Wasmachine maakt herrie

Je wasmachine maakt herrie en dat is erg vervelend, gelukkig kun je vaak zelf de oorzaak vinden en de oplossing uitvoeren. Controleer altijd eerst de lading van je wasmachine, kijk of het apparaat waterpas staat en controleer of er vreemde voorwerpen in de trommel zitten. Zorg er ook voor dat je de wasmachine regelmatig onderhoudt.
Wasmachine maakt herrie

De oorzaak vaststellen waarom je wasmachine veel herrie maakt

Het kan altijd dat je wasmachine herrie maakt, van een tikkende herrie onderin tot aan een bonkend geluid dat wordt veroorzaakt doordat de wasmachine wiebelt. Iedere wasmachine kan wel eens geluiden maken die je niet gewend bent, of je nu een Samsung wasmachine hebt of een model van een ander merk. Gelukkig zijn de oorzaken bij alle machines vaak hetzelfde. We hebben de meest voorkomende oorzaken en het soort geluid dat je zal horen voor je op een rijtje gezet.

Ongelijkmatige lading

Wanneer kleding of wasgoed niet gelijkmatig in de trommel is verdeeld, kan dit leiden tot een onbalans tijdens het centrifugeren. Dit kan een onregelmatig bonkend of dreunend geluid veroorzaken, alsof er iets zwaars tegen de zijkant van de machine slaat.

Je wasmachine staat niet waterpas

Als de wasmachine niet goed waterpas op zijn plek staat, kan deze heftig trillen of zelfs heen en weer schuiven tijdens het wassen en centrifugeren. Dit kan resulteren in een dreunend of bonkend geluid, vergelijkbaar met dat van een trillende luidspreker.

Vreemde voorwerpen

Kleine voorwerpen zoals munten, sleutels of haarspelden kunnen een duidelijk tikkend, klapperend of ratelend geluid produceren wanneer ze tijdens de wascyclus tegen de trommel slaan.

Versleten lagers

Als de lagers slijten, kunnen ze een aanhoudend schurend, kreunend of zoemend geluid produceren, vooral tijdens het centrifugeren. Deze wiebelende herrie

Defecte schokbrekers

Wanneer de schokbrekers niet meer goed functioneren, kan de trommel te veel bewegen. Dit kan leiden tot een dreunende of bonkende herrie, vooral bij hoge centrifugeersnelheden.

Aandrijfriem

Een losse of beschadigde aandrijfriem kan een piepend, schreeuwend of zelfs een schurend geluid maken wanneer de trommel draait.

Problemen met de pomp

Een pomp die niet goed werkt of verstopt is, kan een hard zoemend, brommend of zelfs een ratelend geluid veroorzaken wanneer deze probeert water af te voeren.

Losse onderdelen

Loszittende bouten, schroeven of andere componenten kunnen tijdens de wascyclus een rammelend of klapperend geluid veroorzaken.

Motorproblemen

Slijtage aan de motorborstels, riemen of andere interne componenten kan resulteren in een schurend, piepend of brommend geluid.

Kledingstukken die klem zitten

Kledingstukken die tussen de trommel en de deurafdichting vastzitten, kunnen een schurend of fluitend geluid veroorzaken tijdens het draaien.

Problemen met de afvoerpijp

Een geblokkeerde of geknikte afvoerpijp kan waterverplaatsingsgeluiden veroorzaken, die zich uiten als een gorgelend of slurpend geluid.

Verouderde machine

Oudere machines kunnen een verzameling van bovenstaande geluiden hebben, gecombineerd met het geluid van algemene slijtage, zoals piepen, rammelen en dreunen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

De herrie van je wasmachine oplossen

Wat voor herrie je wasmachine ook maakt, de kans dat je het probleem zelf kunt oplossen is zeker aanwezig. Onderneem altijd de volgende stappen voordat je de hulp van een professional inschakelt:

Verdeel de lading opnieuw

Een van de meest voorkomende oorzaken van een lawaaierige wasmachine is een ongelijkmatig verdeelde lading. Probeer de kleding in de trommel te herschikken en start de cyclus opnieuw om te zien of dat het lawaai vermindert.

Controleer wat er in de trommel zit

Kijk in de trommel en de afdichtingen van de deur om te zorgen dat er geen voorwerpen zoals munten, sleutels of haarspelden vastzitten, die een tikkend of ratelend geluid kunnen veroorzaken. Draai een programma met een lege trommel om te controleren of je nog steeds hetzelfde geluid hoort.

Zet de machine waterpas

Als je merkt dat je wasmachine trilt of beweegt tijdens het wassen, moet je controleren of deze waterpas op zijn plek staat. Verstel indien nodig de poten aan de onderkant van de machine om deze stabiel en waterpas te krijgen.

Onderzoek de schokbrekers of veren

Als je een schurend, kreunend of bonkend geluid hoort, kunnen de schokbrekers of lagers van de machine versleten of beschadigd zijn. In dat geval is het wellicht nodig om een professional in te schakelen om deze te vervangen.

Vervang de aandrijfriem

Een piepend of schurend geluid kan wijzen op een versleten aandrijfriem. Overweeg deze te vervangen om het lawaai te verminderen.

