Wat is een inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser is een apparaat die wordt ingebouwd in je keuken. Deze vaatwasser gebruikt een paneel van de keukenkastjes zodat de vaatwasser één geheel vormt met de keuken. De zij- en bovenkant van een inbouw vaatwasser zijn niet afgewerkt omdat dit aan de binnenkant van de keuken komt te zitten. 

Vaatwasser vragen

Een half of een volledig geïntegreerde vaatwasser

Een inbouw vaatwasser kan een volledig geïntegreerde vaatwasser zijn, maar ook een half geïntegreerde vaatwasser. Het verschil is de plaatsing van het bedieningspaneel. Bij een half geïntegreerd model zit dat aan de buitenkant, waardoor het altijd zichtbaar is en bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de binnenkant. Volledig geïntegreerde vaatwassers gaan mooi op in het design van de rest van je keuken, maar je hebt wel een frontpaneel nodig.

Welke inbouw vaatwasser het beste bij jou past, hangt af van je smaak. Als je het niet erg vindt om naar de rvs look of witte voorkant van een vaatwasser te kijken, kan je beter voor een half geïntegreerd model kiezen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wat voor verschillende vaatwassers zijn er

Voordat je besluit om een inbouw vaatwasser aan te schaffen, is het belangrijk dat je weet wat het verschil met de andere type vaatwassers is. Zo kan je een keuze maken voor het type dat het beste bij jou past.

Een inbouw vaatwasser vs. een vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande afwasmachine is helemaal zichtbaar in je keuken. Zowel de boven- als zijkanten worden niet bedenkt door je aanrechtblad of keukenkastjes. De meeste mensen kiezen voor een vrijstaande vaatwasser omdat ze geen keukenkastje willen opofferen of omdat ze onder de keuken niet de juiste aansluitingen hebben. Vrijstaande vaatwassers nemen erg veel ruimte is, dus daar moet je wel rekening mee houden!

Een inbouw vaatwasser vs. een onderbouw vaatwasser

Inbouw vaatwassers gaan helemaal op in het design van je keuken, terwijl onderbouw vaatwassers nog voor een deel zichtbaar zijn. Een half geïntegreerde vaatwasser heeft een zichtbaar bedieningspaneel en bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zie je helemaal niet dat er een vaatwasser is. Met behulp van de verstelbare pootjes zorg je ervoor dat het apparaat helemaal tot aan de onderkant van je aanrechtblad komt en vervolgens werk je deze weg achter de plint van je keuken. Een onderbouw vaatwasser plaats je onder het aanrechtblad, waardoor de hele voorkant van het apparaat zichtbaar is.

Het verschil tussen een vrijstaande vaatwasser en inbouw vaatwasser

Wanneer je toe bent aan het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser, is het belangrijk om te bepalen welk type vaatwasser het beste past bij jouw huishouden en keuken. Het volgende YouTube-filmpje kan je daarbij helpen door het verschil uit te leggen tussen twee veelvoorkomende typen vaatwassers: de vrijstaande vaatwasser en de inbouw vaatwasser. In het filmpje worden onder andere de voor- en nadelen van elk type vaatwasser besproken en waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze. Door deze informatie tot je te nemen en het verschil tussen deze twee typen vaatwassers te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing maken en de juiste vaatwasser aanschaffen die past bij jouw wensen en behoeften.

Hulp bij het maken van je keuze

Voordat je een nieuwe inbouw vaatwasser aanschaft, moet je over een aantal eigenschappen goed nadenken. Zo weet je zeker dat je de vaatwasser koopt die het beste bij jou en je huishouden past.

Kijk waar het bedieningspaneel zit

Een geïntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant of aan de binnenkant zitten. Allebei de vormen hebben verschillende voordelen, dus je moet goed opletten waar de bediening zit. Als het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur van de vaatwasser zit, kan je bijvoorbeeld altijd zien hoe ver het programma is en welke temperatuur er gebruikt wordt. Als het bedieningspaneel aan de binnenkant zit, kan je een paneel van je keuken op de vaatwasser plaatsen en gaat het apparaat mooi op in de rest van je keuken.

Let op de verschillende aansluitingen

De grootste fout die veel mensen maken bij het kopen van een inbouw vaatwasmachine is dat ze niet de juiste aansluitingen hebben. De vaatwasser staat al in huis op het moment dat ze er achter komen dat er watertoevoer of stroomaansluiting in de buurt is. Soms kan je met behulp van pvc-pijpen vertakkingen van je bestaande waterleidingen maken, maar daarvoor moet je wel achter je keukenkastjes kunnen komen. Zoek dit dus eerst goed uit voordat je tot de aankoop van een inbouw vaatwasser over gaat!

Aantal couverts - Hoeveel vaat past er in de vaatwasser?

Een inbouw vaatwasser heeft vaak standaard afmetingen omdat het volledig integreerbaar voor iedere keuken moet zijn. Je hebt vaak de keuze uit een vaatwasser met normale afmetingen of een kleiner model. Wat voor jou het beste type vaatwasser is, hangt af van je huishouden en de hoeveelheid vaat die je hebt. Als je bijvoorbeeld vaak een halve belading draait, omdat je gewoon niet zo veel afwas hebt, kan je beter voor een kleine inbouw vaatwasser kiezen. Zo bespaar je ruimte, water en energie! Voor huishoudens met veel afwas is het juist belangrijk om naar de maximale belading van het apparaat te kijken. De inhoud van een vaatwasser wordt altijd aangegeven in het aantal couverts, waarbij 1 couvert gelijk staat aan één set bestek, een bord en een glas.

De verschillende functies

Verschillende soorten vaatwassers hebben ook weer verschillende functies, dus het is belangrijk dat je goed let op wat voor jou belangrijk is. Denk daarbij aan een energiebesparend programma, uitgestelde start, instelbare waterontharder of een wasprogramma speciaal voor aangekoekte pannen. Bij alle vaatwassers staat aangegeven voor wat voor vaat ze extra geschikt zijn, zoals grote vaat, wijnglazen of babyflesjes.

Droogfunctie

Over een vaatwasser beschikken betekent niet altijd dat je vaat ook meteen droog is. Sommige items, zoals plastic bakjes kunnen nat uit de vaatwasser komen. Je moet ze dus nog even afdrogen voor ze terug de kast in kunnen. Een inbouw vaatwasser met zeoliet techniek is voorzien van zeolietkorrels die vocht omzetten in warmte, wat ervoor zorgt dat al je vaat snel, volledig en op een energiezuinige manier droogt. Bij de ventilatiedroogtechniek gaat de vaatwasser na de afwasbeurt vanzelf open om met koude lucht van buiten de vaat te drogen. De ouderwetse condensdroogtechniek koelt je vaat af met koud water, dit duurt aanzienlijk langer en kost ook meer energie.

De nadelen van een inbouw vaatwasser

Een volledig geïntegreerd model is natuurlijk heel mooi in je keuken, maar er zitten wel een aantal nadelen aan. In de eerste plaats kan je heel moeilijk achter de vaatwasser komen. Als iets niet naar behoren werkt, kan je heel moeilijk controleren of alle bedrading wel goed zit. Ingebouwde vaatwassers zitten helemaal in je keuken verwerkt en als je er achter moet komen, moet je het apparaat eerst uit de nis halen.

Bij een vrijstaande vaatwasser kan je de achterkant veel gemakkelijker controleren. Daarbij is het ook niet eenvoudig om de vaatwasser weer terug in de nis te plaatsen. Als alle slangen zijn aangesloten, moet je het apparaat zo terug plaatsen dat ze niet klem komen te zitten en dat de deur dicht kan. Bij een volledig geïntegreerd model kan een paar millimeter er al voor zorgen dat je vaatwasser niet meer past.

Ook moet een inbouw vaatwasser goed waterpas staan. Anders bestaat de kans dat het apparaat gaat wiebelen, waarbij de vaatwasser zelf en je kastjes beschadigd kunnen worden.