Wasmachine trilt

Op deze manier kun je voorkomen dat je wasmachine trilt: Controleer of de wasmachine waterpas staat, je kunt de pootjes onder de wasmachine draaien om hem recht te zetten. Vul de wasmachine niet “te vol”, zorg altijd dat er wat ruimte over is in de trommel. Plaatst trillingsdempers onder de poten, hierdoor heb je minder lawaai en trilt de wasmachine minder. Als al deze dingen niet werken dan kun je de wasmachine altijd nog vastzetten met een klem. 

Wasmachine trilt

Waarom trillen wasmachines

Ze trillen tijdens het centrifugeren omdat de trommel op een hoge snelheid draait. Het wasgoed dat hierin zit, hoopt op en zorgt ervoor dat het gewicht in de trommel ongelijk verdeelt is. Hierdoor gaat het apparaat zelfs nog harder schudden.

Een trillende wasmachine is dus hartstikke normaal, tot op zekere hoogte. Heb je het idee dat jouw wasmachine dit te heftig doet? Dan ben je bij dit artikel op het juiste adres. Je leest hier alles over waarom je wasmachine zoveel beweegt en hoe je het oplost.

Wasmachines die minder hard trillen

Ben jij op zoek naar een nieuwe wasmachine die niet zo hard trilt, bijvoorbeeld omdat je graag ‘s nachts een wasje draait? Bekijk dan de wasmachines hieronder. Hoe hard een wasmachine trilt, wordt bepaald door het toerental. Dit geeft aan hoeveel rondes de trommel maakt per minuut. Trillingsdempers en rubberen pootjes kunnen ervoor zorgen dat wasmachines op een hoog toerental tóch weinig trilt. Hierdoor wordt je wasgoed goed droog, maar blijft je wasmachine waar jij hem hebt geplaatst. Hiervoor kijken wij naar het geluidsniveau; dit geeft in decibel aan hoeveel geluid de machine produceert, wat een indicatie is voor het aantal trillingen.

Wat is de oplossing voor een trillende wasmachine

Een trillende wasmachine kan heel vervelend zijn. Gelukkig hebben wij de oplossing voor dit probleem! We nemen je graag één voor één de verschillende oplossingen met je door:

Zorg ervoor dat hij waterpas staat

Dit is de meest-voorkomende oorzaak van dit probleem en gelukkig is het eenvoudig opgelost! Met een waterpas controleer je eerst of het apparaat horizontaal staat of niet. Vervolgens kun je aan de pootjes onder de wasmachines draaien om de machine recht te zetten. Doen deze niet voldoende, bijvoorbeeld omdat je in een oud huis woont met een aflopende vloer? Dan kun je nog iets onder de pootjes plaatsen.

Ongelijke belading van de wasmachine

De ene keer draai je een klein wasje, en de volgende keer prop je de trommel helemaal vol. Het lijkt allemaal geen kwaad te kunnen maar niks is minder waar. Wassen met een lege machine kan de wasmachine in onbalans brengen, terwijl een overvolle wasmachine schade kan veroorzaken – met trillingen als gevolg. Probeer je daarom te houden aan het vulgewicht (de capaciteit) waar je wasmachine voor is gemaakt.

Wasmachine klem zetten

Een andere oplossing is het klem zetten van de wasmachine. Dit kun je doen door het apparaat in een kast of nis te plaatsen of door je droger er bovenop te zetten. Op deze manier komt hij een stuk moeilijker van zijn plek.

Plaats trillingsdempers

Als de bovenstaande opties niet werken, kun je verder kijken naar trillingsdempers. Dit zijn rubberen doppen die je onder de poten van de wasmachine plaatst om het lawaai in te perken. Ze zorgen er ook voor dat de wasmachine op zijn plek blijft staan.

Voor je trillingsdempers aanschaft, is het goed om te weten dat ze niet geschikt zijn voor iedere ondergrond. Staat jouw wasmachine op een harde ondergrond, zoals een stortvloer, tegels of een betonnen vloer? Dan kun je gerust trillingsdempers plaatsen.

Maar voor een houten vloer, parket, laminaat of vloerbedekking zijn trillingsdempers niet geschikt. Deze ondergrond zorgt namelijk ook voor genoeg demping om de trillingen en het lawaai tegen te gaan. Ook als je wasmachine op rubberen pootjes of in een lekbak staat, zijn trillingsdempers niet geschikt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wasmachine plaatsen op houten vloer

Het plaatsen van een wasmachine op een houten vloer kan een uitdaging zijn omdat hout meer trillingen en geluid doorgeeft dan bijvoorbeeld een betonnen vloer. Allereerst, kijk of je vloer stevig en waterpas is. Als je vloer niet stevig is, kan de wasmachine te veel bewegen tijdens het centrifugeren, wat de vloer kan beschadigen.

  1. Zorg voor een trillingsdemper of anti-trillingsmat onder de wasmachine. Dit helpt trillingen en geluid te verminderen. Er zijn verschillende soorten matten te koop die speciaal zijn ontworpen om onder wasmachines te leggen.
  2. Zorg er ook voor dat de wasmachine waterpas staat. De meeste wasmachines hebben verstelbare poten. Door deze goed af te stellen, zorg je dat de machine zo min mogelijk beweegt tijdens het wassen, wat ook weer helpt om de houten vloer te beschermen.
  3. Daarnaast is het goed om na te denken over de wateraansluiting en afvoer. Deze moeten goed bereikbaar zijn en je wilt natuurlijk voorkomen dat er lekkage ontstaat, want water en hout zijn geen goede combinatie. Gebruik kwalitatieve slangen en controleer deze regelmatig op slijtage.
  4. Tot slot, als je vloer van een zachter houtsoort is gemaakt, overweeg dan een extra stevige plaat onder de wasmachine te leggen. Dit verspreidt het gewicht en vermindert de kans op beschadigingen aan de vloer.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je de levensduur van zowel je wasmachine als je houten vloer verlengen.