Wasmachine deur gaat niet open

De wasmachine deur gaat niet open en dat kan erg vervelend zijn. Gelukkig betekent het lang niet altijd dat je ene hele nieuwe wasmachine moet kopen, want er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om dit probleem op te lossen. Zorg er altijd voor dat je de wasmachine van de stroom afhaalt voordat je eraan gaat rommelen.
Wasmachine deur gaat niet open

Draait de wasmachine nog

Als de wasmachine nog draait en de deur wil niet open, kan dit een ernstig probleem zijn. Houd er wel rekening mee dat er bij het pauzeren of na afloop van een programma nooit mogelijk is om de deur meteen open te doen. Vaak moet het water eerst uit de trommel lopen, om te voorkomen dat het eruit stroomt zodra je de deur open doet. Het probleem kan liggen in verschillende oorzaken, waaronder een beschadigde deurklink of een defecte besturingskaart. Volg deze stap-voor-stap handleiding om het probleem te verhelpen.

 1. Schakel de wasmachine uit: Als eerste stap is het belangrijk om de wasmachine uit te schakelen. Trek hiervoor de stekker uit het stopcontact. Het is cruciaal om dit te doen voor je veiligheid, omdat je nooit aan het apparaat moet zitten als de stroom er nog op staat.
 2. Wacht even: Wacht een paar minuten. Bij sommige modellen wasmachines kan de deur op slot gaan tijdens het draaien om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt geopend, als een soort kinderslot. Nadat de wasmachine is uitgeschakeld, kan het een paar minuten duren voordat de vergrendeling wordt opgeheven. Je hoort dat de deur wordt ontgrendeld door een harde klik en vaak is er ook een icoontje dat oplicht als de deur nog vergrendeld is.
 3. Controleer de deurklink: Als de deur na een paar minuten nog steeds niet opengaat, controleer dan de deurklink. Deze kan beschadigd zijn en dit kan de oorzaak zijn van het probleem. Zoek naar zichtbare tekenen van schade zoals scheuren of breuken.
 4. Controleer de besturingskaart: De besturingskaart regelt de elektronische onderdelen van de wasmachine, inclusief de deurvergrendeling. Als deze defect is, kan dit de oorzaak zijn van het probleem. Raadpleeg de handleiding van de wasmachine voor instructies over hoe je deze kunt controleren.
 5. Schakel professionele hulp in: Als je de oorzaak van het probleem niet kunt vinden of als je niet de kennis hebt om het zelf op te lossen, is het tijd om een professional in te schakelen. Neem contact op met een gekwalificeerde technicus of met de klantenservice van de fabrikant van de wasmachine.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Is de deur van je wasmachine op slot

Als de wasmachine klaar is met zijn cyclus, maar de deur blijft vergrendeld, kan dit een probleem zijn. Dit kan te maken hebben met een beschadigd sluitmechanisme, een defecte besturingskaart of een ander probleem. Volg deze stap-voor-stap handleiding om het probleem te verhelpen en toekomstige vergrendelingen te voorkomen.

 1. Stroom uitschakelen: Begin met het uitschakelen van de stroom naar de wasmachine. Dit kan door de stekker uit het stopcontact te halen. Wacht vervolgens een paar minuten, omdat sommige wasmachines een vertraging hebben voordat de deur na een cyclus wordt ontgrendeld.
 2. Controleer de wasmachine op foutcodes: Kijk op het display van de wasmachine voor eventuele foutcodes. Deze codes kunnen je een idee geven van wat er mis is. Raadpleeg de handleiding van de wasmachine voor uitleg over de codes.
 3. Controleer het sluitmechanisme: Als de deur nog steeds op slot is, kan het zijn dat het sluitmechanisme beschadigd is. Dit is het deel van de deur dat in de wasmachine gaat en het kan zijn dat dit niet goed werkt.
 4. Inspecteer de besturingskaart: De besturingskaart regelt de elektronische onderdelen van de wasmachine, inclusief het vergrendelingsmechanisme. Als deze een technische fout heeft, kan dit de oorzaak zijn van de vergrendelde deur. Raadpleeg de handleiding van de wasmachine voor instructies over hoe je deze kunt controleren.
 5. Neem contact op met een professional: Als je na deze stappen nog steeds niet de deur kunt openen, is het waarschijnlijk tijd om een professional in te schakelen. Neem contact op met een gekwalificeerde technicus of de klantenservice van de fabrikant van de wasmachine.

Is de deurklink beschadigd

Een beschadigde deurklink kan een probleem zijn bij het openen van de deur van je wasmachine. Hier zijn enkele richtlijnen voor het inspecteren van de deurklink, het identificeren van eventuele schade en het repareren of vervangen van de deurklink indien dat nodig is.

