Waar let je op bij het kopen van een wasdroger

Bij het kopen van een nieuwe wasdroger moet je letten op een aantal aspecten, de belangrijkste zijn als volgt: Kijk altijd naar het vulgewicht, geluidsniveau, energieverbruik en bouwkwaliteit. Kies deze zaken op basis van je eigen wensen en behoeften. 

Waar let je op bij het kopen van een wasdroger

Nieuwe wasdroger kopen

Het type droger

De ene wasdroger heeft meer specificaties dan de andere wasdroger. Zo kunnen een aantal kenmerken het gebruiksgemak erg bevorderen. Een aantal kenmerken waarvoor je zou kunnen kiezen hebben wij hieronder toegelicht.

Warmtepompdroger
Een warmtepompdroger droogt het meest energiezuinig. De droogtemperatuur ligt laag van deze droger waardoor kleding ook langer mooi blijft. Door deze lage droogtemperatuur duurt het wel langer voordat de kleding droog is.

Condensdroger Een condensdroger droogt minder energiezuinig. De droogtemperatuur van deze droger ligt hoger waardoor kleding minder lang mooi blijft. Door deze hoge droogtemperatuur is de kleding wel sneller droog.

Energieverbruik

Kijk goed naar het energielabel van de wasdroger. Zo kun je zien welke energieklasse de wasdroger heeft. Met een hoge energieklasse verbruikt de droger weinig energie en heb je dus een energiezuinige droger. Heeft de wasdroger een lage energieklasse? Dan verbruikt de droger ook meer energie.

Het is belangrijk om dit in de gaten te houden omdat je met een droger met een hoge energieklasse kunt besparen op de jaarlijkse energiekosten. Met een wasdroger met een lage energieklasse ben je jaarlijks dus duurder uit.

Vulgewicht

Het is belangrijk om op het vulgewicht van de wasdroger te letten. Het vulgewicht van een wasdroger is afhankelijk van de grootte van jouw huishouden. Het vulgewicht heeft betrekking op hoeveel kilo wasgoed je in de wasdroger kunt stoppen. Heb je een huishouden van 5 personen? Dan heb je meer vulgewicht nodig dan een huishouden van 3 personen.

Geluidsniveau

Let bij het kopen van een wasdroger ook op het geluidsniveau. Wanneer jij de wasdroger direct naast je slaapkamer zet is het handig om misschien een stille wasdroger aan te schaffen. Hieronder lichten we toe bij hoeveel decibel (dB) een wasdroger stil of luid is.

  • Een stille wasdroger (61 tm 64 d B)
  • Een gemiddelde wasdroger (65t/m 66 dB)
  • Een luide wasdroger (67 tm 69 dB)
  • Welk geluidsniveau wasdroger moet ik kiezen

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de wasdroger is ook belangrijk. Wil je namelijk lang doen met een wasdroger? Dan is het handig om een wasdroger te kiezen met een goede bouwkwaliteit.

Vochtuitstoot

Normaal moet een wasdroger de condens opvangen die vrijkomt bij het drogen van de natte kleding. Deze condens wordt dan opgevangen in een condensbak of afgevoerd via de waterafvoer. Echter, de ene wasdroger laat meer vochtige lucht vrij dan andere. Hoeveel vochtige lucht vrij komt tijdens bij droge het drogen wordt aangeduid met de condensatie-efficiëntieklasse. Staat de wasdroger in een ruimte met weinig ventilatie? Dan is het handig om een wasdroger met condensatie-efficiëntieklasse A te nemen. Staat er een droger met een lage condensatie-efficiëntieklasse dan kan er schimmelvorming in die ruimte ontstaan.

  • Vochtuitstoot van een wasdroger

Verschillende droogprogramma's

Veel mensen slaan deze stap over bij het kopen van een wasdroger, maar het is handig om rekening te houden met de droogprogramma’s die de wasdroger biedt. Een wasdroger kan namelijk verschillende soorten droogprogramma’s hebben voor bijvoorbeeld wol, zijde en spijkerbroeken. Het is daarom handig om hier ook op te letten.

Gebruiksgemak

De ene wasdroger heeft meer specificaties dan de andere wasdroger. Zo kunnen een aantal kenmerken het gebruiksgemak erg bevorderen. Een aantal kenmerken waarvoor je zou kunnen kiezen hebben wij hieronder toegelicht.

Waterafvoer
Een wasdroger kan een condensbak of waterafvoerslang hebben. Wanneer de wasdroger een condensbak heeft moet je deze bak regelmatig legen. Er zijn ook wasdrogers met een waterafvoerslang, dit is erg gemakkelijk omdat je er niet meer aan hoeft te denken dat je het condensbakje moet legen.

Indicator
Er bestaan wasdrogers met een indicator die aangeven wanneer de pluizenfilter moet worden schoongemaakt. Zo word je er van op de hoogte gebracht dat de pluizenfilter moet worden gereinigd. Het is erg belangrijk dat dit regelmatig gebeurt, blijven er veel pluizen achter? Dan kan de droger oververhitten en kan dit erg brandgevaarlijk zijn. Buiten dat droogt de wasdroger slechter en verbruikt hij meer energie.

Anti-kreuk
Er zijn ook wasdrogers met een anti-kreuk optie te koop. De droger blijft dan draaien zodat de kleding niet op elkaar gaat liggen en dan gaat kreuken.

Zelfreinigende condensor
Je kunt een wasdroger kiezen met een zelfreinigende condensor. De wasdroger spoelt dan zelf de warmtewisselaar schoon wanneer hij aan het drogen is. Zo blijft de droger goed werken en scheelt het jou schoonmaak werk.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...