Beste wasmachine 2024

Wil jij de beste wasmachine van 2024 kopen? Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt! Van tips waar je op moeten letten, tot een kant-en-klare lijst met de beste wasmachines dit jaar.

Beste wasmachine

Beste wasmachine van 2024

Met de ruime keuze aan wasmachines op het moment, kan het lastig zijn om in te schatten welke wasmachine de beste is. Dit wordt namelijk bepaald door een boel verschillende aspecten, zoals het vulgewicht, de energieklasse, het toerental, het geluidsniveau, gebruiksvriendelijkheid en de verschillende wasprogramma’s. Daarnaast speelt ook de bouwkwaliteit van een wasmachine een grote rol.

Allerlei verschillende eigenschappen die belangrijk zijn om mee te nemen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine. Waar het vooral om gaat is dat de wasmachine bij jou en je gezin past. We hebben tevens gegekeken naar het onderzoek van de ConsumentenbondOm je te helpen bij je keuze hebben wij hieronder de lijst met de best geteste wasmachines voor je gemaakt: 

Best getest

Energielabel A

8kg vulgewicht

Voor een gezin

Wast erg zuinig

Populair model

Energielabel A

9kg vulgewicht

Voor een groot gezin

Wast stil

Snelste optie

Energielabel A

8kg vulgewicht

Voor een gezin

Wast erg snel

De best geteste wasmachines

Om de beste wasmachine te vinden moet je vooral kijken naar je eigen voorkeuren. Wil je een bovenlader of voorlader wasmachine? Wil je graag een stille wasmachine, of liever een energiezuinige wasmachine? Vergeet daarnaast ook niet te kijken naar de hoeveelheid kg vulgewicht en het toerental.

Maar hoe weet je – los daarvan – wat een goede wasmachine is? Hiervoor kun je het beste kijken naar het merk, de prijsklasse en de was- en bouwkwaliteit. Die kenmerken geven een indicatie van de presentaties van de wasmachine en de verwachtte levensduur. Kies daarom liever niet voor een goedkope wasmachine, maar eentje met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De best geteste wasmachines van 2024 zijn:

 • Best geteste wasmachine: AEG LF62CS86 ProSense
 • Beste goedkope wasmachine: Samsung WW90T534AAW
 • Populaire wasmachine: LG GC3V708S2 TurboWash 39

De AEG LF62CS86 ProSense is de best geteste wasmachine van 2024

De AEG LF62CS86 wasmachine combineert efficiëntie met zorg voor je kleding dankzij de geavanceerde ProSense technologie en de veelzijdige stoomfunctie. Het apparaat is ideaal voor middelgrote gezinnen met een royale trommelcapaciteit van 8 kg, waardoor je veel was in één keer kunt verwerken.

Wat vinden anderen van de AEG LF62CS86?

 • “De ProSense beladingssensor is fantastisch! Het past de wastijd aan op de hoeveelheid was, waardoor mijn kleding altijd perfect schoon wordt zonder verspilling van water of energie.”
 • “De stoomfunctie is een zegen voor mijn allergie ën; het verwijdert bacteriën effectief. Jammer genoeg helpt het niet tegen kreukels, maar de hygiëne is voor mij belangrijker.”

Voordelen

ProSense beladingssensor

De intelligente ProSense technologie zorgt ervoor dat de wasmachine de programmaduur aanpast aan de hoeveelheid was. Dit betekent niet alleen een perfect schoon resultaat, maar ook een langere levensduur voor je kleding en besparingen op water en energie.

Grote trommelcapaciteit

Met een vulgewicht van 8 kg is deze wasmachine uitstekend geschikt voor middelgrote gezinnen. Je kunt meer wasgoed in één keer wassen, wat je tijd en energie bespaart.

Uitstekende waterbeveiliging

Dankzij geavanceerde waterbeveiligingssystemen, waaronder automatische watertoevoerstop bij lekkage, biedt deze wasmachine een geruststellend veiligheidsniveau.

Energiezuinig

Met zijn energieklasse A is de AEG LF62CS86 bijzonder energiezuinig, wat zorgt voor een lagere energierekening.

Zelfreinigende wasmiddellade

De zelfreinigende wasmiddellade zorgt ervoor dat het zeepbakje na elk programma schoon wordt gespoeld, een handige functie die je tijd bespaart.

Nadelen

Geen vermindering van strijkwerk

Hoewel de stoomfunctie geweldig is voor het verwijderen van bacteriën en allergenen, helpt het niet om strijkwerk te verminderen.
AEG LF62CS86 ProSense

Verkrijgbaar bij

Samsung WW90T534AAW Autodose

Onze nummer twee: de Samsung WW90T534AAW van de 5000 serie zorgt ervoor dat je was langer mooi blijft. Hoe? Onder andere dankzij Autodose, een systeem dat automatisch je wasmiddel en wasverzachter doseert. Daarnaast is er het Steam Wash programma dat allergenen en bacteriën verwijdert met behulp van stoom. Zo zeg je vaarwel tegen de allergie voor huisstofmijt of dierenharen. Bovendien heeft het apparaat een groot vulgewicht van 9 kilogram. Heeft de wasmachine geen nadelen? Jawel, want er zijn een paar dingen die je zou kunnen missen, zoals een AddWash deur of QuickDrive om je was sneller schoon te wassen.

Wat vinden anderen van de Samsung WW90T534AAW?

 • “Ik ben dol op het Autodose-systeem! Mijn kleren blijven langer mooi en ik verspil geen wasmiddel meer.”
 • “Het Steam Wash programma is geweldig! Het verwijdert effectief allergenen en bacteriën. Mijn was is nog nooit zo fris geweest!”

Voordelen

Autodose-functie

Deze wasmachine maakt het leven makkelijker met zijn Autodose-functie. Door automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter te doseren, blijft je was langer mooi. 

Steam Wash programma

Het Steam Wash programma wast je kleding extra hygiënisch door allergenen en bacteriën te verwijderen. Dus als je last hebt van allergieën, dan is dit jouw redding. Zeg maar dag tegen allergenen!

Ruime trommelinhoud van 9 kilogram

De perfecte wasmachine voor grote gezinnen. Deze wasmachine kan 9 kilogram was in één keer aan. Dat betekent minder ladingen en meer tijd voor jezelf.

Nadelen

Geen AddWash deur

Er is helaas geen AddWash deur. Dus als je een sok vindt net nadat je de wasmachine hebt gestart, dan heb je pech. Het kan een klein ongemak zijn, maar het is iets om rekening mee te houden.

LG GC3V708S2 TurboWash 39

De laatste in de lijst: de LG GC3V708S2 TurboWash 39 wasmachine is een populaire wasmachine. Deze krachtige wasmachine wast snel, efficiënt en vooral veilig schoon.

Hoe denken anderen over de LG GC3V708S2 TurboWash 39?

 • “De TurboWash functie is een uitkomst. Mijn kleding is in een mum van tijd schoon, ideaal voor last-minute wasbeurten.”
 • “Het Steam+ programma is een super! We hebben oprecht minder last van onze allergieën.

Voordelen 

Snel en efficiënt wassen

De TurboWash 39 is een kenmerkende functie waarmee je een halve belading kleding binnen 39 minuten schoon kunt wassen. Stel je voor, je favoriete overhemd is vies en je hebt een afspraak. In plaats van in paniek te raken, zet je gewoon de TurboWash aan en in minder dan een uur is je outfit klaar. 

Allergievrij wassen

De Steam+ functie is een krachtige toevoeging die pollen en dierenharen verwijdert. Heb je een gevoelige huid? Dit programma vermindert huidirritatie en zorgt voor een hygiënisch schone was. Babykleren kunnen daarom ook veilig worden gewassen.

Duurzaamheid van je kleding

De AI DD technologie past automatisch de trommelbewegingen aan het type wasgoed aan, waardoor je kleding langer mooi blijft. Geen zorgen meer over slijtage. Je kleding blijft langer nieuw en mooi.

Nadelen

Geen automatische wasmiddeldosering

De LG GC3V708S2 beschikt niet over een ezDispense systeem voor automatische wasmiddeldosering. Je moet handmatig de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. Een klein nadeel, maar niet onbelangrijk. 

Beste wasmachine kopen: waar let je op

Wil jij een nieuwe wasmachine kopen en ben je op zoek naar de beste koop? Niemand anders weet beter dat jij wat jij welke wasmachine je nodig hebt. Alleen ontwikkelen nieuwe wasmachines zich zó snel, en hoef je slechts eens per 10 jaar een nieuwe te kopen. Om die reden weet je misschien niet zo goed waar je rekening mee moet houden als je een wasmachine koopt. We hebben onze tips voor het vinden van de ‘Beste Koop’ wasmachine op een rij gezet.

Type, formaat en vulgewicht
Praktische zaken eerst! Om te beginnen moet je uitzoeken of de wasmachine die je op het oog hebt wel praktisch bruikbaar is in jouw huishouden. Daarvoor is het belangrijk om te bepalen…:
 • of je gaat voor een voorlader of bovenlader, dit bepaalt aan welke zijde de deur naar de trommel zich bevindt;
 • hoe groot de wasmachine mag zijn. Je hebt ongetwijfeld al een plek voor ogen waar de nieuwe wasmachine komt te staan. Meet deze zorgvuldig op om er zeker van te zijn dat je een passende wasmachine koopt;
 • hoeveel vulgewicht je nodig hebt. De grootte van de trommel bepaalt hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel gaat, en dus ook hoeveel je tegelijkertijd kunt wassen. Een vulgewicht van 6 kg of 7 kg is geschikt voor max 2 personen, 8 kg voor 3 of 4 personen, en 9 kg of meer voor gezinnen van 5 of meer.
Energieklasse
Een groot voordeel van het kopen van een van de beste wasmachines, is het feit dat ze over het algemeen een betere energieklasse hebben. Een energiezuinige wasmachine verbruikt per wasbeurt een stuk minder elektriciteit – wat goed is voor het milieu, maar ook je energierekening laag houdt. Voorheen stond energieklasse bekend als energielabel. Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, kun je het beste gaan voor een wasmachine met energieklasse A. Een zuinige wasmachine kost vaak iets meer in de aanschaf, maar op termijn bespaar je er juist geld mee.
Waskwaliteit
De voornaamste taak van de beste wasmachine is om jouw kleding en ander wasgoed goed schoon te maken. Alle wasmachines worden beoordeeld om hun waskwaliteit, dat wordt gedaan aan de hand van onder andere de volgende specificaties: het wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, een beladingssensor, een stoomfunctie, extra spoelfunctie, een kledingbeschermende trommel, een zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. De waskwaliteit wordt onderverdeeld tussen basisklasse, middenklasse en topklasse. De meeste wasmachines hebben een waskwaliteit van middenklasse. Als je de beste wasmachine wilt, kun je je het beste oriënteren op wasmachines met een waskwaliteit van topklasse.
Geluidsniveau
Als je graag een stille wasmachine wilt, kijk je naar het geluidsniveau. Dit geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de wasmachine produceert tijdens het centrifugeren. 78 dB of meer wordt gezien als luid, 74 dB tot 77 dB wordt gezien als normaal, 72 dB en 73 dB als stil en 71 dB en minder als extra stil. Als jouw wasmachine vlakbij leefruimtes komt te staan – zoals je woonkamer of kantoor – raden we je aan voor een (extra) stille wasmachine te gaan. Hetzelfde advies geldt voor iedereen die van plan in ‘s nachts te wassen.
Toerental
Het liefst wil je natuurlijk dat je wasgoed zo droog mogelijk uit de trommel komt. Hiervoor kijk je naar het toerental van de wasmachine. Dit geeft aan hoeveel rondes te trommel maximaal kan maken tijdens het centrifugeren. Voor de meeste wasmachine ligt dit rond de 1400 toeren per minuut, maar als je je wasgoed zo droog mogelijk wilt, kun je het beste kijken naar wasmachines die 1600 toeren per minuut maken. Houd er wel rekening mee dat dit geldt voor reguliere katoen wasprogramma’s – bij wasprogramma’s voor fijner wasgoed zal de wasmachine minder hard centrifugeren en wordt je wasgoed dus ook minder droog.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van een wasmachine is een indicatie van de levensduur een stevigheid van een wasmachine. De bouwkwaliteit van wasmachines wordt bepaald aan de hand van onder andere de volgende specificaties: koolborstelloze motor, waterbeveiliging, een RVS trommel, kuip en deurscharnier, een balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, trommelreiniging en een behuizing van metaal met emaille. Nieuwe wasmachines worden onderverdeeld tussen de basisklasse, middenklasse en topklasse. De meeste wasmachines hebben een bouwkwaliteit van middenklasse, maar als jij gaat voor de beste wasmachine, kun je beter kiezen voor een exemplaar met een topklasse bouwkwaliteit. Niet alle merken en leveranciers zijn even open over de bouwkwaliteit van hun wasmachines. Mocht de bouwkwaliteit niet gecommuniceerd zijn, kunnen de prijs en het merk van de wasmachine een indicatie zijn. Dure wasmachines van grote merken zijn niet per se van goede kwaliteit, maar het kan wel een indicatie zijn dat het apparaat is gemaakt met goede materialen.
Gebruiksgemak
Als je de beste wasmachine wilt, wil je wellicht dat hij extra functies bevat die het makkelijker maken om te wassen en ervoor zorgen dat deze goede wasmachine langer mee gaat. Wat gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid aangaat, bieden nieuwe wasmachines steeds meer high tech functies en opties. Denk hierbij aan: startuitstel, een kledingbeschermende trommel, tussentijds was toevoegen, een beladingssensor, bediening via app, automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie, een zelfreinigende wasmiddellade en trommelverlichting. Maar bedenk je vooral ook welke verschillende programma’s je nodig hebt.

