Beste wasdroger

Het is niet eenvoudig om de beste wasdroger 2024 te vinden. Er zijn namelijk oneindig veel verschillende soorten en typen wasdrogers en er zijn er geen twee hetzelfde.

Daarom hebben wij het werk voor je gedaan. We hebben gelet op het energieverbruik, de eigenschappen, de functionaliteiten en het merk. 

Beste wasdroger

Beste wasdrogers van 2024

Heb je een nieuwe wasdroger nodig, en wil je graag de beste? Hier ben je aan het juiste adres! Uit uitgebreid onderzoek van de Consumentenbond zijn Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste merken voor wasdrogers. Drogers van deze merken zijn vaak duurder in aanschaf, maar je krijgt er ook wat voor terug. Qua gebruiksgemak, levensduur en droogkwaliteit kan je eenmaal meer van deze merken verwachten.

In de onderstaande lijst vind je de beste wasdrogers van dit moment. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht, de energieklasse, het geluidsniveau en de verschillende programma’s. 

Best getest

Energielabel A+++

8kg vulgewicht

Gezin van 4 personen

Droogt erg stil

Populair model

Energielabel A+++

8kg vulgewicht

Voor een gezin

Erg zuinig

Goedkope optie

Energielabel B

7kg vulgewicht

2 personen

Goede prijs-kwaliteit

De best geteste wasdroger

Wil je een nieuwe wasdroger kopen? Dit is waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar de beste wasdrogers. Allereerst is het aantal kg vulgewicht van belang. Hoeveel wasgoed past er in je wasmachine? Houd bij je nieuwe wasdroger hetzelfde vulgewicht aan. Drogers verbruiken veel energie. Als je wilt besparen op je jaarlijkse energiekosten, kies je voor een energiezuinige wasdroger. Een zuinige wasdroger is in aanschaf vaak duurder, maar omdat ze een stuk zuiniger drogen ben je er uiteindelijk goedkoper mee uit.

Andere specificaties waar je naar wilt kijken: het type droger (afvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger), de verschillende programma’s en een laag geluidsniveau als je een stille wasdroger wilt. Daarnaast kun je ook kijken naar extra’s zoals een zelfreinigende condensor en startuitstel functie.

De best geteste wasdrogers van 2024 zijn:

 • Best geteste wasdroger: Bosch WTU87675NL
 • Populaire wasdroger: AEG TR86CBC86
 • Beste goedkope wasdroger: AEG T6DB72GP

Deze Bosch warmtepompdroger heeft energieklasse A+++, wat hem een energiezuinige wasdroger maakt. Met 8 kg vulgewicht is dit een goede wasdroger voor een middel-groot huishouden. Ideaal voor jonge gezinnen, aangezien de zelfreinigende condensor onderhoud uit handen neemt. Tevens droogt hij op lage temperaturen waardoor je wasgoed langer mee gaat.

Een laag geluidsniveau is wat dit een van de beste wasdrogers van 2024 maakt. Je zet deze stille wasdroger namelijk zonder zorgen naast een slaapkamer. En met de startuitstel functie is je kleding droog wanneer je uit bed of van werk komt; zo kan het direct de kast in.

Verkrijgbaar bij

Bij deze AEG warmtepompdroger hoef je niet bang te zijn voor gekrompen kleding; de sensoren in deze nieuwe wasdroger meten de hoeveelheid wasgoed en vocht, en stellen hier het droogprogramma op af. Hierdoor wordt je kleding droog zonder blootgesteld te worden aan onnodige hitte. Tevens droogt hij met relatief lage temperaturen waardoor waardoor je kleding langer mee gaat.

Dit is een van de beste wasdrogers van 2024 door de verschillende programma’s. Zo vind je altijd een programma dat bij jouw type wasgoed past. Overigens is hij hij energieklasse A+++ een stuk zuiniger dan de meeste drogers.

Verkrijgbaar bij

Voor een huishouden van één of twee personen is de AEG T6DB72GP een van de beste condensdrogers van 2024! De AEG T6DB72GP heeft een vulgewicht van 7 kilo. Om een gelijkmatig droogproces te realiseren draait de trommel verschillende richtingen op tijdens het drogen.

De ProSense functie zorgt ervoor dat het wasgoed niet langer wordt gedroogd dan nodig is; de AEG T6DB72GP meet namelijk de hoeveelheid vocht in de trommel. Daarnaast zijn er verscheidene droog programma’s voor iedere type wasgoed.

De energieklasse van deze condensdroger is B, waardoor het niet bepaald een energiezuinige wasdroger is. Daartegenover staat wel dat de droog programma’s snel klaar zijn. Dit komt vanwege de hoge droogtemperatuur in de trommel.

Vind jouw wasdroger

Vind een goede wasdroger voor bij jou thuis door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Beste koop wasdroger

Dat Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste merken zijn voor wasdrogers, betekent nog niet dat ze ook de beste koop in hun assortiment hebben. Wasdrogers van deze merken zijn over het algemeen namelijk een stuk duurder, vooral Miele scoort slecht als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Heb jij een nieuwe wasdroger nodig en wil je weten wat de beste koop is? Bekijk dan nu onze top 5!

