Beste wasmachine

Wil jij de beste wasmachine van 2023 kopen? Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt! Van tips waar je op moeten letten, tot een kant-en-klare lijst met de beste wasmachines van het moment.

Beste wasmachine

Beste wasmachine van 2023

Met de ruime keuze aan wasmachines op het moment, kan het lastig zijn om in te schatten welke wasmachine de beste is. Dit wordt namelijk bepaald door een boel verschillende aspecten, zoals het vulgewicht, de energieklasse, het toerental, het geluidsniveau, gebruiksvriendelijkheid en de verschillende wasprogramma’s. Daarnaast speelt ook de bouwkwaliteit van een wasmachine een grote rol.

Dit zegt iets over de levensduur en stevigheid van de wasmachine, maar ook over verschillende extra specificaties, zoals een koolborstelloze motor, trommelreiniging, en een trommel, kuip en deurscharnier van RVS. Ga jij voor een nieuwe wasmachine van kwaliteit? 

Samsung WW80TA049AE EcoBubble
Samsung WW80TA049AE
Samsung WW90T534AAW Autodose wasmachine
Samsung WW90T534AAW
LG GC3V708S2 TurboWash 39
LG GC3V708S2 TurboWash 39
Best getest
Groot
Populair
Energielabel B
Energielabel A
Energielabel A
8kg vulgewicht
9kg vulgewicht
8kg vulgewicht
Gemiddeld gezin
Groot gezin
Gemiddeld gezin
1400 toeren
1400 toeren
1400 toeren
72 dB geluid
72 dB geluid
71 dB geluid
Bekijk prijs
Bekijk prijs
Bekijk prijs

De best geteste wasmachines

Om de beste wasmachine te vinden moet je vooral kijken naar je eigen voorkeuren. Wil je een bovenlader of voorlader wasmachine? Wil je graag een stille wasmachine, of liever een energiezuinige wasmachine? Vergeet daarnaast ook niet te kijken naar de hoeveelheid kg vulgewicht en het toerental.

Maar hoe weet je – los daarvan – wat een goede wasmachine is? Hiervoor kun je het beste kijken naar het merk, de prijsklasse en de was- en bouwkwaliteit. Die kenmerken geven een indicatie van de presentaties van de wasmachine en de verwachtte levensduur. Kies daarom liever niet voor een goedkope wasmachine, maar eentje met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De best geteste wasmachines van 2023 zijn:

  • Best geteste wasmachine: Samsung WW80TA049AE
  • Beste goedkope wasmachine: Samsung WW90T534AAW
  • Populaire wasmachine: LG GC3V708S2 TurboWash 39
Samsung WW80TA049AE EcoBubble

Samsung WW80TA049AE is de best geteste wasmachine van 2023

De Samsung WW80TA049AE met EcoBubble mengt het wasmiddel automatisch met het water voordat het bij je wasgoed terecht komt. Dit zorgt ervoor dat je wasgoed zorgvuldiger en gelijkmatiger gewassen wordt.

Deze Samsung wasmachine beschikt over energieklasse B, wat het een energiezuinige wasmachine maakt. Hij wast met een relatief lage temperatuur waardoor je weinig energie verbruikt. Wat de Samsung WW80TA049AE een van de beste wasmachines van 2023 maakt, is het grote aantal verschillende wasprogramma’s; voor onder andere vervelende vlekken, delicate stoffen en handdoeken.

Deze moderne wasmachine beschikt tevens over een koolborstelloze motor, een zelfreinigende wasmiddellade en een 8 kg vulgewicht trommel.

Verkrijgbaar bij

Samsung WW90T534AAW Autodose wasmachine

Samsung WW90T534AAW Autodose

Met 9 kg vulgewicht is dit de ideale wasmachine voor een huishouden met 5 of meer personen. Deze Samsung wasmachine wast je wasgoed hygiënisch schoont, zelfs op een lage temperatuur. Dankzij de Autodose functie wordt er altijd precies genoeg wasmiddel gedoseerd. En door de EcoBubble technologie krijgt deze betrouwbare wasmachine zelfs de meest vervelende vlekken uit je kleding.

Dit is een van de beste wasmachines van 2023 omdat hij je veel gebruiksgemak biedt; denk aan een zelfreinigende wasmiddellade, een koolborstelloze motor wat dit een zeer stille wasmachine maakt, en de optie startuitstel. Deze relatief goedkope wasmachine beschikt over energieklasse A, wat hem een hele energiezuinige wasmachine maakt.

LG GC3V708S2 TurboWash 39

LG GC3V708S2 TurboWash 39

Deze zuinige wasmachine van LG is een van de beste getest wasmachines door de goede prijs-kwaliteitverhouding. Met een vulgewicht van 8 kg is hij perfect voor huishoudens van 3 tot 4 personen. En het beste van alles? Hij heeft energielabel A, de meest zuinige klasse die er is!

