Welke azijn mag er in een wasmachine

Azijn is een natuurlijke en niet-schadelijke wasverzachter en ontkalker die je ook helpt van nare geurtjes af te komen. Zo komt je was schoon, en geurloos uit de trommel. Hiervoor kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Natuurazijn kan ook, maar schoonmaakazijn is krachtiger, waardoor je er minder van nodig hebt. Je kunt azijn niet gebruiken als vervanger van wasmiddel. Ondanks dat het bepaalde bacteriën doodt, lost azijn helaas geen vlekken op. Wat het wél doet, is ervoor zorgen dat de kleuren van je wasgoed beter behouden blijven en niet uitlopen.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Wat kost een wasmachine

De prijzen van wasmachines lopen erg uiteen. Als je wilt kun je al een nieuwe wasmachine op de kop slaan voor 350 euro, maar dit kan ook oplopen tot 1.500 euro. Als je vastzit aan een budget, is het wel goed om te weten dat goedkope wasmachines in gebruik vaak duurder zijn. Iets duurdere wasmachines zijn vaak energiezuinig. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hierdoor zal de hoogte van je jaarlijkse energierekening namelijk aanzienlijk dalen. Met een wasmachine met energieklasse A kun je in 10 jaar tijd tot wel 220 euro besparen in vergelijking met een wasmachine met energieklasse F. Kijk daarom niet alleen naar de daadwerkelijke aanschafprijs van je nieuwe wasmachine, maar ook naar het energielabel en de energiebesparing over de levensduur.

Lees meer

Hoe vaak moet je een wasmachine reinigen

Voor een optimale levensduur en waskwaliteit van je wasmachine, is het van belang om hem regelmatig schoon te maken. Het reinigen van je wasmachine klinkt gelukkig als een grotere klus dan het daadwerkelijk is. Hoe vaak maak je je wasmachine schoon? Probeer in ieder geval na iedere wasbeurt de rubbers van je wasmachine met een doekje schoon te vegen. Daar blijft vaak vuiligheid kleven, zoals stof, zeepresten en haren. Daarnaast doe je er goed aan om eens per maand een kookwas te draaien; een wasprogramma op 60 graden of hoger. Je kunt een scheut azijn of een kopje soda hieraan toevoegen, dit werkt reinigend en ontkalkt tegelijkertijd je wasmachine en leidingen. Kijk ten slotte eens per half jaar het filter na en spoel deze schoon.

Lees meer

Hoe werkt een wasmachine

Na het laden van het wasgoed en wasmiddel, doe je de deur dicht en kies je een wasprogramma. Wanneer je op start drukt ,wordt de deur automatisch vergrendeld. Er wordt water via de slang van het zeepbakje naar de trommel gepompt. Het waterniveau stijgt en waardoor ook de luchtdruk in de trommel verhoogd. Als de druk hoog genoeg is sluit de drukschakelaar de watertoevoer af. De trommel begint met draaien en mengt het water en wasmiddel met je wasgoed. Ondertussen wordt het water op de ingestelde temperatuur gebracht. Wanneer het wasgoed schoon is wordt het water afgevoerd, waarna er schoon, koud water de trommel instroomt om de resten wasmiddel uit het wasgoed te spoelen. Als dat is gebeurd, wordt ook dit water afgevoerd en begint de wasmachine met centrifugeren; de trommel draait heel snel, zodat het overtollige water uit het wasgoed wordt gedrukt.

Lees meer

Hoe vol mag een wasmachine

Hoeveel wasgoed er in een wasmachine past, is afhankelijk van de grootte van de wasmachine. Hiervoor kijken we naar het aantal kg vulgewicht. Er zijn wasmachines met een vulgewicht vanaf 6 kg, en dit kan oplopen tot 12 kg. Er zijn enkele uitzonderingen met een vulgewicht van 17 kg. We raden aan het maximale vulgewicht van je wasmachine niet te overschrijden; hierdoor wordt niet al je wasgoed even schoon en je kunt het apparaat beschadigen. Als je niet (meer) weet hoeveel vulgewicht jouw wasmachine heeft, raden we je aan de handleiding te raadplegen. Heb je die niet meer? Dan kom je er vaak ook wel achter door het model te googelen.

Lees meer

Hoe lang gaan de lagers van een wasmachine mee

Lagers worden gebruikt in de motor van een wasmachine. Hoe lang de lager van een wasmachine meegaan, verschilt per geval. Als je merkt dat je wasmachine meer en meer lawaai maakt tijdens het draaien van een wasprogramma, kan dit een teken zijn dat de lagers van jouw wasmachine aan vervanging toe zijn. Als er een lager defect is gaat het meestal om het lager aan de aandrijfzijde. Maar ook bij roest is het verstandig om de lager(s) te vervangen. In veel gevallen gaan lagers namelijk kapot doordat en water op lekt en ze gaan roesten.

Lees meer

Wat is het zwieren bij een wasmachine

Zwieren is een ander woord voor centrifugeren. Een wasmachine doet dit als een van de laatste onderdelen van het wasprogramma. De trommel draait dan zo snel mogelijk rond om zoveel mogelijk van het overgebleven water uit het wasgoed te persen. Na het centrifugeren/zwieren wordt het water afgepompt. Bij de meeste wasmachines heb je tegenwoordig ook de optie om enkel te centrifugeren en af te pompen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je iets met de hand gewassen hebt, en het alleen nog maar drooggezwierd hoeft te worden. Centrifugeren is vaak ook het onderdeel van het wasprogramma waarbij de wasmachine het luidst wordt.

Lees meer

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines