fbpx

In welk vakje moet de soda in een wasmachine

Soda is, net als azijn, een natuurlijk middel om op een niet-schadelijke manier zeepresten, nare geurtjes en kalk uit je wasmachine te verwijderen. Maar waar voeg je de soda toe? Je kunt de soda direct toevoegen aan de trommel van je wasmachine, of het in de wasmiddellade doen. Als je de soda aan de wasmiddellade toevoegt, wordt dat gedeelte van je wasmachine ook direct gereinigd en ontkalkt. Een kopje (of een flinke hand vol) soda is hiervoor in principe voldoende. Vervolgens kun je een normaal wasprogramma aanzetten op 60 graden of warmer. 90 graden wordt aangeraden. Je kunt je wasmachine het beste eens in de maand op deze manier reinigen.

 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Wasmachines aan het zoeken...

Andere vragen

Waarom een trekschakelaar gebruiken voor een wasmachine

Een trekschakelaar is een schakelaar die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken, zet je gemakkelijk de schakelaar om. Aan de hand van een rood rampje zie je of hij aan- of uitgeschakeld is. Het doel van een trekschakelaar is dat de groep waarop je wasmachine is aangesloten niet overbelast raakt. Trekschakelaars zijn niet verplicht, maar worden over het algemeen aangeraden wanneer de groep waarde van de wasmachine niet op een 30 milliAmpère aardlek zit, of de aansluiting van de wasmachine zich in de badkamer bevindt. In dit geval is een trekschakelaar extra veilig omdat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is, en dus beschermd wordt tegen het vocht in je badkamer.

Lees meer

Hoe lang is de garantie van een wasmachine

De standaard fabrieksgarantie van nieuwe wasmachines duurt twee jaar. Tweedehands wasmachines tellen hiervoor niet mee. Als er binnen de garantietermijn iets misgaat met de wasmachine, kan er – afhankelijk van de aard het van probleem – een reparateur langs komen om het probleem te verhelpen. Hiervoor is het wel van belang dat je de factuur en het aankoopbewijs nog in bezit hebt. Naast de standaard fabrieksgarantie kun je extra garanties krijgen op bijvoorbeeld de waterbeveiliging of de motor van de wasmachine. Welke garanties je precies krijgt, is afhankelijk van je leverancier. Verdiep je vooraf goed in de verschillende garanties voor wasmachines en bewaar je factuur en aankoopbewijs goed.

Lees meer

Hoe kan je een wasmachine reinigen

Door je wasmachine regelmatig schoon te maken, blijft hij in staat je kleding te reinigen en gaat hij langer mee. Check het liefst na iedere wasbeurt de rubbers van de wasmachine en verwijder eventuele veiligheid met een vochtige doek. Tegenwoordig wassen we veel op lage temperaturen, wat goed is voor het milieu, ons wasgoed en de energierekening. Maar er blijven daardoor wel veel zeepresten in de wasmachine hangen. Probeer daarom eens per maand een wasprogramma te draaien op 60 graden of hoger (een kookwas). Je kunt hierbij een scheut azijn (schoonmaakazijn of natuurazijn), of een kopje soda toevoegen. Beide opties voorkomen kalkaanslag en helpen vieze geuren te verwijderen. Controleer ook regelmatig het filter (eens per half jaar) en spoel deze goed schoon.

Lees meer

Hoe lang gaan de lagers van een wasmachine mee

Lagers worden gebruikt in de motor van een wasmachine. Hoe lang de lager van een wasmachine meegaan, verschilt per geval. Als je merkt dat je wasmachine meer en meer lawaai maakt tijdens het draaien van een wasprogramma, kan dit een teken zijn dat de lagers van jouw wasmachine aan vervanging toe zijn. Als er een lager defect is gaat het meestal om het lager aan de aandrijfzijde. Maar ook bij roest is het verstandig om de lager(s) te vervangen. In veel gevallen gaan lagers namelijk kapot doordat en water op lekt en ze gaan roesten.

Lees meer

Hoe lang kan de was in een wasmachine blijven

Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken. En de ene keer lijkt dat sneller het geval te zijn dan een andere keer, daarom raden we aan je wasgoed zo snel mogelijk in de droger te stoppen of om het op te hangen. Onder bepaalde omstandigheden kan wasgoed sneller gaan stinken; bijvoorbeeld als het buiten erg warm is of als je wasmachine niet goed schoon is. Bepaalde soorten wasgoed zullen ook sneller stinken dan andere, denk bijvoorbeeld aan sportkleding.

Lees meer

Hoe lang duurt een wasmachine programma

Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement. Die werkt snel, maar het verbruikt ook veel energie. Tevens hebben de meeste moderne wasmachines een tal aan wasprogramma’s die ook kunnen verschillen qua tijdsduur. Vaak hebben ze een eco-programma, die er meestal langer over doet, maar ook een kort wasprogramma, waarmee je juist sneller klaar bent. Tegenwoordig hebben sommige wasmachines zelfs programma’s waarmee je een halve was binnen een uur schoonmaakt.

Lees meer