 1. Inspecteer de deurklink: Begin met een visuele inspectie van de deurklink. Kijk uit naar duidelijke tekenen van schade zoals scheuren, breuken of vervorming. Voel ook aan de deurklink. Als deze los aanvoelt kan dat wijzen op een beschadiging.
 2. Test de deurklink: Probeer de deur te openen en te sluiten. De deurklink moet soepel bewegen zonder te haperen. Als het vastzit of moeilijk te bewegen is, kan het zijn dat het beschadigd is.
 3. Controleer op losse schroeven: Soms kan het probleem zo eenvoudig zijn als een losse schroef. Controleer de schroeven die de deurklink op zijn plaats houden. Als ze los zijn, gebruik dan een schroevendraaier om ze weer vast te draaien.
 4. Overweeg vervanging: Als de deurklink duidelijk beschadigd is, moet deze waarschijnlijk worden vervangen. Afhankelijk van het model van je wasmachine, kun je mogelijk een vervangende deurklink bestellen bij de fabrikant of een onderdelenwinkel.
 5. Schakel professionele hulp in: Als je je niet comfortabel voelt bij het vervangen van de deurklink, of als je na vervanging nog steeds problemen ondervindt met je wasmachine openen, neem dan contact op met een professional. Een ervaren technicus kan de deurklink snel en veilig voor je vervangen.

Is het deurscharnier gebroken

Een gebroken deurscharnier kan het openen van de deur van je wasmachine belemmeren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het inspecteren van het deurscharnier, het identificeren van eventuele schade en het repareren of vervangen van het deurscharnier indien nodig.

 1. Inspecteer het deurscharnier: Het eerste dat je moet doen, is het deurscharnier inspecteren. Dit bevindt zich aan de kant van de deur waar deze aan de wasmachine is bevestigd. Kijk uit naar duidelijke tekenen van schade, zoals scheuren, breuken of vervorming.
 2. Test het deurscharnier: Probeer de deur van de wasmachine te openen en te sluiten. Het scharnier moet soepel bewegen en de deur goed ondersteunen. Als de deur scheef hangt of als het scharnier haperend beweegt, kan het beschadigd zijn.
 3. Controleer het deurslot zelf: Soms kan het deurscharnier in orde lijken, maar kan er een probleem zijn met het deurslot zelf. Dit kan ertoe leiden dat de deur van de wasmachine niet goed sluit. Controleer het slot op zichtbare schade en test het om te zien of het de deur stevig vasthoudt.
 4. Overweeg vervanging: Als het deurscharnier duidelijk beschadigd is, of als de trommel vast zit omdat het scharnier de deur niet goed ondersteunt, moet het waarschijnlijk worden vervangen. Je kunt een nieuw scharnier bestellen bij de fabrikant van de wasmachine of bij een onderdelenwinkel.
 5. Schakel professionele hulp in: Als je je niet comfortabel voelt bij het vervangen van het deurscharnier, of als je na vervanging nog steeds problemen ondervindt, neem dan contact op met een professional. Een gekwalificeerde technicus kan het deurscharnier veilig voor je vervangen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine deur die niet open gaat

Als je de deur van je wasmachine nog steeds niet open krijgt, is het misschien verstandig om eens te kijken naar de vragen die vaak worden gesteld door andere consumenten.

Wat moet je doen als de deur van je wasmachine niet open gaat?

Als de deur van je wasmachine niet opengaat, controleer dan eerst of de wasmachine volledig is gestopt en of er geen water meer in de trommel zit. Als dit het geval is, probeer dan de stroom naar de wasmachine uit te schakelen en weer in te schakelen. Als dat niet werkt, kan er een probleem zijn met het sluitmechanisme, de deurklink of het deurscharnier, wat inspectie of reparatie vereist.

Hoe kan ik mijn wasmachine deur openen?

Om de deur van je wasmachine te openen, wacht eerst tot de cyclus volledig is voltooid en de machine is gestopt. Probeer de deur dan voorzichtig te openen. Als de deur nog steeds niet opengaat, probeer dan de stroom te resetten of inspecteer de deur op mogelijke mechanische problemen.

Waarom gaat wasmachine niet open?

Een wasmachine kan door verschillende mogelijke oorzaken niet opengaan. Het kan zijn dat de wasmachine nog draait, dat er een probleem is met het vergrendelingsmechanisme of de besturingskaart, dat de deurklink of het scharnier beschadigd is, of dat er een probleem is met de algemene elektronica van de machine. Ook kan het zijn dat je de deur niet goed gesloten hebt, omdat er bijvoorbeeld te veel wasgoed in de trommel gepropt zit.