Beste vaatwasser

Het vinden van een goede vaatwasser kan nog best lastig zijn. Het aanbod is namelijk enorm en er zijn geen twee vaatwassers gelijk. Daarom laten we hier zien wat de beste vaatwassers van 2024 zijn, en vertellen we waar je op moet letten om een geschikte vaatwasser te vinden – zo vindt je zelf de beste vaatwasser voor jouw huishouden!

Beste vaatwasser

De beste vaatwasser van 2024

Als je een nieuwe vaatwasser koopt, wil je natuurlijk wel de beste. Gelukkig hebben wij daarvoor een selectie van de beste vaatwassers van 2024 gemaakt. We hebben daarbij gelet op verschillende eigenschappen zoals de bouwkwaliteit, het energieverbruik, de hoeveelheid vuile vaat die je kwijt kunt en eventuele extra functies die het gebruiksgemak verhogen.

De belangrijkste eigenschap is natuurlijk de verhouding tussen prijs en kwaliteit, zo voorkomen we dat alleen de allerduurste vaatwassers in de top 5 komen te staan. Vaatwassers zijn onder te verdelen in 3 categorieën, namelijk: vrijstaande, inbouw en onderbouw vaatwassers. Door op de button te klikken laten wij jou de top 5 beste vaatwassers zien waar jij naar opzoek bent!

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste vaatwassers

Beste vaatwasser van 2024

Wil je een nieuwe vaatwasser kopen, maar weet niet waaraan je een goede vaatwasser herkent? Wij helpen je graag uit de brand! Hieronder vind je namelijk de 3 beste vaatwassers van 2024. Bij het maken van deze selectie hebben we naar verschillende soorten vaatwassers gekeken.

Deze hebben we met elkaar vergeleken op gebied van onder andere het energielabel, geluidsniveau, de was- en bouwkwaliteit en het gebruiksgemak. Of je nou een stille, gebruiksvriendelijke of energiezuinige vaatwasser wilt om je vuile vaat schoon te krijgen, hier ben je aan het juiste adres. Dit zijn de beste vaatwassers van 2024.
1. AEG FSB52617Z
AEG FSB52617Z 
Whirlpool wio 3t141 pes goed
Whirlpool WIO 3T141 PES
Beko dfn26220x2 goed
Beko DFN26220X2
Best getest
Populair
Goedkoop
Volledig geïntegreerd
Volledig geïntegreerd
Vrijstaand
Energielabel E
Energielabel C
Energielabel E
13 couverts
14 couverts
14 couverts
Gemiddeld gezin
Groot gezin
Groot gezin
44 dB geluid
41 dB geluid
46 dB geluid
Bekijk prijs
Bekijk prijs
Bekijk prijs

De best geteste vaatwasser

Als je de beste vaatwasser wilt, moet je vooral naar je eigen wensen kijken. Het type vaatwasser komt daarbij als eerst om te hoek kijken. Wil je een vrijstaande vaatwasser of juist een inbouw vaatwasser? En moet dat een volledig geïntegreerde vaatwasser zijn, of half geïntegreerd? Daarnaast is het formaat van groot belang. Koop geen grote vaatwasser als je er geen plek voor hebt. Maar het probleem met een te kleine vaatwasser is dat wellicht niet al je vieze vaat erin past. Kijk dus naar de afmetingen én het aantal couverts.

Als de de beste vaatwasser wilt, kun je beter geen goedkope vaatwasser kopen. Deze hebben vaker een slecht energielabel, waardoor ze duur zijn in gebruik. Met een zuinige vaatwasser ben je uiteindelijk vaak goedkoper uit.

De best geteste vaatwassers van 2024 zijn:

  • Best geteste vaatwasser: AEG FSB52617Z 
  • Populaire vaatwasser: Whirlpool WIO 3T141 PES
  • Beste goedkope vaatwasser: Beko DFN26220X2
1. AEG FSB52617Z

AEG FSB52617Z is de best geteste vaatwasser van 2024

Deze volledig geïntegreerde vaatwasser beschikt over 13 couverts en 4 verschillende programma’s, waaronder machinereiniging om onderhoud uit jouw handen te nemen. Dit is een van de beste inbouw vaatwassers vanwege de digitale QuickSelect schuiver, daarmee stel je gemakkelijk de duur en en het energieverbruik van de wasbeurt is.

