Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is een apparaat die je los in je keuken kan neerzetten. Een vrijstaande vaatwasser heeft een afgewerkte buitenkant, meestal een witte of zilvere kleur. De meeste vrijstaande vaatwassers hebben geen verstelbare pootjes.

Ben je op zoek naar een vrijstaande vaatwasser, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Lees dan op deze pagina hoe je de beste vrijstaande vaatwasser voor jouw behoeftes kunt vinden en vind het antwoord op de vragen die het vaakst gesteld worden

Vaatwasser hoofdpagina

Een vrijstaande vaatwasser kopen

Het aanbod vrijstaande vaatwassers is heel uitgebreid en daardoor is het moeilijk om zeker te weten wat voor jou de juiste vaatwasser is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier een overzicht gemaakt van de keuzes die je hebt.

Vrijstaande vaatwasser voor klein huishouden​

Met een compacte vrijstaande vaatwasser kan je ruimte besparen én voorkom je dat je het apparaat aan moet zetten met een halve belading.

Vrijstaande vaatwasser voor een groot huishouden​

Heb je veel vieze vaat? Dan heb je ook een grote vaatwasser nodig, zo voorkom je dat je alsnog een deel met de hand moet afwassen of dat er afwas blijft staan.

Stille vrijstaande vaatwasser

In een open keuken kan het erg vervelend zijn als je vaatwasser veel geluid maakt. Let altijd op het aantal decibel.

Goedkope vrijstaande vaatwasser

Je hebt al een beko vaatwasser vanaf €340, maar er zijn ook vaatwassers met een prijskaartje van meer dan €1000. Er is altijd wel een vaatwasser te vinden die binnen jouw budget past.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2023 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste Vrijstaande vaatwasser

Vaatwasser beste koop

Een vrijstaande vaatwasser vs. een inbouw vaatwasser

Wanneer je voor een inbouw vaatwasser kiest, gaat deze mooi op in het design van de rest van je keuken. Bij een volledig geïntegreerd model zie je niet dat er een vaatwasser in je keuken zit. Daar staat wel tegenover dat je een keukenkastje moet opofferen, waardoor je minder ruimte hebt om dingen weg te zetten.

Daarbij heb je voor een inbouw vaatwasser ook altijd de juiste aansluitingen nodig op de plek waar het apparaat moet komen te staan. In sommige gevallen betekent dat dat je bestaande aansluitingen moet omleggen, wat geen gemakkelijk klusje is.

Een vrijstaande vaatwasser vs. een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser plaats je onder je aanrechtblad, waardoor het apparaat minder in de weg staat. Aan de voorkant zit er geen frontpaneel op, waardoor je wel kunt zien dat er een vaatwasser zit. Je moet hier ook een keukenkastje voor opofferen, waardoor je minder ruimte voor andere dingen overhoudt.

Ook voor een onderbouw vaatwasser geldt dat je rekening moet houden met de aansluitingen. Je kan een vaatwasser namelijk niet altijd zomaar op iedere plek neerzetten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Soort vaatwasser

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Prijs vaatwasser

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je vaatwasser ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere vaatwasser heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe duur mag de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Een vrijstaande vaatwasser kopen: waar let je op

Zodra het tijd is voor een nieuwe vaatwasser, zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden, we hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Afmetingen

Een vrijstaande afwasmachine is beschikbaar in verschillende formaten, waarbij 60 cm breed de meest gangbare is. Je kan ook kiezen voor een smal 45 cm breed model of een compacte vaatwasser van 45 cm hoog.

Energieklasse

De energie efficiëntieklasse en het energieverbruik per cyclus van een vaatwasser staat altijd op het energielabel. De meeste vaatwassers zitten tussen energieklasse c en energieklasse e.

Geluidsniveau

Zeker als je een open keuken hebt is het belangrijk dat je naar het geluidsniveau van je vaatwasser kijkt. 49 db is daarbij de meest luidruchtige optie en alles onder de 43 db wordt gezien als heel stil.

Indeling

De binnenkant van een vaatwasser is belangrijk voor het gemak waarmee je de machine gebruikt. Een in hoogte verstelbare bovenkorf is bijvoorbeeld erg handig als je vaak grote potten en pannen wil afwassen. Denk ook eens na over de plaatsing van het bestek, dat kan in een bestekmandje in de onderste lade of een besteklade aan de bovenkant, waarbij je minder hoeft te bukken.

