Wasmachine resetten

Je kunt een wasmachine heel eenvoudig resetten, je hebt lang niet altijd een monteur nodig. Zorg ervoor dat de wasmachine is uitgeschakeld. Trek vervolgens de stekker uit het stopcontact en wacht ongeveer een minuut. Steek de stekker weer in het stopcontact, schakel de machine in en kies een programma. Houd er rekening mee dat de resetmethode per merk en model kan variëren.

Wasmachine resetten

Tekenen dat je wasmachine gereset moet worden

Er zijn verschillende redenen waarom je wasmachine gereset zou moeten worden. Gelukkig kun je altijd zelf duidelijk zien wat de reden is. Hier hebben we de meest voorkomende storingen voor je op een rijtje gezet:

Wasmachine draait niet

Een wasmachine die niet draait, kan te maken hebben met een storing in de motor, de deurschakelaar of andere interne componenten. Als de wasmachine plotseling stopt tijdens een cyclus of helemaal niet draait, kan een reset helpen om tijdelijk elektronische glitches of softwareproblemen op te lossen. Het is ook belangrijk om te controleren of er niet te veel wasgoed in de trommel zit, omdat dit ook kan voorkomen dat de machine draait.

Wasmachine loopt niet leeg

Als het water niet uit je wasmachine loopt, kan dit wijzen op een verstopte afvoerslang, een defecte afvoerpomp of problemen met de elektronica. Door je wasmachine te resetten, kun je bepalen of het probleem te maken heeft met de software van het apparaat. Als je de wasmachine reset en het water nog steeds niet wegloopt, is het mogelijk dat er een mechanisch probleem is dat verder onderzoek vereist.

Wasmachine vult zich niet met water

Er zijn verschillende redenen waarom een wasmachine zich niet vult met water: een geblokkeerde watertoevoerslang, een defecte watervulklep of een probleem met de sensoren. Een reset kan helpen om de machine opnieuw op te starten en mogelijk tijdelijke elektronische problemen te verhelpen. Als de wasmachine na een reset nog steeds niet vol loopt met water, is het raadzaam om de watertoevoer en andere mechanische componenten te controleren.

Wasmachine start niet

Wanneer een wasmachine niet start, kan dit te maken hebben met de stroomtoevoer, de deurschakelaar of een storing in het bedieningspaneel. Een reset kan in veel gevallen het probleem oplossen, vooral als het wordt veroorzaakt door een softwarefout. Zorg er altijd voor dat de deur goed gesloten is en dat de machine goed is aangesloten op de stroomvoorziening.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Foutcodes en wat ze betekenen

Moderne wasmachines zijn uitgerust met zelfdiagnostische systemen die foutcodes weergeven wanneer er een probleem optreedt. Deze codes kunnen je vertellen welk onderdeel of welk systeem niet naar behoren functioneert. Hoewel een reset de machine kan helpen om tijdelijke storingen te verhelpen, is het essentieel om te begrijpen wat de codes betekenen. Raadpleeg altijd de handleiding die je bij de wasmachine krijgt of zoek online naar de specifieke foutcode om de exacte oorzaak en mogelijke oplossingen te bepalen.

Je wasmachine resetten doe je zo

Bij iedere wasmachine kunnen de meeste problemen verholpen worden door het apparaat te resetten, maar niet iedere wasmachine wordt op dezelfde manier gereset. Lees hier per merk wat je precies moet doen om je wasmachine te resetten. Let wel op, dat het algemene instructies zijn, de precieze instructies kunnen per model weer verschillen. Raadpleeg dus altijd de handleiding of de website van de fabrikant om te achterhalen welke stappen je moet volgen.

Zo reset je een AEG wasmachine

Is je AEG wasmachine vastgelopen? Geen zorgen. Schakel het apparaat eerst uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht ongeveer 5 minuten en steek de stekker weer terug in het stopcontact. Schakel vervolgens de machine weer in. Hiermee wordt meestal de software van de machine gereset en kun je als het goed is weer verder met wassen.

Zo reset je een Beko wasmachine

Beko wasmachines kunnen soms wat kuren hebben. Om deze te resetten, draai je de knop naar de “uit” positie en wacht je enkele minuten. Draai vervolgens de knop naar een wasprogramma, wacht een paar seconden en draai hem weer terug naar “uit”. Dit zou je wasmachine moeten resetten.

Zo reset je een Bosch wasmachine

Kom je problemen tegen met je Bosch wasmachine? Probeer deze stappen: Zet je wasmachine uit. Wacht vervolgens minimaal 10 seconden voordat je hem weer aanzet. Kies daarna geen programma, maar druk direct op ‘start’. Je machine zou nu gereset moeten zijn.

Zo reset je een Miele wasmachine

Miele staat erom bekend dat ze hele degelijke wasmachines maken, maar ook deze machines kunnen soms op een punt komen dat je ze toch moet resetten. Zet het apparaat uit en wacht een paar minuten. Zet het daarna weer aan zonder een programma te selecteren. Houd de start/stop-knop enkele seconden ingedrukt en daarna zou je Miele weer als vanouds moeten werken.

Zo reset je een Samsung wasmachine

Samsung wasmachines kunnen makkelijk gereset worden door de stroom er een paar minuten af te halen. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht ongeveer 10 minuten. Sluit het apparaat vervolgens weer aan. Kies een programma en druk op start. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je Samsung weer is gereset en klaar is voor gebruik.

