Wasmachine pompt niet af

Je hebt net een was gedraaid en het programma is inmiddels afgelopen, maar er blijft nog steeds water in de trommel zitten. Je kunt zo niet de deur openen dus moet je ervoor zorgen dat het water afgepompt wordt. Als het water niet automatisch afgepompt wordt door de wasmachine, dan ligt dit vaak aan het filter of de afvoer. Volg onderstaand stappenplan zodat het water in de wasmachine weg kan lopen. Werkt dit niet, schakel dan hulp in.

Afvoer wasmachine

Volg deze stappen als je wasmachine geen water afpompt

Is het wasprogramma afgelopen maar blijft er nog steeds water in de trommel zitten? Je wasmachine pompt niet af en daar zijn verschillende oorzaken voor. We leggen je hieronder stap voor stap uit wat je moet doen zodat het water wel afpompt.

1. Haal de stekker uit het stopcontact

Het programma is afgelopen, maar het water loopt niet weg. Er gaat ergens dus iets niet goed en met dit stappenplan vind je de oplossing. Water en stroom zijn geen vrienden van elkaar, dus het is belangrijk om als eerste de stekker uit het stopcontact te halen en je wasmachine uit te zetten. Raap ook alvast een paar handdoeken bij elkaar en een lekbak of emmer voor stap 2.

2. Reinig het filter

Het kan zijn dat het filter van je wasmachine verstopt is waardoor het water niet afgepompt wordt. Daarom moet je als eerste het filter reinigen. Het filter zit achter een klepje onderaan je wasmachine. Open de klep en draai het filter los. Zorg dat je een lekbak onder het filter zet en houd de handdoek bij de hand, want er kan veel water uit komen. Laat al het water uit het filter lopen en haal daarna het filter eruit. Controleer in de opening of er geen viezigheden of kleine voorwerpen zoals een knoop of muntje vastzitten. Spoel daarna het filter schoon met warm water onder de kraan. Als het filter weer schoon is, plaats je deze terug in je wasmachine. Kies op je wasmachine voor het programma ‘afpompen’ en kijk of het resterende water nu weg gaat. Is dit niet het geval, ga dan naar stap 3.

3. Controleer de afvoer

Het filter is schoongemaakt, maar je wasmachine pompt nog steeds niet af. Het probleem kan dan liggen bij je afvoer. Controleer eerst de afvoerslang. Zit er geen knik in de slang en zit de afvoerslang correct in de afvoerbuis? Deze mag maximaal 20 cm diep in de pijp zitten. Controleer ook of de afvoer verstopt is waardoor het water niet af kan pompen. Als je afvoer verstopt is, maak dan een mix van baking soda en kokend water en laat dit door de afvoer lopen. Meestal is daarna de afvoer weer schoon en zou de wasmachine het water af moeten pompen.

4. Schakel hulp in

Er is geen verstopping in de afvoer, de afvoerslang is niet geknikt en het filter is gereinigd. Er zit nog steeds water in de trommel en de wasmachine pompt het niet af. Het kan zijn dat er een defecte afvoerpomp is. Als dit het geval is, dan heb je professionele hulp nodig om het op te lossen. Als je wasmachine net nieuw is, dan heb je vaak nog garantie. Neem dan eerst contact op met de verkoper om te kijken wat zij voor je kunnen doen. Heb je een wat oudere wasmachine, dan kan het qua kosten soms beter zijn om een nieuwe te kopen in plaats van je oude machine te repareren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Veelgestelde vragen over een wasmachine die niet afpompt

Waarom pompt een wasmachine niet af?

Als een wasmachine het water niet af pompt, dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. De meest voorkomende oorzaken is dat het filter of de afvoer verstopt is waardoor het water niet weg kan lopen. Controleer daarom als eerste deze onderdelen voordat je hulp gaat inschakelen.

Wat te doen als er water in de wasmachine blijft staan?

Als er water in de trommel blijft zitten terwijl het wasprogramma al is afgelopen, dan gaat er iets mis bij je wasmachine. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de afvoer verstopt is of dat het filter gereinigd moet worden. Haal daarom het filter uit je wasmachine en maak deze schoon. Check daarnaast ook of de afvoerslang niet geknikt is of dat de afvoer verstopt is waardoor het water niet wegloopt. Pompt de wasmachine het water nog steeds niet af? Dan kan de pomp geblokkeerd of defect zijn. Als dit het geval is, schakel dan professionele hulp in.

Hoe weet ik of de pomp van de wasmachine kapot is?

Op je wasmachine heb je een programma ‘afpompen’. Start dit programma. Als je de afvoerpomp hoort draaien, maar het water wordt niet afgepompt dan is de toevoer geblokkeerd. Check nogmaals het filter en of deze in orde is. Als je de pomp niet hoort tijdens het programma, dan krijgt de afvoerpomp geen stroom of is hij defect. In dit geval neem je contact op met de verkoper en heb je de hulp van een monteur nodig.