Wasmachine afvoer

Bij het plaatsen en de installatie van een wasmachine, is de afvoer een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten. Het is essentieel voor je droger en wasmachine dat de afvoer goed werkt en ze hun water goed kwijt kunnen. Hier lees je alles over de wasmachine afvoer – zodat je feilloos je wasmachine kunt installeren en je voorkomt dat de afvoer verstopt raakt.

Afvoer wasmachine

Wasmachine aansluitingen

Je wilt je nieuwe wasmachine natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten, om een lekkage of verstopping te voorkomen. Daarvoor heb je soms extra onderdelen nodig, b.v. een losse afvoerbuis. Voor het aansluiten van een wasmachine en droger heb je een Y-afvoerstuk nodig.

Met een verbindingsstuk kun je twee afvoerslangen aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld als één afvoerslang niet lang genoeg is. In de onderstaande lijst vind je alles wat je nodig kunt hebben bij de installatie van de wasmachine en wasdroger.

Hoe kun je het beste een wasmachine aansluiten

Heb je een nieuwe wasmachine? Of ben je aan het verhuizen? Dan zul je je wasmachine ook opnieuw moeten aansluiten. In veel gevallen kun je dit gewoon zelf doen. Twijfel je? Dan is het ons advies om een loodgieter bellen. Hieronder lees je in ieder geval hoe je een wasmachine aansluit – inclusief tips!

1: kies een goede plek

Wasmachines kunnen flink trillen en daardoor best wat lawaai maken. Om die reden zet je je wasmachine het liefst op een stevige ondergrond. Tegen een muur aan – het liefst in een hoek – is vaak de meest stabiele plaats voor een wasmachine. Houd er uiteraard wel rekening mee dat er een geaard stopcontact, watertoe- en afvoer in de buurt zijn.

2: verwijder de transportbouten

Voor het vervoeren, zet je de trommel van de wasmachine vast met transportbouten. Zorg ervoor dat je deze hebt verwijdert tijdens de installatie, en al helemaal voordat je een was gaat draaien. Anders is de kans groot dat je wasmachine kapot gaat. In de handleiding van jouw wasmachine staat waar je de bouten kunt vinden en hoe je ze los maakt.

3: sluit de wasmachine afvoer en aanvoer aan

Volgende stap: sluit de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant, rechtsboven. Draai de slang aan beide kanten goed aan en open de kraan om te controleren of er geen water uit lekt. De slang van de afvoer zit vaak al vast aan de wasmachine, stop hem in de afvoer. Als je je wasmachine en droger op dezelfde afvoer wilt aansluiten, heb je een y-stuk nodig.

4: doe de stekker in een geaard stopcontact

Vervolgens sluit je de stekker aan op een stopcontact. Om kortsluiting te voorkomen, gebruik je een geaard stopcontact. Deze zijn te verkennen aan de twee metalen pinnen boven- en onderaan het stopcontact. Heb je een trekschakelaar? Laat dat de installatie over aan een elektricien. Trekschakelaars zijn verplicht voor wasmachines in de badkamer. Staat hij ergens anders, b.v. in de keuken? Dan is dit niet nodig.

5: zet de wasmachine waterpas

Verder zorg je ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Hierdoor trilt hij minder en maakt de wasmachine ook minder herrie tijdens het centrifugeren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...