Beste vrijstaande vaatwasser

Ben jij op zoek naar een nieuwe vaatwasser die je vrij overal kunt neerzetten? Dan is een vrijstaande vaatwasser misschien wel wat voor jou. Om het voor jou wat gemakkelijker te maken om een goede vrijstaande vaatwasser te vinden, hebben we de beste vrijstaande vaatwassers voor je geselecteerd!

Beste vaatwasser

De beste vrijstaande vaatwasser van 2024

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat de beste vrijstaande vaatwasser is. Bij onze vergelijking hebben we bijvoorbeeld gekeken naar een aantal factoren zoals het aantal verschillende wasprogramma’s, de hoeveelheid vaat die je in de machine kwijt kunt, het energieverbruik, het geluidsniveau en de bouwkwaliteit.

Om er voor te zorgen dat er niet alleen maar vaatwassers uit het hoogste segment in onze lijst staan, hebben we de prijs-kwaliteit verhouding als belangrijkste eigenschap genomen.
1.AEG FFB63700PM
AEG FFB63700PM
3. Beko DFN26220X2
Beko DFN26220X2
3. Whirlpool WFC 3C26 P
Whirlpool WFC 3C26 P
Best getest
Goedkoop
Populair
Energielabel D
Energielabel E
Energielabel E
15 couverts
14 couverts
14 couverts
Groot gezin
Groot gezin
Groot gezin
48 dB geluid
46 dB geluid
46 dB geluid
Bekijk prijs
Bekijk prijs
Bekijk prijs

De best geteste vrijstaande vaatwassers

Al ga je een complete vrijstaande vaatwasser kopen moet je vooral naar de grootte kijken. Velen kopen namelijk een vrijstaande vaatwasser omdat ze geen plek hebben voor inbouw vaatwassers. Vrijstaande vaatwassers komen in verschillende maten, dus meet vooraf hoeveel ruimte je hebt. Een mini vaatwasser kan zowel een smalle vaatwasser zijn, als een vrijstaande afwasmachine die je op je aanrecht zet.

Andere specificaties waar je naar moet kijken zijn: het energielabel als je een energiezuinige vaatwasser wilt, de hoeveelheid vaat die je erin kwijt kunt, het geluidsniveau als je een stille vaatwasser wilt, de waskwaliteit zodat je verzekerd bent van een schone vaat, en de verschillende wasprogramma’s bijvoorbeeld voor hardnekkige resten, intensieve reiniging en aangekoekte pannen.

De best geteste vrijstaande vaatwassers van 2024 zijn:

  • Best geteste vrijstaande vaatwasser: AEG FFB63700PM
  • Beste goedkope vrijstaande vaatwasser: Beko DFN26220X2
  • Populaire vrijstaande vaatwasser: Whirlpool WFC 3C26 P
1.AEG FFB63700PM

AEG FFB63700PM is de best geteste vrijstaande vaatwasser van 2024

Deze relatief energiezuinige vaatwasser gebruikt AirDry technologie om je schone vaat te drogen; na afloop van het wasprogramma opent de deur van de vaatwasser automatisch.

Deze vrijstaande vaatwasser beschikt over verschillende wasprogramma’s, zoals intensieve reiniging voor hardnekkige resten en aangekoekte pannen. Zo krijg je altijd je vieze vaat schoon in één wasbeurt. Als je snel schone vaat nodig hebt, kies je voor het korte wasprogramma.

De AEG FFB63700PM heeft een hoger aantal couverts dan de meeste vaatwassers, namelijk 15 couverts. Hierdoor heb je meer ruimte voor vuile vaat. En door de flexibele inrichting kun je altijd nóg meer ruimte maken voor bijvoorbeeld grote borden of pannen.

3. Beko DFN26220X2

Beko DFN26220X2

Met deze vrijstaande vaatwasser van Beko was je tot wel 14 couverts aan vuile vaat. Door de verstelbare bovenkorf (bovenste rek) creëer je plek voor grote borden of pannen. Krijg je de vaatwasser niet helemaal vol? Dan geeft deze vrijstaande vaatwasser je ook de optie ‘halve belading’. De vaatwasser gebruikt hierbij minder water en energie. Heb je snel schone vaat nodig? Met het Snel+ wasprogramma is de vuile vaat tot wel 3 keer sneller schoon.

Wat deze vaatwasser tevens een van de beste vrijstaande vaatwassers maakt, is het feit dat hij je een seintje geeft wanneer het zout en glansmiddel op zijn. Zo komt je vieze vaat altijd schoon uit de vaatwasser.

Verkrijgbaar bij

3. Whirlpool WFC 3C26 P

Whirlpool WFC 3C26 P

Deze vrijstaande vaatwasser kan tot wel 14 couverts aan vuile vaat schoon krijgen. Door de flexibele indeling en verstelbare bovenkorf (het bovenste rek) kun je zelfs nog meer ruimte creëren voor grote borden of grote pannen. Beladingssensoren meten de hoeveelheid vaat en passen de hoeveelheid liter water en energie hierop aan.

Dit is een van de beste vrijstaande vaatwassers van dit moment omdat hij je wel 8 verschillende wasprogramma’s biedt; waaronder een nachtprogramma waarmee de vaatwasser stiller draait dan de meeste vaatwassers. Ook zijn er speciale programma’s voor intensieve reiniging; hiermee maakt deze vrijstaande afwasmachine een einde aan hardnekkige resten, aangekoekte pannen en andere erg vuile vaat.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste vaatwassers

Waar let je op bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser

Het kopen van een nieuwe vrijstaande vaatwasser is een klusje waar je even wat tijd in moet steken. Pas als je goed weet waar je tijdens de aanschaf op moet letten, kan je een weloverwogen besluit maken. Wij hebben alvast een aantal punten voor je uitgelicht:

Aansluitingen

Een vrijstaande vaatwasser gebruikt ook water en stroom, dus je moet er altijd rekening mee houden dat dat op de plek waar je hem wil neerzetten beschikbaar is. In sommige gevallen kun je een vertakking maken vanaf bestaande leidingen, maar dit moet je altijd controleren voordat je tot aanschaf over gaat.

De ruimte

Het voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat je deze op meerdere plekken kunt neerzetten. Veel mensen vergeten daarbij wel om rekening te houden met de ruimte om de vrijstaande vaatwasser heen. Achter het apparaat moet genoeg ruimte zijn om de aansluitingen kwijt te kunnen en aan de voorkant moet de deur volledig open kunnen.

De plek van het bedieningspaneel

Bij een volledig geïntegreerd model zit het bedieningspaneel aan de binnenkant. Dit betekent dat je de vaatwasser alleen kunt bedienen als je de deur open doet. Tijdens het draaien van het programma zie je niet hoe lang het programma nog duurt of hoe veel graden er wordt gebruikt. Als het bedieningspaneel aan de buitenkant zit, kan dat allemaal wel, maar moet je er wel rekening mee houden dat je vaatwasser meer opvalt in het design van je keuken.

Het aantal couverts

Een goede vaatwasser heeft genoeg ruimte om al jouw vuile vaat schoon te krijgen. Kijk dus altijd wat het aantal couverts van de vrijstaande vaatwasser is. Houd er daarbij rekening mee dat één couvert gelijk staat aan een bord, een glas en een bestekset. Voor kleine huishoudens kan het een goed idee zijn om naar een smalle vaatwasser te kijken, omdat je dan minder snel een halve belading zal draaien.

Het aantal verschillende wasprogramma's

De beste vaatwassers hebben genoeg verschillende wasprogramma’s. Kijk altijd of een vrijstaande vaatwasser een programma heeft dat aansluit op jouw behoeftes. Er zijn bijvoorbeeld speciale programma’s voor aangekoekte pannen, babyflesjes en hele vieze vaat.

De plaatsing van het bestek

In een vrijstaande afwasmachine kan het bestek worden opgeborgen in een aparte besteklade aan de bovenste korf of in een uitneembaar bestekmandje in de onderste korf. Bij de eerste optie hoef je minder te bukken, maar bij de tweede optie kan je het bestek gemakkelijker uit de vaatwasser halen.

Het energielabel

Een vaatwasser verbruikt natuurlijk water én stroom, dus als je op zoek bent naar een zuinige vaatwasser moet je altijd naar het energielabel kijken. Daar staat precies op uitgelegd wat het water- en energieverbruik per afwasbeurt is.

Extra functies

Behalve de wasprogramma’s kan een vaatwasser ook nog andere handige extra functies hebben, zoals een uitgestelde start, een flexibele inrichting met een verstelbare bovenkorf of een optie om een halve belading af te wassen.

