Wasmachine lekt

Wanneer een wasmachine lekt komt dit meestal door de deurafdichting. Na verloop van tijd kan de deurafdichting gaatjes krijgen waardoor water naar buiten kan lopen. Naast deze oorzaak kan het ook zijn dat de watertoevoer, -afvoer of wasmiddellade lekt of dat de deur niet goed sluit. 

Wasmachine lekt

Wat moet ik doen als mijn wasmachine lekt

Een lekkende wasmachine kan voor veel frustratie en ongemak zorgen. Het kan je vloer beschadigen, een onaangename geur veroorzaken en mogelijk zelfs leiden tot elektrische problemen. Als je wasmachine begint te lekken, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Maar wat moet je precies doen als je wasmachine begint te lekken? Gelukkig kan het onderstaande filmpje jou daar bij helpen! 

Oorzaken van de lekkage

Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom je wasmachine lekt. Om na te gaan hoe je de lekkage verhelpt, moet je allereerst kijken naar de oorzaak van het probleem. Hiervoor ga je na waar het water precies vandaan komt. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een lekkende wasmachine.

  1. De watertoevoer lekt
  2. Lekkende afvoer
  3. De deur sluit niet goed
  4. Verstopping in de afvoer
  5. De wasmiddellade lekt
  6. Er zit een scheur in de manchet

Waar lekt het water bij jou? Haal allereerst de stekker uit het stopcontact en controleer alle bovengenoemde onderdelen van jouw wasmachine en de watertoevoer- en afvoer om na te gaan waar het lek zit. Heb je de oorzaak gevonden? Hieronder lees je precies wat je kunt doen bij iedere soort lekkage.

Oorzaken uitgelegd

Het is natuurlijk hartstikke fijn als je de lekkage van je wasmachine zelf kunt fixen, maar dat zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. Heb jij twee linker handen, of staat de oorzaak van jouw lek niet op deze pagina? Dan kun je het beste een monteur inschakelen. Voor hen is een wasmachine reparatie in een handomdraai gebeurt.

Watertoevoer van wasmachine

Controleer of de aanvoerslang aan beide kanten goed vast zit en ga na of de slang beschadigingen heeft. Soms is het probleem al opgelost door de wartel aan te draaien. Heb je beschadigingen ontdekt? Dan moet dit onderdeel vervangen worden. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Online of in de bouwmarkt kun je een nieuwe wasmachine aansluiting en/of watertoevoer slang aanschaffen.

Afvoer van de wasmachine

Lekt er water uit de afvoer van je wasmachine? Dan kun je dat ook gemakkelijk zelf oplossen. Als je afvoerslang beschadigt is kun je een nieuwe kopen – online of bij een bouwmarkt – en deze zelf bevestigen. Lekt er water uit de afvoerpijp? Dan zit de afvoerslang er mogelijk te diep in. Haal de afvoerslang uit de afvoer pijp en houd een emmer bij de hand om water en vuil op de vangen. Zorg ervoor dat de afvoerslang niet dieper dan 15 cm in de afvoerpijp zit. Met een steunbeugel zorg je ervoor dat hij niet te ver in de afvoerpijp zakt.

Deur sluit niet goed

Als er water lekt aan de voorkant van de wasmachine, is de kant groot dat de deur niet goed sluit. Vaak zit er dan wasgoed klem in de deur. Hierdoor lekt er water via de voorkant in de onderkant van het apparaat. Zet in dit geval de wasmachine uit, draai de watertoevoer dicht en trek de stekker uit het stopcontact. Leg een handdoek achter de wasmachine en kantel hem iets naar achteren. Houd dit 30 seconden tot een minuut vast. Daarna kun je de wasmachine weer neerzetten, hem aansluiten en het wasgoed tussen de deur vandaan halen.

Scheur in de manchet

Als de deur van je wasmachine goed dicht zit, maar er toch water uit de voorkant lekt tijdens het wassen, kan het zijn dat de manchet beschadigt is. De manchet is de grijze rubberen ring in de opening van de trommel. Het gebeurt niet vaak, maar hier kan een scheur in ontstaan. Deze kun je helaas niet zelf herstellen, neem hiervoor contact op met je leverancier.

Verstopte afvoer

Als de afvoer van je wasmachine verstop zit, maakt je eerst de sifon goed schoon. Zet een emmer onder de sifon en laat het water eruit lopen. Daarna sluit je hem weer en vul je een emmer met kokend water en pak soda. Haal de afvoerslang uit de afvoer en giet het water langzaam in de afvoer – eventueel met hulp van een trechter. Wacht vijf minuten en controleer of de afvoer doorloopt als je er water in giet. Zit de afvoer nog steeds verstopt? Gebruik dan een trekveer om de verstopping los te krijgen.

Wasmiddellade lekt

Als er water lekt uit de zeepbakje, komt dit waarschijnlijk omdat het tijd is om hem schoon te maken. Er blijft namelijk altijd wat wasmiddel zitten in het zeepbakje van wasmachines – hier blijft een hoop vuil en viezigheid in hangen, wat ervoor kan zorgen dat hij verstopt raakt. Haal het wasmiddelbakje uit de wasmachine en maak hem onder de kraan schoon met een spong of vaatdoek.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...