Beste wasdroger kopen; waar let je op

Je moet het kopen van een nieuwe wasdroger niet onderschatten. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat er meer bij komt kijken dan je misschien zou denken. Wasdrogers hebben namelijk een tal aan specificaties die bepalen of een bepaalde wasdroger past bij jouw gezin of niet. Omdat je bij het kopen van een wasdroger soms door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we een lijst met tips voor je gemaakt. In de volgende tips lees je precies waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van de beste wasdroger die perfect is voor jouw huishouden.

Soorten wasdrogers

Er zijn verschillende soorten wasdrogers; de luchtafvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Luchtafvoerdrogers worden met de dag minder populair omdat ze een erg hoog energieverbruik hebben. Voor warmtepompdrogers geldt het tegenovergestelde; dit type droger droogt het meest energiezuinig en worden het vaakst verkocht. De condensdroger zit daar tussenin. Het verschil tussen de condensdroger en de warmtepompdroger is dat de warmtepompdroger met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, terwijl de condensdroger droogt met een verwarmingselement. Om die reden verbruikt de warmtepompdroger minder energie. Daarnaast kan de warme lucht van een condensdroger kan schadelijk zijn voor je wasgoed. Je kleding gaat erdoor minder lang mee.

Condensafvoer

Een andere manier waarop de luchtafvoerdroger zich onderscheidt van de condensdroger en de warmtepompdroger, is de condensafvoer. De luchtafvoerdroger voert de vochtige lucht tijdens het drogen af via een slang naar buiten. Dit gebeurt via een raam of een gat in de muur. Bij condensdrogers en warmtepompdrogers heb je bij de meeste modellen de keuze tussen afvoer via de waterafvoer of een reservoir. Dat is een condensbak die het water opvangt, en je na iedere droogbeurt moet legen in de wasbak. Als je een waterafvoer in de ruimte hebt waar je droger komt te staan, raden we je aan om voor deze optie te gebruiken. Hierdoor heb je namelijk geen omkijken naar het vocht van de wasdroger. Maar als je daar geen waterafvoer hebt, is de condensbak een heel mooi alternatief.

Vulgewicht

Het vulgewicht is een van de belangrijkste kenmerken van een wasdroger. Dit bepaalt namelijk of de grootte van de wasdroger past bij de grootte van je huishouden of gezin. Het geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Je wilt een wasdroger kopen met een hoeveelheid vulgewicht die in verhouding staat tot het aantal personen in je huishouden. Anders kan het lastiger worden om te drogen en stijgen je energiekosten. Met een te kleine wasdroger zal je namelijk vaker moeten wassen, waardoor je meer energie verbruikt. En met een te grote wasdroger zul je wasgoed moeten opsparen of met een half lege trommel moeten wassen – en dat is zonde, want zo haal je niet het optimale uit het energieverbruik van het programma. Om die reden raden we het altijd aan om een wasdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo weet je zeker dat al je natte wasgoed in de droger past. Koop je een nieuwe wasdroger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:

 • Een huishouden van 1 of 2 personen kan het beste een wasdroger kopen met 6 kg of 7 kg vulgewicht. Een vulgewicht van 6 kg komt bij wasdrogers niet veel voor, maar 7 kg vulgewicht wel.
 • Een gezin van 3 of 4 personen heeft een wasdroger nodig met 8 kg vulgewicht. De meeste drogers hebben een vulgewicht van 8 kg.
 • Een gezin van 5 personen of meer heeft een wasdroger met 9 kg vulgewicht of meer nodig.
Energieklasse

Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasdroger, moet je kijken naar het energielabel. Hierop staat vermeld zuinig het apparaat droogt. Het type droger bepaalt al voor een groot deel hoe energiezuinig het apparaat is. Een luchtafvoerdroger heeft een hoog energieverbruik, een condensdroger iets minder en de warmtepompdroger is het meest energiezuinig. Energiezuinige warmtepompdrogers zijn in aanschaf duur, maar omdat ze zo zuinig drogen, bespaar je er flink mee op je energiekosten. Daarom is een warmtepompdroger met energieklasse A+++ daar vaak toch de meest energiezuinige optie. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kan je namelijk tot wel 888 euro besparen aan energiekosten ten opzichte van een condensdroger met energieklasse B.

Gebruiksgemak

Een moderne wasdroger biedt, net als een nieuwe wasmachine, allerlei technologie om het wassen en drogen voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan opties zoals een zelfreinigende condensor, pluizenfilter, bediening via een app, startuitstel en een verlichtte trommel. Denk je dat jij en je huishouden baat hebben bij zulke functies? Kies dan voor een wasdroger die over deze technologie beschikt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasdroger geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid het apparaat produceert tijdens het drogen. Het geluidsniveau van de meeste wasdroger komt niet in de buurt van het geluidsniveau van de gemiddelde wasmachine. Maar als je bijvoorbeeld van plan bent ‘s nachts de droger aan te zetten, kan het toch fijn zijn om een stille wasdroger in huis te halen. Wasdrogers worden onderverdeeld in 3 categorieën als het gaat om geluidsniveau: luid, normaal en stil. Een wasdroger krijgt geluidsniveau ‘stil‘ als hij minder dan 65 dB produceert. De meeste wasdrogers produceren tussen de 64 dB en 66 dB, maar er zijn ook meerderen modellen die 63 dB of minder produceren.