Deze inbouw vaatwasser beschikt over energieklasse E, wat het een relatief energiezuinige vaatwasser maakt. En met het eco vaatwasprogramma was je je vuile vaat schoon met nóg minder energieverbruik. Na afloop opent de deur automatisch zodat je schone vaat op een natuurlijke manier kan drogen.

2. Whirlpool WIO 3T141 PES

Whirlpool WIO 3T141 PES

Deze inbouw vaatwasser is volledig geïntegreerd waardoor hij in vrijwel iedere keuken past. Dit is tevens een zeer energiezuinige vaatwasser; hij heeft energielabel C en is daarom goed voor het milieu en je energierekening.

Deze vrijstaande vaatwasser beschikt over 10 verschillende programma’s, waardoor ieder type vuile vaat schoon wordt. Onder andere voor intensieve reiniging, antibacterieel, kort en een extra stil nachtprogramma.

De zuinige vaatwasser verbruikt tevens vrijwel geen extra energie aan het drogen van je schone vaat, aangezien hij zijn deur opent aan het einde van het programma. Zo droogt je vaat op een natuurlijk manier.

3. Beko DFN26220X2

Beko DFN26220X2

Met deze vrijstaande vaatwasser van Beko was je tot wel 14 couverts aan vuile vaat. Door de verstelbare bovenkorf (bovenste rek) creëer je plek voor grote borden of pannen. Krijg je de vaatwasser niet helemaal vol? Dan geeft deze vrijstaande vaatwasser je ook de optie ‘halve belading’. De vaatwasser gebruikt hierbij minder water en energie. Heb je snel schone vaat nodig? Met het Snel+ wasprogramma is de vuile vaat tot wel 3 keer sneller schoon.

Wat deze vaatwasser tevens een van de beste vrijstaande vaatwassers maakt, is het feit dat hij je een seintje geeft wanneer het zout en glansmiddel op zijn. Zo komt je vieze vaat altijd schoon uit de vaatwasser.

Verkrijgbaar bij

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

De beste vrijstaande vaatwasser van 2024

Een vrijstaande vaatwasser is een vaatwasser die los in de keuken geplaatst wordt. De buitenkant van dit model is meestal netjes afgewerkt en heeft vaak een witte of RVS kleur. Ben je opzoek naar een vrijstaande vaatwasser

Hieronder hebben wij de 5 beste vrijstaande vaatwassers van 2024 voor jou opgesomd! We hebben deze modellen beoordeeld op verschillende onderdelen zoals de bouwkwaliteit, energieverbruik, de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit en nog veel meer!

De beste inbouw vaatwasser van 2024

Een inbouw vaatwasser is een vaatwasser die je in de keuken (of een andere kast) kunt laten inbouwen. De vaatwasser wordt netjes weggewerkt achter de kastjes, zo kun je de vaatwasser perfect laten opgaan in jouw interieur.

Benieuwd naar de beste inbouw vaatwassers van 2024? Neem dan snel een kijkje hieronder! We hebben deze modellen getest op de bouw- en waskwaliteit, prijs- kwaliteitverhouding, gebruiksgemak en nog veel meer! De inbouw vaatwasser op nummer 1 komt als best uit de test

De beste onderbouw vaatwasser van 2024

Een onderbouw vaatwasser wordt onder het keukenblad geplaatst. Bij deze vaatwasser wordt er geen frontpaneel gebruikt, hierdoor zul je dus altijd de deur van de vaatwasser blijven zien. Daardoor blijft het wel mogelijk om de vaatwasser te bedienen met knopjes aan de voorkant. Opzoek naar de beste onderbouw vaatwasser van 2024?

Hieronder vind je een lijst van de best geteste onderbouw vaatwassers. Ons team van vaatwasser experts heeft deze model getest op onder andere: bouwkwaliteit, waskwaliteit, gebruiksgemak, prijs, en nog veel meer. Neem nu snel een kijkje!

Meer informatie over de verschillende typen vaatwassers

Vind je het lastig om te bepalen welk type vaatwasser het beste past bij jouw huishouden? Dan is het volgende YouTube-filmpje wellicht interessant voor jou! Het filmpje geeft namelijk een overzicht van de verschillende typen vaatwassers, met uitleg over de voor- en nadelen van elk type. Zo kun je een weloverwogen keuze maken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser. Of je nu een groot gezin hebt of juist alleen woont, er is altijd een type vaatwasser dat geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser

Als je een vaatwasser gaat kopen, heb je natuurlijk altijd een aantal eisen in je hoofd. Niet alleen moet je vaat schoon en droog uit het apparaat komen, je wil natuurlijk ook een goede vaatwasser die niet te veel water en energie verbruikt. Hier vind je alle eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, zodat je zeker weet dat je niks vergeet!