Controleer de waterpomp

Een brommend of zoemend geluid kan afkomstig zijn van een verstopte of defecte waterpomp. Reinig deze of overweeg vervanging indien noodzakelijk.

Mocht je na het volgen van deze stappen nog steeds problemen ondervinden met je wasmachine, dan is het wellicht tijd om een professional in te schakelen of te overwegen of je misschien een nieuwe wasmachine nodig hebt.

Voorkomen dat je wasmachine veel geluid gaat maken

Het kan behoorlijk storend zijn als je wasmachine meer geluid maakt dan nodig is. Je kunt er daarom altijd voor kiezen om een aantal preventieve maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het apparaat minder geluid zal maken.

Regelmatig onderhoud

Het is essentieel om je wasmachine regelmatig te onderhouden. Controleer de bewegende delen zoals de aandrijfriem, lagers en motor op tekenen van slijtage. Een regelmatige servicebeurt kan helpen om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen voordat ze lawaai veroorzaken.

Zorg dat de machine waterpas staat

Een goed geplaatste wasmachine moet altijd waterpas staan op een stevige ondergrond, wat kan voorkomen dat er meer geluid dan nodig van het apparaat af komt. Gebruik een waterpas om te controleren of de machine correct is uitgelijnd en stel zo nodig de pootjes bij. Een niet wiebelende wasmachine zal minder trillingen en dus geluid veroorzaken.

Vermijd overbelasting

Te veel was in de trommel stoppen kan de machine uit balans brengen, wat leidt tot extra trillingen en geluid. Volg altijd de aanbevolen ladinggrootte voor je specifieke wasmachine model.

Gebruik rubberen doppen

Plaats rubberen doppen onder de poten van je wasmachine. Deze helpen de trillingen te absorberen en verminderen het geluid dat naar de vloer wordt overgebracht. Dit is een goedkoper alternatief dan een nieuwe wasmachine kopen.

Controleer op vreemde voorwerpen

Voor je was in de machine doet, controleer je best op losse voorwerpen zoals munten, sleutels of haarspelden. Een vreemd voorwerp niet alleen een tikkend geluid veroorzaken maar kunnen ook schade aan de machine toebrengen.

Draai regelmatig een reinigende cyclus

Door regelmatig een reinigingscyclus te draaien, voorkom je opbouw van zeepresten, kalk en andere afzettingen die kunnen bijdragen aan lawaai tijdens de wasbeurt.

Kies voor een stille wasmachine

Hoewel het oplossen van problemen en het uitvoeren van regulier onderhoud je huidige wasmachine mogelijk weer soepel en stil kan laten werken, is er soms een punt waarop het simpelweg efficiënter is om te investeren in een nieuw, stiller model. Als je in een appartement woont, bijzonder gevoelig bent voor trillende herrie, of als je wasmachine in de buurt van leefruimtes staat, kan een stille wasmachine een wereld van verschil maken in je dagelijkse comfort.

Benieuwd welke stille wasmachines momenteel het beste worden beoordeeld? Bekijk hieronder onze aanbevelingen voor de beste stille wasmachines van 2024.

Veelgestelde vragen wanneer je wasmachine veel herrie maakt

Er zijn meer mensen die problemen hebben van een wasmachine die herrie maakt. Het is altijd verstandig om eens te kijken naar wat zij willen weten. We hebben hier de vragen die het vaakst worden gesteld voor je op een rijtje gezet.

Wat te doen tegen herrie wasmachine?

Als je wasmachine maakt lawaai, zijn er verschillende zaken die je kunt controleren. Eén veelvoorkomend probleem is dat de wasmachine niet goed waterpas staat, wat kan leiden tot extra trillingen. Dit probleem kun je verhelpen met het opnieuw plaatsen van de wasmachine. Een andere reden kan een ongelijkmatig verdeelde lading in de wasmachine trommel zijn, wat een bonkend geluid kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je de was altijd gelijkmatig verdeelt.

Hoe klinken kapotte lagers wasmachine?

Kapotte lagers in een wasmachine kunnen een hard en constant tikkend geluid produceren, vooral tijdens het centrifugeren. Dit geluid kan variëren in intensiteit afhankelijk van hoe beschadigd de lagers zijn. Als je zo’n tikkend geluid hoort en denkt dat het de lagers kunnen zijn, is het raadzaam om een professional te laten kijken naar de machine.

Waarom maakt wasmachine veel geluid?

Er zijn verschillende redenen waarom een wasmachine veel geluid kan maken. Zo kan een ongelijkmatige lading in de wasmachine trommel zorgen voor een bonkend geluid. Daarnaast kan het zijn dat de machine niet goed waterpas staat. Als de wasmachine trilt tijdens het centrifugeren, kan dit een teken zijn dat het niet goed is uitgebalanceerd. Onderdelen die slijten, zoals lagers of schokdempers, kunnen ook extra lawaai veroorzaken.

Hoe weet ik of de schokbrekers van mijn wasmachine kapot zijn?

Wanneer de schokbrekers van een wasmachine versleten of kapot zijn, trilt de wasmachine vaker dan normaal, vooral tijdens het centrifugeren. Je kunt ook een ongewoon bonkend of schuddend geluid horen. Als je vermoedt dat de schokbrekers het probleem zijn, kun je het beste een monteur inschakelen om deze te inspecteren en indien nodig te vervangen.