Wasmachine filter schoonmaken

Bij een goed werkende wasmachine hoort een schone filter. Om je filter schoon te houden, is het belangrijk om deze om de zes maanden te reinigen. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat het filter verstopt raakt waardoor je wasmachine het water niet meer kan afpompen en je wasmachine kan gaan stinken. Het schoonmaken van je filter is een eenvoudig klusje en dit doe je door deze uit je wasmachine te halen en onder de kraan te reinigen.

Wasmachine schoonmaken

Wat is een wasmachine filter

Elke wasmachine heeft een filter. Dit filter zorgt ervoor dat de binnenkant van je wasmachine schoon blijft. Het filter verwijdert namelijk vuil, haren en andere viezigheid dat zich op kan hopen in de trommel van je wasmachine. Ook vangt het filter kleine voorwerpen op zoals een muntje dat in je broekzak is blijven zitten. Het filter helpt je dus om je wasmachine schoon te houden waardoor deze langer mee gaat. Daarbij is het belangrijk dat ook het filter goed onderhouden wordt en eens in de zoveel tijd gereinigd wordt.

Waar zit het filter in een wasmachine

Bij de meeste wasmachines zit het wasmachine filter aan de voorkant van het apparaat. Je vindt daar een klep aan de onderkant en daarachter zit het filter. Het filter kun je uit de wasmachine halen om schoon te maken. Geen klepje aan de voorkant? Bij sommige wasmachines zit het filter aan de achterkant. Als ook aan de achterkant geen filter is, dan kan het zijn dat je een wasmachine hebt waarbij je zelf niet bij het filter kunt komen. Deze wasmachines hebben dan een filter met zelfreinigende functie. Je hoeft het filter dan niet zelf schoon te maken.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Zo maak je het filter van de wasmachine schoon

Eens in de zoveel tijd moet je het filter schoonmaken zodat het goed blijft werken en je wasmachine ook schoon blijft. Het schoonmaken van het wasmachine filter is een eenvoudig klusje. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe het moet. Daaronder vind je het schoonmaken van het filter nogmaals per stap duidelijk uitgelegd.

Stap 1: Filter zoeken en lekbak klaarzetten

Het filter bevindt zich bij de meeste wasmachines verstopt achter het klepje. Zet eerst een lekbak of schaal onder het klepje voordat je deze opent. Zeker als je het filter nog nooit schoongemaakt hebt, dan kan er veel water uit komen zodra je het klepje opent. Houd ook een handdoek gereed om het water op te vangen.

Stap 2: Open het klepje en draai het filter open

Open het klepje en draai het filter open. Er komt nu veel water uit de opening van het filter. Je kunt het water laten lopen in de lekbak totdat er geen water meer uit de filter komt.

Stap 3: Haal het filter eruit en reinig onder de kraan

Nadat al het water is weggelopen, kun je het filter eruit draaien en reinigen. Controleer de opening van het filter of daar kleine objecten in liggen en verwijder deze. Het filter kun je onder de kraan schoonmaken met warm water. Je hoeft geen zeep of andere schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zodra het filter gereinigd is droog je deze met een doek. Maak ook de opening droog voordat je het filter terugstopt. Het klepje kan weer dicht en je kunt weer een wasbeurt draaien.

Hoe vaak moet je het filter van de wasmachine reinigen

Het pluizenfilter reinig je minmaal twee keer per jaar, maar als je veel gebruik maakt van je wasmachine dan is vier keer per jaar schoonmaken beter. Door het filter regelmatig schoon te maken zorg je ervoor dat je wasmachine langer mee gaat en dat je wasgoed beter schoon wordt.

Tekenen van een vieze filter

Een van de tekenen wanneer je een vieze filter hebt en het tijd is om deze schoon te maken is als je wasmachine gaat stinken en je vieze geurtjes ruikt in de trommel. In het filter kan namelijk een hoop vuil zitten en die geur kan zich op den duur verspreiden in de trommel als je het filter niet op tijd reinigt. Een ander teken van een vies filter is als je wasmachine het water niet meer kan afvoeren waardoor er water in de trommel blijft zitten. Het filter is dan verstopt waardoor het water niet kan weglopen. Ook dan is het tijd om het filter te reinigen.

Wanneer moet je het filter van de wasmachine vervangen

In principe moet het filter van je wasmachine de gehele levensduur van je wasmachine meegaan. Zeker wanneer je het filter elke zes maanden schoonmaakt. Maar het kan gebeuren dat er een onderdeel stuk gaat of dat het filter niet meer zijn werk doet. Dit kan na een aantal jaar zijn en is voor elke wasmachine anders. Het komt ook vaak voor dat je het filter nooit hoeft te vervangen. Als er een nieuw filter moet komen, dan kun je deze online kopen of bij een bouwmarkt. Let hierbij goed op dat je het juiste merk en formaat filter koopt.

Zo vervang je het filter van de wasmachine

Het vervangen van je filter kun je eenvoudig zelf doen. Het is belangrijk als eerste de stekker uit het stopcontact te halen en de kraan dicht te draaien. Daarna haal je het oude filter eruit. Houd een lekbak onder het filter om het water op te vangen. Haal eventuele viezigheid en andere resten uit de opening van het filter voordat je de nieuwe erin plaatst. Is de opening vrij van van vuil, dan kun je het nieuwe filter erin draaien. Draai hem dicht en sluit daarna de klep weer. Je kunt nu weer je wasgoed wassen met een schoon filter.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van het filter van de wasmachine

Hoe vaak moet je de filter van de wasmachine schoonmaken?

Het filter van je wasmachine maak je elke zes maanden schoon. Maak je veel gebruik van je wasmachine, dan is het beter om deze elke drie maanden schoon te maken. Door het regelmatig schoonmaken van het filter voorkom je dat het verstopt raakt of dat je wasmachine gaat stinken.

Hoe maak je wasmachine filter schoon?

Het filter maak je schoon door deze open te draaien. Houd een bak of schaal onder het filter, want er kan water uit lopen. Nadat al het water is weggelopen kun je het filter eruit draaien en met warm water schoon spoelen. Gebruik geen zeep om het filter te reinigen.

Waar zit het filter in de wasmachine?

Bij de meeste wasmachines zit het filter achter het klepje aan de onderkant van je wasmachine. Zit daar geen klepje, dan kan het filter ook eventueel aan de achterkant zitten.

Wat als je filter wasmachine niet schoonmaakt?

Als je het filter niet op tijd schoonmaakt, dan kan deze verstopt raken. Een verstopte filter brengt vieze geurtjes met zich mee waardoor je wasmachine en de binnenkant van je wasmachine gaat stinken. Het is daarom belangrijk om het filter elke zes maanden schoon te maken zodat deze niet verstopt raakt en alle viezigheid verwijderd wordt.