Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is een apparaat die je los in je keuken kan neerzetten. Een vrijstaande vaatwasser heeft een afgewerkte buitenkant, meestal een witte of zilvere kleur. De meeste vrijstaande vaatwassers hebben geen verstelbare pootjes.

Ben je op zoek naar een vrijstaande vaatwasser, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Lees dan op deze pagina hoe je de beste vrijstaande vaatwasser voor jouw behoeftes kunt vinden en vind het antwoord op de vragen die het vaakst gesteld worden

Vaatwasser hoofdpagina

Een vrijstaande vaatwasser kopen

Het aanbod vrijstaande vaatwassers is heel uitgebreid en daardoor is het moeilijk om zeker te weten wat voor jou de juiste vaatwasser is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier een overzicht gemaakt van de keuzes die je hebt.

Vrijstaande vaatwasser voor klein huishouden

Met een compacte vrijstaande vaatwasser kan je ruimte besparen én voorkom je dat je het apparaat aan moet zetten met een halve belading.

Vrijstaande vaatwasser voor een groot huishouden

Heb je veel vieze vaat? Dan heb je ook een grote vaatwasser nodig, zo voorkom je dat je alsnog een deel met de hand moet afwassen of dat er afwas blijft staan.

Stille vrijstaande vaatwasser

In een open keuken kan het erg vervelend zijn als je vaatwasser veel geluid maakt. Let altijd op het aantal decibel.

Goedkope vrijstaande vaatwasser

Je hebt al een beko vaatwasser vanaf €340, maar er zijn ook vaatwassers met een prijskaartje van meer dan €1000. Er is altijd wel een vaatwasser te vinden die binnen jouw budget past.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2022 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste Vrijstaande vaatwasser

Vaatwasser beste koop

Een vrijstaande vaatwasser vs. een inbouw vaatwasser

Wanneer je voor een inbouw vaatwasser kiest, gaat deze mooi op in het design van de rest van je keuken. Bij een volledig geïntegreerd model zie je niet dat er een vaatwasser in je keuken zit. Daar staat wel tegenover dat je een keukenkastje moet opofferen, waardoor je minder ruimte hebt om dingen weg te zetten.

Daarbij heb je voor een inbouw vaatwasser ook altijd de juiste aansluitingen nodig op de plek waar het apparaat moet komen te staan. In sommige gevallen betekent dat dat je bestaande aansluitingen moet omleggen, wat geen gemakkelijk klusje is.

Een vrijstaande vaatwasser vs. een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser plaats je onder je aanrechtblad, waardoor het apparaat minder in de weg staat. Aan de voorkant zit er geen frontpaneel op, waardoor je wel kunt zien dat er een vaatwasser zit. Je moet hier ook een keukenkastje voor opofferen, waardoor je minder ruimte voor andere dingen overhoudt.

Ook voor een onderbouw vaatwasser geldt dat je rekening moet houden met de aansluitingen. Je kan een vaatwasser namelijk niet altijd zomaar op iedere plek neerzetten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Soort vaatwasser

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Prijs vaatwasser

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je vaatwasser ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere vaatwasser heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe duur mag de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Een vrijstaande vaatwasser kopen: waar let je op

Zodra het tijd is voor een nieuwe vaatwasser, zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden, we hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Afmetingen

Een vrijstaande afwasmachine is beschikbaar in verschillende formaten, waarbij 60 cm breed de meest gangbare is. Je kan ook kiezen voor een smal 45 cm breed model of een compacte vaatwasser van 45 cm hoog.

Energieklasse

De energie efficiëntieklasse en het energieverbruik per cyclus van een vaatwasser staat altijd op het energielabel. De meeste vaatwassers zitten tussen energieklasse c en energieklasse e.

Geluidsniveau

Zeker als je een open keuken hebt is het belangrijk dat je naar het geluidsniveau van je vaatwasser kijkt. 49 db is daarbij de meest luidruchtige optie en alles onder de 43 db wordt gezien als heel stil.

Indeling

De binnenkant van een vaatwasser is belangrijk voor het gemak waarmee je de machine gebruikt. Een in hoogte verstelbare bovenkorf is bijvoorbeeld erg handig als je vaak grote potten en pannen wil afwassen. Denk ook eens na over de plaatsing van het bestek, dat kan in een bestekmandje in de onderste lade of een besteklade aan de bovenkant, waarbij je minder hoeft te bukken.

