Waterverbruik wasmachine

Het waterverbruik van een wasmachine is afhankelijk van het type wasmachine, de grootte van de wasmachine en de lengte van de wascyclus. Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 60 liter water per wasbeurt. Hoeveel de wasmachine precies verbruikt kun je terug vinden op het energielabel!

Waterverbruik wasmachine

Hoeveel water verbruikt een wasmachine

Een wasmachine gebruikt natuurlijk water om jouw wasgoed weer stralend schoon te krijgen. Veel mensen hebben geen idee hoe veel water er nu precies door de trommel wordt gepompt. Voorheen was dit nog ongeveer 80 liter, maar de nieuwe modellen verbruiken gemiddeld 45 liter.
Als je je niet helemaal kunt voorstellen hoeveel 45 liter is: de meeste mensen verbruiken tijdens het douchen tussen de 20 en 60 liter en bij het doortrekken van het toilet wordt ongeveer 6 liter per keer gebruikt. Het waterverbruik van je wasmachine is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan het energielabel het belangrijkste is. Je waterverbruik wordt ook beïnvloed door het wasprogramma dat je gebruikt en het soort wasgoed dat je hebt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Verbruik per energielabel

Als je wil weten wat het precieze verbruik van je wasmachine is, moet je hiervoor op het energielabel kijken. Voor een nieuwe wasmachine ziet dat label er iets anders uit dan bij de oudere modellen. Het waterverbruik staat altijd onder het icoontje van de kraan en wordt aangegeven in liters. Het gaat hier om het aantal liter dat de wasmachine per wasbeurt verbruikt.

Verder heeft het energielabel van je wasmachine ook invloed op hoeveel water er verbruikt wordt. Een energiezuinige wasmachine verbruikt namelijk niet alleen minder energie, maar ook minder water. Hieronder is in een tabel weergegeven hoeveel het waterverbruik per keer per energielabel is. Daarnaast staan de totale kosten per jaar weergegeven. 

Energielabel
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Waterverbruik
 • 47 liter
 • 50 liter
 • 38 liter
 • 46 liter
 • 45 liter
 • 45 liter
Kosten pj
 • €15,50
 • €16,50
 • €12,50
 • €15,20
 • €14,85
 • €14,85
Een snelle rekensom laat zien dat een zuinige wasmachine met energieklasse A ervoor kan zorgen dat je per jaar €45-€23 = €22 kunt besparen op je totale energiekosten. In tien jaar loopt dat bedrag op tot €220. Dit is vaak precies het prijsverschil tussen de aller zuinigste wasmachines en een wasmachine die veel energie verbruikt. Het duurt dus ongeveer tien jaar voordat je een energiezuinige wasmachine helemaal hebt terug verdiend.

Wasbeurten

Voor deze berekeningen zijn we uit gegaan van 220 wasbeurten per jaar, wat neer komt op één was per twee dagen. Als jij veel minder wast, zal je jaarlijkse waterverbruik veel lager zijn, waardoor je ook minder kosten hebt. Voor gezinnen die meer wassen, zullen de kosten iets hoger uitvallen.

Waterkosten

Ook de prijs voor je water is natuurlijk een belangrijke factor. Voor deze berekening hebben we een prijs van €0,0015 per liter aangehouden. Als je precies wil berekenen wat jouw kosten voor water zijn, moet je zelf berekenen hoe veel keer per jaar je wast en je eigen waterkosten gebruiken.

Ecoprogramma

Houd er tot slot rekening mee dat het waterverbruik op een nieuw energielabel altijd wordt bepaald op basis van het verbruik van het eco 40 60 programma. Als je altijd een ander programma gebruikt om te wassen, kan het zijn dat je waterverbruik hoger uitvalt.

Bespaar op je waterverbruik van je wasmachine

Naast de aanschaf van een zuinige wasmachine, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je tijdens het wassen niet te veel water verbruikt.

Investeer in een wasmachine met waterbesparende technieken

Moderne wasmachines hebben speciale technieken waarmee je het gemiddeld waterverbruik flink omlaag kunt brengen. Denk daarbij aan een wasprogramma dat de hoeveelheid water in de trommel aanpast op het gewicht van je wasgoed of de stof waarvan het gemaakt is. Een halve belading heeft bijvoorbeeld veel minder water nodig dan een volle trommel en delicate stoffen worden sneller schoon dan katoen.

Gebruik nooit teveel wasmiddel

Als je een grote hoeveelheid wasmiddel in de wasmachine gebruikt, loopt het waterverbruik ook op. In de eerste plaats is er meer water nodig om al het wasmiddel op te nemen en vervolgens is er meer water nodig om alle zeepresten uit je wasgoed te spoelen. Het gemiddelde verbruik gaat hierdoor per wasbeurt steeds een beetje omhoog, wat ook zal leiden tot hogere waterkosten.

Was alleen een volle trommel

Heb je een nieuwe wasmachine nodig? Kijk dan altijd eerst naar het vulgewicht. Dit geeft aan hoe veel wasgoed er per wasbeurt in de trommel kan. Voor een huishouden van twee personen heb je aan een vulgewicht van 7 á 8 kg meer dan voldoende. Huishoudens van meer dan vier personen hebben een grotere wasmachine nodig. Als je een te grote wasmachine gebruikt, zal je vaak een halflege trommel draaien en als je een te kleine wasmachine hebt, zal je juist te vaak meerdere rondes draaien.

Houd je wasmachine goed schoon

Bij een vieze wasmachine weet je zeker dat hij meer water en energie verbruikt. Wanneer de gaten in je trommel verstopt zitten, zal de wasmachine harder moeten werken om water door de trommel te laten bewegen en weg te pompen. De machine raakt dan in de war en zal nog meer water toevoegen om de doorstroom te verbeteren. Maak je wasmachine dus regelmatig schoon om verstoppingen te voorkomen.

Installeer een waterslot

Zodra de watertoevoer van je wasmachine gaat lekken, zal het waterverbruik meteen toenemen. Dit kan je voorkomen door een waterslot te installeren tussen de kraan en de slang. Als de wasmachine meer water vraagt dan nodig is, zal een waterslot meteen de toevoer stoppen. Er zijn ook watersloten met een vochtsensor, deze sluiten de watertoevoer meteen af als ze nattigheid onder de machine detecteren. Hiermee ben je er snel bij en kun je voorkomen dat je onnodig veel water verspilt.