De droogtechniek

De meeste vaatwassers maken gebruik van een condensdroogtechniek, waarbij er koud water over je schone vaat wordt gespoten om deze weer droog te maken. Deze techniek krijgt niet al je vaat droog, vaak moet je plastic bakjes nog even afdrogen met een theedoek. De beste vaatwasser techniek om te drogen heeft zeolietkorrels, die water omzetten in warmte en zo al je afwas perfect droog krijgen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wat is het verschil tussen een vrijstaande vaatwasser en inbouw vaatwasser

Als je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser, wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken die past bij jouw keuken en huishouden. Gelukkig kun je met behulp van het volgende YouTube-filmpje meer te weten komen over de verschillende typen vaatwassers: de inbouw vaatwasser en de vrijstaande vaatwasser. In het filmpje wordt uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn van elk type vaatwasser en waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een vaatwasser. 

Veelgestelde vragen bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser

Er komt een hoop kijken bij het vinden van de beste vrijstaande vaatwasser. Losstaande vaatwassers hebben namelijk een hoop specificaties waarmee ze zich onderscheiden. Zo is de beste vaatwasser voor één huishouden, niet voldoende voor een ander. Met de antwoorden op deze veelgestelde vragen maken we het je hopelijk makkelijker een nieuwe vaatwasser te vinden.

Wat is het verschil tussen een vrijstaande vaatwasser en een inbouw vaatwasser?

Het grootste verschil is natuurlijk dat een vrijstaande vaatwasser niet in het design van de rest van je keuken wordt opgenomen. In plaats daarvan staat een complete vrijstaande vaatwasser ergens los van je keukenblok. Daarvan is het grootste voordeel dat je geen keukenkastje hoeft op te offeren, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een vrijstaande vaatwasser altijd zichtbaar is.

Een vaatwasser inbouw is over het algemeen wel iets duurder dan een vrijstaande vaatwasser, maar dat betekent niet dat de beste inbouw vaatwasser ook beter is dan een vrijstaande vaatwasser. Het prijsverschil is voornamelijk te verklaren door de extra techniek die bij het inbouwen komt kijken. Ook is het makkelijker om een energiezuinige vaatwasser inbouw te vinden dan een vrijstaande vaatwasser.

Wat is het verschil tussen een vrijstaande vaatwasser en een onderbouw vaatwasser?

Een onderbouw vaatwasser is niet volledig geïntegreerd in de rest van je keuken, maar staat alleen onder het aanrecht. De zijkanten van de vaatwasser worden wel afgeschermd, maar de voorkant van het apparaat is volledig zichtbaar.

De beste onderbouw vaatwassers zijn net zo goed als de vrijstaande modellen, het enige verschil zit in de manier waarop het apparaat in je keuken staat.

Overige informatie

Energieverbruik vaatwasser

Energieverbruik vaatwasser Gemiddeld verbruikt een vaatwasser met energielabel A per wasbeurt 1 kWh elektriciteit. Vaatwassers met energieklasse C of D verbruiken tussen de 1,4 & 1,5 kWh per wasbeurt.  Opzoek naar een nieuwe vaatwasser? Dan wil je natuurlijk wel dat

Lees meer

ATAG vaatwassers

ATAG vaatwassers ATAG is een van origine Nederlands merk dat een goede reputatie heeft op het gebied van inbouw keukenapparatuur. Wanneer je voor een vaatwasser van ATAG kiest, weet je dus dat je kwaliteit in huis haalt. Op deze pagina

Lees meer

Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten

Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten Er zijn twee manieren om een vaatwasser te resetten, namelijk: een technische of gebruikers reset. Technische reset: Haal de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact en wacht 30 seconden voordat je de stekker

Lees meer

Hoe zet ik mijn vaatwasser aan

Hoe zet ik mijn vaatwasser aan Een vaatwasser zet je op de volgende manier aan: Controleer of de stekker van de vaatwasser in het stopcontact zit.Druk op de aan/uit knop, herkenbaar aan het icoontje ⏻. Bij een inbouw vaatwasser kun

Lees meer

Waar kan ik een vaatwasser kopen

Waar kan ik een vaatwasser kopen Je kunt ervoor kiezen om online of in een fysieke winkel een vaatwasser te kopen. Er zijn veel fysieke winkels waar je even langs kunt gaan om een nieuwe vaatwasser te kopen. Je kunt

Lees meer

Beste vaatwasser merk

Beste vaatwasser merk Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser zal je erachter komen dat je veel keuzes hebt als het op merken aankomt. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken geven we je op deze pagina

Lees meer