Droogtechniek

De droogtechniek die een vaatwasser gebruikt heeft invloed op hoe droog je vaat uit het apparaat komt. Bij zeoliet wordt je vaat het droogst. Zelfs plastic vaat hoef je niet na te drogen. Daarbij is het ook snel en milieuvriendelijk. Ventilatiedroogtechniek is ook snel en energiezuinig, terwijl de condensdroogtechniek wat langer duurt en ook meer energie verbruikt.

Extra functies

Welke extra functies voor jou handig zijn, is afhankelijk van je behoeftes op het gebied van afwassen. Een optie halve belading is bijvoorbeeld heel handig als je niet altijd even veel vaat hebt. De optie voor een uitgestelde start is juist handig als je wil dat je vaat op een bepaald moment klaar is.

Het aantal couverts

Een vrijstaande vaatwasser met 14 couverts is geschikt voor grote huishoudens of huishoudens met veel afwas. Één couvert staat gelijk aan een bord, een glas en een bestekset. Bij een compacte vaatwasser kun je vaak tussen de 7 en 10 couverts kwijt.

Plek van het bedieningspaneel

Bij een vrijstaande vaatwasser kan het bedieningspaneel aan de buitenkant of aan de binnenkant zitten. Een bedieningspaneel dat aan de binnenkant zit valt minder op, maar daar staat wel tegenover dat je de vaatwasser alleen kunt bedienen als de deur open is. Je kan bij een bedieningspaneel ook niet altijd zien hoe lang het wasprogramma nog duurt.

Veelgestelde vragen over vrijstaande vaatwassers

Om er zeker van te zijn dat jij straks echt alles over vrijstaande vaatwassers weet, hebben we hier de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Waarom moet ik een vrijstaande vaatwasser kopen?

Een vrijstaande vaatwasser heeft als voordeel dat je er geen keukenkastje voor hoeft op te offeren. Je houdt dus genoeg ruimte over om spullen op te bergen. Daarbij heeft ook niet iedere keuken de optie om een inbouw vaatwasser aan te sluiten, waardoor een vrijstaande vaatwasser al snel de enige keuze is.

Houd er wel altijd rekening mee dat je voor een vrijstaande vaatwasser voldoende ruimte nodig hebt. Je moet aan de achterkant alle aansluitingen kwijt kunnen en aan de voorkant moet de deur volledig open kunnen.

Welke vrijstaande vaatwasser moet ik kopen?

Wat voor jou de beste vaatwasser is, hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats moet je kijken naar je keuken. In een smalle keuken kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om voor een slimline vaatwasser te kiezen in plaats van voor een vrijstaande vaatwasser van 60 cm breed.

Daarbij moet je ook rekening houden met je wensen op het gebied van afwassen. Voor een groot huishouden heb je een vaatwasser met plek voor 14 couverts nodig.

Welk merk vaatwasser moet ik kopen?

Ieder merk vaatwasser heeft zijn eigen kwaliteiten. Een proline vaatwasser is bijvoorbeeld erg betaalbaar en daarbij heeft het merk ook veel vrijstaande vaatwassers in het assortiment. De beko vaatwasser is ook goedkoop en is van alle goedkope opties ook het meest zuinig.

Overige informatie

Waarom stinkt mijn vaatwasser

Waarom stinkt mijn vaatwasser Stinkt je vaatwasser? Dit heeft meestal 2 redenen, namelijk: Je hebt de vieze vaat te lang in de vaatwasser laten staan, of de filters van de vaatwasser zijn verstop waardoor je last gaat krijgen van vieze

Lees meer

Indesit vaatwassers

Indesit vaatwassers Voor grote huishoudens zijn Indesit vaatwassers perfect. Het merk staat er namelijk om bekend dat zij grote vaatwassers met ruimte voor veel couverts maken, waar je veel bestek en borden in kwijt kunt. Daarbij hebben de vaatwassers ook

Lees meer

Geschiedenis van de vaatwasser

Geschiedenis van de vaatwasser Je kan je nu misschien bijna geen leven meer zonder voorstellen, maar natuurlijk is de vaatwasser ooit uitgevonden. Als jij graag wil weten hoe dit wonderlijke apparaat is uitgevonden, kan je op deze pagina alles vinden

Lees meer

Beste vrijstaande vaatwasser

Beste vrijstaande vaatwasser Ben jij op zoek naar een nieuwe vaatwasser die je vrij overal kunt neerzetten? Dan is een vrijstaande vaatwasser misschien wel wat voor jou. Om het voor jou wat gemakkelijker te maken om een goede vrijstaande vaatwasser

Lees meer

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken Een vaatwasser ontkalk je op de volgende manier: Maak de vaatwasser helemaal leeg. Zet voor 30 minuten een wasprogramma aan waar het water minimaal 60° graden Celcius bereikt. Voeg na deze 30 minuten ontkalkingsmiddel

