Wasmachine centrifugeren

Centrifugeren is het proces van de wasmachine waar de trommel heel snel rondjes draait. Een wasmachine doet dit aan het eind van een programma zodat de kleding niet kletsnat uit de wasmachine komt. Een wasmachine kan een toerental hebben van 1200, 1400 of 1600. Dit zijn de rondjes die de wasmachine per minuut draait, hoe meer rondjes de wasmachine draait hoe droger de kleding uit de wasmachine komt. De kleding komt dus droger uit een wasmachine met 1600 toeren dan uit een wasmachine met 1200 toeren. 

Wasmachine centrifugeren

Wat is centrifugeren precies

Aan het einde van het wasprogramma gaan wasmachines over op het centrifugeprogramma. Dat zorgt ervoor dat het wasgoed droger wordt. Helemaal droog wordt het pas als je het in de droger stopt, of uithangt op een wasrek, maar het centrifuge programma maakt een goed begin. Zeker wanneer je je wasgoed droogt aan een wasrek is dit aan te raden. Anders duurt het droogproces wel erg lang.

De kracht van de centrifuge ligt aan het toerental. Het toerental geeft aan hoeveel rondjes de wasmachine per minuut maakt. Gebruik je een hoog toerental, dan zal de wascyclus meer energie kosten. Het is daarom aan te raden om de was op een minder hoog toerental te laten draaien wanneer je de was na afloop in de droger stopt. Dit scheelt snel tientallen euro’s op de energiejaarrekening.

Hoe stel ik de wasmachine in

Bij het instellen van het toerental op de wasmachine moet je met twee dingen rekening houden: hoe ga je de was drogen en is de was kwetsbaar?

De droogmethode

Zoals eerder in dit artikel bleek kun je onderscheid maken tussen twee droogmethodes: op een wasrek of in de droger. Als je het wasgoed droogt op een wasrek, is het prettig dat de was vrij droog uit de wasmachine komt. Een hoger toerental is dan aan te raden. Stel de wasmachine in op een toerental van 1400 of 1600. Het restvochtpercentage is in dat geval slechts 44 tot 50%. Dit percentage geeft aan hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit na het wassen.

Droog je de was in de wasdroger? Dan kun je kiezen voor een lager toerental waardoor de was net iets natter blijft. Het voordeel hiervan is dat de wasmachine minder energie nodig heeft om te draaien waardoor je een positief verschil zult zien op de jaarrekening.

Kwetsbaarheid van de was

Over het algemeen kun je aannemen dat een hoger toerental ervoor zorgt dat je kleding sneller slijt. Wasprogramma’s voor fijne en delicate was hebben niet voor niets standaard een lager toerental. Wil je voorzichtig zijn met je wasgoed, bijvoorbeeld omdat het je favoriete truitje is? Dan kun je de wasmachine beter instellen op 1200 toeren. Het restvochtpercentage is dan 52%. Iets natter dan bij 1400-1600, maar de was slijt minder snel.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Help! Mijn wasmachine centrifugeert niet

Wat vervelend! Je hebt een wasprogramma inclusief centrifuge ingesteld, maar het apparaat centrifugeert niet. In dat geval is goed om te weten dat je dit vaak zelf op kunt lossen. Het is ten eerste belangrijk om op zoek te gaan naar de reden voor dit gebrek. Dit kunnen er meerdere zijn, bijvoorbeeld een systeemfout of slijtage van één van de wasmachineonderdelen. Hieronder vind je een aantal oorzaken op een rij. Ga ze af en kijk of een daarvan voor jouw wasmachine van toepassing is.

