Welke azijn mag er in een wasmachine

Azijn is een natuurlijke en niet-schadelijke wasverzachter en ontkalker die je ook helpt van nare geurtjes af te komen. Zo komt je was schoon, en geurloos uit de trommel. Hiervoor kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Natuurazijn kan ook, maar schoonmaakazijn is krachtiger, waardoor je er minder van nodig hebt. Je kunt azijn niet gebruiken als vervanger van wasmiddel. Ondanks dat het bepaalde bacteriën doodt, lost azijn helaas geen vlekken op. Wat het wél doet, is ervoor zorgen dat de kleuren van je wasgoed beter behouden blijven en niet uitlopen.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

In welk vakje moet de soda in een wasmachine

Soda is, net als azijn, een natuurlijk middel om op een niet-schadelijke manier zeepresten, nare geurtjes en kalk uit je wasmachine te verwijderen. Maar waar voeg je de soda toe? Je kunt de soda direct toevoegen aan de trommel van je wasmachine, of het in de wasmiddellade doen. Als je de soda aan de wasmiddellade toevoegt, wordt dat gedeelte van je wasmachine ook direct gereinigd en ontkalkt. Een kopje (of een flinke hand vol) soda is hiervoor in principe voldoende. Vervolgens kun je een normaal wasprogramma aanzetten op 60 graden of warmer. 90 graden wordt aangeraden. Je kunt je wasmachine het beste eens in de maand op deze manier reinigen.

Lees meer

Hoe lang kan de was in een wasmachine blijven

Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken. En de ene keer lijkt dat sneller het geval te zijn dan een andere keer, daarom raden we aan je wasgoed zo snel mogelijk in de droger te stoppen of om het op te hangen. Onder bepaalde omstandigheden kan wasgoed sneller gaan stinken; bijvoorbeeld als het buiten erg warm is of als je wasmachine niet goed schoon is. Bepaalde soorten wasgoed zullen ook sneller stinken dan andere, denk bijvoorbeeld aan sportkleding.

Lees meer

Hoe werkt de stoomfunctie van een wasmachine

Een wasmachine me stoomfunctie heeft verschillende voordelen. Zo vermindert het je strijkwerk, fris je je kleding gemakkelijk en snel op, is het zuiniger op je kleding, en wordt je wasgoed grondig en hygiënisch gereinigd. Wassen met stoom is hygiënischer omdat stoom in staat is om dieper de vezels van stof te doordringen dan water kan. Met stoom kun je bacteriën beter doden en ga je allergieën, zoals pollen, dierenharen en huisstofmijt, beter uit de weg. Wees je er wel van bewust dat niet iedere wasmachine met stoomfunctie al deze voordelen beidt. Er zijn namelijk modellen die wel een stoomfunctie hebben voor makkelijker strijkwerk, maar bijvoorbeeld geen was/stoomprogramma voor hygiënisch wassen.

Lees meer

Hoe vaak moet je de filter van een wasmachine schoonmaken

Het onderhoud van je wasmachine is van groot belang als je wilt dat hij goed zijn werk blijft doen en lang meegaat. Het schoonmaken van het filter is onderdeel daarvan. We raden aan om het filter van je wasmachine regelmatig te reinigen – minstens eens per half jaar. Als het filter verstopt raakt, kan het water niet meer goed afgevoerd worden. Daardoor zal er water in de bodem van de trommel blijven zitten, ook als het wasprogramma voldaan is. Dit is een probleem dat je liever voorkomt dan verhelpt. Probeer daarom minimaal eens per zes maanden het filter van je wasmachine schoon te maken.

Lees meer

Wat is het zwieren bij een wasmachine

Zwieren is een ander woord voor centrifugeren. Een wasmachine doet dit als een van de laatste onderdelen van het wasprogramma. De trommel draait dan zo snel mogelijk rond om zoveel mogelijk van het overgebleven water uit het wasgoed te persen. Na het centrifugeren/zwieren wordt het water afgepompt. Bij de meeste wasmachines heb je tegenwoordig ook de optie om enkel te centrifugeren en af te pompen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je iets met de hand gewassen hebt, en het alleen nog maar drooggezwierd hoeft te worden. Centrifugeren is vaak ook het onderdeel van het wasprogramma waarbij de wasmachine het luidst wordt.

Lees meer

Wat is vetluis in een wasmachine

In tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie denkt, is vetluis geen daadwerkelijke luis. Vetluis is een geel-grijze, vette, vaak kleverige substantie die achterblijft in de wasmachine. Vaak is dit een combinatie van huidschilfers, vetten, wasmiddel en haren. Het zorgt ervoor dat je wasgoed stinkt, zelfs nadat het gewassen is. Omdat vetluis een broedplaats van bacteriën is, wordt je wasgoed ook minder goed schoon. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om vetluis te voorkomen; af en toe heet wassen, extra naspoelen, niet te veel wasmiddel gebruiken, de deur open laten staan, de rubbers (bijvoorbeeld van de deur) regelmatig afnemen en het filter in de gaten houden.

Lees meer

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines