Schimmel in wasmachine

Schimmel in een wasmachine kun je op de volgende manier verwijderen: Maak de rubberen onderdelen schoon met een vochtige doek, spuit daarna azijn op en tussen de rubbers. Reinig de zeeplade door hem af te wassen onder de kraan, of met een vochtige doek. Draai in de lege wasmachine een kookwas met de hoogste temperatuur (minimaal 90º graden), hier kun je ook azijn of een schep soda aan toevoegen. Controleer aan het eind of alle schimmel is verdwenen, herhaal anders deze stappen nogmaal. 

Schimmel in wasmachine

Hoe ontstaan schimmels in je wasmachine

Omdat wasmachines relatief warme en vochtige apparaten zijn, ontwikkelen er gemakkelijk verschillende schimmels en bacteriën. Tegenwoordig wassen we steeds vaker op een lage temperatuur, hierdoor ontstaan er nog gemakkelijker schimmels, bacteriën en vetluis in je wasmachine.

Daarom moet je regelmatig je wasmachine schoonmaken. Alleen zo verwijder je al het vuil en de eventuele vieze geur die daarbij komt kijken. Door dit goed bij te houden voorkom je ook dat er opnieuw schimmel ontwikkelt in je wasmachine.

Tips om schimmel te verwijderen

Het lastige aan schimmel is, dat je niet altijd alle schimmel ziet zitten – vooral niet bij een wasmachine. Na het lezen van de onderstaande tips weet je precies hoe je je wasmachine moet schoonmaken om alle schimmel te verwijderen.

1. Rubberen onderdelen schoonmaken

Gebruik een vochtige vaatdoek om de rubbers bij de deur van de wasmachine af te doen. Verwijder al het vuil en de eventuele zeepresten. Daarna is het handig om een plantenspuit te vullen met schoonmaakazijn of azijnoplossing. Azijn doodt namelijk het overgrote deel van de schimmelsporen. Spuit de azijn op en tussen de rubbers van je wasmachine, veeg het schoon en laat het drogen.

2. Maak de zeeplade schoon

In de zeeplade blijft vaak een hoog wasmiddel zitten. Als deze uitneembaar is, kun je hem met de hand afwassen en na afloop terugplaatsen. Als de zeeplade niet uitneembaar is kun je hem schoonmaken met een vaatdoek en/of oude tandenborstel. Ook hierbij kun je eventueel schoonmaakazijn gebruiken.

3. Draai een kookwas

Draai een wasprogramma op de hoogste temperatuur (minimaal 90 graden), zonder wasgoed of wasmiddel. Het ouderwetse woord hiervoor is een ‘kookwas’. Je kunt eventueel een scheut azijn of een schep soda toevoegen.

4. Check of er nog schimmel aanwezig is

Als het goed is je wasmachine nu schoon en ruikt hij weer fris! Maar controleer voor de zekerheid of er na het draaien van dit wasprogramma nog schimmel in het apparaat aanwezig is. Is dit het geval? Dan doorloop je stap 3 nog een keer.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Tips om schimmel te voorkomen

Nu je je wasmachine hebt schoongemaakt en hij schimmelvrij is, wil je dat natuurlijk zo houden. Hiervoor is moet je regelmatig je wasmachine schoonmaken. Gelukkig vraagt het voorkomen van schimmel een stuk minder werk dan het verwijderen ervan.

Niet iedereen weet dat je een wasmachine moet schoonmaken, maar het is o-zo belangrijk als je wilt dat je kleding goed schoon wordt en je wasmachine lang mee gaat. Als je dit een keer per maand doet scheelt dat je een heleboel werk in de toekomst. Om die reden vindt je hieronder onze tips voor het schoonmaken van je wasmachine en het voorkomen van schimmel.

1. Neem de rubberen delen van je wasmachine af

Als je wasmachine geen schimmel meer heeft, hoeft dit niet meer zo uitgebreid. Je doet dit vooral op de zeepresten te verwijderen. Een vochtig doekje werkt hiervoor het beste.

2. Maak de zeeplade schoon

Hier blijft eigenlijk altijd wel een restje wasmiddel in zitten. Daarom doe je er goed aan om de zeeplade een keer per maand met en doekje schoon te maken.

3. Wasmachine laten draaien op 90 graden

Door een was te laten draaien op 90 graden verwijder je een hoop vuil en dood je veel bacteriën. Kan jouw wasmachine heter dan 90 graden? Dan werkt dat nog beter.

4. Laat de wasmachine drogen

We zeiden het al eerder: een vochtige, warme wasmachine is een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Laat daarom na iedere wasbeurt de deur van de wasmachine open staan. Zo droogt de trommel goed op en voorkom je schimmel en vieze geurtjes.