1. Een verstopte filter of geblokkeerde schoep

Dit is de meest voorkomende oorzaak van een wasmachine die niet centrifugeert: de pomp is verstopt. Het goede nieuws is dat je dit probleem zelf kunt oplossen. Als je het handig vindt kun je een filmpje opzoeken over hoe je dit probleem verhelpt, of lees hieronder de instructies:

  1. De eerste stap is om de wasmachine van de netstroom af te halen. Haal hiervoor de stekker uit het stopcontact.
  2. Vervolgens moet je op zoek gaan naar de pomp van de wasmachine. Vaak zit die onderin achter een klepje.
  3. We gaan nu overgebleven water uit de wasmachine laten lopen. Ga op zoek naar de afvoerslang en haal die uit de wasmachine. Plaats een bak onder het uiteinde en verwijder het dopje.
  4. Nu de wasmachine geen water meer in zich heeft kun je het filter losdraaien. Maak het schoon door al het vuil te verwijderen.
  5. We gaan verder met het controleren van de schoep. Deze zit achter het filter. Deze moet aan beide kanten kunnen bewegen. Als dit niet het geval is, dan moet je de voorwerpen verwijderen die de schoep blokkeren.
  6. Doe de dop weer op de afvoerslang en plaats die terug in de wasmachine. Stop de stekker in het stopcontact en de wasmachine is weer klaar om te centrifugeren.

2. Het water blijft in de trommel zitten

Als er water in de trommel blijft zitten dat niet (snel genoeg) wordt afgevoerd dan kan de machine ook niet centrifugeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

2.1. De afvoerslang is geblokkeerd

Check de achterkant van de machine, daar zit de afvoerslang. Via de afvoerslang pompt de wasmachine het water in de afvoer. Wanneer deze verstopt zit wordt dit proces gestopt. Controleer daarom de slang op verstoppingen of kinken.

2.2. De afvoerslang is te diep in de afvoerbuis geschoven

Een reden voor water dat niet afvoert is wanneer de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zit. Check daarvoor de achterkant van de machine, waar de afvoerslang zich bevindt. De afvoerslang mag niet dieper dan 15 centimeter in de afvoerbuis zitten.

Dit probleem is ook makkelijk te voorkomen. Bij aanschaf van de wasmachine wordt vaak een plastic beugel meegeleverd. Deze kun je monteren zodat de afvoerslang niet te diep de afvoerbuis in kan schieten.

2.3. Een verstopping van de vaste afvoer

Naast de afvoerslang kan ook de vaste afvoer – waar de afvoerslang in overloopt – verstopt zitten. Je kunt dit controleren door wat water in de vaste afvoer te gieten. Als de afvoer overloopt, weet je dat het verstopt zit. Je kunt een ontstoppingsveer gebruiken om de ontstopping weg te duwen, maar er zijn ook wat ouderwetse trucjes die je kunt toepassen. De eerste is om kokend water over de afvoer te gieten en de andere is om baking soda en azijn 15 minuten op de afvoer te laten inwerken.

2.4. De filter is verstopt of de schoep wordt geblokkeerd

Kijk voor de oplossing naar mogelijke oorzaak 1. Hier staat omschreven hoe je dit probleem kunt verhelpen.

3. Versleten koolstofborstels waardoor de trommel niet meer draait

Als de trommel van de wasmachine niet meer draait terwijl de wasmachine wel aangesloten is op de netstroom en het display goed lijkt te werken, dan kan het heel goed zijn dat de koolstofborstels van de wasmachine versleten zijn en vervangen moeten worden. Er zijn uiteraard meer onderdelen die ervoor zorgen dat de trommel draait, maar versleten koolborstels zijn een van de meest voorkomende redenen voor dit probleem.

Hoe weet je dat de koolborstels versleten zijn en wat is de oorzaak? Wat koolborstels doen is elektriciteit overbrengen op het anker van de motor. Ze zijn veerbelast, wat betekent dat ze altijd het motoranker raken. Door dit constante contact en de vele omwentelingen gedurende een wasprogramma slijten de koolborstels, dat is heel normaal. Wanneer ze zijn versleten maken ze geen contact meer met het motoranker waardoor de wasmachine niet meer zal draaien. Versleten koolborstels zijn verbogen en er zijn kleine stukjes afgebroken.