Met TurboWash 39, een speciaal programma van LG, kun je een halve belading kleding binnen slechts 39 minuten schoon wassen. Met het Steam+ programma worden pollen en dierenharen gemakkelijk verwijderd. Maar dat is nog niet alles, deze wasmachine beschikt over AI DD, een slimme technologie die automatisch de trommelbewegingen aanpast aan het type wasgoed dat je wast. Hierdoor blijft je kleding langer mooi slijt het minder snel.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

Vind je perfecte wasmachine

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Beste wasmachine kopen: waar let je op

Wil jij een nieuwe wasmachine kopen en ben je op zoek naar de beste koop? Niemand anders weet beter dat jij wat jij welke wasmachine je nodig hebt. Alleen ontwikkelen nieuwe wasmachines zich zó snel, en hoef je slechts eens per 10 jaar een nieuwe te kopen. Om die reden weet je misschien niet zo goed waar je rekening mee moet houden als je een wasmachine koopt. We hebben onze tips voor het vinden van de ‘Beste Koop’ wasmachine op een rij gezet.

Type, formaat en vulgewicht
Praktische zaken eerst! Om te beginnen moet je uitzoeken of de wasmachine die je op het oog hebt wel praktisch bruikbaar is in jouw huishouden. Daarvoor is het belangrijk om te bepalen…:
  • of je gaat voor een voorlader of bovenlader, dit bepaalt aan welke zijde de deur naar de trommel zich bevindt;
  • hoe groot de wasmachine mag zijn. Je hebt ongetwijfeld al een plek voor ogen waar de nieuwe wasmachine komt te staan. Meet deze zorgvuldig op om er zeker van te zijn dat je een passende wasmachine koopt;
  • hoeveel vulgewicht je nodig hebt. De grootte van de trommel bepaalt hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel gaat, en dus ook hoeveel je tegelijkertijd kunt wassen. Een vulgewicht van 6 kg of 7 kg is geschikt voor max 2 personen, 8 kg voor 3 of 4 personen, en 9 kg of meer voor gezinnen van 5 of meer.
Energieklasse
Een groot voordeel van het kopen van een van de beste wasmachines, is het feit dat ze over het algemeen een betere energieklasse hebben. Een energiezuinige wasmachine verbruikt per wasbeurt een stuk minder elektriciteit – wat goed is voor het milieu, maar ook je energierekening laag houdt. Voorheen stond energieklasse bekend als energielabel. Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, kun je het beste gaan voor een wasmachine met energieklasse A. Een zuinige wasmachine kost vaak iets meer in de aanschaf, maar op termijn bespaar je er juist geld mee.
Waskwaliteit
De voornaamste taak van de beste wasmachine is om jouw kleding en ander wasgoed goed schoon te maken. Alle wasmachines worden beoordeeld om hun waskwaliteit, dat wordt gedaan aan de hand van onder andere de volgende specificaties: het wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, een beladingssensor, een stoomfunctie, extra spoelfunctie, een kledingbeschermende trommel, een zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. De waskwaliteit wordt onderverdeeld tussen basisklasse, middenklasse en topklasse. De meeste wasmachines hebben een waskwaliteit van middenklasse. Als je de beste wasmachine wilt, kun je je het beste oriënteren op wasmachines met een waskwaliteit van topklasse.
Geluidsniveau
Als je graag een stille wasmachine wilt, kijk je naar het geluidsniveau. Dit geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de wasmachine produceert tijdens het centrifugeren. 78 dB of meer wordt gezien als luid, 74 dB tot 77 dB wordt gezien als normaal, 72 dB en 73 dB als stil en 71 dB en minder als extra stil. Als jouw wasmachine vlakbij leefruimtes komt te staan – zoals je woonkamer of kantoor – raden we je aan voor een (extra) stille wasmachine te gaan. Hetzelfde advies geldt voor iedereen die van plan in ‘s nachts te wassen.
Toerental
Het liefst wil je natuurlijk dat je wasgoed zo droog mogelijk uit de trommel komt. Hiervoor kijk je naar het toerental van de wasmachine. Dit geeft aan hoeveel rondes te trommel maximaal kan maken tijdens het centrifugeren. Voor de meeste wasmachine ligt dit rond de 1400 toeren per minuut, maar als je je wasgoed zo droog mogelijk wilt, kun je het beste kijken naar wasmachines die 1600 toeren per minuut maken. Houd er wel rekening mee dat dit geldt voor reguliere katoen wasprogramma’s – bij wasprogramma’s voor fijner wasgoed zal de wasmachine minder hard centrifugeren en wordt je wasgoed dus ook minder droog.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van een wasmachine is een indicatie van de levensduur een stevigheid van een wasmachine. De bouwkwaliteit van wasmachines wordt bepaald aan de hand van onder andere de volgende specificaties: koolborstelloze motor, waterbeveiliging, een RVS trommel, kuip en deurscharnier, een balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, trommelreiniging en een behuizing van metaal met emaille. Nieuwe wasmachines worden onderverdeeld tussen de basisklasse, middenklasse en topklasse. De meeste wasmachines hebben een bouwkwaliteit van middenklasse, maar als jij gaat voor de beste wasmachine, kun je beter kiezen voor een exemplaar met een topklasse bouwkwaliteit. Niet alle merken en leveranciers zijn even open over de bouwkwaliteit van hun wasmachines. Mocht de bouwkwaliteit niet gecommuniceerd zijn, kunnen de prijs en het merk van de wasmachine een indicatie zijn. Dure wasmachines van grote merken zijn niet per se van goede kwaliteit, maar het kan wel een indicatie zijn dat het apparaat is gemaakt met goede materialen.
Gebruiksgemak
Als je de beste wasmachine wilt, wil je wellicht dat hij extra functies bevat die het makkelijker maken om te wassen en ervoor zorgen dat deze goede wasmachine langer mee gaat. Wat gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid aangaat, bieden nieuwe wasmachines steeds meer high tech functies en opties. Denk hierbij aan: startuitstel, een kledingbeschermende trommel, tussentijds was toevoegen, een beladingssensor, bediening via app, automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie, een zelfreinigende wasmiddellade en trommelverlichting. Maar bedenk je vooral ook welke verschillende programma’s je nodig hebt.

