Wasdroogcombinatie

Met een wasdroogcombinatie kan je je wasgoed wassen en drogen tegelijk, wat erg handig kan zijn als je niet genoeg ruimte hebt voor een wasmachine en droger.

Wasdroogcombinatie hoofdpagina

Nieuwe wasdroogcombinatie kopen

Vind de beste wasdroogcombinatie door onze snelle keuzehulp te doen.

Voordat je in een wasdroogcombinatie investeert, is het goed om je eens in te lezen in de verschillende eigenschappen die het apparaat heeft. Op deze pagina hebben we de verschillende soorten wasdroogcombinaties, de eigenschappen van een wasdroogcombinatie,

een handige keuzehulp en een aantal veelgestelde vragen over de wasdroogcombinatie voor je op een rijtje gezet.

Vind de beste wasdroogcombinatie

Vind een wasdroogcombinatie door onze top 5 van 2024 te bekijken of doe de eenvoudige keuzehulp.

Vind je perfecte wasdroogcombinatie

De beste geteste Wasdroogcombinaties

Verschillende soorten wasdroogcombinaties

Wanneer je een wasdroogcombinatie wil aanschaffen, moet je eerst nadenken over het soort model waar je interesse in hebt. Iedere wasdroogcombinatie heeft namelijk een eigen aspect waar hij in uitblinkt.

Energiezuinige wasdroogcombinaties

Was- droogcombinaties staan er over het algemeen om bekend dat ze niet erg energiezuinig zijn. De combinatie van de functies van een wasmachine en een droger zorgen ervoor dat energieverbruik van het apparaat aanzienlijk hoger is dan bij de losse apparaten.

Inmiddels is dat idee al lang achterhaald en zijn er meer dan genoeg energiezuinige was- droogcombinaties. Een energiezuinig model weegt bijvoorbeeld het gewicht van je was en past daarop het water- en energieverbruik aan. Let daarbij op dat wasdroogcombinaties altijd twee energielabels hebben, waarbij er één staat voor wassen en drogen en de ander voor alleen wassen.

Het is ook mogelijk om voor een was- droogcombinatie met een warmtepomp te kiezen, waarbij je ongeveer 40% minder energie verbruikt. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat deze modellen ook een aanzienlijke hogere prijs hebben.

Stille wasdroogcombinaties

Op iedere was- droogcombinatie staat het geluidsniveau in decibel aangegeven. Stille wasdroogcombinaties hebben een geluidsniveau tussen de 71 db en 73 db. Bij deze modellen weet je zeker dat je het apparaat naast je slaapkamer zal zetten, zonder dat je last zal hebben van het geluid.

Houd er rekening mee dat het aangegeven aantal decibel altijd staat voor het hardste geluid dat de was- droogcombinatie tijdens het centrifugeren zal produceren, het geluidsniveau tijdens het wassen zal dus nog lager liggen.

Ligt het geluidsniveau van de was- droogcombinatie boven de 78 db? Dan mag je ervan uitgaan dat hij tijdens het centrifugeren erg veel geluid maakt en dat je hem beter in een afgesloten ruimte kan zetten.

Compacte wasdroogcombinaties

Veel mensen kiezen voor een was- droogcombinatie omdat ze niet genoeg ruimte hebben voor een wasmachine en droger. Het voordeel van deze modellen is dat ze in kleine ruimtes passen, zoals bijvoorbeeld de hal of de badkamer.

Let wel op dat er minder wasgoed in de trommel past dan bij niet-compacte was- droogcombinaties. Gemiddeld kan je tussen de 4 kg en 6 kg aan wasgoed wassen en drogen. Een niet-compacte was- droogcombinatie heeft een gemiddeld vulgewicht van 8 kg, wat aanzienlijk meer is.

Wanneer je maar alleen bent is een vulgewicht tussen de 4 kg en 6 kg meer dan voldoende, maar bij een groter huishouden heb je al snel tussen de 7 kg en 9 kg aan vulgewicht nodig.

De best geteste was- droogcombinaties

Het assortiment was- droogcombinaties is heel uitgebreid en daardoor kan het lastig zijn om te zien wat voor jou de juiste keuze is. Er zijn ontzettend veel eigenschappen die je met elkaar kan vergelijken en om het wat gemakkelijker te maken hebben wij alvast een aantal was-droogcombinaties voor je getest. Zo weet je zeker dat jij de juiste keuze zal maken.

