Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is een apparaat die je los in je keuken kan neerzetten. Een vrijstaande vaatwasser heeft een afgewerkte buitenkant, meestal een witte of zilvere kleur. De meeste vrijstaande vaatwassers hebben geen verstelbare pootjes.

Ben je op zoek naar een vrijstaande vaatwasser, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Lees dan op deze pagina hoe je de beste vrijstaande vaatwasser voor jouw behoeftes kunt vinden en vind het antwoord op de vragen die het vaakst gesteld worden

Vaatwasser hoofdpagina

Een vrijstaande vaatwasser kopen

Het aanbod vrijstaande vaatwassers is heel uitgebreid en daardoor is het moeilijk om zeker te weten wat voor jou de juiste vaatwasser is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier een overzicht gemaakt van de keuzes die je hebt.

Vrijstaande vaatwasser voor klein huishouden

Met een compacte vrijstaande vaatwasser kan je ruimte besparen én voorkom je dat je het apparaat aan moet zetten met een halve belading.

Vrijstaande vaatwasser voor een groot huishouden

Heb je veel vieze vaat? Dan heb je ook een grote vaatwasser nodig, zo voorkom je dat je alsnog een deel met de hand moet afwassen of dat er afwas blijft staan.

Stille vrijstaande vaatwasser

In een open keuken kan het erg vervelend zijn als je vaatwasser veel geluid maakt. Let altijd op het aantal decibel.

Goedkope vrijstaande vaatwasser

Je hebt al een beko vaatwasser vanaf €340, maar er zijn ook vaatwassers met een prijskaartje van meer dan €1000. Er is altijd wel een vaatwasser te vinden die binnen jouw budget past.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste Vrijstaande vaatwasser

Vaatwasser beste koop

Een vrijstaande vaatwasser vs. een inbouw vaatwasser

Wanneer je voor een inbouw vaatwasser kiest, gaat deze mooi op in het design van de rest van je keuken. Bij een volledig geïntegreerd model zie je niet dat er een vaatwasser in je keuken zit. Daar staat wel tegenover dat je een keukenkastje moet opofferen, waardoor je minder ruimte hebt om dingen weg te zetten.

Daarbij heb je voor een inbouw vaatwasser ook altijd de juiste aansluitingen nodig op de plek waar het apparaat moet komen te staan. In sommige gevallen betekent dat dat je bestaande aansluitingen moet omleggen, wat geen gemakkelijk klusje is.

Een vrijstaande vaatwasser vs. een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser plaats je onder je aanrechtblad, waardoor het apparaat minder in de weg staat. Aan de voorkant zit er geen frontpaneel op, waardoor je wel kunt zien dat er een vaatwasser zit. Je moet hier ook een keukenkastje voor opofferen, waardoor je minder ruimte voor andere dingen overhoudt.

Ook voor een onderbouw vaatwasser geldt dat je rekening moet houden met de aansluitingen. Je kan een vaatwasser namelijk niet altijd zomaar op iedere plek neerzetten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Een vrijstaande vaatwasser kopen: waar let je op

Zodra het tijd is voor een nieuwe vaatwasser, zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden, we hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Afmetingen

Een vrijstaande afwasmachine is beschikbaar in verschillende formaten, waarbij 60 cm breed de meest gangbare is. Je kan ook kiezen voor een smal 45 cm breed model of een compacte vaatwasser van 45 cm hoog.

Energieklasse

De energie efficiëntieklasse en het energieverbruik per cyclus van een vaatwasser staat altijd op het energielabel. De meeste vaatwassers zitten tussen energieklasse c en energieklasse e.

Geluidsniveau

Zeker als je een open keuken hebt is het belangrijk dat je naar het geluidsniveau van je vaatwasser kijkt. 49 db is daarbij de meest luidruchtige optie en alles onder de 43 db wordt gezien als heel stil.

Indeling

De binnenkant van een vaatwasser is belangrijk voor het gemak waarmee je de machine gebruikt. Een in hoogte verstelbare bovenkorf is bijvoorbeeld erg handig als je vaak grote potten en pannen wil afwassen. Denk ook eens na over de plaatsing van het bestek, dat kan in een bestekmandje in de onderste lade of een besteklade aan de bovenkant, waarbij je minder hoeft te bukken.

Droogtechniek

De droogtechniek die een vaatwasser gebruikt heeft invloed op hoe droog je vaat uit het apparaat komt. Bij zeoliet wordt je vaat het droogst. Zelfs plastic vaat hoef je niet na te drogen. Daarbij is het ook snel en milieuvriendelijk. Ventilatiedroogtechniek is ook snel en energiezuinig, terwijl de condensdroogtechniek wat langer duurt en ook meer energie verbruikt.