Droogtechniek

De droogtechniek die een vaatwasser gebruikt heeft invloed op hoe droog je vaat uit het apparaat komt. Bij zeoliet wordt je vaat het droogst. Zelfs plastic vaat hoef je niet na te drogen. Daarbij is het ook snel en milieuvriendelijk. Ventilatiedroogtechniek is ook snel en energiezuinig, terwijl de condensdroogtechniek wat langer duurt en ook meer energie verbruikt.

Extra functies

Welke extra functies voor jou handig zijn, is afhankelijk van je behoeftes op het gebied van afwassen. Een optie halve belading is bijvoorbeeld heel handig als je niet altijd even veel vaat hebt. De optie voor een uitgestelde start is juist handig als je wil dat je vaat op een bepaald moment klaar is.

Het aantal couverts

Een vrijstaande vaatwasser met 14 couverts is geschikt voor grote huishoudens of huishoudens met veel afwas. Één couvert staat gelijk aan een bord, een glas en een bestekset. Bij een compacte vaatwasser kun je vaak tussen de 7 en 10 couverts kwijt.

Plek van het bedieningspaneel

Bij een vrijstaande vaatwasser kan het bedieningspaneel aan de buitenkant of aan de binnenkant zitten. Een bedieningspaneel dat aan de binnenkant zit valt minder op, maar daar staat wel tegenover dat je de vaatwasser alleen kunt bedienen als de deur open is. Je kan bij een bedieningspaneel ook niet altijd zien hoe lang het wasprogramma nog duurt.

Veelgestelde vragen over vrijstaande vaatwassers

Om er zeker van te zijn dat jij straks echt alles over vrijstaande vaatwassers weet, hebben we hier de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Waarom moet ik een vrijstaande vaatwasser kopen?

Een vrijstaande vaatwasser heeft als voordeel dat je er geen keukenkastje voor hoeft op te offeren. Je houdt dus genoeg ruimte over om spullen op te bergen. Daarbij heeft ook niet iedere keuken de optie om een inbouw vaatwasser aan te sluiten, waardoor een vrijstaande vaatwasser al snel de enige keuze is.

Houd er wel altijd rekening mee dat je voor een vrijstaande vaatwasser voldoende ruimte nodig hebt. Je moet aan de achterkant alle aansluitingen kwijt kunnen en aan de voorkant moet de deur volledig open kunnen.

Welke vrijstaande vaatwasser moet ik kopen?

Wat voor jou de beste vaatwasser is, hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats moet je kijken naar je keuken. In een smalle keuken kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om voor een slimline vaatwasser te kiezen in plaats van voor een vrijstaande vaatwasser van 60 cm breed.

Daarbij moet je ook rekening houden met je wensen op het gebied van afwassen. Voor een groot huishouden heb je een vaatwasser met plek voor 14 couverts nodig.

Welk merk vaatwasser moet ik kopen?

Ieder merk vaatwasser heeft zijn eigen kwaliteiten. Een proline vaatwasser is bijvoorbeeld erg betaalbaar en daarbij heeft het merk ook veel vrijstaande vaatwassers in het assortiment. De beko vaatwasser is ook goedkoop en is van alle goedkope opties ook het meest zuinig.

Overige informatie

Vaatwasser schoonmaken en reinigen

Vaatwasser schoonmaken en reinigen Je kunt een vaatwasser op de volgende manier schoonmaken en reinigen: Haal als eerst de vaatwasser leeg. Haal daarna de filter uit de vaatwasser en verwijder vervolgens alle troep hier uit. Controleer de hoeveelheid reinigingszout in

Lees meer

Wanneer kan ik mijn vaatwasser openen

Wanneer kan ik mijn vaatwasser openen Je vaatwasser geeft vanzelf aan wanneer hij klaar is. In het ene geval met een pieptoon, een lichtje en soms allebei. Als dit het geval is kan je de vaatwasser openen.  Er zijn mensen die

Lees meer

Hoe werkt een vaatwasser

Hoe werkt een vaatwasser Een vaatwasser werkt op de volgende manier: Aan de onderkant van de vaatwasser wordt een laagje water gepompt, dit laagje water wordt verwarmt door een verwarmingselement. Het vaatwasmiddel wordt na een bepaalde tijd toegevoegd aan het

