Wasmachine trekschakelaar

Een wasmachine trekschakelaar is een schakelaar die de toevoer van de wasmachine aan en uit kan zetten doormiddel van een koord. Dit moet je gebruiken wanneer de aansluiten van de wasmachine in de badkamer zit of wanneer de groep niet achter een 30ma aardlek zit. 

Wasmachine trekschakelaar

Wat is een trekschakelaar

Een trekschakelaar is een schakelaar die je om kunt schakelen door aan een koord te trekken. Je kunt ze gebruiken om het licht aan- en uit te zetten, of om je wasmachine op aan te sluiten. Je bent verplicht je wasmachine aan te sluiten op een trekschakelaar als:

 • de aansluiting van de wasmachine in de badkamer zit;
 • of als de groep niet achter een 30ma aardlek zit.

Is dit niet van toepassing bij jou thuis? Dan kun je gewoon de stekker van je nieuwe wasmachine in het stopcontact doen.

Meestal zit er al een trekschakelaar in de badkamer. Moet je nog een trekschakelaar installeren? Dan kan je hem het beste door een elektricien laten plaatsen. Elektriciteit in de badkamer kan best een gevaarlijk dingetje zijn. Om te voorkomen dat je garantie komt te vervallen, laat je daarom je trekschakelaar door een erkend elektricien installeren. Uiteraard kan je daarna zelf de wasmachine en wasdroger plaatsen en aansluiten.

Hoe herken ik een trekschakelaar

Een trekschakelaar is een veiligheidsvoorziening die wordt gebruikt om apparaten zoals wasmachines en drogers van stroom te voorzien en uit te schakelen. Het is belangrijk om te weten hoe je een trekschakelaar herkent, zodat je deze kunt gebruiken om de stroom van het apparaat af te halen in geval van nood of onderhoud. Maar hoe herken je een trekschakelaar en waar moet je op letten? Dan kun je bekijken in de volgende video!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wasmachine trekschakelaar aansluiten

Het aansluiten van een trekschakelaar voor een wasmachine is een taak die enige kennis van elektriciteit vereist. Als je niet zeker bent van wat je doet, is het altijd het beste om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen. Hier is een algemene handleiding voor het aansluiten van een trekschakelaar:

Benodigdheden

 • Trekschakelaar
 • Schroevendraaier
 • Spanningszoeker
 • Draadstripper
 • Eventueel kroonsteentjes of lasklemmen

Stappenplan

 1. Stroom uitschakelen: Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is voordat je begint. Gebruik een spanningszoeker om te bevestigen dat er geen stroom meer op de draden staat.
 2. Voorbereiding: Open de behuizing van de trekschakelaar en bestudeer het aansluitschema dat meestal binnenin te vinden is of in de meegeleverde handleiding.
 3. Draad strikken: Gebruik een draadstripper om ongeveer 1 cm van de isolatie van de draden te verwijderen die je wilt aansluiten.
 4. Aansluiting: Verbind de blauwe draad (nuldraad) met de N-aansluiting van de trekschakelaar. Verbind de bruine draad (fasedraad) met de L-aansluiting van de trekschakelaar. Als er een geel-groene draad (aardedraad) is, verbind deze dan met de aarde-aansluiting van de trekschakelaar. In sommige gevallen kan er een uitgaande draad naar de wasmachine zijn. Deze moet ook worden aangesloten volgens hetzelfde schema: blauw op N, bruin op L, en indien beschikbaar, geel-groen op de aarde-aansluiting.
 5. Controle: Voordat je de behuizing sluit, controleer dan of alle draden stevig zijn aangedraaid en op de juiste aansluitingen zitten volgens het aansluitschema.
 6. Behuizing sluiten: Zet de behuizing weer op zijn plaats en draai alle schroeven goed vast.
 7. Stroom inschakelen en testen: Schakel de stroom weer in en test de schakelaar om te zien of deze goed werkt.
 8. Veiligheid: Als je klaar bent, zorg ervoor dat alle gereedschappen en materialen zijn opgeruimd om eventuele gevaren te voorkomen.

Opmerking: Dit is een algemene handleiding. Afhankelijk van het merk en het model van de trekschakelaar kunnen er variaties zijn. Raadpleeg altijd de handleiding die bij de trekschakelaar geleverd is voor specifieke instructies. Als je niet zeker weet hoe je dit veilig kunt doen, raadpleeg dan een professional.