Baking soda wasmachine

Baking soda, of zuiveringszout, is een fijn wit poeder die vaak gebruikt wordt in baksels zodat het deeg goed rijst. Maar wist je dat je baking soda ook kunt gebruiken om je wasmachine te reinigen? Baking soda als reiniger verwijdert vetluis en lost zeepresten op. De trommel van de wasmachine wordt perfect schoon met baking soda en je voorkomt dat je wasmachine gaat stinken. Als je nog geen baking soda gebruikt voor het reinigen van je wasmachine, het verwijderen van vlekken uit kleding of voor een van de tientallen anderen mogelijkheden, dan is het na het lezen van dit artikel tijd om naar de supermarkt te gaan en een pak te halen!

Wasmachine informatie

Wat is baking soda

Baking soda is een fijn wit poeder dat onder andere wordt gebruikt als schoonmaakmiddel, verzorgingsmiddel en tijdens het bakken. Baking soda heeft meerdere benamingen zoals (natrium)bicarbonaat, zuiveringszout en baksoda. Baking soda is anders dan gewone soda, baking soda is namelijk eetbaar en fijner qua substantie terwijl gewone soda grof is en alleen te gebruiken is als schoonmaakmiddel.

Het actieve ingrediënt in baking soda zorgt ervoor dat je koekjes, cakes en taarten goed rijzen, het helpt bij het schoonmaken van je huis (en je wasmachine) en het poeder wordt ook toegevoegd aan verzorgingsproducten zoals deodorant en tandpasta. Zoals je leest is baking soda multi-inzetbaar én doordat het zo goedkoop is kun je het ook voordelig overal voor gebruiken. Voor een kilo baking soda betaal je ongeveer €3,80. Doordat je vaak maar een eetlepel nodig hebt voor recepten of een half kopje baking soda om schoon te maken doe je erg lang met het product. En met een half kopje van dit wonderproduct kun jij goed je wasmachine schoonmaken en reinigen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoe kun je baking soda gebruiken in de wasmachine

Baking soda kun je op vele manieren gebruiken om je wasmachine en wasgoed schoon te maken. Hieronder bespreken we de veelzijdigheid van baking soda voor een schone wasmachine.

Voorkom een stinkende wasmachine

Een wasmachine die niet regelmatig schoongemaakt wordt, kan nare geurtjes gaan verspreiden en gaan stinken. Het is daarom belangrijk om je wasmachine eens per twee maanden te reinigen voor een fris ruikend apparaat. Dit kun je heel goed met baking soda doen. Voeg een halve kop baking soda toe in de trommel van je wasmachine en draai een leeg wasprogramma op hoge temperatuur van 90 graden. Zo wordt de trommel van je wasmachine schoon, zullen vuil-, vet- en zeepresten oplossen, blijft je wasgoed fris ruiken na het wassen en voorkom je een vieze geur.

Verwijder vetluis

Ook wanneer je regelmatig je wasmachine trommel reinigt, heb je nog steeds kans dat er vetluis kan ophopen. Vetluis kun je niet voorkomen, dit bestaat namelijk uit huidschilfers, lichaamsvetten en haren waardoor elk huishouden er mee te maken krijgt. Je kunt het wel heel eenvoudig en snel verwijderen met behulp van baking soda. Door regelmatig wat baking soda toe te voegen bij je wasgoed krijgt vetluis niet de kans om zich op te hopen en verwijder je het gemakkelijk.

Krijg je kleding extra goed schoon

Een kopje baking soda aan de was toevoegen helpt niet alleen om vetluis te verwijderen, het maakt ook je wasgoed extra schoon. Als je een hardnekkige vlek hebt, dan kun je een papje maken van baking soda. Smeer dit op de vlek en laat het even intrekken voordat je gaat wassen. Naast vlekkenverwijderaar kun je baking soda ook gebruiken deels ter vervanging van je wasmiddel en wasverzachter. Baking soda zorgt ervoor dat je wasgoed schoner, stralender en zachter wordt.

Ontstop je afvoer

Is de afvoer van je wasmachine verstopt geraakt? Dit kan helaas wel eens voorkomen door ophoping van pluisjes, vuil en zeep. Het is niet nodig om gelijk een monteur in te schakelen, probeer dit eerst zelf eenvoudig op te lossen met behulp van baking soda. Maak een mix van baking soda en kokend water en laat dit door de afvoer lopen. Het verwijdert alle viezigheid waardoor je afvoer ontstopt raakt en weer het water goed door laat lopen.

Voor- en nadelen van het gebruik van baking soda

Voordelen

Baking soda heeft vele voordelen. Het is een zeer veelzijdig product. Naast dat je je wasmachine er mee kan schoonmaken, kun je het zuiveringszout ook gebruiken om andere dingen schoon te maken: van je oven tot aan de tegels in je badkamer. Baking soda is ook te gebruiken voor baksels en je kunt er ook diverse verzorgingsproducten mee maken. Daarnaast is baking soda erg goedkoop in aanschaf. Een kilo kost ongeveer €3,80. Wanneer je een half kopje gebruikt dan ben je nog geen €0,30 kwijt per wasbeurt. Tot slot is baking soda goed voor het milieu. Het is een natuurproduct en daarom is het veel beter voor het milieu dan een chemisch afwasmiddel, bleekmiddel of ander schoonmaakproduct.

Nadelen

Er zijn eigenlijk weinig nadelen aan het gebruik van baking soda voor je wasmachine. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat te veel baking soda wel weer schadelijk kan zijn voor je wasmachine. Gebruik daarom niet meer dan een half kopje tijdens het wassen. Deze hoeveelheid bicarbonaat is ook meer dan genoeg om je wasmachine goed te reinigen.

Veelgestelde vragen bij het gebruik van baking soda voor in de wasmachine

Hoe reinig ik mijn wasmachine met soda?

Je kunt je wasmachine heel goed reinigen met behulp van baking soda. Dit doe je door eens in de twee maanden een half kopje soda in de lege trommel toe te voegen en vervolgens een wasprogramma te draaien op 90 graden. Baking soda lost vuil- en zeepresten op en verwijdert vetluis. Door regelmatig je wasmachine schoon te maken met baking soda houd je de trommel mooi schoon en voorkom je dat je wasmachine gaat stinken.

Is soda niet schadelijk voor de wasmachine?

Als je te veel soda gebruikt (meer dan een halve kop per keer), dan kan het wel schade brengen aan je wasmachine. Voeg daarom niet meer dan een half kopje baking soda toe in de wasmachine. Een half kopje soda doet uitstekend zijn werk.

Hoeveel baking soda voor witte was?

Baking soda werkt als bleekmiddel, zonder de schadelijke ingrediënten, en zorgt ervoor dat vlekken in witte kleding verdwijnen. Wanneer je een witte was gaat draaien, kun je een eetlepel baking soda toevoegen naast je reguliere wasmiddel. Dit kun je ook doen bij andere soorten wasgoed. Niet alleen haalt baking soda vlekken uit kleding, het werkt ook als een wasverzachter waardoor je wasgoed heerlijk zacht uit de wasmachine komt.

Hoe vaak wasmachine reinigen met soda?

Het goed onderhouden en reinigen van een wasmachine zorgt ervoor dat je wasmachine langer mee gaat. Het is het beste om elke twee maanden je wasmachine trommel te reinigen met baking soda. Op deze manier verwijder je vetluis en lossen zeepresten en andere viezigheden op.