Hoe vol mag een wasmachine

Hoeveel wasgoed er in een wasmachine past, is afhankelijk van de grootte van de wasmachine. Hiervoor kijken we naar het aantal kg vulgewicht. Er zijn wasmachines met een vulgewicht vanaf 6 kg, en dit kan oplopen tot 12 kg. Er zijn enkele uitzonderingen met een vulgewicht van 17 kg. We raden aan het maximale vulgewicht van je wasmachine niet te overschrijden; hierdoor wordt niet al je wasgoed even schoon en je kunt het apparaat beschadigen. Als je niet (meer) weet hoeveel vulgewicht jouw wasmachine heeft, raden we je aan de handleiding te raadplegen. Heb je die niet meer? Dan kom je er vaak ook wel achter door het model te googelen.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Hoe hoog mag de afvoer van een wasmachine zijn

De afvoer van je wasmachine mag niet hoger dan 1 meter van de grond geplaatst worden. Als de afvoer veel hoger dan de wasmachine geplaatst wordt, is de wasmachine namelijk minder goed in staat het water weg te pompen. Als het water terug de wasmachine inloopt, zal dit het wasprogramma stopzetten. Tegelijkertijd wil je niet dat de afvoer lager dan 60 cm van de grond bevindt, omdat je dan het risico loopt dat de wasmachine te vroeg leegloopt. Over het algemeen raden we daarom aan om de afvoer van je wasmachine rond 80 a 85 cm van de grond te plaatsen – het liefst ergens tussen 60 cm en 1 meter.

Lees meer

Hoe werkt de stoomfunctie van een wasmachine

Een wasmachine me stoomfunctie heeft verschillende voordelen. Zo vermindert het je strijkwerk, fris je je kleding gemakkelijk en snel op, is het zuiniger op je kleding, en wordt je wasgoed grondig en hygiënisch gereinigd. Wassen met stoom is hygiënischer omdat stoom in staat is om dieper de vezels van stof te doordringen dan water kan. Met stoom kun je bacteriën beter doden en ga je allergieën, zoals pollen, dierenharen en huisstofmijt, beter uit de weg. Wees je er wel van bewust dat niet iedere wasmachine met stoomfunctie al deze voordelen beidt. Er zijn namelijk modellen die wel een stoomfunctie hebben voor makkelijker strijkwerk, maar bijvoorbeeld geen was/stoomprogramma voor hygiënisch wassen.

Lees meer

Hoe vaak moet je een wasmachine kalibreren

Niet iedere wasmachine wordt in de fabriek gekalibreerd. En dat is niet erg, want door thuis te kalibreren, gebeurt dit nauwkeuriger. Daarom is het sowieso belangrijk om je wasmachine te kalibreren wanneer je hem net hebt aangesloten. Vervolgens is er geen standaard aanbeveling voor hoe vaak je dit moet herhalen. Met het kalibreren van een wasmachine kun je onnodig veel trillingen en lawaai van je wasmachine voorkomen. Daarom raden wij aan je wasmachine te kalibreren, wanneer jij het gevoel krijgt dat hij te veel geluid produceert. Omdat het kalibreren van je wasmachine er ook voor kan zorgen dat bij energiezuiniger wast, kan het geen kwaad om dit eens in de zoveel tijd te herhalen.

Lees meer

Wat is het zwieren bij een wasmachine

Zwieren is een ander woord voor centrifugeren. Een wasmachine doet dit als een van de laatste onderdelen van het wasprogramma. De trommel draait dan zo snel mogelijk rond om zoveel mogelijk van het overgebleven water uit het wasgoed te persen. Na het centrifugeren/zwieren wordt het water afgepompt. Bij de meeste wasmachines heb je tegenwoordig ook de optie om enkel te centrifugeren en af te pompen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je iets met de hand gewassen hebt, en het alleen nog maar drooggezwierd hoeft te worden. Centrifugeren is vaak ook het onderdeel van het wasprogramma waarbij de wasmachine het luidst wordt.

Lees meer

Tot hoe laat mag je een wasmachine draaien

Er zijn geen wettelijke regels of richtlijnen over wanneer je je wasmachine aan mag zetten. Sterker nog, omdat stroom in de weekenden en nachten vaak goedkoper is, is dit voor velen hét moment om de was te doen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in appartementencomplexen, kan het gebruik van een wasmachine echter wel overlast veroorzaken in de nacht. Tijdens het centrifugeren kan een wasmachine namelijk aardig wat geluid produceren. Er zijn richtlijnen en regels over het produceren over (geluids)overlast in de nacht, echter zijn er maar weinig wasmachines – die waterpast staan en op de juiste manier gebruikt worden – die die grens overschrijden.

Lees meer

Wat kost een wasmachine

De prijzen van wasmachines lopen erg uiteen. Als je wilt kun je al een nieuwe wasmachine op de kop slaan voor 350 euro, maar dit kan ook oplopen tot 1.500 euro. Als je vastzit aan een budget, is het wel goed om te weten dat goedkope wasmachines in gebruik vaak duurder zijn. Iets duurdere wasmachines zijn vaak energiezuinig. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hierdoor zal de hoogte van je jaarlijkse energierekening namelijk aanzienlijk dalen. Met een wasmachine met energieklasse A kun je in 10 jaar tijd tot wel 220 euro besparen in vergelijking met een wasmachine met energieklasse F. Kijk daarom niet alleen naar de daadwerkelijke aanschafprijs van je nieuwe wasmachine, maar ook naar het energielabel en de energiebesparing over de levensduur.

Lees meer