Wasmachine slang

Een wasmachine kan niet wassen zonder water. Daarvoor heb je een watertoevoerslang en waterafvoerslang nodig. Deze slangen bevinden zich aan de achterkant van de wasmachine en kun je gemakkelijk zelf aansluiten. Na verloop van tijd moeten de slangen vervangen worden, maar ook dit is eenvoudig zelf te doen. In dit artikel leggen we je alles stap voor stap uit.

Afvoer wasmachine

Wat is een wasmachine slang

Een wasmachine heeft een toevoerslang en afvoerslang nodig om te kunnen wassen. Er zijn dus twee aparte wasmachine slangen, voor de aanvoer van het water en de afvoer van het water na het wassen. Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, dan zijn beide slangen meestal inbegrepen bij de aankoop. Je hoeft ze dus niet zelf te kopen. Het kan voorkomen dat de meegeleverde slang niet het juiste formaat heeft, bijvoorbeeld wanneer je afvoer wat verder van je wasmachine af staat. In dat geval kun je een nieuwe, langere slang online of bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt kopen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Zo sluit je een wasmachine slang aan

Wanneer je je nieuwe wasmachine gaat installeren, dan is een van de stappen om de slangen aan te sluiten. Het is eenvoudig om zelf te doen, je hebt hier geen professionele hulp voor nodig. Zo sluit je een wasmachine slang aan:

  1. Zorg ervoor dat water en stroom afgesloten zijn voordat je de slangen gaat aansluiten. De afvoerslang heeft meestal een slanghouder om de slang in de afvoerpijp op zijn plek te houden. De afvoerslang moet namelijk minimaal 10 en maximaal 20 cm diep in de afvoer zitten. De slanghouder kun je aan de muur monteren om de afvoerslang op zijn plek te houden. De afvoerslang draai je eenvoudig aan de achterkant van de wasmachine en het andere uiteinde gaat in de afvoerpijp.
  2. Pak dan de aanvoerslang erbij. Bij de meeste wasmachines heeft de aanvoerslang ook een waterslot, zodat de kans op lekkage kleiner wordt. Het uiteinde van de slang met waterslot draai je aan de kraan, de andere kant monteer je aan de wasmachine.
  3. Voordat je de ringetjes van de slangen volledig dicht draait, check eerst even of de slangen recht in de koppeling zitten. Daarna draai je de slangen volledig vast door met de klok mee te draaien. Je kunt nu de stekker weer in het stopcontact zetten en de kraan open draaien. Zo kun je gelijk checken of er ergens water lekt of dat alles op de juiste manier is aangesloten.

Voorkomen dat je wasmachine slang gaat lekken

Door je wasmachine regelmatig te onderhouden, kun je voorkomen dat de slangen gaan lekken. Controleer elk half jaar de afvoer- en toevoerslang op beschadigingen. Kijk of er geen scheurtjes of knikjes in de slangen zijn gekomen en of er geen lekkage is. Check ook of het water nog goed doorloopt en er geen verstoppingen zijn, dit kan ook voor lekkage zorgen. Op deze manier kun je eventuele grote lekkages voor zijn en beperk je de waterschade.

Hoe kun je een wasmachine slang vervangen

Merk je dat een van de slangen lekt, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen om verdere waterschade te voorkomen. Draai in ieder geval de kraan dicht en gebruik tape om de lekkage tijdelijk te stoppen. Je kunt nu niet meer wassen totdat je de slangen hebt vervangen. Een nieuwe wasmachine afvoerslang of toevoerslang kun je online kopen of bij een bouwmarkt. Er zijn verschillende merken, maar de meeste slangen zijn in materiaal en formaat hetzelfde dus je hoeft geen op maat gemaakte artikelen aan te schaffen.

Zodra je een nieuwe slang hebt gekocht kun je de oude slang gaan vervangen. Haal de stekker van je wasmachine uit het stopcontact en draai de kraan dicht (mocht je dit nog niet gedaan hebben). Je kunt nu de oude slang verwijderen en het nieuwe exemplaar op dezelfde plek terug installeren. Draai hierna de kraan voorzichtig weer open en check op lekkages met een kort wasprogramma voordat je je kleding weer gaat wassen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine slang

Kan je een wasmachine slang verlengen?

Het kan voorkomen dat de wasmachine slang te kort is voor jouw wasmachine. Je kunt de huidige wasmachine slang niet verlengen, maar je kunt wel een nieuwe, langere slang aanschaffen zodat je een lengte hebt die jij nodig hebt. Er zijn wasmachine slangen met een lengte van 1,5 tot 3,5 meter. Deze koop je online of bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.

Hoe vervang ik afvoerslang wasmachine?

Als je merkt dat je afvoerslang van je wasmachine lekt, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen met een nieuwe. Een nieuwe afvoerslang koop je eenvoudig online of bij een bouwmarkt in de buurt. Zodra je een nieuwe slang in huis hebt, kun je de oude vervangen. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen en de kraan dicht te draaien. De oude, lekkende slang verwijder je en de nieuwe slang plaats je op dezelfde plek terug. Zorg ervoor dat de nieuwe afvoerslang niet de diep in de afvoerbuis komt, dit moet minimaal 10 en maximaal 20 cm diep zijn. Zorg dat alles goed vast zit en draai de kraan daarna weer open. Draai een kort wasprogramma om te checken op lekkages. Is alles in orde, dan kun je weer kleding wassen in je wasmachine.

Is een waterslot nodig?

Een waterslot beschermt je tegen eventuele lekkage en zorgt ervoor dat de waterschade zo beperkt mogelijk blijft. Het is daarom zeker aan te raden om een waterslot te hebben. De meeste aanvoerslangen hebben een waterstop aan het eind van de slang. Mocht jouw slang dit niet hebben, dan kun je dit ook los aanschaffen.