Lees meer

Inbouw vaatwasser

Inbouw vaatwasser Een inbouw vaatwasser wordt volledig ingebouwd in je keuken. Aan de voorkant van de vaatwasser wordt een paneel van de keukenkastjes gemonteerd zodat hij volledig op gaat in de keuken. De zij- en bovenkant van de vaatwasser zijn

Lees meer

Vaatwasser voor een klein gezin

Vaatwasser voor een klein gezin Wat maakt een vaatwasser geschikt voor een klein gezin? Een vaatwasser tussen de 6 en 10 couverts is perfect voor een gezin van minder dan 4 personen. Een couvert is een setje bestek voor 1 persoon, dat betekent dat er dus 6 tot 10 setjes

Lees meer

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken Een vaatwasser ontkalk je op de volgende manier: Maak de vaatwasser helemaal leeg. Zet voor 30 minuten een wasprogramma aan waar het water minimaal 60° graden Celcius bereikt. Voeg na deze 30 minuten ontkalkingsmiddel

Lees meer

Vrijstaande vaatwassers assortiment

1390301

AEG FSE63617P

699,00
Waardering 4.40 uit 5
1409240

AEG FSB53607Z

699,00
De AEG FSB53607Z heeft een hele goede score gekregen door zijn sterke eigenschappen. Naast deze sterke kenmerken krijgt de vaatwasser ook erg goede ratings van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Buiten al deze goede scoort hij ook...
Waardering 4.10 uit 5
1560709

Bosch SBH6ZCX42E

1.199,00
De Bosch SBH6ZCX42E krijgt een hele hoge beoordeling. Deze vaatwasser scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede recensies van de mensen die hem al thuis hebben staan! De Bosch SBH6ZCX42E heeft...
1407834

Whirlpool WFC 3C26 P

479,00
De Whirlpool WFC 3C26 P belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die een goede kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de consumenten die hem...
Waardering 4.40 uit 5
1569454

ATAG DW8114XT

1.399,00
De ATAG DW8114XT vaatwasser maakt jouw borden en glazen volledig schoon en droog! Deze vaatwasmachine is Coolblue's Keuze! De ATAG DW8114XT is beoordeeld door 17 eerdere kopers met het cijfer: 8.9. Het is mogelijk om dit toestel in te bouwen...
Waardering 4.45 uit 5
1474424

Miele G 5222 SC CLST

999,00
De Miele G 5222 SC CLST vaatwasser maakt al jouw vieze borden en glazen helemaal schoon en droog! De Miele G 5222 SC CLST heeft de score: 9.4 ontvangen van minstens 22 mensen. Wil je graag de vaatwasser overal kunnen...
Waardering 4.70 uit 5
1471962

Miele G 5022 U BRWS

779,00
Zoek je een nieuwe vaatwasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Miele G 5022 U BRWS is misschien wel de juiste afwasmachine voor jou. De Miele G 5022 U BRWS is beoordeeld door 17 experts met...
Waardering 4.55 uit 5
1647828

Beko DIN24215

409,00
Omdat de Beko DIN24215 erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de vaatwasmachine in onze top 5! Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik van consumenten reviews. De Beko DIN24215 heeft gemiddeld de score: 8.8...
1520641

Siemens SN63EX14AN

899,00
De Siemens SN63EX14AN heeft erg sterke features. De huidige gebruikers van de vaatwasser beoordelen hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi apparaat, is dit er een die aan die eis kan voldoen. Door zijn mooie en strakke...
Waardering 4.40 uit 5
1635154

Siemens SE63HX41TE

699,00
De Siemens SE63HX41TE afwasmachine wordt erg hoog beoordeeld door consumenten die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De vaatwasmachine scoort op de belangrijkste gebieden erg goed ten opzichte van zijn...
Waardering 4.20 uit 5
1569452

ATAG DW8114XB

1.199,00
De ATAG DW8114XB krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge rating. Naast alle hoge ratings van de eerdere kopers die de afwasmachine al thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort namelijk op...
Waardering 4.45 uit 5
1541651

ATAG DW7114XB

1.049,00
De ATAG DW7114XB belandt op een erg hoge plek. Naast zijn prachtige uiterlijk die een goede kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de vaatwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de mensen die hem al thuis...
Waardering 4.50 uit 5
1572707

AEG FSE72507P

829,00
De AEG FSE72507P krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge beoordeling. Naast alle hoge scores van de mensen die de afwasmachine al thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort namelijk op de...
Waardering 4.20 uit 5
1647824

Beko DIN28426

449,00
Waardering 4.30 uit 5
1663779

Siemens SL63HX60AE

849,00
De Siemens SL63HX60AE belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die deugdelijkheid uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de consumenten die hem al thuis hebben staan,...
Waardering 4.40 uit 5
1655503

Beko BDFN26430W

429,00
De Beko BDFN26430W vaatwasmachine maakt alle borden en glazen volledig schoon en droog. De Beko BDFN26430W heeft de reviewscore: 9.1 mogen ontvangen van minstens 6 mensen. Het is mogelijk om dit apparaat overal neer te zetten in jouw keuken, dit...
Waardering 4.55 uit 5
1475690

Miele G 5022 SCi CLST

929,00
De Miele G 5022 SCi CLST vaatwasser wordt erg hoog beoordeeld door mensen die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De afwasmachine scoort op de belangrijkste gebieden erg goed ten...
Waardering 4.45 uit 5
1688476

Beko BDFN26430XC

539,00
Doordat de Beko BDFN26430XC erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de vaatwasser in onze top 5! De Beko BDFN26430XC heeft het cijfer: 8.0 mogen ontvangen van ten minste 1 experts. Wil je graag de vaatwasmachine overal kunnen...
Waardering 4.00 uit 5
1647828

Beko DIN24215

389,00
Waardering 4.40 uit 5
1585578

Bosch SMS6ZCI42E

999,00
De Bosch SMS6ZCI42E belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die veel kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de vaatwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de kopers die hem al thuis hebben...
Waardering 4.90 uit 5
1626274

Beko DFN05311W

329,00
De Beko DFN05311W afwasmachine maakt al het vieze vaatwerk grondig schoon en droog. De Beko DFN05311W is beoordeeld door 11 mensen met het cijfer: 8.2. Wil je graag jouw vaatwasmachine overal kunnen neerzetten in jou keuken? Dat kan met dit...
Waardering 4.10 uit 5
1672908

Beko BDFN26520XQ

489,00
Omdat de Beko BDFN26520XQ erg goed is scoort op allerlei verschillende criteria staat de afwasmachine in onze top 5! Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik van consumenten reviews. De Beko BDFN26520XQ heeft gemiddeld de reviewscore: none...
1667037

Beko DVN05320X

359,00
De Beko DVN05320X krijgt een hele hoge beoordeling. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de mensen die hem al thuis hebben staan. De Beko DVN05320X is...
Waardering 3.35 uit 5
1635627

Bosch SRI4HKS53E

889,00
De Bosch SRI4HKS53E krijgt een hele hoge score. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede recensies van de kopers die hem al thuis hebben staan! De Bosch SRI4HKS53E heeft...
1511568

ETNA VW247M

409,00
De ETNA VW247M belandt op een erg hoge plek. Naast zijn prachtige uiterlijk die deugdelijkheid uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de mensen die hem al thuis hebben staan,...
Waardering 3.95 uit 5
1463330

Siemens SN636X00JE

639,00
De Siemens SN636X00JE vaatwasmachine wordt erg hoog beoordeeld door mensen die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De afwasmachine scoort op de belangrijkste gebieden erg goed ten opzichte van zijn...
Waardering 4.45 uit 5
1634136

Siemens SE63HX36TE

628,00
De Siemens SE63HX36TE belandt op een erg hoge plek. Naast zijn mooie uiterlijk die veel kwaliteit uitstraalt is ook de binnenkant van de afwasmachine van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de kopers die hem al thuis hebben...
1521114

Bosch SBV8ZCX07N

1.179,00
De Bosch SBV8ZCX07N heeft een hele goede score gekregen door zijn sterke functies. Naast deze sterke kenmerken krijgt de vaatwasmachine ook erg goede scores van de kopers die hem al thuis hebben staan. Buiten al deze goede beoordelingen scoort hij...
Waardering 4.45 uit 5
1381698

AEG FFB63700PM

729,00
De AEG FFB63700PM krijgt een hele hoge rating. Deze afwasmachine scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede ratings van de kopers die hem al thuis hebben staan! Coolblue raadt deze vaatwasser...
Waardering 4.50 uit 5