fbpx

Hoe vaak moet je de filter van een wasmachine schoonmaken

Het onderhoud van je wasmachine is van groot belang als je wilt dat hij goed zijn werk blijft doen en lang meegaat. Het schoonmaken van het filter is onderdeel daarvan. We raden aan om het filter van je wasmachine regelmatig te reinigen – minstens eens per half jaar. Als het filter verstopt raakt, kan het water niet meer goed afgevoerd worden. Daardoor zal er water in de bodem van de trommel blijven zitten, ook als het wasprogramma voldaan is. Dit is een probleem dat je liever voorkomt dan verhelpt. Probeer daarom minimaal eens per zes maanden het filter van je wasmachine schoon te maken.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Hoe lang is de garantie van een wasmachine

De standaard fabrieksgarantie van nieuwe wasmachines duurt twee jaar. Tweedehands wasmachines tellen hiervoor niet mee. Als er binnen de garantietermijn iets misgaat met de wasmachine, kan er – afhankelijk van de aard het van probleem – een reparateur langs komen om het probleem te verhelpen. Hiervoor is het wel van belang dat je de factuur en het aankoopbewijs nog in bezit hebt. Naast de standaard fabrieksgarantie kun je extra garanties krijgen op bijvoorbeeld de waterbeveiliging of de motor van de wasmachine. Welke garanties je precies krijgt, is afhankelijk van je leverancier. Verdiep je vooraf goed in de verschillende garanties voor wasmachines en bewaar je factuur en aankoopbewijs goed.

Lees meer

Hoe werkt een waterslot op een wasmachine

Een waterslot op je wasmachine beschermt tegen waterschade wanneer de wasmachine begint te lekken. Ga daarom na of jouw (nieuwe) wasmachine beschikt over een ingebouwd waterslot of niet. Koop je een tweedehands wasmachine? Kijk dan na of het waterslot nog intact is. Een kleine beschadiging aan het waterslot kan flink uit de hand lopen! Er zijn 3 verschillende waterbeveiligingen: een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging. De bodemsensor is een ingebouwde waterbak, de slangbeveiliging stopt de watertoevoer en de overloopbeveiliging pompt het water weer weg. Het liefst heb je alle drie deze watersloten aangesloten op je wasmachine.

Lees meer

Hoe vaak moet je een wasmachine kalibreren

Niet iedere wasmachine wordt in de fabriek gekalibreerd. En dat is niet erg, want door thuis te kalibreren, gebeurt dit nauwkeuriger. Daarom is het sowieso belangrijk om je wasmachine te kalibreren wanneer je hem net hebt aangesloten. Vervolgens is er geen standaard aanbeveling voor hoe vaak je dit moet herhalen. Met het kalibreren van een wasmachine kun je onnodig veel trillingen en lawaai van je wasmachine voorkomen. Daarom raden wij aan je wasmachine te kalibreren, wanneer jij het gevoel krijgt dat hij te veel geluid produceert. Omdat het kalibreren van je wasmachine er ook voor kan zorgen dat bij energiezuiniger wast, kan het geen kwaad om dit eens in de zoveel tijd te herhalen.

Lees meer

Tot hoe laat mag je een wasmachine draaien

Er zijn geen wettelijke regels of richtlijnen over wanneer je je wasmachine aan mag zetten. Sterker nog, omdat stroom in de weekenden en nachten vaak goedkoper is, is dit voor velen hét moment om de was te doen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in appartementencomplexen, kan het gebruik van een wasmachine echter wel overlast veroorzaken in de nacht. Tijdens het centrifugeren kan een wasmachine namelijk aardig wat geluid produceren. Er zijn richtlijnen en regels over het produceren over (geluids)overlast in de nacht, echter zijn er maar weinig wasmachines – die waterpast staan en op de juiste manier gebruikt worden – die die grens overschrijden.

Lees meer

Hoe vol mag een wasmachine

Hoeveel wasgoed er in een wasmachine past, is afhankelijk van de grootte van de wasmachine. Hiervoor kijken we naar het aantal kg vulgewicht. Er zijn wasmachines met een vulgewicht vanaf 6 kg, en dit kan oplopen tot 12 kg. Er zijn enkele uitzonderingen met een vulgewicht van 17 kg. We raden aan het maximale vulgewicht van je wasmachine niet te overschrijden; hierdoor wordt niet al je wasgoed even schoon en je kunt het apparaat beschadigen. Als je niet (meer) weet hoeveel vulgewicht jouw wasmachine heeft, raden we je aan de handleiding te raadplegen. Heb je die niet meer? Dan kom je er vaak ook wel achter door het model te googelen.

Lees meer

Hoe lang duurt een wasmachine programma

Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement. Die werkt snel, maar het verbruikt ook veel energie. Tevens hebben de meeste moderne wasmachines een tal aan wasprogramma’s die ook kunnen verschillen qua tijdsduur. Vaak hebben ze een eco-programma, die er meestal langer over doet, maar ook een kort wasprogramma, waarmee je juist sneller klaar bent. Tegenwoordig hebben sommige wasmachines zelfs programma’s waarmee je een halve was binnen een uur schoonmaakt.

Lees meer