Vaatwasser kopen

Een vaatwasser is een machine die voor jou de afwas doet op een mechanische manier. Zo hoef je zelf niet meer de afwas te doen maar wordt het voor je gedaan. 

Opzoek naar een nieuwe vaatwasser? Je leest hier alles wat je moet weten over de aankoop van een vaatwasser. We leggen jou ook haarfijn uit hoe je een vaatwasser vindt die bij jou past en laten we jou de meest gestelde vragen bij de aankoop van een vaatwasser zien. 

Vaatwasser hoofdpagina

Nieuwe vaatwasser kopen

Vind de beste vaatwasser door onze snelle keuzehulp te doen.

Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe vaatwasser gaat kopen, soms is een van die aspecten éxtra belangrijk. Omdat heel veel verschillende vaatwassers op de markt worden aangeboden, snappen we dat je graag wat gerichter wilt kijken naar een vaatwasser. Om wat gerichter te kunnen kijken naar een nieuwe vaatwasser is het volgende handig om te weten: Een vaatwasser is onder te verdelen in drie categorieën, namelijk: Inbouw, onderbouw en vrijstaande vaatwassers.

Voordat je jouw zoektocht naar een nieuwe vaatwasser verder kunt zetten moet je eerst kiezen welk type vaatwasser jij graag in huis wilt halen. We hebben voor jou per type vaatwasser informatie op een rij gezet zodat jij de beste keuze kunt maken.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste Vaatwassers

Soorten inbouw vaatwassers

Wil je graag een inbouw vaatwasser? Een inbouw vaatwasser wordt netjes verwerkt in je keuken of in een andere kast zodat je geen los apparaat in je kamer hebt staan. Het grote voordeel hiervan is dat de nieuwe vaatwasser dan optimaal op gaat in het huidige interieur van je woning! Een inbouw vaatwasser is onder te verdelen in drie verschillende categorieën, namelijk:

Een onderbouw, half en volledig integreerbare vaatwasser. Hier onder geven wij informatie over deze drie verschillende soorten inbouw vaatwassers. Door te klikken op de buttons zul je de top 5 beste vaatwassers te zien krijgen binnen die desbetreffende categorie!

Volledig geïntegreerde vaatwassers

Dit model wordt volledig geïnstalleerd onder het keukenblad en achter een van de keukenkastjes. Bekijk hier de top 5 beste volledig geïntegreerde vaatwassers van 2024

Half geïntegreerde vaatwassers

Dit model wordt onder het keukenblad weggewerkt en komt deels achter een frontpanel te zitten. Je zult alleen het bedieningspaneel zien aan de bovenkant. Bekijk hier de top 5 beste half geïntegreerde vaatwassers van 2024

Onderbouw vaatwassers

Dit model wordt alleen onder het keukenblad geplaatst. Je zult dus de gehele voorkant van de vaatwasser nog zien. Bekijk hier de top 5 beste onderbouw vaatwassers van 2024

Volledig geïntegreerde vaatwassers

Dit model wordt volledig geïnstalleerd onder het keukenblad en achter een van de keukenkastjes. Bekijk hier de top 5 beste volledig geïntegreerde vaatwassers van 2024

Half geïntegreerde vaatwassers

Dit model wordt onder het keukenblad weggewerkt en komt deels achter een frontpanel te zitten. Je zult alleen het bedieningspaneel zien aan de bovenkant. Bekijk hier de top 5 beste half geïntegreerde vaatwassers van 2024

Onderbouw vaatwassers

Dit model wordt alleen onder het keukenblad geplaatst. Je zult dus de gehele voorkant van de vaatwasser nog zien. Bekijk hier de top 5 beste onderbouw vaatwassers van 2024

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Vaatwassers voor de grootte van je huishouden

Als je een groot huishouden hebt is het handig om veel vuile vaat kwijt te kunnen in de vaatwasser. Dit geld ook andersom, heb je een klein gezin dan heb je niet zo een grote vaatwasser nodig.

Om je hierbij te helpen hebben wij een lijst gemaakt van de beste vaatwassers voor een groot of klein gezin. Klik op de button hieronder om de 5 beste vaatwassers te bekijken voor jouw gezin!

Wat zijn de verschillende typen vaatwassers

Ben je op zoek naar een nieuwe vaatwasser, maar weet je niet welk type het beste bij jouw huishouden past? Dan is het volgende filmpje wellicht interessant voor jou! In dit filmpje wordt namelijk uitgelegd wat de verschillende typen vaatwassers zijn en wat de voor- en nadelen van elk type zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken bij het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser. Of je nu een groot gezin hebt of juist alleen woont, er is altijd een vaatwasser die past bij jouw specifieke behoeften.