 

Waar let je op bij het kopen van een wasdroogcombinatie

Wat voor jou de beste was- droogcombinatie is, hangt af van je persoonlijke wensen en behoeftes. Het is niet altijd even makkelijk om te achterhalen waar je precies op moet letten en daarom hebben we de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

Maximale vulgewicht wassen en drogen

Het vulgewicht van een was- droogcombinatie geeft aan hoeveel was je in één beurt schoon en droog kan krijgen. Voor een huishouden van één persoon heb je aan een vulgewicht van 5 kg/6kg meer dan genoeg, maar bij een gezin met twee volwassenen en twee kinderen heb je al snel een vulgewicht wassen van 8 kg/9kg nodig. Was je echt veel, bijvoorbeeld omdat je sport? Kies dan voor de veilige weg en ga voor een was- droogcombinatie met een vulgewicht van 10 kg.

Let daarbij altijd op dat het vulgewicht wassen altijd groter is dan voor drogen. Een was- droogcombinatie met een maximaal vulgewicht wassen van 8 kg, kan bijvoorbeeld een maximaal vulgewicht van 6 kg voor drogen hebben. Dit betekent dat je een gedeelte van je was op een andere manier zal moeten drogen of dat je de was- droogcombinatie nog een keer moet laten draaien.

Energieverbruik wassen en drogen

Als je besluit om voor een was- droogcombinatie te gaan in plaats van een wasmachine en een droger, dan is het verstandig om eens naar de energiekosten te kijken. In sommige gevallen kan een was- droogcombinatie meer energie verbruiken dan een aparte wasmachine en droger.

Het verschil hierin kan tot wel een paar honderd euro per jaar oplopen, dus het kan zeker geen kwaad om daar eens naar te kijken.

Het aantal was- en droogprogramma's

Welke programma’s jouw was- droogcombinatie nodig heeft, hangt af van wat je wil wassen. Als je veel wasgoed hebt dat een speciaal programma vereist, zoals bijvoorbeeld wol, is het belangrijk dat je daar voor je aankoop goed op let.

Bij het drogen wordt het aantal programma’s vaak aangegeven als kastdroog, strijkdroog en extra droog. Meer gespecialiseerde modellen hebben ook de functie om de temperatuur van het droogproces in te stellen, zo weet je zeker dat je wasgoed altijd op de juiste manier wordt gedroogd.

Toerental

De meeste was- droogcombinaties hebben een toerental van 1400 rpm, wat aangeeft hoeveel keer de trommel per minuut ronddraait. Hoe hoger het aantal rotaties per minuut, hoe droger je wasgoed zal worden. Er zijn was- droogcombinaties met een toerental van 1600 rpm, maar dat kan vaak alleen gebruikt worden voor programma’s waarbij je katoen wast. Voor de meeste soorten wasgoed zal 1400 rpm meer dan genoeg zijn.

Extra functies

Er zijn was- droogcombinaties die zijn uitgerust met een beladingssensor die weegt hoeveel was je in de trommel hebt gestopt. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel water er nodig is om alles goed schoon te krijgen. Zo verbruik je niet onnodig veel water, wat beter is voor het milieu en je portemonnee.

Daarnaast zijn er ook een aantal was-droogcombinaties die een speciale kledingbeschermende trommel hebben die ervoor zorgt dat je kleding minder kreukt.

Sommige merken hebben hun eigen kenmerken, zoals de energiezuinige direct drive van LG, waarbij je minder energie nodig hebt om je was droog te krijgen. Bosch heeft een droogprogramma met een stoomfunctie waarbij je kleding zo goed als gestreken weer uit de trommel komt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

Wasdroogcombinatie vs losse wasmachine en droger

Zoals wij al hebben verteld zijn wasdroogcombinaties niet altijd even energiezuinig. De hoogste energieklasse voor een wasdroogcombinatie is energieklasse C. Maar waar ben je aan het einde van de rit voordeliger mee uit? Met een wasdroogcombinatie of een losse wasmachine en droger? Wij hebben het voor je uitgezocht!

In de onderstaande tabel vergelijken we de totale energie- en waterkosten (per jaar) van de energiezuinigste wasdroogcombinatie met de energiezuinigste wasmachine en wasdroger.

Type
 • Wasdroogcombi label C
 • Wasmachine met label A
 • Wasdroger met label A+++
Energieverbruik
 • 490 kWh

 • 99 kWh

 • 100 kWh

Energiekosten
 • € 114

 • € 23

 • € 22

Waterverbruik
 • 10960 liter

 • 10449 liter

 • N.v.t.

