Energiezuinige wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie valt onder de noemer “energiezuinig” wanneer hij energielabel C of hoger heeft. Hedendaags zijn er nog geen was- droogcombinaties met een hoger energielabel op de markt te vinden. 

Opzoek naar een energiezuinige was- droogcombinatie? Hieronder hebben wij de beste energiezuinige was- droogcombinaties van 2024 voor jou opgesomd!

Energiezuinige wasdroogcombinatie

Energieverbruik van een wasdroogcombinatie

Een was- droogcombinatie is niet de energiezuinigste keuze.

Dat een wasdroogcombinatie niet energiezuinig is heeft een aantal redenen: In de eerste plaats verbruikt een was- droogcombinatie tijdens het wassen meer water dan een wasmachine. Bij het drogen wordt een verwarmingselement gebruikt dat veel minder zuinig is dan in een normale droger, waardoor het energieverbruik veel hoger ligt. Wat ook meespeelt is dat het maximale vulgewicht van de meeste was- droogcombinaties erg laag is, waardoor je minder wasgoed in een beurt kwijt kan en vaker zal moeten wassen.

In combinatie met het hoge verbruik zal dat leiden tot een hogere totale energierekening.
De kleine inhoud van de trommel zorgt er ook voor dat het apparaat minder goed het vocht van het drogen kwijt kan, waardoor er meer energie nodig is om je wasgoed echt droog te krijgen.
Aan het einde van het jaar kan dit alles ertoe leiden dat je energierekening aanzienlijk hoger is dan wanneer je een losse wasmachine en wasdroger aanschaft.

Kan je energiezuinig wassen en drogen met een was- droogcombinatie

Een was- droogcombinatie heeft ook veel voordelen. Vooral als je weinig ruimte hebt is het erg handig als je een wasmachine en droger in één hebt. Daarbij zijn sommige was- droogcombinaties ook uitgerust met een non-stop functie, waarbij je kan wassen en drogen in één keer. Dat is met name erg handig wanneer je niet de hele dag thuis bent. Je stopt je wasgoed in de ochtend in de machine en wanneer je ‘s avonds thuis komt hoef je het alleen nog op te vouwen en weg te leggen. Mede daardoor worden was- droogcombinaties steeds populairder en daarom investeren fabrikanten steeds meer in het energiezuinig maken van het apparaat.

Inmiddels kan je ook een was- droogcombinatie met een warmtepomp kopen, die tot wel 40% minder energie verbruikt dan het normale model. Deze wordt ingedeeld in de energieklasse a, wat de hoogst haalbare is. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat je ongeveer €300 meer zal betalen voor dit model. Op jaarbasis zal dit model ongeveer €100 besparen op je energiekosten, waardoor je ongeveer 3 jaar moet rekenen om hem terug te verdienen.

Vind de beste energiezuinige wasdroogcombinatie

Vind een energiezuinige wasdroogcombinatie door onze top 5 van 2024 te bekijken of doe de eenvoudige keuzehulp.

Beste energiezuinige wasdroogcombinaties van 2024

Ben jij op zoek naar een nieuwe was- droogcombinatie en is je grootste eis dat deze energiezuinig is? Dan is het zeker de moeite waard om eens naar deze selectie te kijken.

Ze zijn niet alleen getest op het energielabel, maar je kan ook terugvinden wat het vulgewicht van de trommel voor zowel wassen als drogen is, welke verschillende droog- en wasprogramma’s er zijn en wat het waterverbruik is.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

Energiekosten

In de onderstaande tabel worden energiekosten per energieklasse toegelicht. Alle gegevens in de tabel zijn gegevens ‘per jaar’.
(Energielabel C is momenteel de hoogste energieklasse voor wasdroogcombinaties)

Label
 • C
 • D
 • E
Verbruik
 • 490 kWh
 • 652 kWh
 • 869 kWh
Kosten
 • € 196
 • € 220
 • € 260

Waterkosten

In de onderstaande tabel worden totale waterkosten per energieklasse toegelicht. Alle gegevens in de tabel zijn gegevens ‘per jaar’.
(Energielabel C is momenteel de hoogste energieklasse voor wasdroogcombinaties)

Label
 • C
 • D
 • E
Waterverbruik
 • 10960 liter
 • 13270 Liter
 • 45130 Liter
Kosten
 • € 16
 • € 19
 • € 20

Energiezuinig is voordelig

In de tabel hieronder vergelijken we de totale kosten die er gemaakt worden na 5 jaren per energieklasse. Links in de tabel is het energielabel genoteerd, in het midden is de aanschafsprijs genoteerd en rechts zijn de totale kosten na 5 jaar weergegeven.

Label
 • C
 • D
 • E
Aanschafsprijs
 • € 900
 • € 800
 • € 600
Jaar 5
 • € 1960
 • € 1995
 • € 2000

In deze tabel is te zien dat je met een energiezuinige wasdroogcombinatie al na 5 jaar goedkoper uit bent dan wanneer je geen energiezuinige wasdroogcombinatie zou nemen. Op de korte termijn lijkt het dus  dat je met een wasdroogcombinatie met een laag energielabel goedkoper uit bent, maar wanneer we dit bekijken op de lange termijn dan zie je dat je juist goedkoper uit bent met een energiezuinige wasdroogcombinatie. Na deze 4 jaar verdien je dus steeds meer terug in vergelijking tot de lagere energieklasses.

Energielabels wasdroogcombinaties uitgelegd

Als je iets te weten wil komen over hoe energiezuinig je was- droogcombinatie is dan moet je naar het energielabel kijken. In dit gedeelte hebben we voor je op een rij gezet welke informatie je op het energielabel kan vinden en wat die informatie betekent.

Een energielabel voor je wasmachine en wasdroger

Sinds maart van dit jaar krijg je bij iedere was- droogcombinatie twee verschillende energielabels. Het ene label staat voor het wassen en het andere voor het wassen én drogen.

De energieklasse van een was-droogcombinatie wordt ingedeeld van energieklasse A t/m G, waarbij energieklasse A het meest zuinig is en G het minst.

Welke informatie over je energiezuinige wasdroogcombinatie kan je vinden op het energielabel

Naast de energieklasse kan je op het energielabel van je was- droogcombinatie nog veel meer nuttige informatie vinden. We hebben hier de belangrijkste voor je uitgelicht.

Qr-code

Als je deze code met je smartphone scant, wordt je meteen doorverwezen naar een database van de Europese Unie. Hier vind je altijd de meest actuele technische specificaties van je was- droogcombinatie.

Is je was- droogcombinatie recentelijk getest? Dan vind je onder de QR-code alle uitslagen terug.

Het maximale vulgewicht

Iedere wasmachine biedt weer andere wasprogramma’s. Door de samenstelling van jouw huishouden heb je wellicht behoefte aan een specifiek wasprogramma. Zo was jij zo efficiënt mogelijk. Er zijn speciale programma’s voor onder andere delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding en overhemden. Welke wasprogramma moet jouw nieuwe wasmachine per se hebben?

Het geluidsniveau

Wil je weten of je je was- droogcombinatie in de buurt van je slaapkamer kan zetten? Ook dan kan je terecht op het energielabel. Het volume wordt altijd aangegeven in decibel en wordt gemeten op het moment dat je wasgoed wordt gecentrifugeerd.

Over het algemeen wordt een was- droogcombinatie met een geluidsniveau onder de 73 beschouwd als stil. Een geluidsniveau tussen de 74 en 77 wordt gezien als normaal en een geluidsniveau boven de 78 decibel wordt gezien als erg luid.

De duur van een volledig programma

Iedere was- droogcombinatie heeft verschillende programma’s die allemaal een eigen functie hebben. Op je energielabel staat aangegeven hoe lang het duurt voordat een volle lading wasgoed schoon is.

Ook hiervoor staan twee tijden aangegeven: een voor alleen wassen en een voor wassen én drogen. De tijden die worden aangegeven zijn altijd van de eco-wasprogramma’s op 40 en 60 graden. Deze tijden zijn meestal vrij lang, maar daar moet je je niet door laten afschrikken, er zullen genoeg andere wasprogramma’s zijn die minder tijd nodig hebben.

Waterverbruik

Hier wordt aangegeven hoeveel water je was- droogcombinatie in liters gebruikt per wasbeurt. Let op dat ook hier wordt aangegeven wat het waterverbruik voor alleen wassen is, maar dat je ook kan lezen hoeveel water er voor wassen en drogen wordt verbruikt.

Wil je meer weten over het energielabel van een was-droogcombinatie? Bekijk dan het onderstaande filmpje!

Oude energielabels

Het energielabel zoals dat hierboven is beschreven is gemaakt volgens de nieuwe regelgeving van de Europese Unie, maar de kans is groot dat je al een was- droogcombinatie hebt waar nog een oud energielabel op zit. In dat geval lopen de klassen van energielabel A+++, A++ en A+ tot aan F. Voor de nieuwe energielabels zijn de regels aanzienlijk strenger geworden, wat kan betekenen dat een was- droogcombinatie met energielabel A++ nu opeens energielabel D heeft. Dat betekent dus niet dat je was- droogcombinatie opeens veel minder zuinig is.

Door de eisen voor het energielabel A steeds strenger te maken, worden fabrikanten gemotiveerd om meer te investeren in het energiezuinig maken van hun was- droogcombinaties. Steeds meer mensen kiezen hun witgoed bewust en een was- droogcombinatie met energielabel A zal veel beter verkopen dan een model dat niet energiezuinig is.

Tips om je wasdroogcombinatie zuinig te gebruiken

Ook wanneer je een was- droogcombinatie hebt die geen energielabel a heeft, zijn er nog steeds een aantal dingen die je kan doen om te wassen en drogen op een bewuste manier. We hebben hier alvast een aantal verschillende tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Gebruik niet te veel wasmiddel: Op de verpakking van je wasmiddel kan je altijd vinden hoeveel je precies nodig hebt voor een volle trommel, maar toch gebruiken veel mensen nog te veel. Het gevolg daarvan is dat je wasmachine langer moet spoelen om al je wasgoed schoon te krijgen, wat soms tot wel een half uur kan oplopen. Dit zorgt ervoor dat je veel meer water gebruikt dan nodig is, maar ook energie.
 2. Was altijd op de juiste temperatuur: Veel mensen zijn nog gewend om hun wasgoed op 40 graden te wassen, omdat ze denken dat het bij 30 graden of minder niet goed schoon wordt. Tegenwoordig is die wijsheid al lang achterhaald en kan je je wasgoed ook op lage temperaturen prima schoon krijgen. Wanneer je je wasmachine op 30 graden in plaats van 40 graden instelt, kan dat aanzienlijk veel energie schelen. Het is afhankelijk van welke machine je hebt, maar in sommige gevallen kan het energieverbruik wel tot de helft dalen.
 3. Vul je trommel altijd helemaal: Bij zowel wassen als drogen is het altijd belangrijk dat je optimaal gebruikmaakt van de capaciteit van je was- droogcombinatie. Is het totale vulgewicht voor wassen 8 kg en voor drogen 5 kg? Zorg er dan altijd voor dat je je wasgoed opspaart totdat je genoeg hebt. Het lijkt misschien veel, maar 8 kg aan wasgoed heb je zo bij elkaar. Voor een huishouden van 1 persoon is het ongeveer een week aan kleding.
 4. Laat je was op een natuurlijke manier drogen: Het nadeel van een was- droogcombinatie als wasmachine en droger in één is dat de capaciteit van de trommel voor wassen hoger is dan voor het drogen. Kies er daarom voor om een deel van je was op een natuurlijke manier te laten drogen en de droger geen twee keer te laten draaien. Voor beddengoed en handdoeken is het fijn als je ze snel droog krijgt, maar met name bepaalde delicate kledingstukken kunnen beter drogen op een wasrek. Met deze tip bespaar je dus niet alleen veel energie, maar ga je ook zuiniger om met je kleding.
 5. Kies de eco-stand: Zo goed als iedere was- droogcombinatie heeft ook een eco-stand voor wassen en drogen. Een van de misvattingen is vaak dat mensen denken dat de eco-stand niet zuinig is, omdat deze vaak veel langer duurt. Het tegenovergestelde is waar, een eco-programma duurt langer omdat er een lage temperatuur wordt gebruikt. Bij een normaal programma wordt de meeste energie gebruikt om het water op te warmen, niet door de tijd dat het apparaat aan staat. Laat je dus niet misleiden door de duur van een eco-programma. Kies bij een eco-programma ook altijd voor vloeibaar wasmiddel. Een eco-programma spoelt namelijk aanzienlijk minder en met waspoeder bestaat er dan een kans dat het niet goed uitgespoeld wordt.

Kan ik beter een energiezuinige was- droogcombinatie aanschaffen of een losse wasmachine en droger

Ieder huishouden heeft andere waswensen, dus als jij je energieverbruik zo laag mogelijk wil houden moet je goed nadenken over je situatie. Wanneer je een grote capaciteit van de trommel voor zowel wassen als drogen nodig hebt, kan je beter voor twee losse apparaten kiezen. Zo voorkom je dat je energiekosten oplopen omdat je altijd extra programma’s voor drogen moet draaien.

Droog je niet zo veel van je kleding?

Dan kan een wasmachine en droger in één apparaat juist een uitkomst voor je zijn. Je gebruikt je was- droogcombinatie dan voornamelijk om te wassen en je draait het droogprogramma alleen wanneer dat echt nodig is. Je verbruikt dan minder energie dan wanneer je twee verschillende apparaten aanschaft.

Waarmee ben ik voordeliger uit?

Meestal ben je minder geld kwijt voor een wasdroogcombinatie dan wanneer je een losse wasmachine en droger aan schaft.
Maar een wasdroogcombinatie is vaak veel minder zuinig dan een losse wasmachine en droger. Wij hebben de zuinigste wasdroogcombinatie vergeleken met de zuinigste losse wasmachine en droger en hebben uitgezocht waar je in totaal voordeliger mee uit bent. Ben je benieuwd naar de resultaten? Klik dan hier voor de vergelijking van de wasdroogcombinatie en de losse wasmachine en droger.