Wasmachine 1400 of 1600 toeren

Het verschil tussen een wasmachine van 1400 of 1600 toeren is als volgt: Het toerental staat voor de rounds per minute, dit bepaalt dus hoeveel rondjes de trommel draait in 1 minuut. Omdat een wasmachine met 1600 toeren meer rondjes draait komt het wasgoed er droger uit. Het restvochtpercentage van deze wasmachine is namelijk 44%, het restvochtpercentage van een wasmachine met 1400 toeren is 50%. 

Wasmachine 1400 of 1600 toeren

1400 of 1600 toeren wasmachine kopen

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel maakt per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger je wasgoed uit de machine komt. Als je wilt dat je wasgoed zo droog mogelijk wordt, kies je voor een wasmachine die 1600 toeren per minuut draait. Er zijn veel wasmachines met een toerental van 1600 op de markt op dit moment, maar er zijn er nog altijd meer wasmachines met een toerental van 1400.

Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren is uit te drukken in het restvochtpercentage. Bij een wasmachine met 1600 toeren is dit 44%, en bij een wasmachine met 1400 toeren is dit 50%. Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Dan is het verschil in prijs tussen deze 2 wasmachines maar klein. Over het algemeen is een 1600 toeren wasmachine iets duurder, maar het scheelt maar weinig.

Wat ook goed is om te weten: het toerental geeft het maximale aantal toeren aan. Alle wasprogramma’s hanteren een ander toerental. Er zijn namelijk bepaalde materialen en stoffen die je niet met 1400 toeren of meer wilt centrifugeren omdat ze dan minder lang mee gaan. Je kunt altijd voor een lager toerental kiezen.

Toerental
  • 1200 toeren
  • 1400 toeren
  • 1600 toeren
Restvochtpercentage
  • 52%
  • 50%
  • 44%

Waarom een hoger toerental?

Het klinkt natuurlijk leuk, meer toeren per minuut. Maar wat heb je er daadwerkelijk aan? Een groot voordeel van een hoog toerental is dat het in veel gevallen energiezuinig is. Natuurlijk kost het iets meer energie om de trommel op dat tempo rond te laten draaien, maar je droger hoeft erna minder hard te werken om je kleding, beddengoed en handdoeken volledig droog te krijgen. En dat is mooi, omdat het energieverbruik van de gemiddelde wasdroger een stuk hoger is dan van de gemiddelde wasmachine.

Niet iedereen stopt zijn of haar wasgoed in de wasdroger natuurlijk, daardoor gaat je kleding namelijk minder lang mee. Als je het liever aan de lucht laat drogen, heb je ook baat bij sneller centrifugeren. Hierdoor hoef je wasgoed namelijk minder lang aan de waslijn.

Vooral als je kiest voor een energiezuinige wasmachine met veel toeren, kun je energie besparen. Een energiezuinige wasmachine heeft energieklasse A, B of C. Deze zijn in aankoop vaak iets duurder, maar omdat het energieverbruik zo laag is, kun je er enorm op besparen op je energierekening. En dat is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Of toch een lager toerental?

Als je niet veel geeft om het aantal toeren, kun je ook kiezen voor een wasmachine met een lager toerental. Wassen met een lager toerental kan een mooie keuze zijn, omdat je energieverbruik minder is en je kleding langer mee gaat. De meeste wasmachines draaien met 1400 toeren per minuut, maar er zijn ook enkele wasmachines met 1200 toeren. Deze hebben een restvochtpercentage van 52%.

Maar voor je die keuze maakt, moet je wel weten dat je vrijwel altijd het toerental van je wasmachine in kan stellen per wasbeurt. Daardoor kunnen wasmachines met 1400 of 1600 toeren ook gewoon met 1200 toeren of lager draaien. Hierdoor wordt je kleding minder droog, maar het gaat wel langer mee.

Externe lekbak met afvoer

Het nadeel van een externe wasmachine lekbak is dat je machine voor een tijdje in het water staat. Stel dat je bijvoorbeeld ‘s nachts een was draait en er pas ‘s ochtends achterkomt dat je wasmachine heeft gelekt, dan kan het zijn dat het materiaal van de machine waterschade heeft opgelopen. Je vloer is dan wel beschermd maar de elektrische onderdelen aan de binnenkant van je machine kunnen onherstelbaar zijn beschadigd. Een oplossing voor dit probleem is een lekbak met afvoer, die je gemakkelijk kan aansluiten op je waterafvoer. Het water blijft dan niet in de lekbak staan en de kans dat de machine zelf beschadigd, is daardoor een stuk kleiner.

Je moet hierbij wel goed opletten dat je altijd controleert of de lekbak droog is. Doordat het water er niet in blijft staan is de kans namelijk groot dat je een lekkage over het hoofd ziet.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Beste wasmachines met een hoger toerental

Wil jij een nieuwe wasmachine kopen met een hoger toerental? Neem dan een kijkje naar de onderstaande modellen. Dit zijn de beste wasmachines van 2024 met minimaal 1400 toeren. Bij het maken van deze selectie hebben we aan tal aan wasmachines met elkaar vergeleken, onder andere op basis van het energielabel, vulgewicht (capaciteit), de verschillende wasprogramma’s, verwachtte levensduur, functies voor gebruiksgemak en de beoordeling door klanten. Staat de perfecte wasmachines voor jouw gezin hier tussen? Klik op onderstaande tekst om naar de juiste selectie te gaan.