Beste wasmachine merken

Als je op zoek bent naar de beste wasmachine, zal het je opvallen dat er verschillende grote merken zijn die wasmachines verkopen. Een nieuwe wasmachine kopen van een bepaald merk kan extra verleiding zijn omdat je misschien al ervaringen hebt ermee, of omdat het merk goed bekend staat. A-merken staan vaak bekend om hun gebruik van de nieuwste technologie en goede kwaliteit. Hierdoor hebben A-merken vaak een langere levensduur dan goedkopere wasmachines – maar dat wil niet per se zeggen dat alle wasmachines uit een lagere prijsklasse slecht zijn.

Houdt vooral de consumentenbond in de gaten om op de hoogte te blijven van de kwaliteit van de goedkopere merken. Wil jij weten welke merken de beste wasmachines bieden? We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Hoe kies ik de juiste wasmachine

Het kiezen van de juiste wasmachine kan een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende merken, modellen en functies om uit te kiezen, dat het gemakkelijk is om overweldigd te raken. Gelukkig kan het onderstaande filmpje je helpen met het maken van de juiste keuze. Dit filmpje biedt waardevolle inzichten en tips om je te helpen bij het kiezen van de wasmachine die het beste past bij jouw behoeften!

Veelgestelde vragen bij het kopen van een wasmachine

Wasmachines vergelijken is geen makkelijke klus. Ze hebben namelijk enorm veel specificaties en hoe weet je nou wat voor jou van belang is? Om je meer inzicht te geven in de beste wasmachines van 2022, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over wasmachines.

Wat is het beste merk voor een wasmachine?

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar wat de beste wasmachines zijn. Daarbij kijken ze onder andere naar de tevredenheid van gebruikers van bepaalde merken. Uit hun onderzoek bleek dat de gebruikers van een Miele wasmachine het meest tevreden zijn. Zij geven Miele een gemiddeld een 9,4 voor merktevredenheid. Miele wasmachines scoren echter minder goed op prijs-kwaliteitverhouding, omdat ze relatief duur zijn in aanschaf.

Op de tweede plaats staan de wasmachines van Zanussi, die juist heel goed scoren op prijs-kwaliteitverhouding. Siemens en Bosch doen het ook erg goed.

Wat is de beste wasmachine volgens de Consumentenbond?

De Consumentenbond test het hele jaar door wat de beste wasmachine is. Hierbij kijken ze onder andere naar hoe goed de wasmachine zijn werk doet, de energieklasse, het geluidsniveau wassen en functies voor gebruiksgemak (zoals een zelfreinigende wasmiddellade en de verschillende wasprogramma’s).

Volgens de Consumentenbond zijn dit de 5 beste wasmachines van het moment: Miele WWG 660 WCS, Miele WSG 663 WCS, Miele WCG 670 WCS, Miele WWG 760 WPS en Miele WSI863.

Welke wasmachines gaan het langst mee?

De Consumentenbond doet ook onderzoek naar de levensduur van wasmachines, wellicht iets waar je meer over wilt weten als je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Uit hun onderzoek blijkt dat een Miele wasmachine gemiddeld een stuk langer meegaat dan de meeste wasmachines. Een moderne wasmachine van Miele gaat gemiddeld 16,6 jaar mee. Op de tweede plaats staat de AEG wasmachine, die gaat 13,7 jaar mee.

Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

Als je een nieuwe wasmachine koopt, hoop je natuurlijk dat hij wel een tijdje meegaat. Daarom vraag je je wellicht af; hoe lang gaat een wasmachine mee? De meeste wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van 10 a 11 jaar, maar uiteindelijk is dit afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe vaak je je wasmachine gebruikt, hoe goed je hem onderhoudt, het merk, de bouwkwaliteit en of de wasmachine waterpas staat.