fbpx

Hoe hoog mag de afvoer van een wasmachine zijn

De afvoer van je wasmachine mag niet hoger dan 1 meter van de grond geplaatst worden. Als de afvoer veel hoger dan de wasmachine geplaatst wordt, is de wasmachine namelijk minder goed in staat het water weg te pompen. Als het water terug de wasmachine inloopt, zal dit het wasprogramma stopzetten. Tegelijkertijd wil je niet dat de afvoer lager dan 60 cm van de grond bevindt, omdat je dan het risico loopt dat de wasmachine te vroeg leegloopt. Over het algemeen raden we daarom aan om de afvoer van je wasmachine rond 80 a 85 cm van de grond te plaatsen – het liefst ergens tussen 60 cm en 1 meter.

Ben je op zoek naar de hoogte van een wasmachine? Kijk dan hier.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

In welk vakje moet de soda in een wasmachine

Soda is, net als azijn, een natuurlijk middel om op een niet-schadelijke manier zeepresten, nare geurtjes en kalk uit je wasmachine te verwijderen. Maar waar voeg je de soda toe? Je kunt de soda direct toevoegen aan de trommel van je wasmachine, of het in de wasmiddellade doen. Als je de soda aan de wasmiddellade toevoegt, wordt dat gedeelte van je wasmachine ook direct gereinigd en ontkalkt. Een kopje (of een flinke hand vol) soda is hiervoor in principe voldoende. Vervolgens kun je een normaal wasprogramma aanzetten op 60 graden of warmer. 90 graden wordt aangeraden. Je kunt je wasmachine het beste eens in de maand op deze manier reinigen.

Lees meer

Wat is een voorlader wasmachine

De voorlader wasmachine is het meest populaire wasmachine model dat er is. Deze hebben de deur aan de voorzijde van de trommel zitten. Het alternatief is de bovenlader wasmachine, die de deur aan de bovenzijde van de trommel heeft. Bij bovenlader hoef je minder te bukken om je wasgoed in- en uit te laden, maar bij voorladers heb je het voordeel dat je bijvoorbeeld je droger bovenop je wasmachine kunt stapelen. Omdat de voorlader veel meer gekocht worden, worden er ook veel meer van gemaakt. Bij voorladers heb je daarom meer opties in onder andere de hoeveelheid vulgewicht, de verschillende wasprogramma’s, het energielabel en de prijsklasse. Bovenladers zijn een stuk minder populair, daarom heb je slechts de keuze uit enkele modellen – die vaak grotendeels op elkaar lijken.

Lees meer

Waarom een trekschakelaar gebruiken voor een wasmachine

Een trekschakelaar is een schakelaar die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken, zet je gemakkelijk de schakelaar om. Aan de hand van een rood rampje zie je of hij aan- of uitgeschakeld is. Het doel van een trekschakelaar is dat de groep waarop je wasmachine is aangesloten niet overbelast raakt. Trekschakelaars zijn niet verplicht, maar worden over het algemeen aangeraden wanneer de groep waarde van de wasmachine niet op een 30 milliAmpère aardlek zit, of de aansluiting van de wasmachine zich in de badkamer bevindt. In dit geval is een trekschakelaar extra veilig omdat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is, en dus beschermd wordt tegen het vocht in je badkamer.

Lees meer

Hoe zwaar is een wasmachine

Wasmachines wegen over het algemeen tussen de 60 en 85 kilo. Hoe zwaar een wasmachine precies is, is onder andere afhankelijk de grootte, het model en het merk. In de specificaties van jouw wasmachine lees je af hoe zwaar hij precies is. Vaak zijn wasmachines met een kleiner vulgewicht (6 kg of 7 kg) een paar kilo lichter dan wasmachines met een groter vulgewicht (8 kg of meer). Hetgeen wat een wasmachine zo zwaar maakt, is het contragewicht dat zich onderin de wasmachine bevindt. Deze worden meestal gemaakt van betonblokken, en zorgen ervoor dat de wasmachine op zijn plek blijft staan tijdens het centrifugeren.

Lees meer

Hoe vaak moet je een wasmachine reinigen

Voor een optimale levensduur en waskwaliteit van je wasmachine, is het van belang om hem regelmatig schoon te maken. Het reinigen van je wasmachine klinkt gelukkig als een grotere klus dan het daadwerkelijk is. Hoe vaak maak je je wasmachine schoon? Probeer in ieder geval na iedere wasbeurt de rubbers van je wasmachine met een doekje schoon te vegen. Daar blijft vaak vuiligheid kleven, zoals stof, zeepresten en haren. Daarnaast doe je er goed aan om eens per maand een kookwas te draaien; een wasprogramma op 60 graden of hoger. Je kunt een scheut azijn of een kopje soda hieraan toevoegen, dit werkt reinigend en ontkalkt tegelijkertijd je wasmachine en leidingen. Kijk ten slotte eens per half jaar het filter na en spoel deze schoon.

Lees meer

Hoe kan je een wasmachine reinigen

Door je wasmachine regelmatig schoon te maken, blijft hij in staat je kleding te reinigen en gaat hij langer mee. Check het liefst na iedere wasbeurt de rubbers van de wasmachine en verwijder eventuele veiligheid met een vochtige doek. Tegenwoordig wassen we veel op lage temperaturen, wat goed is voor het milieu, ons wasgoed en de energierekening. Maar er blijven daardoor wel veel zeepresten in de wasmachine hangen. Probeer daarom eens per maand een wasprogramma te draaien op 60 graden of hoger (een kookwas). Je kunt hierbij een scheut azijn (schoonmaakazijn of natuurazijn), of een kopje soda toevoegen. Beide opties voorkomen kalkaanslag en helpen vieze geuren te verwijderen. Controleer ook regelmatig het filter (eens per half jaar) en spoel deze goed schoon.

Lees meer