Wat is vetluis in een wasmachine

In tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie denkt, is vetluis geen daadwerkelijke luis. Vetluis is een geel-grijze, vette, vaak kleverige substantie die achterblijft in de wasmachine. Vaak is dit een combinatie van huidschilfers, vetten, wasmiddel en haren. Het zorgt ervoor dat je wasgoed stinkt, zelfs nadat het gewassen is. Omdat vetluis een broedplaats van bacteriën is, wordt je wasgoed ook minder goed schoon. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om vetluis te voorkomen; af en toe heet wassen, extra naspoelen, niet te veel wasmiddel gebruiken, de deur open laten staan, de rubbers (bijvoorbeeld van de deur) regelmatig afnemen en het filter in de gaten houden.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Hoe vaak moet je de filter van een wasmachine schoonmaken

Het onderhoud van je wasmachine is van groot belang als je wilt dat hij goed zijn werk blijft doen en lang meegaat. Het schoonmaken van het filter is onderdeel daarvan. We raden aan om het filter van je wasmachine regelmatig te reinigen – minstens eens per half jaar. Als het filter verstopt raakt, kan het water niet meer goed afgevoerd worden. Daardoor zal er water in de bodem van de trommel blijven zitten, ook als het wasprogramma voldaan is. Dit is een probleem dat je liever voorkomt dan verhelpt. Probeer daarom minimaal eens per zes maanden het filter van je wasmachine schoon te maken.

Lees meer

In welk vakje moet het azijn in een wasmachine

Azijn is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachter. Het verzacht het water en je wasgoed, zorgt ervoor dat de kleuren beter behouden blijven, werkt tegen kalkaanslag, doodt sommige bacteriën en verwijdert nare geurtjes en overtollige zeepresten. Een echt wondermiddel dus! Maar waar in de wasmachine voeg je de azijn toe? Hiervoor kun je gewoon het vakje voor de wasverzachter voor gebruiken. Zo nu en dan kun je ook een scheut azijn in de wasmiddellade gieten – zo komen ook daar de zeepresten los. Je kan wasmiddel echter niet vervangen door azijn; azijn is niet geschikt voor het verwijderen van vlekken en het doodt niet alle bacteriën.

Lees meer

Hoe werkt een wasmachine

Na het laden van het wasgoed en wasmiddel, doe je de deur dicht en kies je een wasprogramma. Wanneer je op start drukt ,wordt de deur automatisch vergrendeld. Er wordt water via de slang van het zeepbakje naar de trommel gepompt. Het waterniveau stijgt en waardoor ook de luchtdruk in de trommel verhoogd. Als de druk hoog genoeg is sluit de drukschakelaar de watertoevoer af. De trommel begint met draaien en mengt het water en wasmiddel met je wasgoed. Ondertussen wordt het water op de ingestelde temperatuur gebracht. Wanneer het wasgoed schoon is wordt het water afgevoerd, waarna er schoon, koud water de trommel instroomt om de resten wasmiddel uit het wasgoed te spoelen. Als dat is gebeurd, wordt ook dit water afgevoerd en begint de wasmachine met centrifugeren; de trommel draait heel snel, zodat het overtollige water uit het wasgoed wordt gedrukt.

Lees meer

Tot hoe laat mag je een wasmachine draaien

Er zijn geen wettelijke regels of richtlijnen over wanneer je je wasmachine aan mag zetten. Sterker nog, omdat stroom in de weekenden en nachten vaak goedkoper is, is dit voor velen hét moment om de was te doen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in appartementencomplexen, kan het gebruik van een wasmachine echter wel overlast veroorzaken in de nacht. Tijdens het centrifugeren kan een wasmachine namelijk aardig wat geluid produceren. Er zijn richtlijnen en regels over het produceren over (geluids)overlast in de nacht, echter zijn er maar weinig wasmachines – die waterpast staan en op de juiste manier gebruikt worden – die die grens overschrijden.

Lees meer

Hoe hoog mag de afvoer van een wasmachine zijn

De afvoer van je wasmachine mag niet hoger dan 1 meter van de grond geplaatst worden. Als de afvoer veel hoger dan de wasmachine geplaatst wordt, is de wasmachine namelijk minder goed in staat het water weg te pompen. Als het water terug de wasmachine inloopt, zal dit het wasprogramma stopzetten. Tegelijkertijd wil je niet dat de afvoer lager dan 60 cm van de grond bevindt, omdat je dan het risico loopt dat de wasmachine te vroeg leegloopt. Over het algemeen raden we daarom aan om de afvoer van je wasmachine rond 80 a 85 cm van de grond te plaatsen – het liefst ergens tussen 60 cm en 1 meter.

Lees meer

Hoe werkt een waterslot op een wasmachine

Een waterslot op je wasmachine beschermt tegen waterschade wanneer de wasmachine begint te lekken. Ga daarom na of jouw (nieuwe) wasmachine beschikt over een ingebouwd waterslot of niet. Koop je een tweedehands wasmachine? Kijk dan na of het waterslot nog intact is. Een kleine beschadiging aan het waterslot kan flink uit de hand lopen! Er zijn 3 verschillende waterbeveiligingen: een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging. De bodemsensor is een ingebouwde waterbak, de slangbeveiliging stopt de watertoevoer en de overloopbeveiliging pompt het water weer weg. Het liefst heb je alle drie deze watersloten aangesloten op je wasmachine.

Lees meer

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines