Hoe hoog mag de afvoer van een wasmachine zijn

De afvoer van je wasmachine mag niet hoger dan 1 meter van de grond geplaatst worden. Als de afvoer veel hoger dan de wasmachine geplaatst wordt, is de wasmachine namelijk minder goed in staat het water weg te pompen. Als het water terug de wasmachine inloopt, zal dit het wasprogramma stopzetten. Tegelijkertijd wil je niet dat de afvoer lager dan 60 cm van de grond bevindt, omdat je dan het risico loopt dat de wasmachine te vroeg leegloopt. Over het algemeen raden we daarom aan om de afvoer van je wasmachine rond 80 a 85 cm van de grond te plaatsen – het liefst ergens tussen 60 cm en 1 meter.

Ben je op zoek naar de hoogte van een wasmachine? Kijk dan hier.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Hoe lang duurt een wasmachine programma

Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement. Die werkt snel, maar het verbruikt ook veel energie. Tevens hebben de meeste moderne wasmachines een tal aan wasprogramma’s die ook kunnen verschillen qua tijdsduur. Vaak hebben ze een eco-programma, die er meestal langer over doet, maar ook een kort wasprogramma, waarmee je juist sneller klaar bent. Tegenwoordig hebben sommige wasmachines zelfs programma’s waarmee je een halve was binnen een uur schoonmaakt.

Lees meer

Hoe lang gaan de lagers van een wasmachine mee

Lagers worden gebruikt in de motor van een wasmachine. Hoe lang de lager van een wasmachine meegaan, verschilt per geval. Als je merkt dat je wasmachine meer en meer lawaai maakt tijdens het draaien van een wasprogramma, kan dit een teken zijn dat de lagers van jouw wasmachine aan vervanging toe zijn. Als er een lager defect is gaat het meestal om het lager aan de aandrijfzijde. Maar ook bij roest is het verstandig om de lager(s) te vervangen. In veel gevallen gaan lagers namelijk kapot doordat en water op lekt en ze gaan roesten.

Lees meer

Waarom een trekschakelaar gebruiken voor een wasmachine

Een trekschakelaar is een schakelaar die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken, zet je gemakkelijk de schakelaar om. Aan de hand van een rood rampje zie je of hij aan- of uitgeschakeld is. Het doel van een trekschakelaar is dat de groep waarop je wasmachine is aangesloten niet overbelast raakt. Trekschakelaars zijn niet verplicht, maar worden over het algemeen aangeraden wanneer de groep waarde van de wasmachine niet op een 30 milliAmpère aardlek zit, of de aansluiting van de wasmachine zich in de badkamer bevindt. In dit geval is een trekschakelaar extra veilig omdat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is, en dus beschermd wordt tegen het vocht in je badkamer.

Lees meer

Hoe werkt een wasmachine

Na het laden van het wasgoed en wasmiddel, doe je de deur dicht en kies je een wasprogramma. Wanneer je op start drukt ,wordt de deur automatisch vergrendeld. Er wordt water via de slang van het zeepbakje naar de trommel gepompt. Het waterniveau stijgt en waardoor ook de luchtdruk in de trommel verhoogd. Als de druk hoog genoeg is sluit de drukschakelaar de watertoevoer af. De trommel begint met draaien en mengt het water en wasmiddel met je wasgoed. Ondertussen wordt het water op de ingestelde temperatuur gebracht. Wanneer het wasgoed schoon is wordt het water afgevoerd, waarna er schoon, koud water de trommel instroomt om de resten wasmiddel uit het wasgoed te spoelen. Als dat is gebeurd, wordt ook dit water afgevoerd en begint de wasmachine met centrifugeren; de trommel draait heel snel, zodat het overtollige water uit het wasgoed wordt gedrukt.

Lees meer

Welke azijn mag er in een wasmachine

Azijn is een natuurlijke en niet-schadelijke wasverzachter en ontkalker die je ook helpt van nare geurtjes af te komen. Zo komt je was schoon, en geurloos uit de trommel. Hiervoor kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Natuurazijn kan ook, maar schoonmaakazijn is krachtiger, waardoor je er minder van nodig hebt. Je kunt azijn niet gebruiken als vervanger van wasmiddel. Ondanks dat het bepaalde bacteriën doodt, lost azijn helaas geen vlekken op. Wat het wél doet, is ervoor zorgen dat de kleuren van je wasgoed beter behouden blijven en niet uitlopen.

Lees meer

Hoe diep mag de afvoerslang van een wasmachine zijn

De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt. Als je meerdere afvoeren op één afvoerbuis wilt aansluiten – bijvoorbeeld een wasmachine en droger – heb je hiervoor een extra y-stuk nodig. In de handleiding van je wasmachine lees je tevens meer over de afmetingen van de afvoerslang en de hoogte van de afvoerbuis. Deze afmetingen kunnen je helpen bij het correct aansluiten van je afvoerslang op de afvoerbuis.

Lees meer