De afmetingen

Vooral bij onderbouw en inbouw vaatwassers is het erg belangrijk dat je goed op de afmetingen let. Het apparaat moet namelijk precies onder je keukenblad passen en geen lege ruimte hebben aan de zijkant.

Bij een kleinere keuken is het aan te raden om eens naar een compacte vaatwasser of een mini vaatwasser te kijken. Hiermee kan je een kleine ruimte toch optimaal benutten.

De aansluitingen

Een vaatwasser gebruikt water en elektriciteit, dus je moet goed opletten dat je keuken de juiste aansluitingen heeft. Als die er niet zijn, kan je soms met behulp van pvc-buizen een vertakking maken, dus je bent niet meteen verloren als de aansluitingen er nog niet zijn.

Het kan ook betekenen dat een inbouw vaatwasser in jouw keuken niet mogelijk is en dat je toch op zoek moet naar de beste vrijstaande vaatwasser. Zoek dit altijd uit voordat je met je zoektocht begint.

Plek bedieningspaneel

Bij een inbouw vaatwasser zit het bedieningspaneel vaak aan de binnenkant van de vaatwasser, waardoor je het apparaat alleen kunt bedienen als je de deur open doet. Je moet er ook rekening mee houden dat je tijdens het draaien dus niet kunt zien hoe lang het progamma nog duurt.

Als het bedieningspaneel aan de buitenkant zit, moet je niet vergeten dat je de vaatwasser goed kunt zien zitten. Hij gaat dan niet helemaal op in het design van de rest van je keuken. Soms zit er aan de onderkant een lichtje dat deze informatie op de grond projecteert, maar dat is niet op ieder vloertype goed zichtbaar.

Het aantal couverts

Gemiddeld kan je in een vaatwasser tussen de 10 en 12 couverts kwijt, wat betekent dat er plek is voor zo veel borden, glazen en besteksets. Voor grote huishoudens is de beste vaatwasser uitgerust met voldoende couverts, zodat altijd alle afwas past.

Het tegenovergestelde is ook waar, een smalle vaatwasser of een compact model is juist geschikt voor kleine huishoudens die niet zo veel vieze vaat hebben. Zo voorkom je dat je te vaak een halve belading moet draaien.

Extra functies

De beste vaatwasser beschikt over voldoende functies die het voor jou gemakkelijker maken om je vuile vaat schoon te krijgen. Een vaatwasser met een optie voor uitgestelde start is bijvoorbeeld heel handig als je wil dat je vaatwasser pas begint met draaien als je niet thuis bent. Andere opties zoals een eco programma of een speciaal programma waarmee je kwetsbare glazen of grote pannen kunt wassen is ook de moeite waard om naar te kijken.

Plaatsing van het bestek

Wat betreft je bestek kan het op twee manieren in de vaatwasser geplaatst worden. In een aparte besteklade aan de bovenkant van het apparaat of in een bestekmandje in de onderste lade.

Bij de eerste optie hoef je minder te bukken en houd je meer ruimte over voor andere vaat in de onderste lade. Een bestekmandje wast je bestek rechtop en als je het mandje uit de lade haalt kan je je schone bestek gemakkelijk weer opbergen.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een vaatwasser

Ondanks dat een groot aantal huishoudens in Nederland een vaatwasser in huis heeft, zijn er toch nog veel vragen over het apparaat. We hebben hier de vragen die het vaakst gesteld worden voor je op een rijtje gezet.

Wat is een goede vrijstaande vaatwasser?

De beste vrijstaande vaatwassers passen precies in jouw keuken. In tegenstelling tot integreerbare vaatwassers staat dit model namelijk vrij in je keuken en daarom moet je met een paar dingen goed rekening houden. In de eerste plaats moet de vaatwasser niet in de weg staan, je moet er nog steeds goed langs kunnen als je bijvoorbeeld een hete pan met eten in je handen hebt.

Daarbij moet er ook om de vaatwasser heen genoeg ruimte zijn. Houd er aan de voorkant rekening mee dat de deur van de vaatwasser helemaal open kan, zonder dat deze ergens anders tegenaan komt. Aan de achterkant heb je voldoende ruimte nodig om de aansluitingen kwijt te kunnen.

Welke vaatwasser droogt het beste?

Er zijn verschillende soorten droogtechnieken die worden gebruikt om jouw vieze vaat weer droog te krijgen. Nieuwe vaatwassers hebben vaak een zeoliet droogtechniek, waarbij er korrels op de bodem van het apparaat liggen die het vocht omzetten in warmte. Hierdoor wordt je vaat extra droog, ook plastic bakjes en glaswerk. Zeoliet maakt het ook een zuinige vaatwasser, omdat er geen extra energie wordt gebruikt om je vaat te drogen. Een andere snelle en energiezuinige techniek is ventilatie. Hierbij wordt de deur van de vaatwasser na afloop van het wasprogramma open gezet, zodat de warme lucht uit de vaatwasser gaat en koude lucht binnen komt om je schone vaat te drogen. De meest standaard vaatwasser heeft vaak nog de ouderwetse condensdroogtechniek, waarbij je schone vaat wordt droog gespoeld met koud water. Dit duurt het langst van alle technieken en er is ook veel meer energie voor nodig.

Welke vaatwasser gaat het langste mee?

De gemiddelde levensduur van een vaatwasser is 11,5 jaar, wat ook uit te drukken is in 2500 tot 5000 wasbeurten. Als je de vaatwasser niet zo vaak gebruikt, kan je de levensduur dus verlengen. Veel mensen denken dat een inbouw vaatwasser minder lang mee gaat dan een vrijstaande vaatwasser, of juist andersom, maar dat is niet bewezen.

Je kan het beste uit je vaatwasser halen door hem regelmatig van binnen schoon te maken met azijn en soda, zodat alle aangekoekte etensresten verwijderd worden. Vervang ook eens in de vijf jaar de afvoerslang om te voorkomen dat deze verstopt raakt. Tot slot kan je ook maar beter niet te vaak een halfvolle vaatwasser laten draaien, maar wachten tot je meer afwas hebt.

Welke vaatwasser is de beste?

Wat de beste vaatwasser is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Als je graag wil dat je vaatwasser opgaat in het design van je keuken, kan je het beste voor een inbouw vaatwasser of onderbouw vaatwasser kiezen.

Heb je daarentegen een ruime keuken? Dan is een vrijstaande vaatwasser misschien een beter idee. Je hoeft dan geen keukenkastje op te offeren, maar hij staat wel in het zicht.

De beste onderbouw vaatwasser voor een kleine keuken is een smalle vaatwasser. Er zijn ook onderbouw vaatwassers van 40 cm breed, die ook in een smalle nis passen.

Overige informatie

Miele vaatwassers

Miele vaatwassers Miele vaatwassers staan erom bekend dat ze van goede kwaliteit zijn en een hele lange levensduur hebben. Als jij op zoek bent naar een goede investering, is het dus verstandig om eens naar het aanbod vaatwassers van Miele

Lees meer

Vaatwasser

Vaatwasser kopen Een vaatwasser is een machine die voor jou de afwas doet op een mechanische manier. Zo hoef je zelf niet meer de afwas te doen maar wordt het voor je gedaan.  Opzoek naar een nieuwe vaatwasser? Je leest

Lees meer

Waar kan ik mijn oude vaatwasser inleveren

Waar kan ik mijn oude vaatwasser inleveren Op de volgende plekken kun je jouw oude vaatwasser inleveren: Bij de winkel waar je een nieuwe vaatwasser koopt, bij een inzamelpunt voor huishoudelijke apparaten of bij de milieustraat van de gemeente waar

Lees meer

Siemens vaatwassers

Siemens vaatwassers Vaatwassers van het merk Siemens staan erom bekend dat ze veel extra gemak leveren. De apparaten zorgen niet alleen voor een perfect schone vaat, maar je kan vaak ook rekenen op extra functies als home connect, een programma

Lees meer

Wanneer moet ik een nieuwe vaatwasser kopen

Wanneer moet ik een nieuwe vaatwasser kopen Op de volgende momenten kan het tijd zijn voor een nieuwe vaatwasser: Je krijgt een nieuwe keuken waardoor het aangenaam kan zijn om een nieuwe vaatwasser te kopen zodat deze ingebouwd kan worden.

Lees meer

Waarom pompt mijn vaatwasser niet af

Waarom pompt mijn vaatwasser niet af Wanneer je vaatwasser geen water meer afpompt heeft dit meestal 3 redenen, namelijk: De filters van de wasmachine zijn verstopt. De water pomp is defect. Of de spoelbak van de vaatwasser is verstopt. Deze

Lees meer