Vaatwasser merken

Een afwasmachine uitkiezen is niet altijd even makkelijk. Er zijn namelijk heel veel verschillende merken die vaatwassers aanbieden en binnen deze merken zijn er ook nog een groot aantal verschillende modellen. Dit kan het kiezen van een vaatwasser erg lastig maken.
Om jou te helpen in jouw zoektocht naar een nieuwe vaatwasser hebben wij getest wat de beste vaatwasser merken van 2024 zijn. Onze top 9 vind je hieronder! Door op het merk te klikken zullen wij jou de top 5 beste vaatwassers laten zien binnen dat merk.

Extra eigenschappen kiezen

Naast het type vaatwasser, het merk of de grootte van je vaatwasser kun je ook nog kiezen voor extra eigenschappen die de vaatwasser kan bezitten. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat een afwasmachine niet veel stroom en water verbruikt? Dan kun je het best voor een energiezuinig model kiezen. Of als je vaatwasser naast de woonkamer staat waar je altijd TV aan het kijken bent, is het niet handig als hij heel veel lawaai maakt. Dan is het handig om te kiezen voor een stille vaatwasser. Zo zijn er nog een aantal extra eigenschappen waar jij tussen kunt kiezen.

Door te klikken op de eigenschap waar jij naar opzoek bent kom je op een pagina terecht waar wij jou de top 5 beste vaatwassers met deze eigenschappen laten zien. De vaatwassers in deze top 5 scoren heel hoog op de testen die er mee zijn uitgevoerd. Zo zijn ze getest op: bouwkwaliteit, waskwaliteit, gebruiksgemak, levensduur, prijs kwaliteitsverhouding, de recensies van de huidige gebruikers en nog veel meer. Zo weet je dus zeker dat je een goede vaatwasser in huis haalt!

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser

Voordat je een nieuwe vaatwasser gaat kopen is het handig om te weten waar je allemaal op moet letten. Om jou hierbij te helpen hebben wij een lijst opgesteld met de meest belangrijke zaken waar mensen op moeten letten bij het kopen van een vaatwasser:

Type afwasmachine

Voordat je een vaatwasser gaat kopen moet je bepalen welk type vaatwasser je wilt aanschaffen. Een vaatwasser is onder te verdelen in twee hoofd categorieën:

Vrijstaande vaatwasser: Een vrijstaande vaatwasser is een apparaat die men meestal los in een keuken of bijkeuken zet. De buitenkant van deze machines zijn meestal wit of RVS.

Inbouw vaatwasser: Een inbouw vaatwasser zet je niet los in de keuken neer, maar deze bouw je in in je keuken. Zo past de vaatwasser perfect in je interieur en gaat hij heel mooi op in je keuken.

Type inbouw vaatwasser

Verder heeft een Inbouw vaatwasser nog drie subcategorieën, namelijk:

  1. Volledig geïntegreerde vaatwasser: Deze vaatwassers worden geheel in je keuken geïnstalleerd. Aan de voorkant van de vaatwasser wordt een frontpaneel geplaatst die precies hetzelfde is als de rest van de keukenkastjes. Zo gaat de vaatwasser perfect op in je interieur. Het bedieningspaneel van een volledig geïntegreerde vaatwasser zit aan de binnenkant.
  2. Half geïntegreerde vaatwasser: Deze vaatwassers worden net als een volledig geïntegreerde vaatwassers volledig in je keuken geïnstalleerd met een frontpaneel. Het enige verschil is dat een half geïntegreerde vaatwasser aan de voorkant een bedieningspaneel heeft die je ziet zitten. Dit bedieningspaneel zit meestal aan de bovenkant en is rond de 10 á 15 centimeter. Het voordeel hiervan is dat je de vaatwasser vanaf de buitenkant kunt besturen.
  3. Onderbouw vaatwasser: Deze vaatwassers worden alleen onder het keukenblad van de keuken geïnstalleerd. De vaatwasser krijgt geen frontpaneel, waardoor je tegen het eigen uiterlijk van de vaatwasser aan kijkt. Je kunt deze vaatwassers wel aan de voorkant besturen.

Nismaten

Het is ook handig om naar het geluidsniveau van de vaatwasser te kijken. Wanneer je vaatwasser direct naast je woonkamer staat is het niet handig als je ‘s avonds niet meer de televisie kunt horen. Het geluidsniveau is in te delen in drie categorieën:

  1. Stil: 43 dB of minder
  2. Normaal: 44-48 dB
  3. Hard: 48 dB of meer

Op het eerste gezicht lijkt het verschil tussen 43 en 48 dB niet heel veel, maar het is goed om te weten dat het geluid iedere 3 decibel verdubbeld. Er zit dus wel degelijk een verschil tussen 43 en 48 decibel!

Energielabel

Naast het geluidsniveau is het ook handig om naar het energielabel van de vaatwasser te kijken. Als je hier geen rekening mee houdt kan het zo maar zijn dat je een afwasmachine koopt met energieklasse e. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee!

