Wasmachine afvoer

Bij het plaatsen en de installatie van een wasmachine, is de afvoer een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten. Het is essentieel voor je droger en wasmachine dat de afvoer goed werkt en ze hun water goed kwijt kunnen. Hier lees je alles over de wasmachine afvoer – zodat je feilloos je wasmachine kunt installeren en je voorkomt dat de afvoer verstopt raakt.

Afvoer wasmachine

Wasmachine aansluitingen

Je wilt je nieuwe wasmachine natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten, om een lekkage of verstopping te voorkomen. Daarvoor heb je soms extra onderdelen nodig, b.v. een losse afvoerbuis. Voor het aansluiten van een wasmachine en droger heb je een Y-afvoerstuk nodig.

Met een verbindingsstuk kun je twee afvoerslangen aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld als één afvoerslang niet lang genoeg is. In de onderstaande lijst vind je alles wat je nodig kunt hebben bij de installatie van de wasmachine en wasdroger.

Hoe kun je het beste een wasmachine aansluiten

Heb je een nieuwe wasmachine? Of ben je aan het verhuizen? Dan zul je je wasmachine ook opnieuw moeten aansluiten. In veel gevallen kun je dit gewoon zelf doen. Twijfel je? Dan is het ons advies om een loodgieter bellen. Hieronder lees je in ieder geval hoe je een wasmachine aansluit – inclusief tips!

1: kies een goede plek

Wasmachines kunnen flink trillen en daardoor best wat lawaai maken. Om die reden zet je je wasmachine het liefst op een stevige ondergrond. Tegen een muur aan – het liefst in een hoek – is vaak de meest stabiele plaats voor een wasmachine. Houd er uiteraard wel rekening mee dat er een geaard stopcontact, watertoe- en afvoer in de buurt zijn.

2: verwijder de transportbouten

Voor het vervoeren, zet je de trommel van de wasmachine vast met transportbouten. Zorg ervoor dat je deze hebt verwijdert tijdens de installatie, en al helemaal voordat je een was gaat draaien. Anders is de kans groot dat je wasmachine kapot gaat. In de handleiding van jouw wasmachine staat waar je de bouten kunt vinden en hoe je ze los maakt.

3: sluit de wasmachine afvoer en aanvoer aan

Volgende stap: sluit de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant, rechtsboven. Draai de slang aan beide kanten goed aan en open de kraan om te controleren of er geen water uit lekt. De slang van de afvoer zit vaak al vast aan de wasmachine, stop hem in de afvoer. Als je je wasmachine en droger op dezelfde afvoer wilt aansluiten, heb je een y-stuk nodig.

4: doe de stekker in een geaard stopcontact

Vervolgens sluit je de stekker aan op een stopcontact. Om kortsluiting te voorkomen, gebruik je een geaard stopcontact. Deze zijn te verkennen aan de twee metalen pinnen boven- en onderaan het stopcontact. Heb je een trekschakelaar? Laat dat de installatie over aan een elektricien. Trekschakelaars zijn verplicht voor wasmachines in de badkamer. Staat hij ergens anders, b.v. in de keuken? Dan is dit niet nodig.

5: zet de wasmachine waterpas

Verder zorg je ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Hierdoor trilt hij minder en maakt de wasmachine ook minder herrie tijdens het centrifugeren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Verstopte wasmachine afvoer ontstoppen

Stap 1: Schakel de stroom uit en bereid je voor

Om te beginnen moet je de wasmachine van het stroomnetwerk halen om ongelukken te voorkomen. Zorg ook voor geschikte werkkleding, handschoenen en een emmer om water op te vangen.

Stap 2: Zoek de afvoerbuis

De afvoerbuis is meestal een dikke, flexibele slang die van je wasmachine naar een standpijp of een afvoer in de muur loopt. Identificeer deze en weet waar het aan is bevestigd.

Stap 3: Maak de slang los

Maak de slang los van de plek waar hij vastzit aan de standpijp of de muur. Zorg dat je een emmer bij de hand hebt om eventueel water op te vangen.

Stap 4: Inspecteer de slang

Kijk eerst in de slang om te zien of er een zichtbare verstopping is. Als je iets ziet, gebruik dan een tang om het eruit te halen.

Stap 5: Reinig de slang

Als de slang er vrij van verstoppingen uitziet, kun je proberen deze door te spoelen met warm water. Dit kan helpen om eventuele zeepresten of kleinere verstoppingen te verwijderen.

Stap 6: Gebruik een ontstopper of ontstoppingsmiddel

Als het water nog steeds niet goed doorloopt, kun je een rubberen ontstopper gebruiken om druk op te bouwen en de verstopping te verwijderen. Je kunt ook een chemisch ontstoppingsmiddel gebruiken, maar volg daarbij altijd de instructies van de fabrikant.

Stap 7: Controleer andere delen van de afvoer

Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat de verstopping zich verder in het afvoersysteem bevindt. In dit geval moet je mogelijk een professionele loodgieter inschakelen.

Stap 8: Bevestig alles weer

Zodra de afvoer weer naar behoren werkt, bevestig je de slang weer aan de standpijp of de muur. Gebruik indien nodig een slangklem om ervoor te zorgen dat hij goed vastzit.

Stap 9: Test de wasmachine

Sluit de wasmachine weer aan op het stroomnetwerk en doe een testwas om te kijken of het water nu goed wegloopt.

Stap 10: Ruim op en wees alert

Ruim je werkplek op en houd de komende wasbeurten in de gaten om er zeker van te zijn dat de afvoer naar behoren blijft werken.

Door deze stappen te volgen, kun je hopelijk het probleem van een verstopte wasmachine afvoer oplossen. Als het probleem aanhoudt, is het raadzaam een professionele loodgieter in te schakelen.

Wasmachine afvoer in muur maken

Als je een afvoer voor je wasmachine in de muur wilt maken, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Hier zijn een paar algemene richtlijnen:

Benodigdheden

 • PVC-buizen (geschikte diameter voor wasmachineafvoer)
 • PVC-lijm
 • Beugels om de PVC-buis vast te zetten
 • Gatenzaag of muurboor
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Schroeven en pluggen
 • Boormachine
 • Afvoerplug of sifon

Stappenplan

 1. Plan en meet: Voordat je begint, is het belangrijk om te weten waar de bestaande waterafvoer en -toevoer zijn. Meet ook hoeveel ruimte je nodig hebt om de afvoerbuis goed aan te sluiten.
 2. Gat boren: Gebruik een gatenzaag of muurboor om een gat in de muur te maken waar de afvoerbuis doorheen moet.
 3. PVC-buizen op maat snijden: Snijd de PVC-buizen op maat volgens de metingen die je hebt gedaan. Zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele bochten.
 4. Droog passen: Voordat je de PVC-lijm aanbrengt, is het goed om eerst alles droog te passen om te zorgen dat alles goed past.
 5. Lijmen: Gebruik PVC-lijm om alle verbindingen goed vast te zetten. Volg de instructies op de lijmverpakking voor de beste resultaten.
 6. Bevestigen aan de muur: Gebruik beugels om de PVC-buis stevig aan de muur te bevestigen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat alles recht hangt.
 7. Afvoerplug of sifon installeren: Aan het einde van de afvoerbuis installeer je een afvoerplug of sifon. Dit is het punt waar het water uit de wasmachine de afvoer in zal gaan.
 8. Testen: Voordat je de wasmachine aansluit, is het goed om te testen of alles goed werkt. Laat wat water door de afvoer lopen en controleer op lekken.
 9. Wasmachine aansluiten: Nu kun je de afvoerslang van de wasmachine aansluiten op de nieuwe afvoer.