Beste wasmachine merken

Als je op zoek bent naar de beste wasmachine, zal het je opvallen dat er verschillende grote merken zijn die wasmachines verkopen. Een nieuwe wasmachine kopen van een bepaald merk kan extra verleiding zijn omdat je misschien al ervaringen hebt ermee, of omdat het merk goed bekend staat. A-merken staan vaak bekend om hun gebruik van de nieuwste technologie en goede kwaliteit. Hierdoor hebben A-merken vaak een langere levensduur dan goedkopere wasmachines – maar dat wil niet per se zeggen dat alle wasmachines uit een lagere prijsklasse slecht zijn.

Houdt vooral de consumentenbond in de gaten om op de hoogte te blijven van de kwaliteit van de goedkopere merken. Wil jij weten welke merken de beste wasmachines bieden? We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een wasmachine

Wasmachines vergelijken is geen makkelijke klus. Ze hebben namelijk enorm veel specificaties en hoe weet je nou wat voor jou van belang is? Om je meer inzicht te geven in de beste wasmachines van 2022, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over wasmachines.

Wat is het beste merk voor een wasmachine?

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar wat de beste wasmachines zijn. Daarbij kijken ze onder andere naar de tevredenheid van gebruikers van bepaalde merken. Uit hun onderzoek bleek dat de gebruikers van een Miele wasmachine het meest tevreden zijn. Zij geven Miele een gemiddeld een 9,4 voor merktevredenheid. Miele wasmachines scoren echter minder goed op prijs-kwaliteitverhouding, omdat ze relatief duur zijn in aanschaf.

Op de tweede plaats staan de wasmachines van Zanussi, die juist heel goed scoren op prijs-kwaliteitverhouding. Siemens en Bosch doen het ook erg goed.

Wat is de beste wasmachine volgens de Consumentenbond?

De Consumentenbond test het hele jaar door wat de beste wasmachine is. Hierbij kijken ze onder andere naar hoe goed de wasmachine zijn werk doet, de energieklasse, het geluidsniveau wassen en functies voor gebruiksgemak (zoals een zelfreinigende wasmiddellade en de verschillende wasprogramma’s). In ons overzicht hebben we de top 5 van de Consumentenbond meegenomen. 

Welke wasmachines gaan het langst mee?

De Consumentenbond doet ook onderzoek naar de levensduur van wasmachines, wellicht iets waar je meer over wilt weten als je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Uit hun onderzoek blijkt dat een Miele wasmachine gemiddeld een stuk langer meegaat dan de meeste wasmachines. Een moderne wasmachine van Miele gaat gemiddeld 16,6 jaar mee. Op de tweede plaats staat de AEG wasmachine, die gaat 13,7 jaar mee.

Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

Als je een nieuwe wasmachine koopt, hoop je natuurlijk dat hij wel een tijdje meegaat. Daarom vraag je je wellicht af; hoe lang gaat een wasmachine mee? De meeste wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van 10 a 11 jaar, maar uiteindelijk is dit afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe vaak je je wasmachine gebruikt, hoe goed je hem onderhoudt, het merk, de bouwkwaliteit en of de wasmachine waterpas staat.