Wasmachine 1600 toeren
Bij wasmachines met een toerental van 1600 draait de trommel 1600 toeren tijdens het centrifugeren. Hierdoor blijft er slechts 44% restvocht in je wasgoed zitten.
Aan het zoeken naar een wasmachine met 1600 toeren? Wij hebben hieronder voor jou de beste wasmachines met 1600 toeren van 2024 opgesomd!
De beste wasmachine 1600 toeren van 2024
De beste wasmachine 1600 toeren van 2024
Wasmachine met 1600 toeren
Droogt de was het beste voordat de wasdroger het volledig droogt
Voor we je meer vertellen over dit type wasmachine, gaan we iets dieper in op wat een toerental is. Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel draait per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe sneller de trommel draait, hoe droger je was uit de wasmachine komt.
Als je wilt dat je wasgoed zo droog mogelijk uit de trommel komt, kies je voor een wasmachine met 1600 toeren per minuut. Hierbij spreken we van een wasmachine met een ‘hoog aantal toeren’. 1400 toeren wordt ook gezien als een hoog aantal toeren, maar hierbij blijft je wasgoed net iets vochtiger. Een 1600 toeren wasmachine heeft een restvochtpercentage van 44%, terwijl een wasmachine met 1400 toeren een restvochtpercentage van 50% heeft.
In beide gevallen zul je je wasgoed nog op moeten hangen of in de droger moeten stoppen, maar bij 1600 rpm (rounds per minute) is dit minder lang. Ook zal je droger minder hard hoeven werken om je wasgoed volledig droog te krijgen.
De meeste wasmachines hebben een toerental van 1400 toeren. Deze optie wordt dan ook het meest gekozen. Maar als je geen droger hebt, is een toerental van 1600 wel heel fijn.
Als je niks geeft om het toerental van je wasmachine, kun je ook kiezen voor 1200 toeren of minder. Dit kan een optie voor je zijn als je sowieso je wasgoed in de droger stopt.
Vind jouw nieuwe wasmachine
Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.
Beste wasmachine met 1600 toeren 2024
Wil jij weten wat de beste wasmachines van 2024 zijn met toerental 1600? Wij hebben verschillende wasmachines met elkaar vergeleken die allen 1600 toeren per minuut draaien, om tot een lijst te komen met de beste modellen van dit moment.
Hierbij hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht, geluidsniveau, de verschillende wasprogramma’s, de energieklasse en de beoordeling door klanten. Staat jouw nieuwe 1600 toeren wasmachine hier tussen?
9.3/10Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0
De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 is de best geteste wasmachine met 1600 toeren van november 2024!
Met de PowerWash 2.0 techniek was je een halve lading in 49 minuten schoon. Voor speciale stoffen zoals wol kun je CapDosing capsules gebruiken. Deze bevatten precies genoeg wasmiddel voor één wasbeurt. De machine is met 69 decibel stiller dan gemiddeld.
Deze wasmachine bespaart water en energie. Je kunt snel en krachtig wassen met het QuickPowerWash programma. De CapDosing functie beschermt delicate stoffen. De machine heeft geen TwinDos systeem voor automatische wasmiddeldosering. Met deze Miele was je je kleding snel en efficiënt schoon.
9.3/10Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos
9.1/10Miele WSI 863 WCS PowerWash 2.0 & TwinDos
Voor speciale stoffen zoals wol of zijde kun je CapDosing gebruiken. Dit zijn wascapsules die je per wasbeurt toevoegt aan de lade. De wasmachine heeft ook een PowerWash 2.0 functie waarmee je een halfvolle trommel binnen 49 minuten schoon wast. Hiermee bespaar je water en energie. De ProfiEco motor zorgt voor minder lawaai en een langere levensduur van de machine.
Deze Miele wasmachine biedt veel mogelijkheden voor verschillende soorten was. Het automatische doseersysteem en de speciale wascapsules zorgen voor een goede verzorging van je kleding. De PowerWash functie is handig voor snelle en zuinige wasbeurten. Een nadeel is dat de machine geen aansluiting heeft voor regenwater. De koolborstelloze motor zorgt wel voor een stille werking en duurzaamheid.