Extra functies

Welke extra functies voor jou handig zijn, is afhankelijk van je behoeftes op het gebied van afwassen. Een optie halve belading is bijvoorbeeld heel handig als je niet altijd even veel vaat hebt. De optie voor een uitgestelde start is juist handig als je wil dat je vaat op een bepaald moment klaar is.

Het aantal couverts

Een vrijstaande vaatwasser met 14 couverts is geschikt voor grote huishoudens of huishoudens met veel afwas. Één couvert staat gelijk aan een bord, een glas en een bestekset. Bij een compacte vaatwasser kun je vaak tussen de 7 en 10 couverts kwijt.

Plek van het bedieningspaneel

Bij een vrijstaande vaatwasser kan het bedieningspaneel aan de buitenkant of aan de binnenkant zitten. Een bedieningspaneel dat aan de binnenkant zit valt minder op, maar daar staat wel tegenover dat je de vaatwasser alleen kunt bedienen als de deur open is. Je kan bij een bedieningspaneel ook niet altijd zien hoe lang het wasprogramma nog duurt.

Veelgestelde vragen over vrijstaande vaatwassers

Om er zeker van te zijn dat jij straks echt alles over vrijstaande vaatwassers weet, hebben we hier de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Waarom moet ik een vrijstaande vaatwasser kopen?

Een vrijstaande vaatwasser heeft als voordeel dat je er geen keukenkastje voor hoeft op te offeren. Je houdt dus genoeg ruimte over om spullen op te bergen. Daarbij heeft ook niet iedere keuken de optie om een inbouw vaatwasser aan te sluiten, waardoor een vrijstaande vaatwasser al snel de enige keuze is.

Houd er wel altijd rekening mee dat je voor een vrijstaande vaatwasser voldoende ruimte nodig hebt. Je moet aan de achterkant alle aansluitingen kwijt kunnen en aan de voorkant moet de deur volledig open kunnen.

Welke vrijstaande vaatwasser moet ik kopen?

Wat voor jou de beste vaatwasser is, hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats moet je kijken naar je keuken. In een smalle keuken kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om voor een slimline vaatwasser te kiezen in plaats van voor een vrijstaande vaatwasser van 60 cm breed.

Daarbij moet je ook rekening houden met je wensen op het gebied van afwassen. Voor een groot huishouden heb je een vaatwasser met plek voor 14 couverts nodig.

Welk merk vaatwasser moet ik kopen?

Ieder merk vaatwasser heeft zijn eigen kwaliteiten. Een proline vaatwasser is bijvoorbeeld erg betaalbaar en daarbij heeft het merk ook veel vrijstaande vaatwassers in het assortiment. De beko vaatwasser is ook goedkoop en is van alle goedkope opties ook het meest zuinig.

Overige informatie

Whirlpool vaatwassers

Whirlpool vaatwassers Ben jij op zoek naar echt schone vaat? Dan zit je met een Whirlpool vaatwasser goed. Dit merk staat er namelijk om bekend dat zij vaatwassers leveren die jouw was schoon krijgen als geen ander. Op deze pagina

Lees meer

Energiezuinige vaatwasser

Beste energiezuinige vaatwasser Vaatwassers met energielabel A zijn de zuinigste vaatwassers op de markt. Door dit energielabel weet je dat de vaatwasser bij iedere wasbeurt heel weinig water en stroom verbruikt. Jaarlijks scheelt dit dus erg veel in de portemonnee!

Lees meer

Wat kost een inbouw vaatwasser

Wat kost een inbouw vaatwasser De prijs van inbouw vaatwassers loopt van 300 tot wel 1700 euro. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Gemiddeld kost een inbouw vaatwasser ongeveer rond de 600 á 700 euro. Voor

Lees meer

Onderbouw vaatwasser

Onderbouw vaatwasser Een onderbouw vaatwasser is een apparaat die onder het keukenblad wordt geplaatst. Deze vaatwasser heeft geen frontpaneel. Als aanzicht heb je dus altijd de eigen deur van de vaatwasser. Op deze pagina vertellen we je alles over wat

Lees meer

Geschiedenis van de vaatwasser

Geschiedenis van de vaatwasser Je kan je nu misschien bijna geen leven meer zonder voorstellen, maar natuurlijk is de vaatwasser ooit uitgevonden. Als jij graag wil weten hoe dit wonderlijke apparaat is uitgevonden, kan je op deze pagina alles vinden

Lees meer

ETNA vaatwassers

ETNA vaatwassers Het merk Etna is in Nederland nog niet zo heel erg bekend, terwijl ze toch goede vaatwassers voor een redelijke prijs fabriceren. Op deze pagina hebben we alle informatie over vaatwassers van Etna voor je verzameld, zodat je

Lees meer