Energieverbruik vaatwasser

Gemiddeld verbruikt een vaatwasser met energielabel A per wasbeurt 1 kWh elektriciteit. Vaatwassers met energieklasse C of D verbruiken tussen de 1,4 & 1,5 kWh per wasbeurt. 

Opzoek naar een nieuwe vaatwasser? Dan wil je natuurlijk wel dat deze zo zuinig mogelijk is en niet te veel water en elektriciteit verbruikt. Zo bespaar je ieder jaar namelijk aanzienlijk op je kosten. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over wat een vaatwasser kost aan water en energie.

Energieverbruik vaatwasser

Hoeveel energie verbruikt een vaatwasser

Vaatwassers zijn een onmisbaar apparaat in veel huishoudens. Ze maken het huishoudelijke werk gemakkelijker en sneller, en zorgen ervoor dat we tijd en moeite besparen bij het afwassen van de vuile vaat. Maar vaatwassers verbruiken ook energie en hebben dus een impact op het milieu en onze portemonnee. In deze paragraaf zullen we daarom nader onderzoeken hoeveel energie een vaatwasser per energieklasse verbruikt.

Label
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Verbruik pj
 • 150 kWh
 • 180 kWh
 • 205 kWh
 • 230 kWh
 • 255 kWh
 • 270 kWh
Kosten pj
 • €60
 • €70
 • €80
 • €90
 • €100
 • €110

Energiebesparing over 15 jaar

Ieder jaar scheelt het bijna de helft aan energiekosten als je voor een vaatwasser kiest met energielabel A in plaats van energielabel F. Een vaatwasser gaat gemiddeld 15 jaar mee, daarom hebben wij hieronder het bedrag genoteerd wat je in over de gehele levensduur van de vaatwasser zal besparen als je kiest voor een energiezuinige vaatwasser.

Label
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Besparing na 15 jaar
 • €750
 • €560
 • €450
 • €300
 • €150
 • €0

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wat betekent het energielabel van mijn vaatwasser

Vraag je je af wat het energielabel van jouw vaatwasser precies betekent en waar je op moet letten bij het kiezen van een energiezuinige vaatwasser? In het volgende YouTube-filmpje wordt hier uitgebreid op ingegaan. Het energielabel geeft namelijk informatie over het energieverbruik en de efficiëntie van de vaatwasser. Door te kiezen voor een vaatwasser met een goed energielabel, kun je niet alleen besparen op energiekosten, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu. In dit filmpje leer je alles wat je moet weten over het energielabel van jouw vaatwasser.

Wat kost een nieuwe vaatwasser per keer

Het verbruik van een vaatwasser hoeft niet altijd schrikbarend hoog te zijn. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat een intensief programma meer energie en water verbruikt dan een eco programma.

Kosten

Een normaal programma bij een gemiddelde vaatwasser kost gemiddeld €0,25 voor zowel water als energie, bij een zuinig programma kan dat afnemen tot €0,18.

Energielabel

Op het energielabel staat alle informatie die je nodig hebt om zelf het verbruik van stroom en het aantal liter water te bepalen. Het verbruik voor energie staat per 100 wasbeurten aangegeven en het waterverbruik staat per wasbeurt op het energielabel.

Houd er bij een vaatwasser kopen rekening mee dat er sprake is van het oude label en het nieuwe label. Een vaatwasser die in de winkel staat met label b, kan hiervoor energielabel A hebben gehad.

Onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je afwasmachine ook daadwerkelijk hetzelfde stroom- en waterverbruik blijft behouden, moet je hem goed onderhouden. Maak het filter filter regelmatig schoon met warm water en stop de machine nooit helemaal vol.

Is een vaatwasser milieuvriendelijk

In de eerste vier jaar gebruikt een vaatwasser evenveel stroom voor het afwassen als er nodig is voor de productie van een nieuw model. Dat is dus niet erg milieuvriendelijk. Bij een gemiddeld huishouden is een vaatwasser goed voor ongeveer 10% van het totale stroomverbruik, dat is iets minder wanneer het om een zuinige vaatwasser gaat. Van alle huishoudelijke apparaten is een vaatwasser daarmee het minst zuinig, maar je moet er daarbij wel rekening mee houden dat hij het vaakst gebruikt wordt.

Ook staat een vaatwasser vaak op stand by, waardoor hij ook energie verbruikt op het moment dat ie niet aan staat. De onderdelen van een oude vaatwasser kunnen vaak wel weer bijna helemaal hergebruikt worden voor andere doeleinden. Het is dus altijd belangrijk om hem bij de milieustraat in te leveren.

Is een vaatwasser energiezuinig

Als je een vaatwasser op de juiste manier gebruikt, kan je flink besparen op het stroomverbruik. Om te beginnen kan je er altijd voor kiezen om de eco stand te gebruiken voor iedere wasbeurt. Daarbij is het aantal liter water aanzienlijk lager en omdat ook vaak koud water wordt gebruikt, is er niet zo veel energie nodig om het water te verwarmen. Ten tweede moet je er ook altijd voor zorgen dat je je vaatwasser goed inruimt, zodat hij per wasbeurt helemaal vol zit. Een standaard formaat vaatwasser heeft ruimte voor ongeveer 14 couverts.

Je kan er ook voor kiezen om je vaatwasser zelf energiezuiniger te maken door hem aan te sluiten op een gedeeltelijke hotfill. Het apparaat wordt dan op zowel de warm- als koudwaterleiding aangesloten, waardoor er minder stroom nodig is om het water op te warmen. Deze optie kan oude vaatwassers zuiniger maken, maar is wel erg prijzig.

Is een zuinige vaatwasser beter dan afwassen

Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, omdat het alles te maken heeft met hoe jij je afwas met de hand schoonmaakt.

Kraan staat lang aan

Stel dat je dat een kwartier lang met heet water uit een lopende kraan doet, terwijl het warme water met een elektrische close in boiler wordt verwarmd, dan kan het best eens zijn dat en zuinige vaatwasser een beter alternatief is dan je vuile vaat met de hand afwassen. Een elektrische boiler verbruikt namelijk evenveel energie om het water op te warmen als de gemiddelde vaatwasser doet.

Veel afwasmiddel

Ook als je te veel afwasmiddel gebruikt kan een vaatwasser zuiniger zijn dan een handwas. Je bent dan namelijk te lang bezig om al je vaat schoon te krijgen, waardoor je steeds meer water verbruikt.

Vaak afwassen

Daarbij heeft een vaatwasser ook de optie om je vieze vaat wat langer op te sparen. Je hoeft niet langer iedere keer de afwas te doen, omdat je vaat in het apparaat uit het zicht staat. Zo kan het voorkomen dat je dus in plaats van iedere dag drie keer met de hand wassen, overgaat op één keer in de drie dagen de vaatwasser heerlijk aanzetten. Bij gebruik van het eco programma kan dat ook veel zuiniger zijn.

Welke energieklasse heeft een goede vaatwasser

De meeste vaatwassers die op dit moment worden aangeboden hebben een energielabel tussen C en E. Dat komt neer op een gemiddeld gebruik dat relatief zuinig is. Wil je meer energie besparen? Kies dan voor een vaatwasser met energielabel A of B.

Energieverbruik beperken

Ook met een vaatwasser met een minder goede energieklasse kan je je energieverbruik beperken. Een paar handige tips:

 1. Kies altijd voor een lagere temperatuur.
 2. Zorg ervoor dat je afwasmachine vol zit, maar dat er nog wel genoeg ruimte tussen de verschillende items zit.
 3. Spoel hele vieze vaat eerst af onder de kraan.

Tip: gebruik de Eco stand op de vaatwasser om extra energie te besparen

Mocht je met je (energiezuinige) vaatwasser nog extra zuinig wassen? Dan is het raadzaam om de Eco stand op je vaatwasser te gebruiken. Hiermee kun je namelijk nog meer energie besparen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee!

Wat is de eco stand?

De eco stand van een vaatwasser is een energie- en waterbesparende wasprogramma. Deze stand is bedoeld om de vaat efficiënt en milieuvriendelijk te reinigen door minder water en energie te gebruiken dan reguliere programma’s. Het kan langer duren dan andere programma’s, omdat de vaatwasser op lagere temperaturen wast. Het doel van de eco stand is om de milieu-impact van het wassen te verminderen en de kosten voor de gebruiker op lange termijn te verlagen. Het is een goede keuze voor huishoudens die milieubewust zijn en energiekosten willen besparen.

Voordelen van de eco stand van een vaatwasser

De Eco stand van een vaatwasser is ontworpen om zo energiezuinig en waterbesparend mogelijk te zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de reinigingsprestaties. Deze modus is ideaal voor gebruikers die zowel het milieu willen beschermen als op hun energierekening willen besparen. Hieronder gaan we dieper in op de kenmerken van de Eco stand en hoe deze zich onderscheidt van een normaal programma.

 1. Water- en energiebesparing: Het belangrijkste kenmerk van de Eco stand is dat het minder water en energie verbruikt dan de normale of intensieve programma’s. Het exacte verschil in verbruik kan variëren afhankelijk van het merk en model van de vaatwasser, maar over het algemeen kan men verwachten dat de Eco stand 20-40% minder water en energie verbruikt in vergelijking met een standaard cyclus.
 2. Duur van het Programma: Hoewel de Eco stand zuiniger is met water en energie, duurt het programma vaak langer dan een normaal programma. Dit komt omdat de Eco stand op een lagere temperatuur wast, waardoor het meer tijd nodig heeft om hetzelfde reinigingsresultaat te bereiken. Afhankelijk van het merk en model kan een Eco programma 10-50% langer duren dan een standaard cyclus.
 3. Wastemperatuur: De Eco stand wast vaak op een lagere temperatuur dan andere programma’s. Dit helpt bij het besparen van energie, maar zoals eerder genoemd, kan dit ook betekenen dat de wascyclus langer duurt om een goed reinigingsresultaat te bereiken.
 4. Reinigingsresultaat: Ondanks dat de Eco stand minder water en energie verbruikt en op een lagere temperatuur wast, is het nog steeds ontworpen om een efficiënte reiniging te bieden. Voor normaal vervuilde vaat is het resultaat vaak vergelijkbaar met dat van een standaardprogramma. Voor zeer vervuilde vaat kan een intensiever programma echter een beter resultaat geven.

De Eco stand is een uitstekende optie voor dagelijks gebruik wanneer de vaat niet extreem vervuild is. Het biedt een balans tussen reinigingsprestaties en milieuvriendelijkheid. Als je echter haast hebt of te maken hebt met sterk vervuilde vaat, kan een standaard- of intensief programma effectiever zijn. Het is altijd raadzaam om de gebruikershandleiding van je specifieke vaatwasser te raadplegen om de exacte specificaties en besparingen van de Eco stand te kennen.