Waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Er zijn talloze soorten wasmiddelen verkrijgbaar om een schone was te krijgen. Welke soort je het beste kan gebruiken is afhankelijk van je wasgoed en het wasprogramma wat je draait. Voor de witte was kun je het beste waspoeder gebruiken omdat er bleekmiddel in zit. Gekleurde en donkere was blijft weer langer mooi door het gebruik van vloeibaar wasmiddel. Een kort wasprogramma werkt ook het beste in combinatie met vloeibaar wasmiddel. In dit artikel vertellen we je alles over waspoeder en vloeibaar wasmiddel: de voor- en nadelen, wat beter is voor het milieu en wat beter is voor je wasmachine.

Wasmachine wasmiddeldosering

Verschillen tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel

Wat is waspoeder?

Waspoeder is een witte poeder dat je toevoegt aan een wasbeurt om je kleding schoon te krijgen. Waspoeder voeg je altijd toe via de wasmiddellade van je wasmachine. Als je het poeder direct in de trommel doet, dan blijft alle poeder op één plek en wordt de rest van je wasgoed niet goed schoon. Je hebt verschillende soorten poeder wasmiddel zoals voor de witte was en de gekleurde was.

Wat is vloeibaar wasmiddel?

Vloeibaar wasmiddel is, zoals de naam al zegt, een vloeibaar middel dat je gebruikt om je kleding schoon te wassen. Vloeibaar wasmiddel gebruiken kan op verschillende manieren: via de wasmiddellade of direct in de trommel met een wasbol. Er bestaan meerdere soorten vloeibare wasmiddelen zoals voor de witte was, de gekleurde was en ook voor donkere was.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van waspoeder

Voordelen waspoeder

 1. Waspoeder is goedkoper in aanschaf dan wasmiddel.
 2. Waspoeder werkt beter voor hardnekkige vlekken zoals wijn, rode saus, gras en modder.
 3. Waspoeder werkt het beste voor wit wasgoed. Waspoeder heeft namelijk toevoegingen zoals bleekmiddel en optische witmakers waardoor witte was extra schoon wordt.
 4. Waspoeder werkt ook beter op hogere temperaturen dan vloeibaar wasmiddel.

Nadelen waspoeder

 1. De bleekmiddelen in waspoeder zijn minder goed voor je wasmachine.
 2. Waspoeder lost minder snel op wanneer je met lage temperaturen wast, waardoor waspoeder niet effectief is bij korte wasjes.
 3. Bij het gebruik van waspoeder zal je kleding meer vezels loslaten, dit is slechter voor het milieu.

Voor- en nadelen van vloeibaar wasmiddel

Voordelen vloeibaar wasmiddel

 1. Vloeibaar wasmiddel lost sneller op dan poeder, hierdoor gaat wassen op lage temperaturen makkelijker met wasmiddel.
 2. Vet- en olievlekken op kleding gaan sneller weg met vloeibaar wasmiddel.
 3. Vloeibaar wasmiddel is beter voor je gekleurde en donkere was omdat er geen bleekmiddel in zit. Met vloeibaar wasmiddel zal je kleurrijke kleding minder snel verkleuren.
 4. De geur van wasmiddel blijft langer behouden doordat het in een afgesloten fles zit.

Nadelen vloeibaar wasmiddel

 1. Vloeibaar wasmiddel is duurder in aanschaf dan waspoeder.
 2. Bij vloeibaar wasmiddel is de kans groter dat je niet goed doseert waardoor je meer gebruikt dan nodig en geld en wasmiddel verspilt.
 3. De plastic verpakking is niet goed voor het milieu.

Wat is beter voor je wasmachine: waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Om een goede keuze te maken voor het juiste wasmiddel is het ook belangrijk om te kijken naar je wasmachine en wat daar het beste voor is. Als je beide soorten wasmiddel op de juiste manier gebruikt, dan zijn beide middelen prima te gebruiken voor je wasmachine en is de een niet beter dan de ander. Het is belangrijk bij vloeibaar wasmiddel om goed te doseren en niet te veel wasmiddel toe te voegen. Doe je dit wel dan krijg je zeepresten en kan je schade brengen aan je wasmachine.

Bij waspoeder is het weer belangrijk om dit vooral te gebruiken wanneer je gaat wassen op hoge temperaturen. Het lost beter op en je was wordt schoner. Een was met waspoeder op lage temperatuur laat juist ook weer resten achter. Zolang je je wasmachine goed onderhoudt en reinigt kun je elk soort wasmiddel of waspoeder gebruiken.

Welke is beter voor het milieu: waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Zoals je leest maakt het voor je wasmachine niet uit welk type wasmiddel je gebruikt, mits je het op de juiste manier toevoegt en niet teveel doseert. De juiste dosering is ook beter voor het milieu. Maar kun je dan beter vloeibaar wasmiddel of waspoeder gebruiken?

Microvezels

Een nadeel van waspoeder is dat je kleding meer microvezels los laat volgens Milieu Centraal. Deze microvezels en -plastics komen door het riool uiteindelijk in de zee terecht wat uiteraard nadelig is voor het milieu. Toch zegt Milieu Centraal dat het niet duidelijk te zeggen is welk middel slechter is voor het milieu. Bij de productie van vloeibaar wasmiddel wordt bijvoorbeeld weer veel meer water verbruikt dan bij poeder, maar het gebruik van vloeibaar middel laat wel minder vezels los. Daarentegen is de verpakking van vloeibaar wasmiddel van plastic in tegenstelling tot de kartonnen verpakking van waspoeder.

Wasmachine temperatuur

Om zo milieuvriendelijk te wassen is het het belangrijkst om je wasmiddel, poeder of vloeibaar, zo zuinig mogelijk te gebruiken en op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Een vloeibaar wasmiddel van een ecologisch en milieuvriendelijk merk zou dan het beste zijn. Deze merken proberen zo milieuvriendelijk hun wasmiddel te produceren door gebruik te maken van gerecycled plastic en geen schadelijke stoffen of gifstoffen te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen wasmiddel te maken, het kost je wat werk maar zo weet je zeker dat je milieuvriendelijk aan het wassen bent. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Zelf wasmiddel maken

Wanneer je je eigen wasmiddel maakt, weet je zeker dat je goed bezig bent voor het milieu. Als je het stappenplan hieronder volgt, dan maak je enkel gebruik van natuurlijke producten. Het is bovendien ook een stuk goedkoper dan wasmiddel uit de winkel.

Het basisrecept voor zelf wasmiddel maken is als volgt: Vul een pan met 2,5 liter water en breng het aan de kook. Voeg dan 40 gram geraspte zeep toe. Aleppo- of Marseillezeep wordt het meest gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een blok lavendelzeep gebruiken voor een fijne geur. Roer goed door totdat de zeep volledig is opgelost in het water en voeg dan ook 10 gram baking soda toe. Verdeel het mengsel vervolgens over twee potten om zo wasmiddel voor de gekleurde en witte was te maken. Bij het mengsel voor de witte was voeg je vervolgens nog zo’n 15 gram baking soda toe.

Laat het minimaal 24 uur afkoelen voordat je het gebruikt. Per wasbeurt voeg je vervolgens twee eetlepels toe via de wasmiddellade of in een wasbol. Wil je een lekker geurtje aan je zelfgemaakte wasmiddel hebben, dan kun je ook wat essentiële olie toevoegen.

Te overwegen factoren bij de keuze tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel

De keuze voor wasmiddel of waspoeder is ook afhankelijk van verschillende factoren. We bespreken ze hieronder.

Type stof

Waspoeder is beter voor de witte was omdat het bleekmiddel bevat. Je witte kleding zal dus schoner worden met waspoeder. Daarentegen is vloeibaar wasmiddel beter voor gekleurde en donkere kleding omdat er geen bleekmiddel in zit en je kleding daardoor minder snel verkleurt.

Mate van vervuiling

Waspoeder werkt hardnekkiger dan vloeibaar wasmiddel. Heb je dus erg vieze vlekken zoals een rode wijnvlek op je witte blouse dan werkt waspoeder het beste.

Waterhardheid

Wanneer jij hard water hebt, is het beter om vaker waspoeder te gebruiken. Waspoeder is namelijk beter bestand tegen hard water en maakt je was dan schoner.

Type wasmachine

Voor je wasmachine is het beter om vaker vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Dit omdat waspoeder bleekmiddel bevat en dit kan slecht voor je wasmachine zijn wanneer je het erg vaak gebruikt. Maar af en toe een was draaien met waspoeder wanneer je witte was hebt of hele vuile was met hardnekkige vlekken is zeker geen probleem.

Gevoeligheid van de huid

Over het algemeen lost vloeibaar wasmiddel makkelijker op, als je het op de juiste manier doseert. Er blijven dan geen resten wasmiddel achter op je kleding waardoor er minder irritatie is. Maar zowel vloeibaar wasmiddel als -poeder kunnen geurstoffen en parfums toegevoegd hebben. Heb je een gevoelige huid, dan is het het beste om een parfumvrij wasmiddel aan te schaffen. Of dit nou in poedervorm of vloeibaar is, dat maakt dan geen verschil.

Veelgestelde vragen bij het kiezen tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel

Wat is beter voor je wasmachine pods of poeder?

Waspods zijn handig in gebruik omdat je zelf je wasmiddel niet meer hoeft te doseren. Zo weet je zeker dat je niet teveel wasmiddel gebruikt en dat is beter voor je wasmachine. Daarentegen zijn waspods wel veel prijziger dan waspoeder.

Waarom waspoeder gebruiken?

Waspoeder kun je gebruiken wanneer je witte was hebt of wasgoed met hardnekkige vlekken. Waspoeder lost vlekken namelijk beter op, zeker wanneer je op een hoge temperatuur wast. Waspoeder is ook goedkoper in aanschaf dan vloeibaar wasmiddel of waspods, dit kan ook een reden zijn om de voorkeur te geven aan waspoeder.

Welk wasmiddel wast het schoonst?

Wanneer je hardnekkige vlekken hebt zoals gras, modder, rode saus of wijn dan krijg je deze het schoonst met waspoeder. Dit komt omdat waspoeder meestal bleekmiddelen bevat waardoor vlekken sneller verdwijnen. Het is daarbij wel belangrijk om ook op een hoge temperatuur te wassen zodat het waspoeder goed oplost.

Kun je vloeibaar wasmiddel in de trommel doen?

Ja, dit kan. Wanneer je vloeibaar wasmiddel direct in de trommel wilt doen, in plaats van in de wasmiddellade, dan kun je gebruik maken van een wasbol. Op deze wasbol wordt ook vaak de dosering aangegeven zodat je ook precies de juiste hoeveelheid wasmiddel kunt toevoegen.