Hoe lang kan de was in een wasmachine blijven

Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken. En de ene keer lijkt dat sneller het geval te zijn dan een andere keer, daarom raden we aan je wasgoed zo snel mogelijk in de droger te stoppen of om het op te hangen. Onder bepaalde omstandigheden kan wasgoed sneller gaan stinken; bijvoorbeeld als het buiten erg warm is of als je wasmachine niet goed schoon is. Bepaalde soorten wasgoed zullen ook sneller stinken dan andere, denk bijvoorbeeld aan sportkleding.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Hoe lang duurt een wasmachine programma

Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement. Die werkt snel, maar het verbruikt ook veel energie. Tevens hebben de meeste moderne wasmachines een tal aan wasprogramma’s die ook kunnen verschillen qua tijdsduur. Vaak hebben ze een eco-programma, die er meestal langer over doet, maar ook een kort wasprogramma, waarmee je juist sneller klaar bent. Tegenwoordig hebben sommige wasmachines zelfs programma’s waarmee je een halve was binnen een uur schoonmaakt.

Lees meer

In welk vakje moet de soda in een wasmachine

Soda is, net als azijn, een natuurlijk middel om op een niet-schadelijke manier zeepresten, nare geurtjes en kalk uit je wasmachine te verwijderen. Maar waar voeg je de soda toe? Je kunt de soda direct toevoegen aan de trommel van je wasmachine, of het in de wasmiddellade doen. Als je de soda aan de wasmiddellade toevoegt, wordt dat gedeelte van je wasmachine ook direct gereinigd en ontkalkt. Een kopje (of een flinke hand vol) soda is hiervoor in principe voldoende. Vervolgens kun je een normaal wasprogramma aanzetten op 60 graden of warmer. 90 graden wordt aangeraden. Je kunt je wasmachine het beste eens in de maand op deze manier reinigen.

Lees meer

Tot hoe laat mag je een wasmachine draaien

Er zijn geen wettelijke regels of richtlijnen over wanneer je je wasmachine aan mag zetten. Sterker nog, omdat stroom in de weekenden en nachten vaak goedkoper is, is dit voor velen hét moment om de was te doen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in appartementencomplexen, kan het gebruik van een wasmachine echter wel overlast veroorzaken in de nacht. Tijdens het centrifugeren kan een wasmachine namelijk aardig wat geluid produceren. Er zijn richtlijnen en regels over het produceren over (geluids)overlast in de nacht, echter zijn er maar weinig wasmachines – die waterpast staan en op de juiste manier gebruikt worden – die die grens overschrijden.

Lees meer

Wat is een voorlader wasmachine

De voorlader wasmachine is het meest populaire wasmachine model dat er is. Deze hebben de deur aan de voorzijde van de trommel zitten. Het alternatief is de bovenlader wasmachine, die de deur aan de bovenzijde van de trommel heeft. Bij bovenlader hoef je minder te bukken om je wasgoed in- en uit te laden, maar bij voorladers heb je het voordeel dat je bijvoorbeeld je droger bovenop je wasmachine kunt stapelen. Omdat de voorlader veel meer gekocht worden, worden er ook veel meer van gemaakt. Bij voorladers heb je daarom meer opties in onder andere de hoeveelheid vulgewicht, de verschillende wasprogramma’s, het energielabel en de prijsklasse. Bovenladers zijn een stuk minder populair, daarom heb je slechts de keuze uit enkele modellen – die vaak grotendeels op elkaar lijken.

Lees meer

In welk vakje moet het azijn in een wasmachine

Azijn is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachter. Het verzacht het water en je wasgoed, zorgt ervoor dat de kleuren beter behouden blijven, werkt tegen kalkaanslag, doodt sommige bacteriën en verwijdert nare geurtjes en overtollige zeepresten. Een echt wondermiddel dus! Maar waar in de wasmachine voeg je de azijn toe? Hiervoor kun je gewoon het vakje voor de wasverzachter voor gebruiken. Zo nu en dan kun je ook een scheut azijn in de wasmiddellade gieten – zo komen ook daar de zeepresten los. Je kan wasmiddel echter niet vervangen door azijn; azijn is niet geschikt voor het verwijderen van vlekken en het doodt niet alle bacteriën.

Lees meer

Welke azijn mag er in een wasmachine

Azijn is een natuurlijke en niet-schadelijke wasverzachter en ontkalker die je ook helpt van nare geurtjes af te komen. Zo komt je was schoon, en geurloos uit de trommel. Hiervoor kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Natuurazijn kan ook, maar schoonmaakazijn is krachtiger, waardoor je er minder van nodig hebt. Je kunt azijn niet gebruiken als vervanger van wasmiddel. Ondanks dat het bepaalde bacteriën doodt, lost azijn helaas geen vlekken op. Wat het wél doet, is ervoor zorgen dat de kleuren van je wasgoed beter behouden blijven en niet uitlopen.

Lees meer

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines