Wasmachine symbolen

Naast dat het witte labeltje aan de binnenkant van je kleding erg kan kriebelen, is het vooral nuttig. Op dit label staat namelijk alles over hoe je het kledingstuk moet wassen, drogen, strijken, stomen en bleken. Neem daarom zeker eerst even het label door voordat je het wegknipt. De symbolen die op het label staan leggen je precies uit op welke temperatuur je de kleding kunt wassen en drogen. Ook vind je er of je de kleding kunt stomen en chemisch reinigen. In dit artikelen vind je alle soorten symbolen en leggen we je uit wat betekenis van de symbolen zijn.
wasmachine symbolen

Wat zijn wasmachine symbolen?

Wasmachine symbolen zijn icoontjes die aangeven hoe je kleding moet wassen, drogen, strijken, stomen en bleken. Deze symbolen vind je in een label aan de binnenkant van een kledingstuk. Zo weet je precies hoe je je favoriete kledingstuk op de juiste manier moet wassen zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.

Hier kun je de wassymbolen in jouw kleding vinden

De wassymbolen staan op een wit label. Dit label vind je aan de binnenkant van elk kledingstuk, van een onderbroek tot aan een spijkerbroek. Door dit label weet jij exact hoe je de kleding moet wassen zodat deze minder snel slijt of verkleurt. Elk type kleding moet namelijk anders gewassen worden. Delicate stoffen hebben natuurlijk een andere behandeling nodig dan synthetische stoffen. De verschillende symbolen geven ook aan of kleding chemisch gereinigd, gestreken of gestoomd kan worden.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat betekenen de verschillende wasmachine symbolen

Hieronder bespreken we alle wassymbolen zodat jij voortaan precies weet hoe je je wasgoed moet wassen, drogen, bleken, strijken en stomen. De belangrijkste symbolen vind je hier.

Wassymbolen

wassymbolen

Van links naar rechts:

 1. Alle symbolen met een wasteil geven aan hoe kleding gewassen moet worden. Het eerste symbool met hand erin betekent dat je het kledingstuk enkel met de hand mag wassen of met een speciaal handwasprogramma op je wasmachine.
 2. Een wasteil met cijfer erin geeft aan wat de maximale temperatuur is waarop je het kledingstuk mag wassen.
 3. Als er één streep onder het symbool staat, dan moet je de kleding wassen met een korter wasprogramma zoals het programma voor fijne was of voor synthetische kleding.
 4. Twee strepen onder het symbool betekent dat het gaat om fijne was of delicate was, zoals kleding van zijde of wol. Gebruik voor deze kleding een delicaat programma voor fijne was of een synthetisch wasprogramma.
 5. Staat er een kruis doorheen, dan is het duidelijk: liever niet wassen in de wasmachine.

Strijksymbolen

strijksymbolen

Van links naar rechts:

 1. Als er in het waslabel een strijkijzer staat, dan kun je het kledingstuk met een gerust hart strijken.
 2. Een strijksymbool met één stip betekent dat je op een lage temperatuur moet strijken. Deze stippen vind je ook op het strijkijzer zelf.
 3. Met twee stippen mag de kleding op normale temperatuur gestreken worden.
 4. Wanneer er drie stippen in het icoon staan, kun je de kleding op de hoogste temperatuur strijken.
 5. Als er in het label een strijkijzer symbool met kruis erin staat, dan is het niet geschikt om te strijken. De stof van de kleding kan niet tegen deze hoge temperatuur.
 6. Een kleinere kruis aan de onderkant van de strijkbout geeft aan dat je wel mag strijken, maar niet mag stomen.

Droogsymbolen

droogsymbolen

Van links naar rechts:

 1. Een vierkant met cirkel erin en één streep eronder geeft aan dat je het kledingstuk alleen mag drogen met een anti-kreuk programma. Bijvoorbeeld een droogprogramma voor de synthetische of fijne was.
 2. Hetzelfde symbool maar dan met twee strepen geeft aan dat je de kleding enkel kan drogen met een extra fijn programma, zoals een wol programma.
 3. Een kaal vierkant betekent dat je de kleding hangend mag laten drogen.
 4. Een vierkant met verticale strepen geeft aan dat je het kledingstuk kletsnat mag ophangen en laten drogen.
 5. Het droogsymbool met kruis geeft aan dat het niet geschikt is voor de droger.
 6. Het laatste symbool geeft aan dat je het kledingstuk niet mag uitwringen.
droogsymbolen 2

Van links naar rechts:

