Wasmachine vullen

Hoe vol mag een wasmachine? Dat is een vraag waar velen van ons tegenaan lopen. Het is namelijk niet goed om je wasmachine helemaal vol te proppen, maar een lege trommel is ook niet best. Lees hier precies hoeveel wasgoed jij in je wasmachine kunt doen, en waarom het zo belangrijk is om je daaraan te houden.

Wasmachine vullen

Het vullen van je wasmachine

Vaak denk je er niet over na als je een wasje gaat draaien. Het gaat allemaal volledig automatisch. Daarom is het goed om nog even te herhalen waar je allemaal rekening mee moet houden als je je wasmachine gebruikt. Dit zijn onze tips:

  1. De wasmachine vullen. Doe je gesorteerde kleding in de trommel van de wasmachine. Vul hem voor 3/4, dit staat gelijk aan de breedte van je hand aan lege ruimte in de bovenkant van de trommel.
  2. Kies het juiste programma en de temperatuur. Afhankelijk van de soort was die je gaat draaien, kan het wasprogramma en de temperatuur een groot verschil maken. Sorteer daarom van tevoren op onder andere kleur en de wasvoorschriften in het label van je kleding en stel je wasmachine in aan de hand daarvan.
  3. Welk en hoeveel wasmiddel? Welk wasmiddel je specifiek gebruikt, is natuurlijk volledig aan jou. Zorg er wel voor dat het wasmiddel geschikt is voor het wasgoed dat je wilt schoonmaken – kijk hierbij voornamelijk naar kleur. Als je het lastig vindt om te bepalen hoeveel wasmiddel je moet gebruiken, kun je altijd naar de verpakking kijken. Hier lees je namelijk precies af hoeveel wasmiddel je moet gebruiken per keer. Als je wilt voeg je wasverwachter toe.
  4. Leeg je wasmachine op tijd. Als je je wasgoed te lang in de wasmachine laat zit, kan je kleding namelijk geen stinken. Sommige nieuwe wasmachines komen met een app – die je een seintje geeft wanneer je je wasmachine kunt legen. Heb jij dit niet? Dan kun je proberen een wekker te zetten om te voorkomen dat je was langer in de trommel blijft zitten dan nodig is.
  5. Laat de deur openstaan. Als je klaar bent met wassen, doe je er goed aan om de deur van de wasmachine open te laten staan. Zo kan de trommel drogen. Bacteriën zijn gek op vochtige plekken zoals wasmachines. Door hem goed te laten drogen voorkom je dat zij afkomen op jouw machine en en is je volgende was hygiënischer.

Hoeveel wasgoed kan er in jouw wasmachine

In de gebruiksaanwijzing van jouw wasmachine staat hoeveel kilo was jij kwijt kunt in jouw trommel. Probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. Tegenwoordig hebben veel wasmachines een ingebouwde weegschaal. Op die manier kan hij zelf aangeven of je te veel of te weinig wasgoed in de machine hebt gestopt.

Als jouw wasmachine dat niet heeft, is het natuurlijk erg omslachtig om iedere keer voor je gaat wassen je wasgoed te wegen. In dat geval hebben wij een tip voor jou. Als je je wasmachine vult, zorg er dan voor dat je bovenin de trommel wat vrije ruimte hebt – even groot als de breedte van je hand. Op deze manier is je wasmachine ongeveer voor 3/4 gevuld, wat de juiste en aangeraden hoeveelheid is tijdens wassen en centrifugeren.

Is een volle trommel een probleem?

Het voordeel van wassen met een volle trommel, is dat je meer tegelijkertijd wast. Om die reden hoef je minder wasjes te draaien en bespaar je energie – wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Het risico dat je echter loopt met een een (over)volle trommel, is dat je was niet schoon genoeg wordt. Dit kan komen doordat er te veel wasgoed in de trommel zit voor de hoeveelheid water en wasmiddel, maar ook omdat het water mogelijk niet de juiste temperatuur bereikt. Uit onderzoek van de Consumentenbond is namelijk gebleken dat ze meeste wasmachines niet de ingestelde temperatuur bereiken als er te veel kleding tegelijkertijd gewassen wordt.

Kan een wasmachine ook te leeg zijn?

Tegelijkertijd wordt wassen met te weinig wasgoed ook niet aangeraden. Als er niet genoeg wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine namelijk uit balans raken tijdens het centrifugeren, dit is een probleem omdat het schadelijk kan zijn voor de wasmachine. Vul je wasmachine daarom altijd voor ongeveer 3/4.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Het vulgewicht van je wasmachine

Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel kilo wasgoed je kwijt kunt in de trommel per wasbeurt, met andere woorden de capaciteit van je wasmachine. Niet iedere wasmachine kan evenveel was tegelijkertijd wassen.

Zo zijn er wasmachines met een vulgewicht van 6 kilo, maar ook met 12 kilo. Hieronder is een handig overzicht over welk vulgewicht geschikt is voor hoeveel personen.

Huishouden
  • 1 persoon
  • 2 personen
  • 3-4 personen
  • 5+ personen
Vulgewicht
  • 6 of 7 kg
  • 7 kg
  • 8 á 9 kg
  • 9 kg of meer