Met een vaatwasser met energielabel a ben je jaarlijks 36 euro kwijt aan water- energiekosten, dit is bij een vaatwasser met energielabel F ongeveer 110 euro. Met een energiezuinige vaatwasser kun je jaarlijks tot wel 74 euro besparen. Over de gehele levensduur kun je dus rond de 851 euro! Het is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee!

Aantal couverts

Bij een vaatwasser wordt het ‘laadvermogen’ niet zoals bij een wasmachine aangeduid met het aantal kilogram, maar met het aantal couverts. Een couverts wordt gebruikt als eenheid om de grootte van de belading van een vaatwasser weer te geven. Een couverts is namelijk een setje eetgerei voor één maaltijd voor één persoon. Dit is dus bijvoorbeeld een bord, kopje, bestek, beker, kom en glas.

Meestal kies je een vaatwasser uit op basis van het aantal couverts. Je kunt het volgende als uitgangspunt nemen:

  1. Huishouden met 1 of 2 personen: 6 t/m 10 couverts.
  2. Huishouden met 3 of 4 personen: 11 t/m 13 couverts
  3. Huishouden met 5 of meer personen: 14 t/m 15 couverts

Veelgestelde vragen bij het kopen van een vaatwasser

Wat is de beste vaatwasser?

De beste vaatwasser heeft een topklasse bouwkwaliteit en topklasse waskwaliteit. Ook heeft hij het hoogst mogelijke energielabel, namelijk energielabel A, waardoor hij weinig energie en water verbruikt. Meestal komen de vaatwassers van Miele, Siemens en Bosch als beste uit de test. Opzoek naar een goede kwalitatieve vaatwasser? Kies dan een vaatwasser van de bovenstaande merken.

Wat is de gemiddelde levensduur van een vaatwasser?

De levensduur van een vaatwasser is gemiddeld 11,5 jaar.

Waar koop je vaatwasser?

Een vaatwasser kun je online op een webshop kopen of in een winkel. Het bestellen van je vaatwasser online heeft echter een aantal grote voordelen, namelijk: je kunt heel veel modellen tegelijkertijd vergelijken, de meeste webshops laten de vaatwasser gratis bezorgen en installeren hem soms ook nog helemaal op zijn plek. Een voorbeeld van gerenommeerde bedrijven waar je online een vaatwasser kunt bestellen zijn coolblue.nl en bol.com.

Wat is een goede goedkope vaatwasser?

Een goedkope vaatwasser kost minder dan €400 euro. Als je opzoek bent naar een goede goedkope vaatwasser, let dan altijd op de bouw- en waskwaliteit. Deze gegevens bepalen de levensduur van de vaatwasser en hoe goed de vaatwasser de vuile vaat schoon wast. Ook moet je er op letten dat de goedkope vaatwasser geen heel laag energielabel heeft.

Overige informatie

Vaatwasser schoonmaken en reinigen

Vaatwasser schoonmaken en reinigen Je kunt een vaatwasser op de volgende manier schoonmaken en reinigen: Haal als eerst de vaatwasser leeg. Haal daarna de filter uit de vaatwasser en verwijder vervolgens alle troep hier uit. Controleer de hoeveelheid reinigingszout in

Lees meer

Vaatwasser voor een gezin

Vaatwasser voor gezin Wat maakt een vaatwasser geschikt voor een gezin? Een vaatwasser met 12 of 13 couverts is perfect voor een gezin van ongeveer 3 of 4 personen. Een couvert is een setje bestek voor 1 persoon, dat betekent dat

Lees meer

Wat kan er niet in een vaatwasser

Wat kan er niet in een vaatwasser De volgende producten kunnen niet in een vaatwasser: antiek servies, houten keukenmateriaal, gietijzeren pan, koper, kristal, goede koksmessen, thermos items, plastic wegwerpbakken, plastic wegwerpverpakking, alles met stickers of andere klevende dingen, etc.  Bekijk

Lees meer

Wat voor inbouw vaatwasser heb ik nodig

Wat voor inbouw vaatwasser heb ik nodig Als je op zoek bent naar een inbouw vaatwasser zal je al snel zien dat er veel soorten vaatwassers zijn. Je hebt volledig geïntegreerde vaatwassers, een half geïntegreerde vaatwasser en een onderbouw model.

Lees meer

ETNA vaatwassers

ETNA vaatwassers Het merk Etna is in Nederland nog niet zo heel erg bekend, terwijl ze toch goede vaatwassers voor een redelijke prijs fabriceren. Op deze pagina hebben we alle informatie over vaatwassers van Etna voor je verzameld, zodat je

Lees meer

Wanneer kan ik mijn vaatwasser openen

Wanneer kan ik mijn vaatwasser openen Je vaatwasser geeft vanzelf aan wanneer hij klaar is. In het ene geval met een pieptoon, een lichtje en soms allebei. Als dit het geval is kan je de vaatwasser openen.  Er zijn mensen die

Lees meer