9/10AEG LF62CS86 ProSense
Je kunt kiezen uit 10 verschillende wasprogramma's, geschikt voor verschillende soorten stoffen zoals wol, fijne was en zijde. De wasmachine heeft een zelfreinigende wasmiddellade, die na elk programma wordt schoongespoeld. Dit bespaart je tijd en moeite bij het schoonmaken. De machine heeft ook verschillende soorten waterbeveiliging die de watertoevoer automatisch afsluit bij een lekkage.
De AEG LF62CS86 ProSense heeft een stoomfunctie die bacteriën en allergenen verwijdert, maar deze vermindert niet het strijkwerk. De wasmachine is geschikt voor middelgrote ladingen was. Door de ProSense technologie en energiezuinige werking is deze wasmachine een praktische keuze voor huishoudens die waarde hechten aan efficiëntie en milieuvriendelijkheid.
9/10AEG LR86CB86 PowerCare
Het verschil tussen een wasmachine 1200, 1400 of 1600 toeren
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine is een van de meest belangrijkste specificaties het toerental van de wasmachine. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder 1200, 1400 en 1600 toeren. Het is echter belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze toerentallen. De volgende tabel toont het restvochtpercentage voor elk toerental. Het restvochtpercentage is het percentage water dat nog in de kleding zit na het centrifugeren in de wasmachine. Dit percentage wordt beïnvloed door het toerental van de centrifuge, waarbij hogere toerentallen resulteren in een lager restvochtpercentage en dus drogere kleding.
- 1200 toeren
- 1400 toeren
- 1600 toeren
- 52%
- 50%
- 44%
Wasmachines 1600 toeren kopen: waar let je op
Wasmachines zijn hele uitgebreiden apparaten, met veel opties en specificaties. Het toerental is belangrijk, maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer aspecten waar je op moet letten als je een nieuwe wasmachine koopt. Waar je precies allemaal rekening mee moet houden, zie je in het overzicht hieronder.
Type wasmachine
Er zijn 2 verschillende soorten wasmachines: de voorlader en de bovenlader wasmachine. De voorlader zie je het vaakst en is het meest populair. Deze heeft de deur aan de voorzijde van de trommel zitten, zodat je bovenop de wasmachine voorlader een droger kunt plaatsen.
De bovenlader wasmachine heeft de deur aan de bovenkant zitten. Deze modellen zijn vaak ook wat smaller en hoger, waardoor je minder hoeft te bukken. Wasmachines met 1600 toeren zijn echter bijna altijd een wasmachine voorlader.
Energieklasse
Als je wilt besparen op je energierekening, kies je voor een energiezuinige wasmachine. Deze zijn absoluut ook beschikbaar met een toerental van 1600 rpm. Natuurlijk verbruikt een wasmachine meer energie hoe harder de trommel draait. Echter wordt de meeste energie verbruikt bij het verwarmen van het water. Dat is dan ook hetgeen waarop wasmachine-fabrikanten bezuinigen bij het energie-efficiënter maken van hun wasmachines. De termen ‘energieklasse’ en ‘energielabel’ worden veel door elkaar heen gebruikt. Maar ze betekenen hetzelfde. Als je een energiezuinige wasmachine wilt met 1600 toeren, moet je kijken of ze over energieklasse A, B of C beschikken. Een wasmachine met energieklasse A verbruikt daarvan de minste energie per wasbeurt. In aankoop zijn zuinige wasmachines vaak iets duurder, maar in gebruik besparen ze je juist geld door je energierekening laag te houden. Daarnaast zijn ze ook een stuk beter voor het milieu. Win-win dus!
Vulgewicht
Hoeveel kg wasgoed er in de trommel past, wordt aangegeven door het vulgewicht. Dit wordt ook wel de capaciteit van de wasmachine genoemd. Hoeveel vulgewicht je precies nodig hebt, is afhankelijk van verschillende aspecten, maar het aantal personen met wie je de wasmachine deelt, speelt de grootste rol – i.a.w. de grootte van je huishouden. Om die reden is het vulgewicht een van de belangrijkste dingen om naar te kijken als je een nieuwe wasmachine koopt.
Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het beste kiezen voor een wasmachine met 6 of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Ben je met een huishouden van 5 personen of meer? Dan raden we aan naar wasmachines te kijken met 9 kg of 10 kg vulgewicht. Andere redenen om voor meer capaciteit te gaan, kan zijn omdat je veel sport of vaker wast door een allergie.