Waterkosten
 • € 16

 • € 15

 • N.v.t.

Totale kosten
 • € 130

 • € 38

 • € 22

Een wasmachine en wasdroger verbruiken samen in totaal 79 euro aan energie- waterkosten per jaar. De energie- en waterkosten van een wasdroogcombinatie zijn dus per jaar 51 euro duurder. Dat je bespaart op de energie- en waterkosten met een losse wasmachine en droger is dus duidelijk, maar ben je ook goedkoper uit als je de aanschafsprijs mee rekent? Dit hebben wij voor je uitgerekend in de volgende tabel:

Type
 • Wasdroogcombi label C
 • Wasmachine met label A
 • Wasdroger met label A+++
Aanschafsprijs
 • € 900
 • € 500
 • € 600
Jaar 1
 • € 1030
 • € 538
 • € 622
Jaar 2
 • € 1160
 • € 576
 • € 644
Jaar 3
 • € 1290
 • € 614
 • € 766

In deze tabel zijn de totale kosten over een periode van 3 jaar te zien. Na 3 jaar maak je in totaal 1290 euro aan kosten met een ‘energiezuinige’ wasdroogcombinatie. Met een losse energiezuinige wasmachine en droger ben je na 3 jaar in totaal 1280 euro kwijt. 

Met een losse (energiezuinge) wasmachine en droger ben je dus al na 3 jaar voordeliger uit dan met een energiezuinige wasdroogcombinatie! De jaren daarna bespaar je dus nog veel meer. Heb je ruimte voor een losse wasmachine en droger dan is het misschien handig om te kijken of je hier in kunt investeren. Heb je daar geen ruimte voor? Zorg er dan voor dat je wel een energiezuinige wasdroogcombinatie aanschaft. Ben je benieuwd naar hoeveel je bespaart met een energiezuinige wasdroogcombinatie ten opzichte van een niet energiezuinige wasdroogcombinatie? Klik dan hier om de vergelijking te bekijken tussen de wasdroogcombinaties met verschillende energieklasses.

Veelgestelde vragen

De was- droogcombinatie is nog niet zo bekend onder een breed publiek en daardoor zijn er nog veel vragen waar niet iedereen een antwoord op weet. Op de onderstaande pagina’s behandelen we daarom de meest gestelde vragen met betrekking tot was- droogcombinaties.
Een wasdroogcombinatie of een wasmachine en droger?

Het voordeel van een was- droogcombinatie is dat je veel ruimte kan besparen. In plaats van dat je twee apparaten kwijt moet, heb je genoeg aan ruimte voor één machine.

Daar staat tegenover dat je in een was- droogcombinatie vaak een lager vulgewicht hebt, zeker bij het drogen, waardoor je minder wasgoed tegelijk kan wegwerken. Als je veel was hebt, is dat niet altijd even handig.

Daarbij zijn ook nog niet alle was-droogcombinaties energiezuinig. In de meeste gevallen zal een wasmachine en droger in één meer energie verbruiken dan twee losse apparaten. Dit komt omdat de losse apparaten beter ontwikkeld zijn en een beter energielabel hebben.

Welke functie heeft een was- droogcombinatie?

In principe kan je met een was- droogcombinatie alles wat je met een wasmachine en een droger kan. Sommige modellen zijn uitgerust met een non stop-programma waarbij het wassen en drogen elkaar zonder onderbreking opvolgt. Zo’n non-stop programma is erg handig als je geen tijd hebt om tussendoor een nieuw programma in te stellen. Je kan het apparaat op deze manier gemakkelijk een hele nacht laten doordraaien zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

Houd er wel rekening mee dat het non stop-programma vaak alleen werkt wanneer je weinig wasgoed van op z’n zwaarst 5 kg/6 kg wil wassen en drogen. Bij zwaardere wasbeurten van 8 kg/9 kg moet je vaak eerst een gedeelte van je wasgoed uit de trommel halen voordat het apparaat doorgaat met drogen.

Is het drogen van je wasgoed slecht voor je kleding?

Wanneer je een was- droogcombinatie van goede kwaliteit aanschaft, hoeft het helemaal niet slecht te zijn voor je kleding. Lees voor het drogen altijd goed wat er op het waslabel van je kleding staat. Sommige kledingstukken kunnen bijvoorbeeld alleen op een lage temperatuur gedroogd worden of alleen voor korte duur.