Wasmachine stinkt
Je kunt een stinkende wasmachine op de volgende manier oplossen: Zet twee keer een kookwas aan van minimaal 90 º graden met een paar oude theedoeken. Gooi bij de theedoeken een aantal vaatwastabletten, handje soda of waspoeder voor witte was. Nadat het programma klaar is moet de wasmachine niet meer stinken.
Waarom je wasmachine stinkt
In de meeste gevallen worden vieze geurtjes in je wasmachine veroorzaakt door vetluis, maar maak je geen zorgen – het zijn geen daadwerkelijke luizen. Vetluis is een ophoping van zeepresten waar vervolgens allerlei ander vuil in blijft hangen. Denk hierbij aan stof, huidschilfers, vetten, maar ook een hoop bacteriën. Naast dat het stinkt, is het dus ook niet erg hygiënisch. Het ziet eruit als een grijze smurrie, vaak te vinden in de rubbers van je wasmachine – maar soms verzamelt het ook op minder zichtbare plekken, zoals in het zeepbakje. Tegenwoordig hebben wasmachines veel last van dit probleem.
We wassen op lage temperaturen, steeds vaker niet heter dan 40 graden. Dit is goed voor het milieu, maar alle vuiligheid in je wasmachine gaat geen kant op.
Veel mensen hebben de neiging om meer vloeibaar wasmiddel te gebruiken als hun wasmachine stinkt, maar in het geval van vetluis werkt dit juist averechts. Het teveel wasmiddel blijft in de trommel hangen, waardoor de kans op stank juist groter wordt.
Als je niets aan je vetluis doet, is de kans groot dat je kleding er ook naar gaat stinken. Op den duur kan het zelfs vlekken veroorzaken, die er érg moeilijk uit te wassen zijn.
Hoe kom je af van een stinkende wasmachine
De nummer 1 remedie tegen een stinkende wasmachine is schoonmaken. Sommige mensen staan er niet bij stil dat ze hun wasmachine regelmatig schoon moeten maken, hij maakt immers jouw wasgoed schoon. Maar als je erover nadenkt is het helemaal niet zo gek dat je je wasmachine af en toe moet reinigen – je stopt er immers altijd vieze was in. Voer de volgende stappen uit om van vetluis af te komen en om ervoor te zorgen dat je wasmachine niet langer stinkt.
Vetluis verwijderen
Met een spons of een doekje kun je de vetluis, zeepresten en overige vuil wegvegen. Je zal de grijze smurrie voornamelijk vinden in de rubberen onderdelen bij de deur en in het zeepbakje van je wasmachine. Maak dit goed schoon.
Kookwas draaien
Tegenwoordig zijn we gewent om op lage temperaturen te wassen, maar af en toe een was op 90 graden is juist goed voor je wasmachine. Een simpele, ouderwetse kookwas verwijdert vrijwel alle geurtjes, bacteriën, vetten en teveel wasmiddel. Hiervoor draai je een was op minimaal 90 graden – met of zonder kleding. Centrifugeren is niet nodig, maar laat het wasprogramma wel alle spoelingen doorlopen.
Herhalen met natuurazijn
Na een reguliere wasbeurt op 90 graden, kun je hetzelfde programma nog een keer draaien met een scheut schoonmaakazijn (ditmaal wel zonder wasgoed). Het azijn neutraliseert een nare geur, verwijdert vet en gaat zelfs kalk tegen – waardoor je wasmachine ook mogelijk langer mee gaat. Als het goed is heb je nu weer een fris ruikende wasmachine!
Een stinkende wasmachine voorkomen
Als je eenmaal van die stank af bent, wil je dat natuurlijk het liefst zo houden. Met de volgende tips voorkom je dat je wasmachine stinkt en er vetluis in de trommel ontstaat.
- Minder wasmiddel gebruiken: als je was niet zo fris ruikt, begrijpen we dat je geneigd bent om meer wasmiddel te gebruiken – doe dit niet! Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe groter de kans is dat er zeeprechten achter blijven. Wasmiddelen zijn tegenwoordig heel geconcentreerd, waardoor de gemiddelde Nederlander te veel vloeibaar wasmiddel gebruikt. Blijven deze zeepresten achter in de trommel, kan dat een oorzaak zijn waarom je wasmachine stinkt.
- Wasmachine schoonmaken: sommige mensen denken dat je een wasmachine niet hoeft schoon te maken – zij hebben het mis. Het is belangrijk om minstens één keer per maand een wasbeurt te draaien op 90 graden of hoger. Als je wilt, kun je hier ook een scheut natuurazijn of een kop soda aan toevoegen – zo ga je ook direct kalk tegen.
- Deur en zeepbakje afnemen: het zeepbakje en de deur van je wasmachine zijn dé plekken waar wasmiddel blijft hangen. Maak deze daarom regelmatig goed schoon om te voorkomen dat er vetluis ontstaat. Probeer het een keer per maand te reinigen.
- Laat de deur open staan: bacteriën zijn gek op vochtige wasmachines. Door de deur van je wasmachine open te laten staan na het draaien van een was, blijft er geen water in staan en kan hij beter drogen.