Lees meer

Vrijstaande vaatwasser

Vrijstaande vaatwasser Een vrijstaande vaatwasser is een apparaat die je los in je keuken kan neerzetten. Een vrijstaande vaatwasser heeft een afgewerkte buitenkant, meestal een witte of zilvere kleur. De meeste vrijstaande vaatwassers hebben geen verstelbare pootjes. Ben je op

Lees meer

Vrijstaande vaatwassers assortiment

1569454

ATAG DW8114XT

1.399,00
De ATAG DW8114XT vaatwasser maakt jouw borden en glazen volledig schoon en droog! Deze vaatwasmachine is Coolblue's Keuze! De ATAG DW8114XT is beoordeeld door 17 eerdere kopers met het cijfer: 8.9. Het is mogelijk om dit toestel in te bouwen...
Waardering 4.45 uit 5
1639768

Siemens SE23HW60CE

679,00
Opzoek naar een ideale vaatwasmachine? Stop maar met zoeken! De Siemens SE23HW60CE is namelijk de vaatwasser die je zoekt! Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De Siemens SE23HW60CE heeft gemiddeld de score: none...
1474424

Miele G 5222 SC CLST

999,00
De Miele G 5222 SC CLST vaatwasser maakt al jouw vieze borden en glazen helemaal schoon en droog! De Miele G 5222 SC CLST heeft de score: 9.4 ontvangen van minstens 22 mensen. Wil je graag de vaatwasser overal kunnen...
Waardering 4.70 uit 5
1630208

Bosch SGV4HTX31E

689,00
De Bosch SGV4HTX31E krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge rating. Naast alle hoge beoordelingen van de consumenten die de afwasmachine al thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort namelijk op de...
Waardering 4.55 uit 5
1520645

Siemens SN67ZX01CN

1.299,00
Opzoek naar een geschikte vaatwasser? Wij hebben hem voor je gevonden. De Siemens SN67ZX01CN is namelijk de afwasmachine die je zoekt. De Siemens SN67ZX01CN heeft de beoordeling: 9.2 gekregen van ongeveer 2 consumenten. De machine is een inbouw vaatwasser, hierdoor...
Waardering 4.60 uit 5
1534408

Bosch SMV6ZAX03N

999,00
Omdat de Bosch SMV6ZAX03N erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de vaatwasser in onze top 5! De Bosch SMV6ZAX03N is beoordeeld door 3 experts met de beoordeling: 9.7. Het apparaat is een inbouw afwasmachine, hierdoor kun je...
Waardering 4.85 uit 5
1567867

Siemens SX65ZX49CE

999,00
De Siemens SX65ZX49CE heeft erg goede functies. De huidige gebruikers van de vaatwasser beoordelen hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi model, is dit er een die aan die eis kan voldoen. Door zijn mooie en strakke...
Waardering 4.70 uit 5
1475710

Miele G 5222 SCi CLST

1.099,00
Doordat de Miele G 5222 SCi CLST erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de afwasmachine in onze top 5! De Miele G 5222 SCi CLST is beoordeeld door 10 consumenten met de beoordeling: 9.5. Het is mogelijk...
Waardering 4.75 uit 5
1668951 1

Siemens SE23HW32UE

599,00
De Siemens SE23HW32UE afwasmachine maakt jouw vaatwerk helemaal schoon en droog. Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De Siemens SE23HW32UE heeft gemiddeld de beoordeling: 9.0 ontvangen van tenminste 8 kopers die de machine...
Waardering 4.50 uit 5
1590502

Siemens SN45YS01CE

1.049,00
De Siemens SN45YS01CE krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de mensen die hem al thuis hebben staan. De Siemens SN45YS01CE heeft...
1524478

Siemens SN57YS01CE

1.249,00
Omdat de Siemens SN57YS01CE erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de vaatwasmachine in onze top 5! De Siemens SN57YS01CE is beoordeeld door 1 experts met de beoordeling: 8.0. Wil je graag de vaatwasser inbouwen in jou keuken?...
Waardering 4.00 uit 5
1470414

Miele G 5690 SC Vi

1.199,00
De Miele G 5690 SC Vi belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die een goede kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de vaatwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de mensen die...
Waardering 4.55 uit 5
1597212

Whirlpool WUC 3C33 F X

579,00
De Whirlpool WUC 3C33 F X krijgt een hele hoge rating. Deze vaatwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede beoordelingen van de mensen die hem al thuis hebben staan! Bij...
Waardering 4.40 uit 5
1534356