Het vervangen van de borstels kun je door een expert laten doen, maar als je er vertrouwen in hebt kun je het ook zelf doen. In het laatste geval is het het makkelijkst om een video op te zoeken die je stap voor stap uitlegt hoe je dit moet doen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de stekker uit het stopcontact haalt voordat je begint en dat je de juiste koolborstels bestelt. Wil je zeker weten dat je de juiste koopt? Kijk dan naar het type motor dat je wasmachine heeft. Vaak zal worden geadviseerd om te kijken naar modelnummer, maar fabrikanten veranderen tijdens de productie van een model vaak van type motor. Daarom is het beter om te kijken naar motortype.

4. De inhoud van de trommel is uit balans

Dit is een probleem dat alleen bij moderne wasmachines kan voorkomen. Deze verdelen het wasgoed namelijk in de trommel voordat ze gaan centrifugeren. Als de wasmachine de inhoud dus niet in balans krijgt, zal de wasmachine niet beginnen met centrifugeren. Oorzaken kunnen zijn dat was in de knoop is geraakt, of dat er teveel of te weinig wasgoed in de trommel zit. De oplossing is simpel: verdeel de inhoud opnieuw. De wasmachine zou nu weer moeten gaan centrifugeren.

Mijn wasmachine centrifugeert wel, maar de was blijft nat

Soms kan hetgebeuren dat de wasmachine wel centrifugeert, maar je wasgoed toch nat uit de machine komt. Dit probleem kan een aantal oorzaken hebben.

Onvoldoende snelheid bij het centrifugeren

Zoals eerder in dit artikel bleek kun je onderscheid maken tussen twee droogmethodes: op een wasrek of in de droger. Als je het wasgoed droogt op een wasrek, is het prettig dat de was vrij droog uit de wasmachine komt. Een hoger toerental is dan aan te raden. Stel de wasmachine in op een toerental van 1400 of 1600. Het restvochtpercentage is in dat geval slechts 44 tot 50%. Dit percentage geeft aan hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit na het wassen.

Droog je de was in de wasdroger? Dan kun je kiezen voor een lager toerental waardoor de was net iets natter blijft. Het voordeel hiervan is dat de wasmachine minder energie nodig heeft om te draaien waardoor je een positief verschil zult zien op de jaarrekening.

Overige oorzaken

Ook in dit geval kan het probleem liggen bij een verstopping het filter, de afvoerslang of de vaste afvoer en een disbalans in de belading. Hierover hebben wij in vorige paragrafen geschreven. Natuurlijk kan het ook altijd nog een menselijke fout zijn. Wellicht heb je het wasprogramma verkeerd ingesteld.

Hoe lang duurt het centrifugeren van een wasmachine

De duur van het centrifugeren in een wasmachine kan variëren afhankelijk van het model en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen duurt een standaard centrifugecyclus ergens tussen 5 en 10 minuten. Sommige machines hebben een snelle centrifuge-optie die korter kan zijn, terwijl andere, meer delicate programma’s een langzamere, langere centrifugecyclus kunnen hebben. Check de handleiding van je wasmachine voor specifieke informatie.

Conclusie over centrifugeren

Centrifugeren dient om je was droog te krijgen, althans droger dan het was na het wasprogramma. Hoe droog je was precies wordt hangt af van het toerental dat je hebt ingesteld. Als je de was droogt in een droger, is het aan te raden je toerental iets naar beneden te zetten zodat je bespaart op de energierekening. Laat je de was drogen op een droogrek, dan kun je het wat hoger zetten. Belangrijk is om te onthouden dat was slijt van centrifugeren op een hoog niveau. Wil je je favoriete outfit sparen, dan kun je beter een lager toerental gebruiken. Het kan ook voorkomen dat je wasmachine niet meer centrifugeert. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Hetzelfde geldt voor een wasmachine die wel centrifugeert, maar waarbij de was nat blijft. Deze problemen kun je in veel gevallen zelf verhelpen, maar in meer specialistische gevallen kun je ook een monteur inschakelen. Het is maar net aan welke kant je duimen zitten…