Vaatwasser op wasmachine

Ook als je klein woont, ben je graag van alle gemakken voorzien. Een wasmachine is zo goed als essentieel en een vaatwasser is eigenlijk ook wel zo handig. Dit zijn echter wel twee grote apparaten, en in een kleine keuken wil je natuurlijk zoveel mogelijk ruimte besparen. Dan maar bovenop elkaar zetten? Aangeraden wordt het niet, maar het kan wel! Lees hier alles over het stapelen van je vaatwasser en wasmachine.

Vaatwasser op wasmachine

Hoe stapel je een vaatwasser en wasmachine

Als je echt geen ruimte hebt om je wasmachine en vaatwasmachine naast elkaar te plaatsen, kun je de vaatwasser ook bovenop de wasmachine zetten – maar niet andersom! Wasmachines zijn erg zwaar, en waarschijnlijk kan de vaatwasser dit gewicht niet aan.

Veel mensen plaatsen hun droger bovenop hun wasmachine, en dat veroorzaakt ook geen problemen. Waarom zou dit met een vaatwasser wel zo zijn?

Wasmachines kunnen best hard trillen, al helemaal tijdens het centrifugeren. Deze trillingen vormen waarschijnlijk geen probleem voor de afwasmachine zelf, maar mogelijk wel voor wat erin zit. Je vaat, zoals borden, glazen enzovoorts zullen mee trillen tijdens het centrifugeren en gaan dan misschien stuk.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Tips om je vaatwasser boven op je wasmachine te zetten

Een vaatwasser op een wasmachine plaatsen lijkt misschien een goed idee, maar het is best ongebruikelijk. Dus ons advies blijft: als je de twee apparaten naast elkaar kan plaatsen, doe dat. Dit blijft de beste optie omdat het veilig is. Vaatwassers zijn niet gemaakt om op wasmachines geplaatst te worden. Dat gezegd hebbende: heb je echt geen andere keuze? Neem onze tips voor het stapelen van een wasmachine en vaatwasser goed door.

Investeer in trillingsdempers

Trillingsdempers worden normaal gesproken onder de poten van een wasmachine geplaatst om het trillen te verminderen zodat ze minder lawaai maken en geen schade toebrengen aan de vloer. Maar ze komen ook prima van pas als je je vaatwasser op je wasmachine wilt plaatsen, en om die reden de trillingen wilt voorkomen.

Ruim je vaatwasser uit

De kans dat je vaatwasser zelf stuk gaat door de trillingen van je wasmachine, is klein. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je vuile vaat stuk kan gaan tijdens het centrifugeren van je wasmachine. Leeg daarom je vaatwasser voordat je je wasmachine aanzet.

Plaats ze in een een wasmachine kast

Een andere manier om te trillingen van je wasmachine tegen te gaan, is door hem in een wasmachine kast te plaatsen. Hierin staat het apparaat helemaal klem, en kan het geen kant meer op. Er zijn ook speciale wasmachine kasten waar je je droger ook in kunt plaatsen. Afhankelijk van de afmetingen van je vaatwasser, zou je die er ook in kwijt kunnen. Op deze manier steunt het gewicht van de vaatwasser ook niet op de wasmachine. Houd er wel rekening mee dat de kast voldoende ruimte geeft voor de water- en elektriciteitsaansluiting van de vaatwasser.

Tussenstuk voor wasmachine en vaatwasser

Als je een wasmachine en een vaatwasser op dezelfde wateraansluiting wilt aansluiten, kan een tussenstuk een handige oplossing zijn. Zorg eerst dat de watertoevoer en stroom zijn uitgeschakeld. Sluit vervolgens de waterinlaten van beide apparaten aan op het tussenstuk. Meestal gebeurt dit met een schroef- of kliksysteem.

Let wel op de waterdruk, want beide apparaten hebben een bepaalde minimale en maximale waterdruk nodig om goed te functioneren. Je kunt deze informatie vinden in de handleidingen van de apparaten.

Na het aansluiten, doe je een test om te kijken of alles goed werkt en of er geen lekkages zijn. Het is altijd goed om deze aansluitingen regelmatig te controleren op slijtage en lekkages, vooral als je merkt dat de apparaten niet goed functioneren. Het is beter om problemen vroeg aan te pakken.