In welk vakje moet de soda in een wasmachine

Soda is, net als azijn, een natuurlijk middel om op een niet-schadelijke manier zeepresten, nare geurtjes en kalk uit je wasmachine te verwijderen. Maar waar voeg je de soda toe? Je kunt de soda direct toevoegen aan de trommel van je wasmachine, of het in de wasmiddellade doen. Als je de soda aan de wasmiddellade toevoegt, wordt dat gedeelte van je wasmachine ook direct gereinigd en ontkalkt. Een kopje (of een flinke hand vol) soda is hiervoor in principe voldoende. Vervolgens kun je een normaal wasprogramma aanzetten op 60 graden of warmer. 90 graden wordt aangeraden. Je kunt je wasmachine het beste eens in de maand op deze manier reinigen.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Wat kost een wasmachine

De prijzen van wasmachines lopen erg uiteen. Als je wilt kun je al een nieuwe wasmachine op de kop slaan voor 350 euro, maar dit kan ook oplopen tot 1.500 euro. Als je vastzit aan een budget, is het wel goed om te weten dat goedkope wasmachines in gebruik vaak duurder zijn. Iets duurdere wasmachines zijn vaak energiezuinig. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hierdoor zal de hoogte van je jaarlijkse energierekening namelijk aanzienlijk dalen. Met een wasmachine met energieklasse A kun je in 10 jaar tijd tot wel 220 euro besparen in vergelijking met een wasmachine met energieklasse F. Kijk daarom niet alleen naar de daadwerkelijke aanschafprijs van je nieuwe wasmachine, maar ook naar het energielabel en de energiebesparing over de levensduur.

Lees meer

Wat is vetluis in een wasmachine

In tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie denkt, is vetluis geen daadwerkelijke luis. Vetluis is een geel-grijze, vette, vaak kleverige substantie die achterblijft in de wasmachine. Vaak is dit een combinatie van huidschilfers, vetten, wasmiddel en haren. Het zorgt ervoor dat je wasgoed stinkt, zelfs nadat het gewassen is. Omdat vetluis een broedplaats van bacteriën is, wordt je wasgoed ook minder goed schoon. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om vetluis te voorkomen; af en toe heet wassen, extra naspoelen, niet te veel wasmiddel gebruiken, de deur open laten staan, de rubbers (bijvoorbeeld van de deur) regelmatig afnemen en het filter in de gaten houden.

Lees meer

Waarom een trekschakelaar gebruiken voor een wasmachine

Een trekschakelaar is een schakelaar die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken, zet je gemakkelijk de schakelaar om. Aan de hand van een rood rampje zie je of hij aan- of uitgeschakeld is. Het doel van een trekschakelaar is dat de groep waarop je wasmachine is aangesloten niet overbelast raakt. Trekschakelaars zijn niet verplicht, maar worden over het algemeen aangeraden wanneer de groep waarde van de wasmachine niet op een 30 milliAmpère aardlek zit, of de aansluiting van de wasmachine zich in de badkamer bevindt. In dit geval is een trekschakelaar extra veilig omdat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is, en dus beschermd wordt tegen het vocht in je badkamer.

Lees meer

Wat is een voorlader wasmachine

De voorlader wasmachine is het meest populaire wasmachine model dat er is. Deze hebben de deur aan de voorzijde van de trommel zitten. Het alternatief is de bovenlader wasmachine, die de deur aan de bovenzijde van de trommel heeft. Bij bovenlader hoef je minder te bukken om je wasgoed in- en uit te laden, maar bij voorladers heb je het voordeel dat je bijvoorbeeld je droger bovenop je wasmachine kunt stapelen. Omdat de voorlader veel meer gekocht worden, worden er ook veel meer van gemaakt. Bij voorladers heb je daarom meer opties in onder andere de hoeveelheid vulgewicht, de verschillende wasprogramma’s, het energielabel en de prijsklasse. Bovenladers zijn een stuk minder populair, daarom heb je slechts de keuze uit enkele modellen – die vaak grotendeels op elkaar lijken.

Lees meer

Hoe werkt een waterslot op een wasmachine

Een waterslot op je wasmachine beschermt tegen waterschade wanneer de wasmachine begint te lekken. Ga daarom na of jouw (nieuwe) wasmachine beschikt over een ingebouwd waterslot of niet. Koop je een tweedehands wasmachine? Kijk dan na of het waterslot nog intact is. Een kleine beschadiging aan het waterslot kan flink uit de hand lopen! Er zijn 3 verschillende waterbeveiligingen: een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging. De bodemsensor is een ingebouwde waterbak, de slangbeveiliging stopt de watertoevoer en de overloopbeveiliging pompt het water weer weg. Het liefst heb je alle drie deze watersloten aangesloten op je wasmachine.

Lees meer

Hoe hoog mag de afvoer van een wasmachine zijn

De afvoer van je wasmachine mag niet hoger dan 1 meter van de grond geplaatst worden. Als de afvoer veel hoger dan de wasmachine geplaatst wordt, is de wasmachine namelijk minder goed in staat het water weg te pompen. Als het water terug de wasmachine inloopt, zal dit het wasprogramma stopzetten. Tegelijkertijd wil je niet dat de afvoer lager dan 60 cm van de grond bevindt, omdat je dan het risico loopt dat de wasmachine te vroeg leegloopt. Over het algemeen raden we daarom aan om de afvoer van je wasmachine rond 80 a 85 cm van de grond te plaatsen – het liefst ergens tussen 60 cm en 1 meter.

Lees meer

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines