Wat is een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger die hedendaags op de markt te koop is. Waar een condensdroger de vochtige warme lucht naar de buitenlucht blaast, gebruikt een warmtepompdroger deze lucht opnieuw om de temperatuur te behouden in de trommel. Hierdoor is een warmtepompdroger veel energiezuiniger dan een standaard droger. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu maar ook voor je eigen portemonne. 

Hoe werktwat is een warmtepompdroger

Hoe werkt een warmtepompdroger

Van alle wasdrogers verbruikt de warmtepompdroger de minste energie per droog beurt. Dit is hoe een warmtepompdroger droogt: een warmtepompdroger maakt gebruik van een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel om jouw wasgoed te drogen. Het koelmiddel wordt door de warmtepomp omgezet van vloeibare vorm in gasvorm. Hierbij komt warme lucht vrij, en daarmee wordt jouw wasgoed gedroogd. Tijdens het drogen komt vochtige, warme lucht vrij. Het koelmiddel koelt deze lucht, waardoor er condens ontstaat. Afhankelijk van hoe de condensafvoer van jouw warmtepompdroger is geregeld, wordt het water direct afgevoerd via de waterafvoer of wordt het opgevangen in een reservoir dat je na iedere droogbeurt moet legen.

Door deze manier van drogen is het energieverbruik van warmtepompdrogers lager dan dat was conventionele drogers. Een condensdroger gebruikt bij het drogen enkel een elektrisch verwarmingselement, wat erg veel energie verbruikt. Als je energiezuinig wilt drogen, kies je daarom voor een warmtepompdroger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Waarom een warmtepompdroger kopen

Als je een nieuwe wasdroger nodig hebt, raden wij altijd een warmtepompdroger aan. Deze energiezuinige wasdroger houdt niet alleen je energierekening laag, maar hij zorgt er ook voor dat je kleding langer mooi blijft. Meer weten over de warmtepompdroger? Hieronder vind je alle voors en tegens.

Energieverbruik

Energiezuinig wassen is niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Voor een besparing op je energiekosten, is de warmtepompdroger de juiste wasdroger. Deze is een stuk zuiniger dan de alternatieven. Door het gebruik van een warmtepomp in combinatie van een koelmiddel, verbruikt een warmtepompdroger aanzienlijk minder stroom dan een gewone condensdroger. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kan je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten – in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B. Drogers worden als ‘energiezuinig’ beschouwd vanaf energieklasse A++, om die reden is een energiezuinige condensdroger moeilijk te vinden. De meeste warmtepompdrogers hebben energieklasse A++ of A+++.

Condensafvoer

Bij warmtepompdrogers heb je, net als bij condensdrogers, de keuze hoe je het vocht wilt afvoeren. Automatisch wordt het vocht opgevangen in een reservoir die je na iedere droogbeurt moet legen. Je kunt je wasdroger ook aansluiten op de waterafvoer. Hierdoor hoef je het reservoir niet te legen, omdat het vocht direct wordt afgevoerd. Alleen de luchtafvoerdroger biedt nog een andere manier om de vochtige lucht af te voeren. Bij dit type wasdroger wordt de vochtige lucht met een afvoerslang naar buiten geleidt door een raam of een gat in de muur. In sommige huizen kan dit heel handig zijn, bijvoorbeeld omdat je geen waterafvoer hebt in je washok, maar houd er wel rekening mee dat afvoerdroger erg veel energie verbruiken. Als je je nieuwe droger niet op een waterafvoer kunt aansluiten, raden wij je aan gebruik te maken van het reservoir.

Duur droogprogramma's

Warmtepompdrogers drogen met een lagere temperatuur en hebben hierdoor een langere droogtijd. Omdat warmtepomp wasdrogers drogen met een lage temperatuur duren de wasprogramma’s gemiddeld gezien langer dan bij een condensdroger. Als je graag snel je wasgoed droog wilt hebben, kan dit een reden zijn om toch voor een condensdroger te kiezen.

Effect op je wasgoed

Daartegenover staat wel dat drogen met een lage droogtemperatuur beter is voor je wasgoed. Door het gebruik van een lage droogtemperatuur is de kans kleiner dat je kleding slijt of krimpt. Als je kiest voor een warmtepompdroger gaat je wasgoed dus langer mee dan wanneer je kies voor een condensdroger – die een stuk warmer wordt.

Aanschafprijs

Een ander groot verschil tussen warmtepompdrogers en condensdrogers is de aanschafprijs. Gemiddelde genomen is een warmtepompdroger duurder in aanschaf dan een condensdroger. Als je vast zit aan een budget, kunnen we ons daarom voorstellen dat je geneigd bent om naar condensdrogers te kijken. Toch raden we dit af. Een wasdroger is sowieso een flinke aanschaf, maar vaak ben je meer geld kwijt aan het gebruik ervan (energiekosten) dan aan de daadwerkelijke wasdroger. Een warmtepompdroger verbruikt veel minder energie dan een condensdroger. Om die reden is het vaak goedkoper om te kiezen voor een energiezuinige warmtepompdroger dan een gewone condensdroger. Deze houden je energiekosten namelijk een stuk lager, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent. Per jaar kan je tot 75 euro besparen op je energierekening als je kiest voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Een warmtepomp droger gaat gemiddeld 12 jaar mee. Over de gehele levensduur kan dit dus tot wel 900 euro besparing opleveren.

Tips voor het kopen van een warmtepompdroger

Nu je weet hoe een warmtepompdroger werkt en wat de voor- en nadelen zijn, is het ook goed om je te verdiepen in de andere aspecten van het kopen van een droger. Naast het type wasdroger zijn er namelijk nog veel meer specificaties waar je naar moet kijken om de juiste wasdroger voor jou te vinden. Waar je allemaal rekening mee moet houden? Dan hebben we hier voor je op een rijtje gezet:

  1. Kies je juiste hoeveelheid vulgewicht: het vulgewicht geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Het is handig om te kiezen voor een droger met een trommel van dezelfde grootte als die van je wasmachine.
  2. Kijk naar het energielabel: warmtepompdrogers drogen energiezuinig en zijn daarom goed voor het milieu en besparing op je energierekening. Maar dan kan er alsnog een verschil zitten in het energieverbruik van 2 verschillende warmtepompdrogers. Om te achterhalen welke de minste stroom verbruikt, kijk je naar het energielabel.
  3. Wat is een zelfreinigende condensorBij wasdrogers met een volledige zelfreinigende condensor hoef je niet om te kijken naar het schoonmaken van de condensor. Bij een gedeeltelijk zelfreinigende condensor hoef je hem alleen eens in de paar maanden schoon te spoelen.
  4. Wat betekent de bouwkwaliteit van een droger? De bouwkwaliteit geeft aan wat de verwachtte levensduur van de droger is en kan een indicatie geven van het droogresultaat.
  5. Kijk naar de verschillende droogprogramma’s: er zijn speciale programma’s voor onder andere wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze zorgen ervoor dat je wasgoed langer meegaat. Heb jij behoefte aan een van deze speciale programma’s? Zorg er dan voor dat jouw nieuwe wasdroger beschikt over dat droogprogramma.