Wasmachines vergelijken

Wasmachines vergelijken is erg belangrijk als je op zoek bent naar een nieuw model. Kies eerst of je een voor- of bovenlader zoekt of dat een was droogcombinatie beter bij je past. Kijk tot slot ook naar de individuele eigenschappen van ieder model, waar onder het vulgewicht, de energieklasse, het geluidsniveau en het gebruiksgemak. Bij het vergelijken van wasmachines kun je letten op vulgewicht, energieklasse en -verbruik, geluidsniveau, wasprogramma’s, was- en bouwkwaliteit, gebruiksgemak, speciale functies, prijs en het toerental van de centrifuge. Deze kenmerken bepalen de prestaties, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid van de machine.
Wasmachine vergelijken

Soorten wasmachines waar je uit kunt kiezen

Voordat je besluit wat voor nieuwe wasmachine je nodig zal hebben, is het eerst verstandig om je te verdiepen in de verschillende soorten die er zijn. De beste wasmachines vind je in de eerste plaats door te beginnen bij de juiste soort. Om je daarbij alvast een beetje op weg te helpen, hebben we voor de verschillende soorten de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voorlader wasmachines

Voorlader wasmachines zijn de meest voorkomende soort wasmachines. Zoals de naam al aangeeft, worden kleding en andere wasgoed aan de voorkant van de machine geladen, meestal in een draaiende trommel die horizontaal is gepositioneerd.

Voordelen:

 1. Ze zijn vaak zuiniger in gebruik en kunnen grotere ladingen aan dan bovenladers. Dit maakt ze ideaal voor grotere huishoudens of mensen die vaak wassen.
 2. Ze hebben meestal meer geavanceerde functies en instellingen, zoals tijdsvertraging, verschillende wasprogramma’s en energiezuinige cycli.
 3. Bovenop de machine kan ruimte worden gemaakt voor opslag of plaatsing van andere apparaten, zoals een droger.

Nadelen:

 1. Ze nemen over het algemeen meer ruimte in beslag dan bovenladers, zowel in breedte als diepte.
 2. Het bukken om wasgoed in en uit de machine te halen kan voor sommige mensen lastig zijn, vooral voor ouderen of mensen met rugklachten.

Bovenlader wasmachines

Bovenlader wasmachines, minder gebruikelijk in Nederland en België, worden van bovenaf geladen. De trommel staat verticaal, en wasgoed wordt van bovenaf in de machine geplaatst.

Voordelen:

 1. Ze nemen minder vloeroppervlak in beslag dan voorladers, wat ze een goede keuze maakt voor kleinere ruimtes.
 2. Ze zijn vaak makkelijker te laden en te legen, aangezien er niet gebukt hoeft te worden. Dit kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met bukken.

Nadelen:

 1. Ze zijn over het algemeen minder energie-efficiënt dan voorladers.
 2. Ze kunnen minder wasgoed per cyclus aan, wat betekent dat er mogelijk meer wasbeurten nodig zijn.
 3. Ze bieden vaak minder instellingsmogelijkheden dan voorladers.

Wasdroogcombinaties

Een wasdroogcombinatie is een machine die zowel kan wassen als drogen. Het is in wezen een wasmachine en droger in één.

Voordelen:

 1. Het grootste voordeel van een was-droogcombinatie is de ruimtebesparing. Het combineren van twee apparaten in één maakt het ideaal voor kleinere huizen of appartementen waar ruimte beperkt is.
 2. Ze besparen ook op de kosten van de aanschaf van twee afzonderlijke apparaten.

Nadelen:

 1. Hoewel ze ruimte en geld kunnen besparen, zijn ze vaak minder efficiënt in zowel het wassen als het drogen dan standalone apparaten.
 2. De droogcapaciteit is meestal de helft van de wascapaciteit, wat betekent dat je misschien niet in staat bent om een volledige lading wasgoed tegelijk te wassen en te drogen.
 3. Het is ook belangrijk op te merken dat als één functie breekt, je misschien zonder zowel een wasmachine als een droger komt te zitten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Belangrijkste kenmerken om een wasmachine op te vergelijken

Als het tijd is om je oude wasmachine te vervangen, is het goed om eens goed na te denken over wat voor soort wasmachine het beste bij jou en je huishouden zal passen. Hierbij moet je specifiek letten op een aantal eigenschappen, die we hier onder in detail voor je hebben beschreven.

