Beste energiezuinige vaatwasser

Vaatwassers met energielabel A zijn de zuinigste vaatwassers op de markt. Door dit energielabel weet je dat de vaatwasser bij iedere wasbeurt heel weinig water en stroom verbruikt. Jaarlijks scheelt dit dus erg veel in de portemonnee!

Wil je de beste energiezuinige vaatwasser van 2024 kopen? We hebben een groot aantal vaatwassers getest en vergeleken! Bekijk de best geteste energiezuinige inbouw, vrijstaande en onderbouw vaatwassers.

Energiezuinige vaatwasser

De beste energiezuinige vaatwasser van 2024

Veel mensen weten niet dat je tijdens het afwassen met de hand een veel groter waterverbruik hebt dan wanneer een vaatwasser het voor je doet. Zeker nieuwe vaatwassers hebben een aanzienlijk lager waterverbruik. Het voordeel van met de hand afwassen is natuurlijk wel dat je geen energie verbruikt. Gelukkig kan een energiezuinige vaatwasser hiervoor de oplossing zijn. Het jaarlijks verbruik van een zuinige vaatwasser is namelijk heel laag, waardoor jij je vieze vaat schoon krijgt zonder dat het je energierekening door het plafond schiet. Om je alvast een beetje op weg te helpen bij het vinden van een nieuwe vaatwasser, hebben we hier de beste energiezuinige vaatwassers voor je op een rijtje gezet.

Wij hebben de beste energiezuinige vaatwasser geselecteerd aan de hand van een aantal criteria. In de eerste plaats hebben we gekeken naar de bouwkwaliteit, het stroomverbruik per wasbeurt, het waterverbruik per wasbeurt, het droogresultaat en het aantal verschillende wasprogramma’s. Bijzonderheden zoals een droogtechniek voor extra droge vaat of een extra stil programma, worden extra benoemd. Voordat we jou de top 5 beste energiezuinige vaatwassers kunnen laten zien, moet u eerst een keuze maken naar het type vaatwasser waar u naar opzoek bent. Dit kunt u doen door te klikken op één van de onderstaande vaatwassers. 

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste energieuzinige vaatwassers

De beste energiezuinige vrijstaande vaatwasser van 2024

Het grootste voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat je geen keukenkastje hoeft op te offeren. De meeste vaatwassers worden namelijk onder je aanrechtblad geplaatst, waardoor je minder ruimte hebt om spullen op te bergen. Een vrijstaande vaatwasser kan je bijvoorbeeld ook in de bijkeuken plaatsen of ergens anders in de keuken, los van je aanrecht.

Houd er wel rekening mee dat je dan met je vuile vaat buiten de keuken moet lopen, wat niet altijd even handig is. Let ook op dat je voor een vaatwasser altijd een aansluiting voor water en stroom nodig hebt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

De beste energiezuinige inbouw vaatwasser van 2024

Bij een inbouw vaatwasser heb je de keuze tussen een volledig geïntegreerde vaatwasser of een half geïntegreerde vaatwasser, waarbij het bedieningspaneel zichtbaar aan de buitenkant zit. Wat voor jou de beste optie is, hangt af van wat je fijner vindt, de vaatwasser kunnen bedienen vanaf de buitenkant of een vaatwasser die volledig opgaat in het design van je keuken.

In deze lijst vind je de perfecte energiezuinige vaatwasser die kan worden ingebouwd.

De beste energiezuinige onderbouw vaatwasser van 2024

Een onderbouw vaatwasser wordt onder je aanrechtblad gebouwd, waardoor je alleen nog de voorkant van het apparaat kan zien. De nieuwste machines zien er aan de buitenkant mooi uit, waardoor een vaatwasser echt een aanvulling op het interieur van je keuken kan zijn.

In onderstaande zal je de beste energiezuinige vaatwasser voor onderbouw zeker vinden!