Zo reset je een Haier wasmachine

Bij problemen met een Haier wasmachine, kun je als volgt resetten: Zet de machine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht minimaal vijf minuten. Zet de machine vervolgens weer aan. Selecteer een standaardprogramma en laat deze even draaien.

Zo reset je een Hoover wasmachine

Een Hoover wasmachine kun je eenvoudig resetten door de stekker even uit het stopcontact te halen. Schakel, indien mogelijk, de machine uit voordat je de stroom eraf haalt. Wacht vijf minuten. Stop de stekker terug in het stopcontact en kies een kort wasprogramma.

Zo reset je een LG wasmachine

Als je LG wasmachine problemen geeft, kun je het volgende stappenplan volgen: Zet de wasmachine uit met de aan/uit-knop. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht ongeveer 5 minuten. Steek de stekker weer in het stopcontact en zet de machine aan.

Zo reset je een Siemens wasmachine

Voor Siemens wasmachines geldt vaak de volgende reset methode: Zet het apparaat uit en wacht enkele minuten. Druk vervolgens tegelijkertijd op de start/pauze-knop en de temperatuurkeuzeknop. Terwijl je deze ingedrukt houdt, zet je de machine aan. Na een paar seconden kun je de knoppen loslaten en zou je machine gereset moeten zijn.

Zo reset je een Whirlpool wasmachine

Om een Whirlpool wasmachine te resetten, volg je deze stappen: Draai de programmaknop naar “uit. Wacht een paar seconden en draai de knop vervolgens naar een willekeurig programma. Druk daarna op start. Na enkele ogenblikken draai je de knop weer naar “uit”.

Help! Het probleem is niet verholpen na het resetten van de wasmachine

Je hebt de stappen gevolgd en geprobeerd je wasmachine te resetten in de hoop dat het je problemen zo zou oplossen, maar helaas blijft het probleem bestaan. Geen zorgen, er zijn nog steeds mogelijkheden om je machine weer aan de praat te krijgen.

Volg de volgende stappen

  1. Controleer de basis: Verzeker jezelf ervan dat de stroomtoevoer consistent is en dat er geen zichtbare schade is aan de kabels of stekkers. Ook het controleren van de wateraan- en afvoer kan soms verrassende, makkelijk op te lossen problemen onthullen. Draai de kraan volledig open om te controleren of het water op de juiste manier naar de wasmachine kan stromen en controleer of de deur goed dicht zit.
  2. Onderzoek het filter: Een verstopt filter kan veel problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat het filter schoon is en vrij van obstakels.
  3. Overbelading: Te veel wasgoed in de trommel kan soms problemen veroorzaken die niet door een reset worden opgelost. Verminder de lading en probeer opnieuw.

Als het probleem blijft bestaan

Mogelijk wijzen aanhoudende problemen op een technisch defect of een interne storing. Hier zijn enkele potentiële problemen:

  1. Defecte motor of aandrijfriem.
  2. Problemen met de printplaat of het bedieningspaneel.
  3. Geblokkeerde of defecte waterpomp.
  4. Problemen met het verwarmingselement of de thermostaat.

Als je het probleem niet zelf kunt identificeren of oplossen, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren monteur heeft de juiste kennis en gereedschap om een nauwkeurige diagnose te stellen en eventuele defecte onderdelen te vervangen.

Veelgestelde vragen bij het resetten van je wasmachine

Er zijn nog een aantal vragen die vaak voorbij komen als het gaat om het resetten van wasmachines. Lees hier wat andere consumenten vaak willen weten.

Waarom wasmachine resetten?

Het kan zijn dat je wasmachine lekt, de deur zit vast of dat er iets anders aan de hand is. Door de wasmachine te resetten, kun je kleine elektronische storingen vaak oplossen.

Hoe weet je of je wasmachine kapot is?

Als je wasmachine lekt, de deur zit vast en niet opent of je bijvoorbeeld vreemde geluiden hoort, dan kan dit wijzen op een defect. Wanneer de machine ook niet reageert op standaard oplossingen zoals het verwijderen van teveel wasmiddel of het controleren op stukken wasgoed die de machine blokkeren, dan is er mogelijk een serieuzer probleem.

Wat te doen als de wasmachine niet reset?

Als je wasmachine niet reset, controleer dan eerst of het filter verstopt zit, want dit kan de oorzaak zijn. Kijk ook of er meer wasmiddel dan nodig is gebruikt of dat er stukken wasgoed in de machine zitten die de werking belemmeren. Als deze stappen het probleem niet oplossen, raadpleeg dan de handleiding van je wasmachine voor verdere stappen.

Wanneer een vakman bellen?

Er zijn verschillende problemen die je helaas niet zelf kunt oplossen, bijvoorbeeld motorproblemen, als de troebelheidssensor defect is, een defecte waterpomp, interne lekkages of problemen met het verwarmingselement en de aandrijfriem. De meeste wasmachines geven met een foutcode aan wat je precies moet doen, waarbij het ook heel duidelijk wordt wanneer je een vakman moet bellen. Bij de foutcode voor onverwacht opwarmen zal je bijvoorbeeld lezen dat het resetten van je wasmachine voldoende is, maar een defecte waterpomp kun je niet zo gemakkelijk zelf vervangen.