Vulgewicht

Het aantal kg vulgewicht van een wasmachine verwijst naar de hoeveelheid wasgoed (in kilogram) die de machine aankan. Dit varieert meestal van 5kg tot 12kg. Een grotere capaciteit kan nuttig zijn voor grotere gezinnen of huishoudens die veel wassen, maar een wasmachine met een hoger vulgewicht gebruikt ook meer energie, zelfs als deze niet volledig beladen is.

Energieklasse

Energieverbruik is een belangrijke factor. Elke nieuwe wasmachine wordt geleverd met een energielabel dat de energieklasse aangeeft. Dit label geeft ook het jaarlijkse water- en energieverbruik, het geluidsniveau en de efficiëntie van het centrifugeren aan. Een wasmachine met een hogere energieklasse (A is de hoogste) zal minder energie verbruiken, wat beter is voor het milieu en natuurlijk je energierekening.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine kan een belangrijke overweging zijn, vooral als je wasmachine dicht bij leefruimtes, zoals een werk- of slaapkamer, staat. Het geluidsniveau tijdens het wassen en centrifugeren wordt gemeten in decibel (dB). Kies een machine met een lager dB-niveau voor een stillere werking.

Wasprogramma's

Verschillende wasmachines bieden een reeks wasprogramma’s om aan verschillende behoeften te voldoen, zoals delicate stoffen, sportkleding, allergievriendelijke cycli en snelwasprogramma’s. Het is de moeite waard om de beschikbare programma’s te bekijken om ervoor te zorgen dat ze passen bij je wasbehoeften.

Was- en bouwkwaliteit

De beste wasmachines zorgen ervoor dat je kleding snel en efficient schoon wordt, zonder dat het beschadigt. De bouwkwaliteit is ook belangrijk voor de duurzaamheid van de machine. Een wasmachine met een koolborstelloze motor kan bijvoorbeeld minder slijtage hebben en stiller werken dan machines met een standaardmotor. Ook gaan de meeste wasmachines met een goede kwaliteit over het algemeen langer mee, waardoor je minder snel een nieuwe hoeft te kopen.

Gebruiksgemak

Dingen om te overwegen zijn de beschikbaarheid van een digitaal display, de indeling en duidelijkheid van de bedieningselementen, de gemakkelijke toegang tot de trommel en of het wasmiddel gemakkelijk is toe te voegen. Kies een model dat intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is.

Speciale functies

Veel wasmachines hebben speciale functies zoals uitgestelde start, stoomfunctie, het automatisch doseren van wasmiddel en Wi-Fi-connectiviteit. Hoewel deze niet essentieel zijn, kunnen ze het wassen gemakkelijker en efficiënter maken.

Prijs

Wasmachines variëren sterk in prijs, afhankelijk van de merk, capaciteit, energie-efficiëntie en speciale functies. Het is belangrijk om een budget te bepalen en een model te kiezen dat goede waarde biedt voor zijn prijs.

Toerental centrifuge

Het toerental van de centrifuge verwijst naar het aantal omwentelingen dat de trommel per minuut maakt om overtollig water uit je wasgoed te verwijderen. Een hoger toerental betekent dat je wasgoed droger uit de machine komt, maar het kan ook meer slijtage aan je kleding veroorzaken en de machine kan meer lawaai maken. Meestal variëren de toerentallen van 1000 tot 1600 toeren per minuut.

Wat kosten verschillende wasmachines

Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine? Dan is het goed om eens per merk te kijken naar de prijsrange die er wordt aangehouden. Dit kan een wasmachine kopen veel gemakkelijker voor je maken. Hieronder vind je van de meest bekende merken wat je kunt verwachten op het gebied van kosten.
Merk
 • Miele
 • LG
 • AEG
 • Siemens
 • Bosch
 • Samsung
 • Whirlpool
 • Beko
Prijs
 • €800 - €2000
 • €400 - €1200
 • €400 - €1200
 • €500 - €1200
 • €400 - €1000
 • €350 - €950
 • €300 - €800
 • €250 - €600

*Houd er rekening mee dat dit algemene schattingen zijn en de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het type wasmachine en de functies.