Droogprogramma’s

Drogers hebben verschillende programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale programma’s voor wol, overhemden, zijde, beddengoed en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect gedroogd wordt en je kleding langer mooi blijft. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben ook een eco-programma, om de energiekosten nog verder terug te dringen. Ook zijn er meerdere drogers met een ‘extra droog’ programma.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een wasdroger, kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Deze merken zijn over het algemeen wat duurder, en scoren daarom volgens onderzoek van de Consumentenbond minder goed in de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’. Merken die beter scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een wasdroger

Een nieuwe wasdroger kopen is niet makkelijk, daarom beantwoorden we graag al je vragen over de verschillende soorten wasdrogers. Staat jouw vraag hier niet tussen Schroom niet om contact op te nemen met ons of je wasdroger leverancier.

Wat is de beste wasdroger volgens Consumentenbond?

De beste wasdroger volgens de Consumentenbond kan variëren op basis van verschillende criteria, zoals energie-efficiëntie, droogprestaties, geluidsniveau, duurzaamheid en prijs. Het is belangrijk voor consumenten om hun individuele behoeften en budget in overweging te nemen bij het kiezen van een wasdroger die aan hun specifieke eisen voldoet. Het is ook verstandig om de meest recente beoordelingen en aanbevelingen van de Consumentenbond te raadplegen voor actuele informatie over de beste beschikbare wasdrogers.

Welke droger droogt het snelst?

Een condensdroger droogt over het algemeen een stuk sneller dan een warmtepompdroger. Een warmtepompdroger gebruikt lage temperaturen waardoor het langer duurt voor je kleding droog is. Een condensdroger gebruikt een hogere temperatuur waardoor je wasgoed snel droogt. Hierbij wordt echter wel veel energie verbruikt, waardoor de condensdroger de minder energiezuinige optie is.

Je wasgoed drogen op een hoge temperatuur kan tevens schadelijk zijn voor je kleding. Je verkleint de kans op slijtage als je het op een lagere temperatuur droogt.

Wat is een goede betaalbare wasdroger?

Soms zit je vast aan een budget maar heb je écht een nieuwe droger nodig. Dan is het natuurlijk fijn om een goedkope wasdroger aan te schaffen. Wees je er echter wel van bewust dat goedkopere wasdrogers vaak het minst zuinig zijn – wat betekent dat je jaarlijkse energiekosten juist zullen stijgen. Daarom kun je beter kijken naar een energiezuinige warmtepompdroger met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo blijven je energiekosten laag, maar betaal je niet meer dan nodig is.

Wat kost een droger per beurt?

Naast de aanschaf van je wasdroger, betaal je ook jaarlijks voor de energie die hij verbruikt. Afhankelijk van het type wasdroger dat je hebt, kunnen deze kosten per droogbeurt verschillen. Drogen met een condensdroger kost je ongeveer 1,40 euro per droogbeurt en drogen met en warmtepompdroger kost ongeveer 0,75 euro per droogbeurt.

Hoe hoog de kosten exact zijn, is uiteraard afhankelijk van je energieklasse van je droger en de actuele hoogte van de stroomprijs.

Waar moet ik op letten bij een wasdroger?

Als je naar nieuwe wasdrogers aan het kijken bent, zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. We nemen hier de belangrijkste punten met je door:

 1. De juiste wasdroger voor jou heeft hetzelfde vulgewicht als je huidige wasmachine of meer.
 2. We spreken van een energiezuinige wasdroger bij energieklasse A++ en hoger. Energieklasse b is het minste zuinig.
 3. Het soort droger kan ook van belang zijn; de populairste wasdroger van dit moment is de warmtepompdroger, daarna komt de condensdroger.
 4. Kies voor een laag geluidsniveau als je een stille wasdroger wilt. Je hebt de keuze uit stil, gemiddeld en luid.
 5. Als je zo min mogelijk onderhoud wilt, kies je voor een droger met een zelfreinigende condensor.
 6. De meeste wasdrogers hebben verschillende droogprogramma’s, ga na of een wasdroger beschikt over het droogprogramma dat jij graag gebruikt.

Wat is de energiezuinigste wasdroger?

Een zuinige droger heeft minimaal energieklasse A++, maar energieklasse A+++ is het meest zuinig. De meeste drogers met een warmtepomp beschikken tegenwoordig over dit, waardoor er dus veel energiezuinige wasdrogers verkocht worden.

Hoe lang gaat een wasdroger mee?

Hoe lang een droger mee gaat, is afhankelijk van verschillende aspecten, zoals hoe vaak je hem gebruikt, hoe goed je hem onderhoudt maar ook de bouwkwaliteit en het merk. Volgens de Consumentenbod gaan de drogers van Miele het langst mee, gemiddeld 16 jaar. Andere drogers hebben een levensduur van 10 a 11 jaar.