In welk vakje moet het azijn in een wasmachine

Azijn is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachter. Het verzacht het water en je wasgoed, zorgt ervoor dat de kleuren beter behouden blijven, werkt tegen kalkaanslag, doodt sommige bacteriën en verwijdert nare geurtjes en overtollige zeepresten. Een echt wondermiddel dus! Maar waar in de wasmachine voeg je de azijn toe? Hiervoor kun je gewoon het vakje voor de wasverzachter voor gebruiken. Zo nu en dan kun je ook een scheut azijn in de wasmiddellade gieten – zo komen ook daar de zeepresten los. Je kan wasmiddel echter niet vervangen door azijn; azijn is niet geschikt voor het verwijderen van vlekken en het doodt niet alle bacteriën.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Wat kost een wasmachine per keer

Kijkend naar de energiekosten, verbruikt een wasmachine gemiddeld 0,5 kWh per wasbeurt. Dat staat gelijk aan ongeveer 0,12 euro. De kosten voor het water liggen rond de 0,07 euro per wasbeurt. Zo kom je uit om een gemiddelde van 0,19 euro per wasbeurt. Hoeveel je exact kwijt bent per wasbeurt, is afhankelijk van een aantal factoren. Niet iedere wasmachine en ieder wasprogramma verbruikt even veel energie en/of water. Daarnaast speelt de huidige energie- en waterprijs ook een rol. Wat je ten slotte ook nog mee kunt tellen, zijn de kosten voor je wasmiddel en eventuele wasverzachter.

Lees meer

Wat is vetluis in een wasmachine

In tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie denkt, is vetluis geen daadwerkelijke luis. Vetluis is een geel-grijze, vette, vaak kleverige substantie die achterblijft in de wasmachine. Vaak is dit een combinatie van huidschilfers, vetten, wasmiddel en haren. Het zorgt ervoor dat je wasgoed stinkt, zelfs nadat het gewassen is. Omdat vetluis een broedplaats van bacteriën is, wordt je wasgoed ook minder goed schoon. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om vetluis te voorkomen; af en toe heet wassen, extra naspoelen, niet te veel wasmiddel gebruiken, de deur open laten staan, de rubbers (bijvoorbeeld van de deur) regelmatig afnemen en het filter in de gaten houden.

Lees meer

Hoe zwaar is een wasmachine

Wasmachines wegen over het algemeen tussen de 60 en 85 kilo. Hoe zwaar een wasmachine precies is, is onder andere afhankelijk de grootte, het model en het merk. In de specificaties van jouw wasmachine lees je af hoe zwaar hij precies is. Vaak zijn wasmachines met een kleiner vulgewicht (6 kg of 7 kg) een paar kilo lichter dan wasmachines met een groter vulgewicht (8 kg of meer). Hetgeen wat een wasmachine zo zwaar maakt, is het contragewicht dat zich onderin de wasmachine bevindt. Deze worden meestal gemaakt van betonblokken, en zorgen ervoor dat de wasmachine op zijn plek blijft staan tijdens het centrifugeren.

Lees meer

Hoe lang is de garantie van een wasmachine

De standaard fabrieksgarantie van nieuwe wasmachines duurt twee jaar. Tweedehands wasmachines tellen hiervoor niet mee. Als er binnen de garantietermijn iets misgaat met de wasmachine, kan er – afhankelijk van de aard het van probleem – een reparateur langs komen om het probleem te verhelpen. Hiervoor is het wel van belang dat je de factuur en het aankoopbewijs nog in bezit hebt. Naast de standaard fabrieksgarantie kun je extra garanties krijgen op bijvoorbeeld de waterbeveiliging of de motor van de wasmachine. Welke garanties je precies krijgt, is afhankelijk van je leverancier. Verdiep je vooraf goed in de verschillende garanties voor wasmachines en bewaar je factuur en aankoopbewijs goed.

Lees meer

Hoe diep mag de afvoerslang van een wasmachine zijn

De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt. Als je meerdere afvoeren op één afvoerbuis wilt aansluiten – bijvoorbeeld een wasmachine en droger – heb je hiervoor een extra y-stuk nodig. In de handleiding van je wasmachine lees je tevens meer over de afmetingen van de afvoerslang en de hoogte van de afvoerbuis. Deze afmetingen kunnen je helpen bij het correct aansluiten van je afvoerslang op de afvoerbuis.

Lees meer

Wat is het zwieren bij een wasmachine

Zwieren is een ander woord voor centrifugeren. Een wasmachine doet dit als een van de laatste onderdelen van het wasprogramma. De trommel draait dan zo snel mogelijk rond om zoveel mogelijk van het overgebleven water uit het wasgoed te persen. Na het centrifugeren/zwieren wordt het water afgepompt. Bij de meeste wasmachines heb je tegenwoordig ook de optie om enkel te centrifugeren en af te pompen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je iets met de hand gewassen hebt, en het alleen nog maar drooggezwierd hoeft te worden. Centrifugeren is vaak ook het onderdeel van het wasprogramma waarbij de wasmachine het luidst wordt.

Lees meer

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines