30 uit 5
1630166

Bosch SHV4HCX48E

1.239,00
De Bosch SHV4HCX48E krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede beoordelingen van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Bij het opzetten van...
Waardering 3.90 uit 5
1655503

Beko BDFN26430W

429,00
De Beko BDFN26430W vaatwasmachine maakt alle borden en glazen volledig schoon en droog. De Beko BDFN26430W heeft de reviewscore: 9.1 mogen ontvangen van minstens 6 mensen. Het is mogelijk om dit apparaat overal neer te zetten in jouw keuken, dit...
Waardering 4.55 uit 5
1470446

Miele G 5277 SC Vi XXL

1.149,00
Opzoek naar een geschikte vaatwasmachine? Stop maar met zoeken! De Miele G 5277 SC Vi XXL is namelijk de vaatwasser die je zoekt. Bij het opstellen van onze top 5 maken we gebruik van consumenten reviews. De Miele G 5277...
Waardering 4.55 uit 5
1630138

Bosch SHH4HCX48E

899,00
De Bosch SHH4HCX48E krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede scores van de kopers die hem al thuis hebben staan! Bij het bepalen van...
1563961

Whirlpool WIC 3C33 PE

639,00
De Whirlpool WIC 3C33 PE heeft erg goede functies. De huidige gebruikers van de afwasmachine beoordelen hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi apparaat, is dit er een die aan die eis kan voldoen. Door zijn mooie...
Waardering 4.50 uit 5
1710382

Beko DIN28433 AquaIntense

729,00
Opzoek naar een ideale afwasmachine? Stop maar met zoeken! De Beko DIN28433 AquaIntense is namelijk de vaatwasmachine die je zoekt! Bij het opstellen van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De Beko DIN28433 AquaIntense heeft gemiddeld de...
1649041

Miele G 7277 SC Vi XXL

1.549,00
De Miele G 7277 SC Vi XXL krijgt een hele hoge beoordeling. Deze vaatwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede scores van de consumenten die hem al thuis hebben staan!...
Waardering 5.00 uit 5
1570362

AEG FSE83838P ComfortLift Ai...

1.299,00
Opzoek naar een ideale vaatwasser? Stop maar met zoeken! De AEG FSE83838P ComfortLift AirDry is namelijk de vaatwasmachine die je zoekt. Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De AEG FSE83838P ComfortLift AirDry heeft...
1663779

Siemens SL63HX60AE

849,00
De Siemens SL63HX60AE belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die deugdelijkheid uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de consumenten die hem al thuis hebben staan,...
Waardering 4.40 uit 5
1566133

Bosch SMI8ZCS07E

1.249,00
De Bosch SMI8ZCS07E heeft een hele goede score gekregen door zijn sterke eigenschappen. Naast deze sterke kenmerken krijgt de afwasmachine ook erg goede recensies van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Buiten al deze goede ratings scoort hij...
Waardering 4.80 uit 5
1675534

Miele G 7222 SCU CLST

1.399,00
De Miele G 7222 SCU CLST krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge rating. Naast alle hoge ratings van de eerdere kopers die de vaatwasser al thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij...
Waardering 4.45 uit 5
1511610

ETNA VW339M

549,00
De ETNA VW339M belandt op een erg hoge plek. Naast zijn fraaie uiterlijk die veel kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de mensen die hem al thuis hebben...
Waardering 4.15 uit 5
1674265

Bosch SRS2IKW04E

569,00
De Bosch SRS2IKW04E krijgt een hele hoge beoordeling. Deze vaatwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede recensies van de consumenten die hem al thuis hebben staan! De Bosch SRS2IKW04E is...
Waardering 5.00 uit 5
1590502

Siemens SN45YS01CE

1.049,00
De Siemens SN45YS01CE krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de mensen die hem al thuis hebben staan. De Siemens SN45YS01CE heeft...
1474174

Miele G 5022 BRWS

699,00
Omdat de Miele G 5022 BRWS erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de vaatwasser in onze top 5! De Miele G 5022 BRWS heeft de reviewscore: 8.9 ontvangen van ten minste 13 mensen. Wil je graag de...
Waardering 4.45 uit 5
1520622

Whirlpool WSFO 3T223 P

499,00
De Whirlpool WSFO 3T223 P vaatwasmachine maakt al jouw vaat volledig schoon en droog. Bij het opzetten van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De Whirlpool WSFO 3T223 P heeft gemiddeld een: 7.3 gekregen van ongeveer 3...
Waardering 3.65 uit 5
1567222

Bosch SMS2HTW72E

599,00
Waardering 4.60 uit 5
1450497

Inventum VVW7040++

529,00
De Inventum VVW7040++ krijgt een hele hoge rating. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de mensen die hem al thuis hebben staan. De Inventum VVW7040++ is...
Waardering 4.30 uit 5
1639663

Siemens SE63HX60CE

799,00
De Siemens SE63HX60CE krijgt een hele hoge rating. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de eerdere kopers die hem al thuis hebben staan. Bij het produceren...
Waardering 3.00 uit 5
1623315

Siemens SN27YI01CE

1.099,00
De Siemens SN27YI01CE krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge beoordeling. Naast alle hoge beoordelingen van de kopers die de vaatwasmachine al thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort namelijk op de...
Waardering 4.00 uit 5
1520645

Siemens SN67ZX01CN

1.299,00
Opzoek naar een geschikte vaatwasser? Wij hebben hem voor je gevonden. De Siemens SN67ZX01CN is namelijk de afwasmachine die je zoekt. De Siemens SN67ZX01CN heeft de beoordeling: 9.2 gekregen van ongeveer 2 consumenten. De machine is een inbouw vaatwasser, hierdoor...
Waardering 4.60 uit 5