Geluidsniveau centrifugeren
Het geluidsniveau van een wasmachine meet hoeveel herrie een wasmachine produceert wanneer het apparaat op z’n luidst is – tijdens het centrifugeren. Dit wordt aangegeven in decidel (dB). Je zou bijna denken dat een wasmachine met een hoog toerental automatisch valt onder de groep ‘luide wasmachines’, maar dat is niet per definitie waar. Er zijn verschillende redenen waarom sommige wasmachines stiller zijn dan andere. Dit kan inderdaad liggen aan het toerental, maar ook aan het type motor, de kwaliteit van de materialen en of de wasmachine dempers heeft.
Luide wasmachines produceren 78 dB of meer. 74 dB tot 77 dB wordt gezien als ‘normaal’ voor een wasmachine. Apparaten die 72 dB of 73 dB produceren vallen onder de categorie ‘stille wasmachines‘ en als ze 71 dB of minder geluid verwekken, zijn ze ‘extra stil. De meeste wasmachines met 1600 rpm hebben het geluidsniveau ‘normaal’ of ‘extra stil’.
Als jouw wasmachine in een schuur of op zolder komt te staan, hoef je niet zo nauw te letten op het geluidsniveau. Maar als je hem in een open keuken zet of in een ruimte naast een slaapkamer, wil je liever niet dat je wasmachine luider is dan 73 dB.
Wasprogramma's en gebruiksgemak
Wasmachines bieden steeds meer opties om wassen gemakkelijker te maken – zodat elke wasbeurt in een handomdraai gebeurt. Denk hierbij aan een beladingssensor, startuitstel, tussentijds was toevoegen (addwash), een zelfreinigende wasmiddellade, automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. Wil jij dat wassen voortaan een eitje is? Kies dan voor een wasmachine met (een van) deze mogelijkheden.
Omdat iedereen iets anders wilt, zijn er veel verschillende wasprogramma’s. Als jij behoefte hebt aan bepaalde wasprogramma’s, wees er dan alert op dat de wasmachine die je koopt deze ook daadwerkelijk biedt. Er zijn speciale wasprogramma’s voor onder andere delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding, extra hygiënisch wassen en overhemden. Wees je er wel bewust van dat het hoge toerental van 1600 vaak alleen gebruikt kan worden voor wasprogramma’s voor katoen. Voor ander wasgoed kun je beter geen hoog toerental gebruiken, anders gaan je kledingstukken mogelijk minder lang mee.
Voor- en nadelen 1600 toeren
Als je een wasmachine met 1600 toeren overweegt, is de enige concurrent een wasmachine met 1400 toeren. De meeste wasmachines die nu verkocht worden hebben zo’n hoog toerental. Maar wat zijn precies de verschillen? En welk toerental is beter? We leggen de voor- en nadelen van de 1600 toeren wasmachine graag voor je uit.
Voordelen
- Het grote voordeel van een wasmachine met 1600 toeren tegenover 1400 toeren is dat je was droger uit de wasmachine komt. Bij een toerental van 1600 heb je een restvochtpercentage van 44%, terwijl dit bij 1400 toeren 50% is. In beide gevallen kun je je wasgoed aan de lucht verder op laten drogen. Het verschil is niet groot, maar bij 1600 toeren hoeft je wasgoed minder lang te hangen. Daarnaast, als je toch besluit je kleding of beddengoed in de droger te stoppen, hoeft je droger minder hard te werken om het volledig droog te krijgen. Wat fijn is, omdat drogers over het algemeen meer energie verbruiken dan wasmachines. Hiermee kun je daarom energie en dus geld besparen.
- Nog een punt: als je toch een keer met een lager toerental wilt wassen, kan dat altijd. Op de meeste wasmachines kun je het toerental instellen per wasbeurt.
Nadelen
- Omdat de wasmachine harder moet werken tijdens het centrifugeren, verbruikt hij meer energie. Hoeveel meer energie dit is, verschilt per wasmachine. Er zijn namelijk ook zat 1600 toeren wasmachines met energieklasse A, B en C. Energieklasse C telt al als een energiezuinige wasmachine.
- Daarnaast heeft je wasgoed vaak meer kreukels als je het wast met een hoger toerental. Bij 1400 toeren of lager zal dit minder zijn.
- En ten slotte zijn er meer wasmachines met een maximaal 1400 toeren. Dus als je gaat voor een (iets) lager toerental, heb direct wel veel meer keuze. Het aantal wasmachines dat 1600 toeren per minuut kan draaien wordt wel steeds groter.