Wasdroger brandgevaar

Een wasdroger is een van de elektrische apparaten die helaas het vaakst in brand vliegt. Dit kan onder andere komen door een te heet verwarmingselement, een kapotte motor, oververhitting, een verstopte afvoer of filter of metalen onderdelen van kleding die tegen elkaar komen. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die jij kunt nemen om te voorkomen dat er brand ontstaat. Zo is het belangrijk om je wasdroger goed schoon te houden en de droger op de juiste plek en ondergrond neer te zetten. Ook is het verstandig te kijken welke kleding in de droger mag aan de hand van het waslabel. In dit artikelen geven we je tips om je droger op een veilige manier te gebruiken.

Wasdroger brandgevaar

Wat zijn de oorzaken van brand in een wasdroger

Helaas veroorzaakt een wasdroger de meeste woningbranden volgens de brandweer. In 1 op de 3 gevallen wordt een woningbrand veroorzaakt door een wasdroger. Er zijn verschillende redenen waarom een brand ontstaat in een wasdroger. Je wasdroger kan oververhit raken. Dit kan gebeuren wanneer het filter of de afvoerslang verstopt is of wanneer de afvoer van warme lucht geblokkeerd is. Ook kan er brand ontstaan doordat stoffen in de trommel vlam vatten door een defecte motor of een te heet verwarmingselement. Het is ook mogelijk dat er vonken ontstaan doordat metalen onderdelen, zoals een rits of knoop, tegen elkaar aan komen tijdens het drogen. Tot slot kan een opgerolde stroomkabel ook vlam vatten, zeker omdat een wasdroger veel stroom verbruikt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Hoe kun je brand in een wasdroger voorkomen

Er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om brand in de wasdroger te voorkomen. We bespreken ze hieronder één voor één met je.

Maak je wasdroger regelmatig schoon

Door slecht onderhoud kan je apparaat oververhit raken. Daarom is het belangrijk om je wasdroger goed schoon te houden om oververhitting te voorkomen. Dit doe je door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken zodat er geen stofjes achterblijven die vlam kunnen vatten. Voor condens- en warmtepompdrogers is het ook verstandig om regelmatig de condensbak te reinigen. Heb je een luchtafvoerdroger, dan moet je ook regelmatig de afvoerslang schoonmaken.

Kies de juiste plek en ondergrond

Een goede plek kan een brand voorkomen. De wasdroger moet op een locatie staan waar hij de warmte goed kwijt kan. Het liefst is dit een wat grotere ruimte waarin voldoende ventilatie is zoals een deur die open kan of een raam. Plaats daarnaast de wasdroger op een gladde, stofvrije ondergrond. Een kleed of tapijt als ondergrond is niet geschikt. Zorg er voor dat je je wasdroger aansluit op een geaard wandstopcontact en niet op een haspel of stekkerdoos en plaats een rookmelder in de ruimte. Mocht er toch brand ontstaan, dan ben je in ieder geval snel bij om grote schade te voorkomen.

Stop niet alle kleding in de wasdroger

Bepaalde onderdelen en stoffen kunnen de kans op brand in de trommel verhogen. Kijk daarom altijd naar het waslabel van de kleding of je deze veilig in de droger kunt stoppen. Als de kleding in de droger mag, dan zie je dit aan het symbool van een vierkant met cirkel erin. Staat er een kruis door, dan mag dit dus niet in de droger. Kijk ook of er geen metalen onderdelen aan je kleding zitten voordat je het in de droger stopt. Dit kunnen knopen zijn of een rits. Ook als je kleding in aanraking is gekomen met oplosmiddelen, wasbenzine, nagellakremover, verf of olie is het niet verstanding deze in je wasdroger te stoppen.

Veiligheidsmaatregelen rondom je wasdroger

Er zijn enkele veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen om een brand die in je wasdroger ontstaat snel te ontdekken en hopelijk onder controle te krijgen. Als eerste is het belangrijk om alleen de droger aan te zetten wanneer je thuis bent. Het is het beste om de droger overdag te gebruiken en niet als je gaat slapen. Mocht er iets gebeuren, dan ben je er in ieder geval snel bij en kun je mogelijk ergere schade voorkomen. Installeer daarnaast altijd een rookmelder in de buurt van je wasdroger. Zo ben je direct op de hoogte mocht er brand ontstaan en kun je snel handelen. Ten slot is het aan te raden om een brandblusser bij de hand te hebben. Voor elektrische apparaten is volgens de brandweer het beste om een kooldioxideblusser of een poederblusser te gebruiken. Het is verstandig om deze in de buurt van je wasdroger te plaatsen.

Omgaan met brand in een wasdroger

Ontstaat er brand in de wasdroger, dan is het belangrijk om gelijk 112 te bellen en iedereen in de woning naar buiten te sturen. Een brand kan zich snel verspreiden dus reageer snel en adequaat. Als de brand nog klein is, probeer dan eerst de stekker van je wasdroger uit het stopcontact te halen. Met een brandblusser kun je proberen zelf de brand onder controle te krijgen. Probeer zo dicht mogelijk bij de brandhaard te komen, uiteraard ook zo veilig mogelijk, en richt de brandblusser op het vuur. Spuit met korte stoten op de brandhaard om het meeste effect te krijgen. Wacht daarna de komst van de brandweer af. Een wasdroger die in brand heeft gestaan kun je vervolgens nooit meer gebruiken, ook als het lijkt alsof er geen schade is.

Veelgestelde vragen over het brandgevaar van wasdroger

Hoe groot is de kans op brand door droger?

Van alle elektrische apparaten in huis, heb je bij een wasdroger de grootste kans op brand. Volgens de brandweer wordt 1 op de 3 gevallen van woningbrand veroorzaakt door een wasdroger. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om een wasdroger brand te voorkomen en dat je voorbereid bent mocht het helaas toch een keer gebeuren.

Hoe voorkom je brand in droger?

Het belangrijkste is om je wasdroger regelmatig schoon te maken om brand te voorkomen. Dit doe je door de afvoer schoon te houden, de condensor te reinigen en door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken. Daarnaast kan de juiste plek ook een brand voorkomen. Zet je wasdroger in een (grote) ruimte die goed geventileerd is en waar de warme lucht weg kan. Plaats de wasdroger ook op een gladde ondergrond en niet op tapijt. Kijk tot slot naar de kleding die je in de droger wilt stoppen en of deze in de wasdroger mogen. Dit kun je controleren door de wasvoorschriften op het label van je kleren te bestuderen.

Kun je de droger aan laten staan?

Het is niet verstandig om je droger aan te laten staan wanneer je niet thuis bent of ‘s nachts wanneer je slaapt. Mocht er iets mis gaan, dan is het belangrijk dat je snel kunt handelen.

Kan een warmtepompdroger ook in brand vliegen?

Een warmtepompdroger droogt vaak op een lagere temperatuur waardoor deze energiezuinig is. De lage temperatuur zorgt er ook voor dat je droger minder kans heeft op oververhitting. Echter, kan ook een warmtepompdroger nog steeds in brand vliegen door andere oorzaken en daarom is het het beste om ook deze alleen aan te zetten wanneer je aanwezig bent.

Hoe vliegt een droger in de brand?

Er zijn diverse redenen waarom een brand ontstaat in een wasdroger. Dit kan komen doordat de motor kapot is of doordat het verwarmingselement te heet wordt en stof vlam vat. Ook kan een brand ontstaan door een verstopte afvoer, verstopte pluizenfilter of opgerolde stroomkabel waardoor de droger oververhit raakt. Het is ook mogelijk dat metalen onderdelen van kleding tegen elkaar komen tijdens het droger waardoor vonken ontstaan.