Schoenen in de wasmachine

Heb je aardig vieze schoenen en wil je ze weer als nieuw hebben? Wanneer je schoenen gaat wassen in de wasmachine krijg je ze weer perfect schoon terug. Niet alle schoenen kunnen in de wasmachine. Schoenen van (nep)leer, kunststof en suède zijn niet geschikt. Daarentegen kunnen sneakers, sportschoenen en stoffen schoenen wel heel goed gewassen worden in de wasmachine. Hoe je dat precies doet lees je hier.

schoenen in de wasmachine

Welke schoenen mogen wel en niet in de wasmachine

Deze schoenen mogen in de wasmachine

Deze schoenen kun je met een gerust hart af en toe in de wasmachine wassen om ze weer schoon en als nieuw te krijgen. Houd er wel rekening mee dat de kleur wat kan vervagen. Witte schoenen in de wasmachine wassen werkt daarom het beste, deze zullen nooit vervagen.

  1. Stoffen schoenen
  2. Sportschoenen
  3. Sneakers

Deze schoenen mogen niet in de wasmachine

De volgende schoenen mogen niet in de wasmachine. Wanneer je deze in de wasmachine gaat wassen, raken ze beschadigd en zullen ze kapot gaan. Het is daarom aan te raden om ze met de hand schoon te maken.

  1. Suède
  2. (Nep)leer
  3. Kunststof

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Zo was je jouw schoenen in de wasmachine

Schoenen wassen in de wasmachine gaat voor de meeste schoenen zonder problemen zoals je hierboven leest. Om het proces goed te laten verlopen, zodat je ook nog hele sneakers hebt na de wasbeurt, volg je onderstaande stappen.

  1. Heb je hele vieze schoenen, verwijder dan eerst het meeste vuil voordat je ze in de wasmachine stopt. Dit kun je het beste doen met een zachte borstel of schuurspons.
  2. Verwijder daarna alle losse onderdelen van de schoenen, zoals de veters en binnenzolen. Als je deze mee wilt wassen dan kun je ze los in een waszak of kussensloop stoppen, naast de sneakers. Je kunt een klein beetje wasmiddel toevoegen, maar zonder wasmiddel worden ze ook al schoon.
  3. Zet vervolgens je wasmachine aan en kies een wasprogramma. Het is het beste om een programma voor de fijne was te selecteren of een eco-wasprogramma. De temperatuur moet niet te hoog zijn zodat je schoenen niet kunnen krimpen. 30 graden is de perfecte temperatuur, probeer zeker niet hoger te gaan.
  4. Zet het centrifugeren uit. Zo worden je schoenen niet heel hard rondgedraaid in de trommel en maak je de kans op beschadiging zo klein mogelijk. Ook voor je trommel is dit beter bij dit soort voorwerpen.

Je schoenen drogen na het wassen

Als je schoenen weer prachtig schoon zijn geworden, moet je ze nog laten drogen. Doe dit niet in de droger. De temperatuur in de droger is te warm waardoor je schoenen kunnen krimpen. Een rubberen of plastic zool kan zelfs gaan smelten door de hoge temperatuur. Het is het beste om je schoenen te laten drogen in een droge, goed geventileerde ruimte. Buiten kan prima, maar zet ze niet in de zon want dan heb je de kans dat ze verkleuren. Het kan een paar dagen duren voordat ze volledig droog zijn, dit is normaal, dus plan je wasbeurt goed zodat je je favoriete sneakers weer snel aan kunt trekken.

Zo houd je jouw schoenen schoon

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je net schoon gewassen schoenen weer snel vies worden. Een daarvan is je schoenen behandelen met een vuilafstotende spray. Deze spray beschermt je schoenen tegen vuil en water waardoor ze minder snel vies worden en langer mee gaan. Je kunt deze spray online kopen, maar je vindt hem ook in de supermarkt en bij schoenenwinkels.

Veelgestelde vragen bij het wassen van je schoenen in de wasmachine

Kan ik mijn schoenen in de wasmachine doen?

Dit is afhankelijk van de schoenen en van welke stof ze gemaakt zijn. Een paar hakken kunnen natuurlijk niet in de wasmachine, maar sneakers en stoffen schoenen zijn erg geschikt om te wassen in de wasmachine. Ook sportschoenen kun je in de wasmachine doen. Schoenen van (nep)leer, suède en kunststof kunnen niet in de wasmachine en moeten met je met de hand schoonmaken.

Welke stand moet de wasmachine voor schoenen?

Wanneer je je schoenen of sneakers in de wasmachine wilt wassen, kun je dit het beste wassen met een wasprogramma voor fijne was of een eco-wasprogramma.

Hoeveel graden was je schoenen?

Voor je schoenen is het het beste om ze op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen om te voorkomen dat ze krimpen of dat gelijmde naden loslaten. Daarom is een maximale temperatuur van 30 graden het beste.

Kan je Nike schoenen in de wasmachine doen?

Dit ligt aan de stof van je Nike schoenen. Wanneer deze grotendeels van stof zijn is het geen probleem. Heb je Nike schoenen van leer of kunststof, dan kun je deze beter met de hand wassen om beschadigingen te voorkomen.