 1. Het eerste symbool geeft aan dat de kleding zonder restricties in de droger mag.
 2. Wanneer er een cirkel met stip op het label staat, mag de kleding in de droger maar enkel op lage temperatuur.
 3. Twee stippen geven aan dat de kleding op normaal programma gedroogd mogen worden.
 4. Als er een horizontale streep in het droogsymbool staat, dan betekent dit dat je de kleding liggend moet drogen. Dit geldt voor sommige kleding zodat deze in vorm blijven en niet uitgerekt worden wanneer het aan de waslijn hangt.
 5. Een droogsymbool met twee diagonale strepen geeft aan dat je de kleding in de schaduw moet drogen, dit zodat het niet verkleurt.
 6. Het vierkant met volledige zwarte cirkel geeft aan dat de kleding wel in de droger mag, maar enkel met koude lucht gedroogd mag worden.

Stoomsymbolen

stoomsymbolen

Van links naar rechts:

 1. Een cirkel betekent dat je de kleding mag stomen.
 2. Wanneer er een kruis door de cirkel staat dan kan de kleding niet gestoomd worden.
 3. Een cirkel letter A erin mag gestoomd worden met alle chemische oplosmiddelen.
 4. Als de letter P in de cirkel staat, dan mag het kledingstuk enkel gestoomd worden met een paar oplosmiddelen, zoals perchloorethyleen.
 5. Staat er ook een streep eronder, dan geldt hetzelfde als hierboven met als extra toevoeging dat je alleen mag stomen op lage temperatuur.
Stoomsymbolen wasmachine

Van links naar rechts:

 1. Een cirkel met F erin houdt in dat er gestoomd mag worden met koolwaterstof.
 2. Een cirkel waar W erin staat geeft aan hoe je de kleding nat moet reinigen.
 3. Staat er een kruis door de W dan mag het enkel worden gestoomd en niet nat worden gereinigd.
 4. Als er een streep onder staat, dan moet de mechanische belasting tijdens het nat reinigen zo laag mogelijk blijven.
 5. Voor twee strepen eronder betekent dat er de belasting extra beperkt moet worden wanneer je het gaat laten reinigen.

Bleeksymbolen

Bleeksymbolen wasmachine

Van links naar rechts:

 1. Een driehoek in het waslabel betekent dat je de kleding mag bleken met elk bleekmiddel.
 2. Staat er een driehoek met de letters CL erin dan mag de kleding gebleekt worden met chloor.
 3. Een driehoek met schuine strepen geeft aan dat je de kleding mag bleken, alleen niet met chloor.
 4. Wanneer er een kruis door de driehoek staat, dan mag je het kledingstuk niet bleken.

Help! Er zit geen etiket in mijn kleding, en nu

Heb je het waslabel eruit geknipt of een kledingstuk gekocht waar geen waslabel in zit? Dan zul je even goed moeten kijken hoe het kledingstuk gewassen moet worden. Probeer uit te vinden welke stof het is, door het bijvoorbeeld te vergelijken met andere kleren uit je kledingkast. Je kunt de stof dan online opzoeken en zo de wasvoorschriften vinden. Kom je er echt niet uit, dan kun je ook altijd de winkel waar je het hebt gekocht of de fabrikant benaderen. Zo weet je precies hoe je het kledingstuk moet behandelen waardoor je jaren van de kleding kan genieten.

Veelgestelde vragen over wasmachine symbolen

Wat betekenen de was symbolen?

De was symbolen staat op een wit label aan de binnenkant van je kleding. Ze geven aan hoe je een bepaald kledingstuk moet wassen, drogen, reinigen, strijken, en stomen. Zo geeft de cirkel aan hoe je kan stomen en de wasteil laat juist zien hoe je de kleding moet wassen. Door deze voorschriften op te volgen blijft je kleding langer mooi en zal het minder snel slijten en verkleuren.

Welk icoontje is de droger?

Het algemene symbool voor de droger in een waslabel is het vierkant. Hier kan een kruis doorheen staan waardoor het niet geschikt is om te drogen, of een streep eronder waardoor het alleen met een fijn programma gedroogd mag worden.

Wat is het was symbool voor fijne was?

Elk wassymbool met een of twee strepen eronder geeft aan dat de kleding met een fijn programma gewassen, gedroogd en gestreken moet worden.

Wat betekent het was symbool met een driehoek?

De driehoek geeft aan hoe het zit met kleding bleken. Dit kan met elk bleekmiddel of enkel een middel dat chloor bevat.

Was symbool met 3 strepen?

Het was symbool met 3 strepen geeft aan dat je het kledingstuk kletsnat mag ophangen en kan laten drogen. De verticale strepen staat in een vierkant en geven aan hoe je de kleding kan drogen.