Hoeveel verbruikt een vaatwasser

Kiezen voor een energiezuinige vaatwasser is altijd een goede keuze. Maar hoeveel bespaar je ieder jaar op je energierekening ten opzichte van een niet zuinige vaatwasser? Dit hebben wij hieronder voor je genoteerd:
Label
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Verbruik pj
 • 150 kWh
 • 180 kWh
 • 205 kWh
 • 230 kWh
 • 255 kWh
 • 270 kWh
Kosten pj
 • €60
 • €70
 • €80
 • €90
 • €100
 • €110
Wanneer je dus kiest voor een vaatwasser met energielabel A bespaar je tot wel 50 euro per jaar. Als we uitgaan van een gemiddelde levensduur van 15 jaar bespaar je over de gehele levensduur van je vaatwasser wel 750 euro!

Het energielabel van een vaatwasser uitgelegd

Ben je benieuwd naar de betekenis van het energielabel van jouw vaatwasser en wil je meer te weten komen over het kiezen van een energiezuinige vaatwasser? Het volgende YouTube-filmpje geeft je uitgebreide informatie over dit onderwerp. Het energielabel biedt inzicht in het energieverbruik en de efficiëntie van de vaatwasser. Door te kiezen voor een energiezuinige vaatwasser met een goed energielabel, kun je niet alleen geld besparen op energiekosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere leefomgeving. In deze video leer je alles wat je moet weten over het energielabel van jouw vaatwasser en waarop je moet letten bij het kiezen van een energiezuinige vaatwasser.

Tips om het meeste uit je zuinige vaatwasser te halen

Wassen met halve belading

Vooral bij onderbouw en inbouw vaatwassers is het erg belangrijk dat je goed op de afmetingen let. Het apparaat moet namelijk precies onder je keukenblad passen en geen lege ruimte hebben aan de zijkant.

Bij een kleinere keuken is het aan te raden om eens naar een compacte vaatwasser of een mini vaatwasser te kijken. Hiermee kan je een kleine ruimte toch optimaal benutten.

Vervang je oude vaatwasser

Soms kan het ook beter zijn om een oude vaatwasser te vervangen voor een nieuwe model. Daarvoor moet je in één keer investeren, maar op de lange termijn zal het goedkoper zijn om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen en te besparen op je energieverbruik en het verbruik van water.

Type vaatwasser

Kijk ook altijd welk type vaatwasser het beste bij je past. Voor kleine huishoudens is een kleine vaatwasser bijvoorbeeld veel handiger, omdat je dan minder vaak je vaatwasser halfvol draait. De meest geschikte vaatwasser voor een groter huishouden is wat ruimer, omdat daar bijvoorbeeld ook grote pannen in moeten passen.

Overige informatie

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasser Een smalle vaatwasser is 45 cm breed. Dit kan erg handig zijn wanneer je over weinig ruimte beschikt. Daarnaast is een smalle vaatwasser ook perfect voor een huishouden van 1 of 2 personen. Een normale vaatwasser is 60cm

Lees meer

Wat is een vrijstaande vaatwasser

Wat is een vrijstaande vaatwasser Een vrijstaande vaatwasser is een machine die los staat in de keuken. De buitenkant van dit model is afgewerkt en heeft meestal een witte of zilvere kleur. Het voordeel van vrijstaande vaatwassers is dat deze

Lees meer

Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten

Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten Er zijn twee manieren om een vaatwasser te resetten, namelijk: een technische of gebruikers reset. Technische reset: Haal de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact en wacht 30 seconden voordat je de stekker

Lees meer

Waarom stinkt mijn vaatwasser

Waarom stinkt mijn vaatwasser Stinkt je vaatwasser? Dit heeft meestal 2 redenen, namelijk: Je hebt de vieze vaat te lang in de vaatwasser laten staan, of de filters van de vaatwasser zijn verstop waardoor je last gaat krijgen van vieze

Lees meer

ATAG vaatwassers

ATAG vaatwassers ATAG is een van origine Nederlands merk dat een goede reputatie heeft op het gebied van inbouw keukenapparatuur. Wanneer je voor een vaatwasser van ATAG kiest, weet je dus dat je kwaliteit in huis haalt. Op deze pagina

Lees meer