Bosch SMH6ZCX42E

1.099,00
De Bosch SMH6ZCX42E beschermt jouw vieze vaatwerk en zorgt ervoor dat al het vieze servies grondig schoon en droog wordt! De Bosch SMH6ZCX42E heeft het cijfer: none ontvangen van ongeveer none consumenten. Wil je graag jouw vaatwasmachine inbouwen in de...
1667037

Beko DVN05320X

359,00
De Beko DVN05320X krijgt een hele hoge beoordeling. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de mensen die hem al thuis hebben staan. De Beko DVN05320X is...
Waardering 3.35 uit 5
1474238

Miele G 5222 SC BRWS

999,00
Doordat de Miele G 5222 SC BRWS erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de vaatwasmachine in onze top 5! De Miele G 5222 SC BRWS heeft de score: 9.4 ontvangen van tenminste 22 kopers die je voorgingen....
Waardering 4.70 uit 5
1626413

Beko DVN05320W

349,00
De Beko DVN05320W beschermt al de vaat en zorgt ervoor dat al jouw borden en glazen grondig schoon en droog wordt. De Beko DVN05320W heeft de reviewscore: 8.4 ontvangen van tenminste 6 mensen. Het model is een vrijstaande vaatwasmachine. De...
Waardering 4.20 uit 5
1563961

Whirlpool WIC 3C33 PE

639,00
De Whirlpool WIC 3C33 PE heeft erg goede functies. De huidige gebruikers van de afwasmachine beoordelen hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi apparaat, is dit er een die aan die eis kan voldoen. Door zijn mooie...
Waardering 4.50 uit 5
1521113

Bosch SMV4HAX40N

779,00
De Bosch SMV4HAX40N afwasmachine maakt het vieze servies perfect schoon en droog! Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De Bosch SMV4HAX40N heeft gemiddeld een: 8.7 gekregen van ongeveer 56 consumenten die de vaatwasser...
Waardering 4.35 uit 5
1634332

Bosch SGS4HVI31E

669,00
De Bosch SGS4HVI31E heeft erg sterke eigenschappen. De huidige gebruikers van de vaatwasser beoordelen hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi toestel, is dit er een die aan die eis kan voldoen. Door zijn mooie en strakke...
Waardering 4.60 uit 5
1630166

Bosch SHV4HCX48E

1.239,00
De Bosch SHV4HCX48E krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede beoordelingen van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Bij het opzetten van...
Waardering 3.90 uit 5
1521115

AEG FSE62417P

799,00
Waardering 4.60 uit 5
1381698

AEG FFB63700PM

729,00
De AEG FFB63700PM krijgt een hele hoge rating. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de kopers die hem al thuis hebben staan! Coolblue raadt deze vaatwasser...
Waardering 4.50 uit 5
1490724

Siemens SN63HX26TN

679,00
De Siemens SN63HX26TN heeft een heel goed cijfer gekregen door zijn sterke features. Naast deze sterke features krijgt de vaatwasser ook erg goede ratings van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Buiten al deze goede beoordelingen scoort hij...
1653838

Beko BDFN26430X

449,00
De Beko BDFN26430X heeft erg sterke features. De huidige gebruikers van de afwasmachine beoordelen hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi toestel, is dit er een die aan die eis kan voldoen. Door zijn mooie en strakke...
Waardering 4.55 uit 5
1639637

Siemens SL73HX60CE

999,00
Zoek je een goede afwasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Siemens SL73HX60CE is misschien wel de juiste afwasmachine voor jou. De Siemens SL73HX60CE heeft het cijfer: none gekregen van minstens none kopers die je voorgingen....
1663779

Siemens SL63HX60AE

849,00
De Siemens SL63HX60AE belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die deugdelijkheid uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de consumenten die hem al thuis hebben staan,...
Waardering 4.40 uit 5
1635101

Siemens SE63HX42VE

772,99
Omdat de Siemens SE63HX42VE erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de afwasmachine in onze top 5! De Siemens SE63HX42VE heeft de score: none mogen ontvangen van ongeveer none kopers die je voorgingen. Wil je graag de vaatwasmachine...
1607832

Miele G 7110 SC BRWS AutoDos

1.099,00
De Miele G 7110 SC BRWS AutoDos krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede beoordelingen van de kopers die hem al thuis hebben staan!...
Waardering 4.60 uit 5
1635413

Bosch SHV2ITX22E

899,00
De Bosch SHV2ITX22E krijgt een hele hoge score. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede scores van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Bij het maken van...